Απεργία την Πρωτομαγιά

Η πιο καυτή μέρα της εβδομάδας σήμερα - Οδηγίες προφύλαξης από τον καύσωνα

Η πιο καυτή μέρα της εβδομάδας σήμερα - Οδηγίες προφύλαξης από τον καύσωνα Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

«Ασφυκτική» είναι η ατμόσφαιρα τόσο στο κέντρο της Αθήνας όσο και σε άλλες πόλεις της χώρας από νωρίς το πρωί σήμερα και σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις ο υδράργυρος θα ξεπεράσει ακόμα και τους 40 βαθμούς.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι πολίτες στις μετακινήσεις τους καθώς η ζέστη είναι έντονη και στα μέσα μαζικής μεταφοράς χρειάζεται παραπάνω προσοχή.

Οδηγίες προφύλαξης

Η πιο καυτή μέρα της εβδομάδας σήμερα - Οδηγίες προφύλαξης από τον καύσωνα Facebook Twitter

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ενημερώνει και συμβουλεύει το κοινό για τα μέτρα προστασίας και για τις πρώτες βοήθειες από το ενδεχόμενο ενός καύσωνα προκειμένου να αποφευχθεί η υπερβολική έκθεση στη ζέστη.

- Πίνετε άφθονα υγρά (νερό, χυμούς φρούτων ή λαχανικών).
- Αποφύγετε την κατανάλωση καφέ και αλκοόλ.
- Αποφεύγετε την απ' ευθείας έκθεση στον ήλιο και περιορίστε τις μετακινήσεις σας. Παραμένετε σε σκιερά και δροσερά μέρη, αποφεύγοντας τους χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.
- Χρησιμοποιείστε, αν είναι εφικτό, κλιματιστικά ή ανεμιστήρα κατά τις ζεστότερες ώρες της ημέρας
- Ντυθείτε με ελαφρά, άνετα και ανoιxτόxρωμα ρούχα. Φοράτε καπέλο και γυαλιά ηλίου όταν κυκλοφορείτε σε εξωτερικούς χώρους.
- Κάνετε πολλά, χλιαρά ντους στη διάρκεια της ημέρας.
- Εάν ιδρώνετε πολύ, μπορείτε να αυξήσετε την κατανάλωση άλατος (αναζητήστε συμβουλή ιατρού σε περίπτωση που σας έχει συστηθεί ο περιορισμός αλατιού).
- Τρώτε μικρά (σε ποσότητα) και ελαφρά γεύματα, δίνοντας έμφαση στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και περιορίζοντας τα «βαριά» φαγητά.
- Αποφεύγετε τις βαριές χειρονακτικές εργασίες, ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
- Αν πάσχετε από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά κλπ.) συμβουλευθείτε τον γιατρό σας για τυχόν ειδικά μέτρα που πρέπει να λάβετε.
- Αν έχετε νεογέννητο στο σπίτι, φροντίστε να είναι ντυμένο ελαφρά. Ζητήστε οδηγίες από τον παιδίατρό σας σχετικά με τη λήψη υγρών.
- Κλείνετε τα εξωτερικά παράθυρα κατά τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας και αφήνετέ τα ανοιχτά κατά τη διάρκεια της νύχτας.
-Αποφύγετε όσο είναι δυνατό τη χρήση φούρνου και κουζίνας για να μην αυξηθεί περισσότερο η θερμοκρασία του σπιτιού σας.
- Μην αφήνετε ποτέ σε κλειστό αυτοκίνητο νήπια, ηλικιωμένους, κατοικίδια
- Αν παρουσιάσετε την οποιαδήποτε δυσφορία ή ενόχληση, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

Αν γνωρίζετε ηλικιωμένους, παιδιά, μοναχικά άτομα, ασθενείς με χρόνια νοσήματα, Φροντίστε: Να μη μένουν μόνοι τους τις ημέρες του καύσωνα. Να λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες υγρών. Να έχουν πρόσβαση σε δροσερό/κλιματιζόμενο χώρο.

