Κόλαφος η έκθεση της Oxfam για τη Μόρια: Γυναίκες φοράνε πάνες γιατί φοβούνται να πάνε τουαλέτα και άθλιες συνθήκες

Κόλαφος η έκθεση της Oxfam για τη Μόρια: Γυναίκες φοράνε πάνες γιατί φοβούνται να πάνε τουαλέτα και άθλιες συνθήκες Facebook Twitter
Άθλιες συνθήκες στον μεγαλύτερο προσφυγικό καταυλισμό της Ελλάδας, όπου η Oxfam καταγγέλλει ότι οι γυναίκες φορούν πάνες τη νύχτα
0

Η ΕΕ έχει επικριθεί έντονα για τις συνθήκες στη Μόρια, όπου η Oxfam ανέφερε ότι οι γυναίκες φορούν πάνες τη νύχτα καθώς φοβούνται το βιασμό ή επίθεση αν αφήσουν τις σκηνές τους και πάνε στην τουαλέτα 

Η ΜΚΟ που εδρεύει στη Βρετανία περιέγραψε την ολοένα και πιο επικίνδυνη κατάσταση του καταυλισμού της Μόριας που χρηματοδοτεί η ΕΕ στη Λέσβο, όπου ένας 24χρονος άντρας από το Καμερούν βρέθηκε νεκρός το πρωί της Τρίτης καθώς οι θερμοκρασίες έπεσαν κάτω από το μηδέν.

Σύμφωνα με μια συμφωνία ορόσημο μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας τον Μάρτιο του 2016 για τη μείωση του αριθμού των ατόμων που εισέρχονται στην ήπειρο, απαγορεύτηκε στους πρόσφυγες που ζητούν άσυλο στα ελληνικά νησιά να εγκαταλείπουν τα hotspot για να ταξιδέψουν στην ηπειρωτική χώρα.

Ο Γιούνκερ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χαιρέτισε τη συμφωνία ως επιτυχία κατά της διακίνησης μεταναστών, που θα συνέβαλε  στη μείωση των μεταναστευτικών ροών.

Ωστόσο, όπως γράφει σήμερα ο Guardian, αυτό είχε ως αποτέλεσμα περίπου 15.000 άντρες, γυναίκες και παιδιά βρίσκονται στη Λέσβο, τη Χίο, την Κω, το Σάμο και τη Λέρο, τα νησιά που βρίσκονται πιο κοντά στην Τουρκία.

Η έκθεση της Oxfam με τίτλο Vulnerable and Abandoned υπογράμμισε την αποτυχία των αρχών της Μόριας, όπου ζουν περίπου 5.000 άνθρωποι, να εντοπίσουν τους ευάλωτους πρόσφυγες που χρειάζονται βοήθεια.

Από την παραίτηση του κυβερνητικού ιατρού που διορίστηκε τον Νοέμβριο για την αξιολόγηση της ευημερίας των αιτούντων άσυλο, η Oxfam ισχυρίζεται ότι εδώ και έναν μήνα δεν έχει πραγματοποιηθεί καμιά αξιολόγηση. Η ΜΚΟ καταγγέλλει ότι αυτό είχε ως αποτέλεσμα «ευπαθείς άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων επιζώντων βασανιστηρίων και σεξουαλικής βίας να στεγάζονται σε μη ασφαλείς περιοχές. Γυναίκες που εγκυμονούν και μητέρες με νεογέννητα κοιμούνται σε σκηνές και ασυνόδευτα παιδιά, καταχωρημένα λανθασμένα ως ενήλικες, τελούν υπό κράτηση».

Η έκθεση κάνει λόγο για αναφορές σχετικά με λεχώνες που έχουν σταλεί από το μαιευτήριο πίσω στις σκηνές μόλις τέσσερις ημέρες μετά τη γέννα με καισαρική τομή. Εκεί, αναγκάζονται να επιβιώσουν με τα νεογέννητα μωρά τους σε έναν χώρο όπου οι «μάχες» είναι καθημερινό φαινόμενο και τα δύο τρίτα των κατοίκων λένε ότι δεν αισθάνονται ποτέ ασφαλείς.

