Η κατάθεση υποστράτηγου της πυροσβεστικής φαίνεται να ανατρέπει την εικόνα που προσπάθησε να δώσει η κυβέρνηση, πως ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί δεν γνώριζαν για την ύπαρξη νεκρών στο Μάτι πριν τη σύσκεψη στο Συντονιστικό, το βράδυ της πυρκαγιάς.  

 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος φαίνεται πως ο υποστράτηγος Ιώαννης Ράμφος ήδη από τις 8 το βράδυ  έχει ενημερώσει για την ύπαρξη νεκρών.

 

Τρεις ώρες αργότερα αναφέρει πως «στα στενά είδα περίπου 7-8 νεκρούς»

 

Στις 23:15, δηλαδή περίπου 15 λεπτά πριν ο πρωθυπουργός εμφανιστεί στη σύσκεψη μαζί με υπουργούς και υπηρεσιακούς παράγοντες, ο υποστράτηγος διαβιβάζει: «Αναφέρω ότι έχει τελειώσει το φαινόμενο και απλά μαζεύουμε νεκρούς». 

 

 

Χαρακτηριστική είναι και η κατάθεση από τον αξιωματικό της πυροσβεστικής Κωνσταντίνο Ασημακόπουλο .Στην  κατάθεση του στις 17 Αυγούστου ο πύραρχος περιγράφει:

 

«Το ξημέρωμα της Τρίτης κατέβηκα στη Λ. Μαραθώνος στο κινητό επιχειρησιακό κέντρο Όλυμπος και συνάντησα τον Ταξίαρχο κ. Λάμπρη, συζητήσαμε για την εικόνα που είχαν στην περιοχή μου και τον ρώτησα τι νεότερο θέλει να κάνω γιατί στην περιοχή μου δεν είχε ενεργό μέτωπο.

 

Μου είπε να πάρω ένα πεζοπόρο τμήμα 14 ατόμων και να προχωρήσω στην περιοχή στο Μάτι και να ψάχνω όλους τους κάθετους δρόμους για να αναζήτηση αγνοουμένων, καμένων και γενικά εάν μπορούμε να παράσχουμε κάποια βοήθεια στην περιοχή».