Κλιματιζόμενοι χώροι σε Αθήνα και Πειραιά

 

Ο δήμος Αθηναίος διαθέτει οκτώ κλιματιζόμενους χώρους για όσους θέλουν να προστατευθούν από τη ζέστη. Οι αίθουσες θα είναι ανοικτές από τις 08.00 σήμερα το πρωί έως τις 20.00 το βράδυ της Παρασκευής και είναι οι ακόλουθες:

Αγίου Παύλου: Μαμούρη 22 & Δύμης, Κουκακίου: Δράκου 26-28, Νέου Κόσμου. Η Ανάληψη του Κυρίου: Χελντράιχ 15, Πετραλώνων: Αιξονέων & Μυρμιδόνων, Κολοκυνθούς: Αίμονος 9 & 'Αστρους, Αγίου Ελευθερίου: Αχαρνών 372, Αγίου Μελετίου: Ξεναγόρα 6 και Αμπελοκήπων: Πανόρμου & Βαθέος 25. Επίσης καθ' όλη τη διάρκεια του 24ώρου λειτουργεί ο τηλεφωνικός αριθμός του δήμου Αθηναίων 1595 ως ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Όπως και στο δήμο Αθηναίων έτσι και στον Πειραιά λειτουργούν κλιματιζόμενες αίθουσες εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών για όσους το επιθυμούν.

Ειδικότερα, λειτουργούν οι αίθουσες: στο Β1 Κέντρο Αγάπης και Αλληλεγγύης (Βασ. Γεωργίου Β' 10 & Βούλγαρη 155), το οποίο λειτουργεί από σήμερα Τετάρτη 3/7 έως και την Παρασκευή 5/7, από τις 8 το πρωί έως τις 10 το βράδυ. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210 4134130 και 210 4134052.

Παράλληλα, λειτουργεί η δομή φιλοξενίας αστέγων «Υπνωτήριο Πειραιάς Λιμάνι Αλληλεγγύης» (1ος όροφος Πύργου Πειραιά, Ακτή Ποσειδώνος 2-4), από σήμερα Τετάρτη 3/7 έως και το Σάββατο 6/7, σε 24ωρη βάση. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 216 8003076 & 216 8003077.

Να σημειωθεί ότι το κοινό μπορεί να ενημερώνεται για τις ημέρες και ώρες των κλιματιζόμενων χώρων, μέσω του τηλεφωνικού κέντρου του Δήμου Πειραιά στο 213 2022000, της ιστοσελίδας του Δήμου, καθώς και μέσω της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Κανάλι 1 90,4 FM.

Κλειστή η Ακρόπολη λόγω ζέστης

 

Κλειστός θα παραμείνει την Πέμπτη και την Παρασκευή ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης για τις τέσσερις ώρες, αν όμως η αισθητή θερμοκρασία ξεπεράσει τους 40 βαθμούς, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού.

Η πιο καυτή μέρα της εβδομάδας σήμερα - Οδηγίες προφύλαξης από τον καύσωνα Facebook Twitter

Αναλυτικά η πρόβλεψη του meteo

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις, αυξημένες τις θερμές ώρες της ημέρας στα βόρεια ηπειρωτικά, με τοπικούς όμβρους στα βόρεια κυρίως ορεινά, τοπικές καταιγίδες στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και πολύ υψηλές θερμοκρασίες στα κεντρικά, δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά τμήματα περιμένουμε την Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019, σύμφωνα με τις προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 38 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, 22 έως 38 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα (στη Θεσσαλία έως τους 40-41 βαθμούς Κελσίου), 20 έως 39 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στη Δυτική Στερεά τοπικά 40-41 βαθμούς Κελσίου), 23 έως 33 βαθμούς στις Κυκλάδες και την Κρήτη, 23 έως 36 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και τοπικά ισχυροί 6 μποφόρ, στο Νότιο Αιγαίο από δυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και βαθμιαία στο Καρπάθιο ισχυροί 6 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς και πρόσκαιρα τις απογευματινές ώρες από βορειοδυτικές διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια και υψηλές θερμοκρασίες περιμένουμε την Πέμπτη στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 38 βαθμούς, αλλά στα παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στο Σαρωνικό ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ και στα ανατολικό μέτριοι 5 μποφόρ και τοπικά ισχυροί 6 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στα ορεινά περιμένουμε την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25 έως 36 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς και τις μεσημεριανές ώρες από νότιες διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ.

 

Ελλάδα
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