Ο "Mr Bitcoin" ζητά να εκδοθεί στη Ρωσία - Η γυναίκα του πάσχει από καρκίνο

Ο "Mr Bitcoin" ζητά να εκδοθεί στη Ρωσία - Η γυναίκα του πάσχει από καρκίνο Facebook Twitter
0

Νέα αίτηση για την άρση της προσωρινής κράτησής του, αναμένεται να ζητήσει αύριο ο Αλεξάντερ Βίνικ, γνωστός ως "Mr. Bitcoin", που κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού. 

Ο 39χρονος έχει χάσει αρκετά κιλά από την απεργία πείνας που ξεκίνησε, με αίτημα να επιστρέψει στην χώρα του, τη Ρωσία, ώστε να βρίσκεται κοντά στα δύο ανήλικα παιδιά του, 4 και 7 ετών, καθώς και στο πλευρό της συζύγου του που πάσχει από καρκίνο.

Ο Βίνικ αναμένεται να οδηγηθεί εκ νέου, την Παρασκευή, στο τριμελές πλημμελειοδικείο Πειραιά, προκειμένου για να υποβάλει το σχετικό αίτημα, καθώς συναινεί να εκδοθεί στη Ρωσλθα για να δικαστεί.

Ο Αλεξάντερ Βίνικ, που φέρεται να είναι διαχειριστής της ηλεκτρονικής πλατφόρμας BCT, μέσω της οποίας γίνονταν συναλλαγές με bitcoin, συνελήφθη τον Ιούλιο του 2017, ενώ βρισκόταν σε διακοπές με τη οικογένειά του στη Χαλκιδική.

Έως σήμερα κρατείται με βάση τέσσερα διεθνή αιτήματα έκδοσης, δύο από τη Ρωσία, ένα από τις ΗΠΑ και ένα από τη Γαλλία.

«Τα παιδιά μου έχουν να με δουν 19 μήνες πια και όταν με ρωτούν "πότε θα έρθεις μπαμπά" δεν ξέρω τι να τους πω», δήλωσε ο ίδιος μέσω των συνηγόρων του.

Ο κρατούμενος ξεκίνησε απεργία πείνας διαμαρτυρόμενος για «κατάφορη παραβίαση των δικαιωμάτων του» και ιδίως του δικαιώματός του σε δίκαιη δίκη και σε πραγματική προσφυγή, καθώς και του δικαιώματος του σεβασμού στην αξιοπρέπειά του.

Οι αμερικανικές αρχές, που έχουν ζητήσει την έκδοσή του, φέρεται να τον κατηγορούν για λειτουργία μη αδειοδοτημένης επιχείρησης, ενώ σύμφωνα με τους συνηγορούς του, προσπαθούν να του προσάψουν ότι μέσω της συγκεκριμένης ηλεκτρονικής πλατφόρμας γίνονταν παράνομες συναλλαγές.


«Τα αδικήματα που του αποδίδονται είναι εντελώς νεφελώδη και αόριστα και δεν είναι καν σαφές ότι αποδίδονται στον ίδιο», έχουν δηλώσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι συνηγοροί του, ενώ αναφέρουν ότι «το ένταλμα σύλληψης των γαλλικών αρχών έχει αρθεί και δεν ισχύει και ότι ο ίδιος συναινεί να εκδοθεί στη χώρα του τη Ρωσία για να δικαστεί».


Η συνήγορός του, Ζωή Κωνσταντοπούλου, υποστήριξε ότι «έχουν παραβιαστεί τα απώτατα όρια που ορίζει το Σύνταγμα της χώρας μας. Το Σύνταγμα ορίζει ότι δεν επιτρέπεται προσωρινή κράτηση πάνω από 12 μήνες για κακουργήματα και πάνω από 6 μήνες για πλημμελήματα - και αυτό μπορεί να πάει μέχρι τους 18 μήνες, στο ανώτατο απαραβίαστο όριο».


Στην αυριανή δικαστική διαδικασία αναμένεται να εξεταστούν τόσο μάρτυρες, όσο και ο ίδιος ο Αλεξάντερ Βίνικ,

Στην προηγούμενη συνεδρίασή του, απέρριψε παράλληλα αίτημα των συνηγόρων του για υπό όρους αναστολή της προσωρινής κράτησής του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος Λυγγερίδης: Τι απαντά ο Δήμος Πειραιά για την απασχόληση 4 «ηγετών» της οπαδικής εγκληματικής οργάνωσης

Ελλάδα / Γιώργος Λυγγερίδης: Τι απαντά ο Δήμος Πειραιά για την απασχόληση 4 «ηγετών» της οπαδικής εγκληματικής οργάνωσης

«Καμία δημόσια ή δημοτική αρχή δεν μπορεί να γνωρίζει πως συμπεριφέρεται μετά την αποχώρηση από την εργασία ή υπηρεσία του οποιοσδήποτε εργαζόμενος»
NEWSROOM
Αφρικανική σκόνη

Ελλάδα / Αφρικανική σκόνη: 15 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα την Τρίτη

Λιγότεροι από τους μισούς πολίτες που μεταφέρονται καθημερινά στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα χρειάστηκαν ασθενοφόρο για να φτάσουν στα νοσοκομεία της Αττικής
NEWSROOM