O Ξαρχάκος στηρίζει τον Θεοδωράκη: Το πρόβλημα σας είναι ο Μίκης;

O Ξαρχάκος στηρίζει τον Θεοδωράκη: Το πρόβλημα σας είναι ο Μίκης; Facebook Twitter
Eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος
4

Ανθρωποφαγία και φαρισαϊσμό καταλογίζει ο Σταύρος Ξαρχάκος σε όσους επιτέθηκαν στον Μίκη Θεοδωράκη με αφορμή την ομιλία του στο συλλαλητήριο της 4ης Φεβρουαρίου.

«Λίγες μέρες τώρα, πληροφορούμαι την ανθρωποφαγία στο πρόσωπο του Μίκη Θεοδωράκη και θα ήθελα απλώς να επισημάνω, ίσως και να θυμίσω σε όλους μας κάποια πράγματα που ορισμένοι μέσα στην όποια απογοήτευση τους, άλλοι στην θέληση τους για λιθοβολισμό, άλλοι μέσα στον φαρισαϊσμό τους, άλλοι γιατί απλά δεν κατάλαβαν, άλλοι γιατί απλώς αναπαράγουν χυδαιότητες και άλλοι για τον οποιοδήποτε υποκειμενικό τους λόγο, εκφράστηκαν με ακραίους χαρακτηρισμούς για τον σπουδαίο και σπάνιο αυτόν Έλληνα που ζει ανάμεσα μας», ανέφερε στη δήλωσή του ο έτερος μεγάλος Έλληνας συνθέτης.

«Θυμίζω ότι μιλάμε για τον Μίκη Θεοδωράκη», καταλήγει.

H πλήρης δήλωση του Σταύρου Ξαρχάκου έχει ως εξής:

Λίγες μέρες τώρα, πληροφορούμαι την ανθρωποφαγία στο πρόσωπο του Μίκη Θεοδωράκη και θα ήθελα απλώς να επισημάνω, ίσως και να θυμίσω σε όλους μας κάποια πράγματα που ορισμένοι μέσα στην όποια απογοήτευση τους, άλλοι στην θέληση τους για λιθοβολισμό, άλλοι μέσα στον φαρισαϊσμό τους, άλλοι γιατί απλά δεν κατάλαβαν, άλλοι γιατί απλώς αναπαράγουν χυδαιότητες και άλλοι για τον οποιοδήποτε υποκειμενικό τους λόγο, εκφράστηκαν με ακραίους χαρακτηρισμούς για τον σπουδαίο και σπάνιο αυτόν Έλληνα που ζει ανάμεσα μας.

Θυμίζω ότι μιλάμε για τον Μίκη Θεοδωράκη.

Ο καθένας μας, λοιπόν, ας κάνει τον προσωπικό του απολογισμό βίου, πολιτείας και στην συνέχεια ας σκεφτεί πριν μιλήσει.

Σαφώς και υπήρξαν ατυχείς εκφράσεις στο λόγο του. Ειλικρινά, όμως, κανείς δεν κατάλαβε την ειρωνεία σε κάποιες φράσεις του;

Κανείς δεν κατάλαβε ότι η πρόθεση του ήταν μόνο η ενότητα των Ελλήνων και η αγάπη του για την πατρίδα;

(Συγγνώμη που μεταχειρίζομαι την λέξη "πατρίδα". Σε λίγο καιρό θα απαγορευτεί κι' αυτή και έτσι όπως πάμε μήπως απαγορευτεί και ο Θεοδωράκης από "αριστερούς")

Θέλετε μήπως να μου πείτε πως κάποιος αμφισβητεί την "αριστερότητα" - ας μου επιτραπεί ο όρος -του Θεοδωράκη η μήπως την Ελληνικότητα τους; Η μήπως ότι είναι ένας από τους βασικούς εκφραστές και θεμελιωτές της σύγχρονης Ελληνικότητας;

(Και πάλι με συγχωρείτε που μεταχειρίζομαι όρους όπως η Ελληνικότητα που σε λίγο μπορεί να απαγορευτούν...)

Γεννήθηκα το 1939 στα Εξάρχεια. Και δεν είμαι χρυσαυγίτης.

Θεωρεί, λοιπόν, κάποιος ότι κάτι έπαθε, όπως π.χ. Αλτσχάιμερ (όπως γράφτηκε) αυτό το φωτεινό πνεύμα; Η ότι ξαφνικά ενστερνίστηκε τους χρυσαυγίτες; Όλοι εσείς που τον αποκαθηλώσατε με τόση ευκολία, όταν αυτός ο άνθρωπος φύγει από κοντά μας τι θα κάνετε αλήθεια; θα τραγουδάτε το ''σε πότισα ροδόσταμο με πότισες φαρμάκι'';

Ουαί υμίν γραμματείς και φαρισαίοι υποκριτές.

