Έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό μπροστά από τη δομή των Διαβατών έχουν στήσει για δεύτερη νύχτα οι πρόσφυγες μετά  τη λήξη των επεισοδίων με την αστυνομία.

 

Οι πρόσφυγες δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν στο σημείο μέχρι να καταφέρουν να κατευθυνθούν προς τα σύνορα.

 

Περισσότερα από 600 άτομα που βρίσκονταν στην περιοχή νωρίτερα συγκέντρωσαν σκουπίδια τους και τα έκαψαν με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά. Μετανάστες βλέποντας τη φωτιά να ξεφεύγει από τον έλεγχο προσπάθησαν να την σβήσουν, ωστόσο χρειάστηκε η συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 7 πυροσβέστες και  3 οχήματα.

 

 

 

 

 

 


Νωρίτερα το μεσημέρι της Παρασκευής ομάδα προσφύγων προσπάθησε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό με σκοπό να προχωρήσει με κατεύθυνση προς την Ειδομένη και την αστυνομία με απαντά με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης προκειμένου να διαλύσει το πλήθος.


Οι πρόσφυγες κινητοποιήθηκαν από ψεύτικες αναφορές σε κοινωνικά δίκτυα, σύμφωνα με τις οποίες τα σύνορα στην Ειδομένη θα άνοιγαν την Παρασκευή το μεσημέρι.


Με τον τίτλο «Το Καραβάνι της Ελπίδας» οι πρόσφυγες καλούνταν να διαδώσουν από στόμα σε στόμα ότι στις 5/4/2019 η Ελλάδα θα άνοιγε τα σύνορά της στις 12.00 το μεσημέρι ακριβώς.

 

«Δεν θα περιμένουμε κανέναν... επειδή κάποιοι μπορεί να μην έχετε τα πιστοποιητικά, να γνωρίζετε ότι κάποιοι ίσως προσπαθήσουν να σας εμποδίσουν... είμαστε σε επικοινωνία με ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι οποίες πρότειναν να μαζευτούμε στη Θεσσαλονίκη και οι οποίες θα μας βοηθήσουν... θα σας ενημερώσουμε για το σημείο συγκέντρωσης 24ώρες πριν από το ξεκίνημα...» αναφερόταν στο μήνυμα σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΝΤ1.

 

 

 

Ωστόσο, το απόγευμα της Παρασκευής αποχώρησαν όλοι οι πρόσφυγες από το Σταθμό Λαρίσης, οι οποίοι είχαν κάνει κατάληψη στις σιδηροδρομικές γραμμές με αίτημα να μεταβούν στη Βόρεια Ελλάδα και από εκεί στα σύνορα. Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις μετέφεραν πρόσφυγες σε Οινόφυτα και Μαλακάσα.

 

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, τα δρομολόγια του ΟΣΕ και του Προαστιακού θα αποκατασταθούν πλήρως από το Σάββατο. Το μοναδικό δρομολόγιο που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ώρες είναι στις 11.55 το βράδυ από Αθήνα για Θεσσαλονίκη.

 

Βίντεο από drone δείχνει τι συμβαίνει στη δομή φιλοξενίας στα Διαβατά, με τον καταυλισμό που  έχει δημιουργηθεί. Στα πλάνα διακρίνεται και ο καπνός από τη φωτιά που έβαλαν οι πρόσφυγες σε απορρίμματα.

 

 

 

 

 Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Thestival / Seleo