Οι μισθοί της Εκκλησίας - Πόσα πληρώνονται ο Αρχιεπίσκοπος, οι Μητροπολίτες και οι κληρικοί

Οι μισθοί της Εκκλησίας - Πόσα πληρώνονται ο Αρχιεπίσκοπος, οι Μητροπολίτες και οι κληρικοί Facebook Twitter
8

Πάνω από 10 χιλιάδες θέσεις ιερέων υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα, όμως, δεν είναι όλες καλυμμένες. 

Το κρατικό κονδύλι για την κάλυψη της μισθοδοσίας, υπολογίζεται σε 198 εκατ. ευρώ το οποίο θα συνεχίσει να δίνεται με τη μορφή επιδότησης.

Τα ΝΕΑ αποκαλύπτουν τους μισθούς όπως διαμορφώνονται σήμερα ανάλογα με το αξίωμα:

2.600 ευρώ για τον Αρχιεπίσκοπο

2.210 ευρώ παίρνει ο Μητροπολίτης και Τιτουλάριος Μητροπολίτης

1.820 ευρώ παίρνει ο τιτουλάριος Επίσκοπος και βοηθός Επίσκοπος

Επίδομα 75 ευρώ παίρνουν οι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος

40 – 45 ευρώ οι κάτοχοι μεταπτυχιακού διπλώματος

Οι κληρικοί 

678 ευρώ ο πρωτοδιοριζόμενος ιερέας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης

1.032 ευρώ με 10 χρόνια προϋπηρεσία

1.410 ευρώ με 30 χρόνια προϋπηρεσία

644 ευρώ ο πρωτοδιοριζόμενος κληρικός απόφοιτος μέσης εκπαίδευσης

1.099 ευρώ με 30 έτη προϋπηρεσίας


Τα εξτρά και τα «τυχερά»

Ο τιμοκατάλογος των μυστηρίων που τελούνται στην Εκκλησία ήταν ιδιαίτερα τσουχτερός πριν την κρίση.

Γάμος, βάφτιση ή κηδεία ισοδυναμούσαν με 150 έως 200 ευρώ - και αφορολόγητα.

Σήμερα ο μέσος όρος εκτιμάται στα 100 ευρώ ενώ σε ειδικές περιπτώσεις, σε εκκλησίες ακριβών περιοχών ή σε περιόδους αιχμής το κόστος φτάνει τα 200 ευρώ.

Οι βαφτίσεις κοστίζουν περί τα 100 ευρώ, τα μνημόσυνα 50 ευρώ και πάνω.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν ιερείς που έχουν μπλοκ αποδείξεων και κόβουν αλλά οι περισσότεροι τα παίρνουν «μαύρα».

Ελλάδα
8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

5 σχόλια
Πάνω από 10 χιλιάδες θέσεις ιερέων Πηγή: www.lifo.grΘα είχε ενδιαφέρον ένας συγκριτικός πίνακας με τον αριθμό των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.Βέβαια, θα μου αντιτείνει κάποιος, αν παρακαλάνε "υπέρ υγείας" σου 10.000 παπάδες, τι τους θέλεις τους γιατρούς...
200 εκ. τη χρονια ΥΕΝΕΔ την βλεπεις δεν την βλεπεις. δεν χρειαζεται κατι αλλο. Αλλωστε οι 10Κ προσληψεις και αν γινουν δεν θα πανε σε νοσηλευτεςπ.χ.αλλα σε αεργα αμορφωτα βυσματα στα οποια μπορουν να πουλησουν εκδουλευση .
Ό,τι και να παρουσιάζετε, ό,τι στοιχείο και να δίνετε σε αυτήν την υπερσυντηρητική χώρα που ζούμε δυστυχώς ο κόσμος δεν θα πειστεί για το άδικο του νέου νόμου που οι ιερείς θα πληρώνονται από το δημόσιο χωρίς να ανήκουν σε αυτό.Επίσης και πριν από το νέο νόμο που ήταν στο δημόσιο, πάντα η μισθοδοσία τους ήταν σκανδαλωδώς προκλητική όπως και τα προνόμιά τους.Όμως ζούμε στη χώρα που όταν μιλάει κάποιος για όλα αυτά με λογική τότε ''ο σοφός λαός'' του απαντάει: Να διώξουμε πρόσφυγες και μετανάστες, ότι δήθεν αυτοί οι ταλαίπωροι και δυστυχείς άνθρωποι μας επιβαρύνουν.Το διάβασα και διαδικτυακά, το άκουσα και σε συζητήσεις εκεί έξω.Ειδικά με το κάλεσμα των παπάδων, την ανακοίνωσή τους που έβγαλαν χτες ότι θα ξεσηκωθούν και καλούν και τον λαό(!) να ξεσηκωθεί μαζί τους, ζούμε στην κωμικοτραγική χώρα που δεν αποκλείεται να δούμε και συλλαλητήρια τύπου μακεδονικό κι άλλες τέτοιες γραφικότητες.Δεν υπάρχει πάτος στην κατρακύλα.
η χωρα δεν ειναι υπερσυντηρητικη ελεος με το sensationalism. Η Ιρλανδια και η Πολωνια που νομιμοποιησαν τις αμβλωσεις 50 χρονια μετα την Ελλαδα το συζηταμε.
Υπάρχουν πάντα 2 οπτικές σε παρόμοιες καταστάσεις:Είτε ψάχνεις να βρεις κάποιους σε χειρότερη θέση, για να δικαιολογηθεις ή να αισθανθείς ο ίδιος καλύτερα ("δεν είμαι δα και τόσο χάλια - δες τον τάδε"), είτε επιδιώκεις να βελτιωθείς ζηλεύοντας αυτούς που έχουν κάτι καλύτερο για να μιμηθείς. Μάντεψε σε ποια από τις 2 εντάσσεται το σχόλιό σου...
Μάλλον δεν παρουσιάζονται ολοκληρωμένα τα στοιχεία:Τα παραπάνω νούμερα αφορούν βασικό μισθό, ή περιλαμβάνουν και τα τυχόν επιδόματα; Επίσης, δεν περιλαμβάνεται στο συνολικό νούμερο το κόστος για κάλυψη συντάξεων και φορολογίας (όπως συνηθίζεται γενικά όταν δημοσιεύονται δαπάνες για μισθοδοσία δημοσίων υπαλλήλων). Αν θέλουμε να έχουμε καθαρότερη εικόνα θα έπρεπε να παρουσιαστούν τα σύνολα, όπως αυτά αποτυπώνονται στο μηνιαίο αποδεικτικό μισθοδοσίας τους και περιλαμβάνουν όλες τις κρατήσεις. Τότε, θα είχαμε μια πληρότερη εικόνα για το πόσο κοστίζει η ύπαρξη επαγγελματίων ιερέων στο κράτος (ακα: εμάς). Αν ο υπολογισμός αυτός γινόταν δε σε αντιστοιχία με αυτόν των ελεύθερων επαγγελματιών τότε τα 200 εκ θα γινόταν περίπου 1 δις.Τέλος, οι αποδείξεις που τυχόν κόβονται από ιερείς, είναι στην πράξη απλές αποδείξεις είσπραξης στο όνομα της ενορίας/ναού - εξ' ου και ανάξιες αναφοράς.