Ούτε μια στιγμή δεν μου πέρασε από το μυαλό - εμένα που ποτέ δεν δήλωσα αριστερός - ότι ο Μίκης δεν είπε αυτά που είπε - και πείραξαν κάποιους - με απόλυτη ειρωνεία στους οποίους φασίστες.

Μα είναι δυνατόν;

Είμαστε σοβαροί;

Το πρόβλημα σας είναι ο Μίκης;

Θα σας θυμίσω δυο στίχους: "Μα αν δε σε βρω, να μην ξεχνάς, ότι σταυρώνεις το προσκυνάς". Λίνα Νικολακόπουλου σε μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, που αν ζούσε σήμερα είμαι σίγουρος ότι θα ακούγατε τον εξάψαλμο. Και να θυμίσω ότι δεν ήταν χρυσαυγίτης. "Είδα τα ίδια μου παιδιά να δίνουν σ'άλλους τα κλειδιά και με χιλιάδες ψέματα με προδοσίες κι' αίματα να μου σπαράζουν την καρδιά" ( Νίκος Γκάτσος).

Ας μην ξεχνάμε ότι το πρόβλημα του λαού μας από αρχαιοτάτων χρόνων ήταν η ενότητα και η ομοψυχία που έλειπαν πάντα μέχρι σήμερα.

Μη παρακαλώ σας μη λησμονάτε τη χώρα μου.

Τηλεπαιχνίδια, σκάνδαλα, ειδήσεις και γεγονότα που στην πορεία της ιστορίας απλώς θα έχουν παίξει ένα ρόλο αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης αλλά και διαμορφώσεις "πολιτισμού" έτσι ώστε να ξεχνάμε τα σημαντικά προβλήματα της χώρας.

Καλή Τσικνοπέμπτη και προ παντός, Καλή Τηλεθέαση.

Εξάρχεια 7 Φεβρουαρίου 2018.

