Το αρχαίο Αδριάνειο υδραγωγείο της Πάρνηθας έχει πάντα καθαρό νερό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί

Το αρχαίο Αδριάνειο υδραγωγείο της Πάρνηθας έχει πάντα καθαρό νερό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Μια ημερίδα που επιχειρεί να «ξαναζωντανέψει» το Αδριάνειο Υδραγωγείο - ένα μοναδικό τεχνολογικό επίτευγμα της αρχαιότητας που μεταφέρει ως σήμερα νερό - θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, με πρωτοβουλία του 12ου Γυμνασίου Αχαρνών.

Το υδραγωγείο κατασκευάστηκε επί αυτοκράτορα Αδριανού.

Ξεκίνησε το 125 μ.Χ. και ολοκληρώθηκε το 140 μ. Χ., με σκοπό να συγκεντρώσει τα νερά της Πάρνηθας και της Πεντέλης και να υδροδοτήσει τη ρωμαϊκή συνοικία που ήταν στην Αθήνα, κοντά στις Στήλες του Ολυμπίου Διός. Καταλήγει στο Κολωνάκι, στην Πλατεία Δεξαμενής, έχοντας διαπεράσει τους δήμους Αχαρνών, Μεταμόρφωσης, Ηρακλείου, Νέας Ιωνίας και Αθηναίων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του ΕΜΠ, το νερό του Αδριάνειου Υδραγωγείου που συγκεντρώνεται από την Πάρνηθα για το Ολυμπιακό Χωριό είναι καθαρό και μπορεί άνετα να χρησιμοποιηθεί και στους άλλους δήμους για άρδευση.

Αυτή τη στιγμή το νερό χάνεται και ο μόνος δήμος που εδώ και αρκετό νερό αρδεύει από το νερό του Αδριάνειου Υδραγωγείου είναι ο Δήμος Μεταμόρφωσης.

Στην ημερίδα «Αδριάνειο Υδραγωγείο: Ο αρχαιολογικός χώρος του Ολυμπιακού Χωριού, ένα μνημείο αειφόρο και ζωντανό» θα μιλήσουν ειδικοί για το μνημείο και την ιστορία του, όπως ο Δρ. Ευστάθιος Χιώτης, πρώην διευθυντής στο ΙΓΜΕ και ο αναπληρωτής καθηγητής Νικόλαος Μαμάσης από τη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, του Τμήματος Υδατικών Πόρων του ΕΜΠ.

Τον λόγο θα πάρει και ο υποψήφιος διδάκτορας ΕΜΠ, αστικός σπηλαιολόγος, Παναγιώτης Δευτεραίος, ο οποίος ερευνά τις στοές υπογείως και, όπως έχει δηλώσει, συγκινήθηκε όταν αντίκρισε μεγάλη φλέβα νερού στο Αδριάνειο Υδραγωγείο.

Το αρχαίο Αδριάνειο υδραγωγείο της Πάρνηθας έχει πάντα καθαρό νερό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί Facebook Twitter

Το νερό έρχεται από την πηγή της Κιθάρας, που είναι στους πρόποδες της Πάρνηθας. Η κεκλιμένη στοά του, στη συμβολή των οδών Κεντέρη και Λούη, στο Ολυμπιακό Χωριό, που ενώνει το υπέργειο με το υπόγειο τμήμα του, είναι η πρωτοτυπία αυτής της κατασκευής. Ρωμαϊκά υδραγωγεία υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη, αλλά η τεχνική του συγκεκριμένου έργου είναι μοναδική.

Στόχος της εκδήλωσης είναι το μνημείο να αναδειχτεί ώστε να εξασφαλιστεί η επαρκής συντήρησή του. 

Όπως εξηγεί η Αθηνά Στακιά, εκπαιδευτικός, συντονίστρια της ημερίδας και υπεύθυνη του προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για το 12ο Γυμνάσιο Αχαρνών, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής και ο Δήμος Αχαρνών είχαν κάνει διάφορα έργα στο Αδριάνειο Υδραγωγείο αλλά βανδαλίστηκαν πριν από περίπου 10 χρόνια.

«Αυτό τους έχει κάνει κάπως καχύποπτους, ότι αν κάνουν κάτι μπορεί να καταστραφεί. Όμως αυτή τη στιγμή, η τοπική κοινότητα έχει αφυπνιστεί μέσω του 12ου Γυμνασίου Αχαρνών (...) το οποίο ανήκει στο περιβαλλοντικό δίκτυο "Οι αρχαιολογικοί χώροι ως πεδίο αειφορίας" και ταιριάζει απόλυτα σε αυτό το έργο, που δεν είναι μόνο αρχαιολογικό, αλλά φέρει νερό από το παρελθόν, στο παρόν και ελπίζουμε και στο μέλλον στην κοινότητα».

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