Αντιδρά η Ιερά Σύνοδος σε αίτημα για λειτουργία στη «μακεδονική» γλώσσα

Αντιδρά η Ιερά Σύνοδος σε αίτημα για λειτουργία στη «μακεδονική» γλώσσα Facebook Twitter
Φωτό Αρχείου / ΑΠΕ-ΜΠΕ
2

Την αντίδραση της Ιεράς Συνόδου προκάλεσε το αίτημα της διεξαγωγής λειτουργίας στη «μακεδονική γλώσσα» για τους «Ορθόδοξους Χριστιανούς της μειονότητας των εθνικά Μακεδόνων στην Ελλάδα», την οποία αιτούνταν το σλαβόφωνο κόμμα «Ουράνιο Τόξο» με επιστολή του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Η Ιερά Σύνοδος με επιστολή στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο εκφράζει την ανησυχία της για «το αίτημα των αυτοαποκαλουμένων "μακεδονοφώνων" κατοίκων της Ελλάδος και του πολιτικού φορέως της ωσαύτως αυτοαποκαλουμένης μειονότητος "των εν Ελλάδι μακεδόνων" περί τελέσεως της Θείας Λειτουργίας στο ιδίωμα της λεγομένης «μακεδονικής» γλώσσας και μάλιστα στην εθνικά ευαίσθητη περιοχή της Βορείου Ελλάδος»

Σημειωνεται ότι στην επιστολή του σλαβόφωνου κόμματος γίνεται επίκληση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ καλείται ο Οικουμενικός Πατριάρχης να αγκαλιάσει τους «Μακεδόνες» με την «ίδια θέρμη όπως αγκαλιάζει και τους μειονοτικούς Ρωμιούς της Κωνσταντινούπολης».


Επίσης, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι πρέπει να αποκατασταθεί η αδικία προς τους «ντόπιους μειονοτικούς μακεδονόφωνους Ορθοδόξους Χριστιανούς εθνικά Μακεδόνες της Ελληνικής επικράτειας που υπαγόμαστε στις Μητροπόλεις των Νέων Χωρών και να βρεθεί λύση στα θρησκευτικά μας καθήκοντα σε ότι αφορά τη γλώσσα μας μέσω ενός ειλικρινούς διαλόγου από όλες τις πλευρές».

Παράλληλα, η Ιερά Σύνοδος «αποφάσισε να παρέμβει για το θέμα της αναθεώρησης του Ποινικού Κώδικα, τον οποίο εισηγείται η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή που συνέστησε ο τέως Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Νικόλαος Παρασκευόπουλος και συγκεκριμένα για την κατάργηση των άρθρων 198, 199 και 201 που αφορούν στην κακόβουλη βλασφημία, στην καθύβριση θρησκευμάτων και στην περιύβριση νεκρού, γεγονός το οποίο θα έχει αρνητικά αποτελέσματα για το αγαθό της θρησκευτικής και κοινωνικής ειρήνης, θέμα που αφορά και όλες τις δραστηριοποιούμενες στον τόπο μας γνωστές θρησκείες».

Ελλάδα
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια
"ντόπιους μειονοτικούς μακεδονόφωνους Ορθοδόξους Χριστιανούς εθνικά Μακεδόνες της Ελληνικής επικράτειας"Ουτε παραγγελια καφε hipster δεν εχει τοσες λεξεις για να περιγραψει τι θελει να πει. Και φυσικα βρισκουν πατημα να τα ζητουν αυτα, με την υπογραφη Αλεκση αλλωστε.