«Σε μερικές ακραίες περιπτώσεις, οι γυναίκες λένε ότι φοράνε πάνες το βράδυ για να αποφύγουν να πάνε στην τουαλέτα μετά το σκοτάδι», ανέφερε η έκθεση. Μια γυναίκα, 36 ετών, από το Καμερούν, δήλωσε στην Oxfam ότι γίνονται επιθέσεις στον καταυλισμό.

«Η Μόρια είναι επικίνδυνο μέρος για τις γυναίκες», είπε. «Οι μάχες μπορούν να ξεκινήσουν ανά πάσα στιγμή. Ανά πάσα στιγμή μπορείτε να φάτε μια πέτρα στο κεφάλι σας, ακόμα κι αν περπατάτε απλά στην τουαλέτα ή στη σκηνή σας ... Ζω στο κλειστό τμήμα για τις γυναίκες που είναι μόνες, αλλά μετά τις 11:00 η πόρτα είναι ανοιχτή και ο καθένας μπορεί έρχεται εδώ επειδή δεν υπάρχει φρουρός ασφαλείας το βράδυ. Η ασφάλεια είναι ένα μεγάλο θέμα για εμάς», λέει σύμφωνα με τον Guardian.

Μια 24χρονη γυναίκα από το Αφγανιστάν δήλωσε: «Το χειμώνα δεν υπάρχει ζεστό νερό. Κάνουμε ντους πάνω από την τουαλέτα».

Η Renata Rendón, επικεφαλής της αποστολής της Oxfam στην Ελλάδα, δήλωσε: «Είναι ανεύθυνο και απερίσκεπτο να μην αναγνωρίσουμε τους πιο ευάλωτους ανθρώπους και να μην ανταποκριθούμε στις ανάγκες τους. Οι συνάδελφοί μας έχουν συναντήσει μητέρες με νεογέννητα μωρά που κοιμούνται σε σκηνές, και οι έφηβοι έχουν καταχωρηθεί λανθασμένα ως ενήλικες. Σίγουρα ο προσδιορισμός και η κάλυψη των αναγκών αυτών των ανθρώπων είναι το βασικότερο καθήκον της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαίων εταίρων της».

Η Rendón πρόσθεσε: «Οι ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να αντιμετωπίσουν το γεγονός ότι η τρέχουσα πολιτική τους διαιωνίζει ένα απάνθρωπο σύστημα υποδοχής και θέτει σε κίνδυνο τους πρόσφυγες. Αντί να συνεχίσουν να εστιάζουν όλες τις προσπάθειές τους στην επιστροφή των προσφύγων στην Τουρκία στο πλαίσιο της συμφωνίας που επετεύχθη το 2016, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να υποστηρίξουν την Ελλάδα να βελτιώσει τις συνθήκες στα νησιά και να μεταφέρει τους ανθρώπους στην ηπειρωτική χώρα».

Τα άτομα που ζητούν άσυλο αναμένεται κανονικά να υποβάλλονται σε εκτιμήσεις ευπάθειας αμέσως μετά την άφιξή τους στα νησιά, αλλά στη Μόρια υπάρχει σοβαρή έλλειψη προσωπικού.

Η Oxfam ανέφερε ότι για πολλούς μήνες, υπήρχε μόνο ένας γιατρός διορισμένος από την ελληνική κυβέρνηση στο στρατόπεδο για να αξιολογήσει τους υγειονομικούς όρους μέχρι 2.000 νέων αφίξεων σε ένα μήνα.

Ακόμη και οι πρόσφυγες που χαρακτηρίζονται ως ευάλωτοι και θεωρητικά επιτρέπεται να εγκαταλείψουν τα νησιά, παγιδεύονται λόγω έλλειψης στέγης στην ενδοχώρα, υποστηρίζεται στην έκθεση.


Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες (UNHCR), η αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι που δικαιούνται μεταβίβασης, είχαν εγκλωβιστεί στη Λέσβο και τη Σάμο το Νοέμβριο.

Η αργή διαδικασία των αιτήσεων ασύλου πιστεύεται  ότι καταδικάζει οικογένειες να παραμένουν επί χρόνια στους καταυλισμούς, όπου άνθρωποι ζουν σε σκηνές χωρίς ζεστό νερό και ηλεκτρικό ρεύμα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

«Λόγω έλλειψης προσωπικού, πολλοί άνθρωποι που φτάνουν τώρα στη Λέσβο θα έχουν την πρώτη τους συνέντευξη για χορήγηση ασύλου το 2020», αναφέρει η Oxfam. Για κάποιους από τους κατοίκους της Μόριας, ο μόνος τρόπος για να ζεσταθούν το χειμώνα είναι να ανάβουν φωτιές έξω από τις σκηνές. Η καύση πλαστικών σακουλών και φιαλών λέγεται ότι δημιουργεί μια «επικίνδυνη και τοξική μυρωδιά» στην ατμόσφαιρα.

Τρεις αιτούντες άσυλο έχασαν τη ζωή τους από δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα τον Ιανουάριο του 2017, προσπαθώντας να ζεσταθούν με αυτοσχέδιες σόμπες.

Από τον Σεπτέμβριο, περίπου 11.000 αιτούντες άσυλο μεταφέρθηκαν με πλοία και λεωφορεία σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα στην ηπειρωτική χώρα, στο πλαίσιο ενός χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ πρότζεκτ που επιβλέπει η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

Η Στέλλα Νάνου, εκπρόσωπος της υπηρεσίας στην Αθήνα, δήλωσε: «Ενώ οι προσπάθειες έχουν εντατικοποιηθεί για τη μεταφορά ανθρώπων και ο πληθυσμός της Μόριας έχει πέσει κάτω από 5.000 άτομα  για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του περασμένου έτους, εξακολουθεί να είναι διπλάσιος από τη χωρητικότητα του καταυλισμού. Υπάρχουν άνθρωποι, ευάλωτοι άνθρωποι, οικογένειες και παιδιά, που ζουν σε ακατάλληλες συνθήκες υπό συνθήκες ψύχους. Μιλάμε για ανθρώπους. Τα πράγματα είναι πολύ άσχημα».

Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι έχουν διατεθεί 289 εκατ. ευρώ στην ελληνική κυβέρνηση ως στήριξη στη διαχείριση μετανάστευση και ότι η Επιτροπή παρακολουθεί την κατάσταση στα ελληνικά νησιά, εν μέσω της σφοδρής επιδείνωσης του καιρού.

«Έχουμε επανειλημμένα προειδοποιήσει τις ελληνικές Αρχές για την πολύ δύσκολη κατάσταση στα νησιά και έχουμε επισημάνει ότι είναι επείγον να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση, διασφαλίζοντας πάντοτε τη διαθεσιμότητα των κονδυλίων της ΕΕ για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων. Φυσικά, η συνολική ευθύνη για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των hotspots, ανήκει στην ελληνική διοίκηση. Η Επιτροπή παρέχει υποστήριξη αλλά δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις ελληνικές αρχές. Είναι ιδιαίτερα επείγουσα η ανάγκη δημιουργίας κατάλληλων χώρων υποδοχής για τον χειμώνα και αποσυμφόρησης των νησιών με την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, παράλληλα με τις συνεχιζόμενες προσπάθειες μεταφοράς των μεταναστών στην ηπειρωτική χώρα, εφόσον έχει αρθεί η απαγόρευση μετακίνησής τους», δηλώνει ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αφρικανική σκόνη

Ελλάδα / Αφρικανική σκόνη: 15 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα την Τρίτη

Λιγότεροι από τους μισούς πολίτες που μεταφέρονται καθημερινά στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα χρειάστηκαν ασθενοφόρο για να φτάσουν στα νοσοκομεία της Αττικής
NEWSROOM