Σταύρος Ξαρχάκος

Ελλάδα
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

3 σχόλια
Από την εραστιτεχνική ενασχόλησή μου με την ιστορία δεν θυμάμαι άλλη περίοδο του ελληνισμού που η γλώσσα να δημιουργούσε τέτοιες αποστάσεις παρ' εκτός ίσως από την περίοδο των ευαγγελικών.Αν τολμήσεις να αναφέρεις λέξεις όπως έθνος, Ελλάδα, ελληνισμός, πατρίδα κτλ θεωρείσαι από ένα ευμέγεθες ποσοστό κατοίκων του ελλαδικού χώρου ταυτόσημο με τον Βεελζεβούλ.Το να είσαι αρνησίπατρις έχει καταστεί "προχώ". Όσο αυξάνονται οι αρνητές της πατρίδας τόσο θα αυξάνονται άνθρωποι που θα συσπειρώνονται γύρω από ακραία μορφώματα όπως η ΧΑ. Τόσο περισσότερο θα πραγματώνεται η αυτοεκπληρούμενη προφητεία.Και θα κάθονται κάτι Μίκηδες και κάτι Ξαρχάκοι και θα κοιτάνε τον παραλογισμό με πρωτογενή απορία... Και οι ακραίοι θα επικαλούνται πεθαμένους (ο Μέγας Αλέξανδρος είπε..., ο Παπανδρέου θα έκανε..., ο Κώττας εννοούσε..., ο Μαρξ έγραψε..., ο Ζαχαριάδης, ο Λένιν, ο Αριστοτέλης κτλ κτλ) για να δικαιολογήσουν τη στάση τους. Όμως οι πεθαμένοι ζήσαν σε άλλες εποχές. Ό,τι και να είπαν, ό,τι και να γράψαν αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα είναι οφθαλμοφανώς παράλογο. Δεν είναι φυσιολογικό να επιθυμείς το καλό του άλλου (του Βάσκου, του Σκοπιανού, του Κούρδου, του Τούρκου, του Καταλανού, του Ζαπατίστα, του ροζ, του μπλε, του κόκκινου) περισσότερο από το δικό σου. Αυτό είναι αυτοχειρία.
Φίλε μου δεν μπορώ να καταλάβω την ανάγκη να βγάλεις κάποιον φασίστα, επειδή απλά δεν συμφωνείς με την πράξη του. Και αναφέρομαι σε δημοσιογράφους προπάντων, μίας και εάν αυτοί έχουν το βήμα και μεγαλύτερη ευθύνη στον τυχόν φανατισμό… Τσέκαρε εδώ, δημοσιογράφο του σκάι… Λίγο παρακάτω είναι η ρητορική του ρουβίκωνα… Λίγο.https://www.902.gr/eidisi/apopseis-sholia/150513/eyharisto-ton-miki-theodoraki-audio«Τον ευχαριστώ που μου έδειξε τι σημαίνει κατάντια. Πόσο εύκολα κατρακυλάς σε αυτήν, όταν δεν έχεις ρίζες. Όχι όταν δεν έχεις παρελθόν, όταν δεν έχεις ρίζες βαθιές και γερές.Πόσο απεχθές είναι να σε αγκαλιάζει το παπαδαριό(!; Γιατι ο μίκης είναι δηλωμένος άθεος ξέρω γω…), να σε χειροκροτεί το φασισταριό (να τα μας), να σε χρησιμοποιεί το δημοσιογραφικό αληταριό…»(το δημοσιογραφικό αληταριό λέει…Ακου… Που όλα τα μεγάλα μέσα την έχουν δεί ελιτιστές φωτοδότες, που προσπαθούν να ερμηνεύσουν τον ηλίθιο λαό.. που ΜΙΑ σοβαρή ανάλυση του τι έχουμε εμείς να κερδίσουμε ως χώρα δεν έχω δει. Μόνο ειρωνείες.)«…Να χαϊδεύω την μπόλικη αφέλεια και την άγνοια του πλήθους. Να σιγοντάρεις την επιπολαιότητα της μαζικής σκέψης…» (αρχίσανε τώρα οι μαζισμοί… Ενώ εμείς οι σπουδαίοι δημοσιολόγοι δεν καταδεχόμαστε την πλέμπα)«…Ναι, προφανώς δεν ήταν φασίστες όλοι όσοι ήταν εκεί, αλλά πότε τελικά και πώς αρχίζεις να φασιστικοποιείσαι; Με όλες τις αναλογίες... προφανώς η νεολαία της Γερμανίας του μεσοπολέμου δεν φανταζόταν ότι θα ήταν αυτή που θα γύριζε σε φέρετρα μερικά χρόνια αργότερα. Ούτε οι ενήλικες της Γερμανίας του μεσοπολέμου ήθελαν να ψήνουν σε φούρνους τα πτώματα των Εβραίων. Προφανώς δεν το ήθελαν αλλά έγινε, γιατί το ήθελαν κάποιοι. Που όμως ποτέ δεν το είπαν καθαρά. Και που πάντα μιλούσαν για ισχυρή και καθαρή Γερμανία….»Τι λές ρε φίλε; Συγκρίνεις κρεματόρια με οιαδήποτε ομολογουμένως αγνή και κόσμια (ούτε σκουπιδάκι λέει δεν είχε κάτω…) έκφραση πατριωτισμού; Συγκρίνεις την άνοδο του Χίτλερ με την πλατεία τη Κυριακής; Συγκρίνεις το τρίτο Ράιχ με τον Μίκη; Και καλά μετά λές είναι όλοι φασίστες αλλά… είναι!Και στο κρεσέντο«Γιατί χθες πέθανε ο Μίκης Θεοδωράκης (θεός σχωρές΄τον!!). Έφυγε ένας μεγάλος καλλιτέχνης, ένας μεγάλος πνευματικός άνθρωπος. Ένας κορυφαίος δημιουργός, ένας ζωντανός θρύλος, που μεγαλούργησε όταν ήταν γειωμένος με τις αγωνίες του λαού μας.»Ατσα, το ξεφούρνισέ επιτέλους! Οι «αγωνίες του λαού μας» ενδιαφέρουν όταν συντάσσονται με το δικό μας πρόσημο! Οκ. Διαφωνείς με το όλο κόνσεπτ. Δεκτό και σεβαστό. Και η άλλη πλευρά δεν απαρτίζεται από αγίους σίγουρα. Αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι να το κάνεις. Και έχεις ΟΝΤΩΣ επιλέξει εκείνο του αριστερόστροφου φασισμού. Και δικαιώνεις τον Μίκη.
Κύριε Ξαρχάκο καλά κάνατε αλλά μην ανησυχείτε. Τώρά να είσαι ο Μίκης και σε βρίζει ο Κυρίτσης και Παπαδημούλης ξέρω γω στο Tweeter δεν είναι και τόσο σοβαρό. Βασικά δεν αξίζει καν αναφοράς... Υπάρχει και ένα ανέκδοτο με τον ελέφαντα και κάτι ποντικάκια-ή μυρμήγκια ήταν;