Τυλίχθηκε στις φλόγες η Βιβλιοθήκη του Κέιπ Τάουν στην οποία φυλάσσονται τα μεγάλα αρχεία του απαρντχάιντ

Τυλίχθηκε στις φλόγες η Βιβλιοθήκη του Κέιπ Τάουν στην οποία φυλάσσονται τα μεγάλα αρχεία του απαρντχάιντ Facebook Twitter
H Jagger Library στις φλόγες. Φωτο: EPA/NIC BOTHMA
0

Στις φλόγες παραδόθηκε η Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη του Κέιπ Τάουν που στεγάζει αρχεία κατά του Απαρτχάιντ και μία από τις μεγαλύτερες συλλογές ταινιών της Αφρικής στον κόσμο.

Οι πυροσβέστες προσπάθησαν, μάταια, να σβήσουν τη φωτιά στη βιβλιοθήκη Jagger, στο Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν, που προκλήθηκε από δασική πυρκαγιά στην περιοχή.

Η πυρκαγιά κατέστρεψε την αίθουσα ανάγνωσης της Jagger Library του πανεπιστημιακού ιδρύματος, γράφει ο Ujala Satgoor, εκτελεστικός διευθυντής της βιβλιοθήκης UCT, στο Twitter. Περίπου 4.000 φοιτητές  απομακρύνθηκαν από την Πανεπιστημιούπολη.

Η βιβλιοθήκη φιλοξενεί τις ειδικές συλλογές του πανεπιστημίου που περιλαμβάνουν πολύτιμο αρχειακό υλικό, όπως τεκμηρίωση κατά του Απαρτχάιντ, χειρόγραφα και μία από τις μεγαλύτερες συλλογές ταινιών της Αφρικής στον κόσμο.

Ένας σχολιαστής στο Twitter, γράφει ότι «εκτός από τα ανεκτίμητα πρώιμα υλικά, αυτό είναι ένα από τα μεγάλα αποθετήρια αρχείων και εγγράφων αντι-αποικιακών και απελευθερωτικών κινημάτων στη Νότια Αφρική».

Η χειρότερη στιγμή για τους ανθρώπους του πανεπιστημίου ήταν να παρακολουθούν τη φωτιά από το απέναντι ξενοδοχείο χωρίς να μπορούν να κάνουν κάτι. Ο Satgoor έγραψε ότι «μερικές από τις πολύτιμες συλλογές μας έχουν χαθεί. Ωστόσο, μια πλήρης αξιολόγηση μπορεί να γίνει μόνο όταν το κτίριο έχει κηρυχθεί ασφαλές ... καθώς κάποιοι από εμάς παρακολουθούσαν, από το χώρο του ξενοδοχείου, με τρόμο και αδυναμία αυτήν την κομψή και ιστορική βιβλιοθήκη να καίγεται, μπορώ να φανταστώ μόνο το σοκ και τον τρόμο που νιώθατε καθώς παρακολουθούσατε τις ειδήσεις και τις φωτογραφίες αυτής της καταστροφής».

Ο ακτιβιστής και συγγραφέας Patric Tariq Mellet εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με το αρχείο του που στεγαζόταν στη βιβλιοθήκη, αριθμώντας 1.500 δημοσιεύσεις που εκτύπωσε στην εξορία με το τυπογραφείο του Liberation Movement. «Πίστευα ότι η Αφρικανική Βιβλιοθήκη Σπουδών [Jagger Library] ήταν ένα από τα πιο ασφαλή αρχειακά ιδρύματα και επίσης προσβάσιμη σε οποιονδήποτε ερευνητή», έγραψε στο facebook.

Ο Dan Plato, ο δήμαρχος της πόλης του Κέιπ Τάουν, είπε στον Γκάρντιαν ότι είναι τραγικό το γεγονός ότι έχουν χαθεί λογοτεχνικοί θησαυροί στη βιβλιοθήκη UCT, αλλά μερικά από τα πιο πολύτιμα έργα σώθηκαν.

Τυλίχθηκε στις φλόγες η Βιβλιοθήκη του Κέιπ Τάουν στην οποία φυλάσσονται τα μεγάλα αρχεία του απαρντχάιντ Facebook Twitter
Οι πυροσβέστες προσπάθησαν, μάταια, να σβήσουν τη πυρκαγιά στη βιβλιοθήκη Jagger, στο Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν. Φωτο: EPA/NIC BOTHMA
 
Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Στίβεν Σόντερμπεργκ χρησιμοποιεί AI στο νέο ντοκιμαντέρ του για τον Τζον Λένον

Πολιτισμός / Ο Στίβεν Σόντερμπεργκ χρησιμοποιεί AI στο νέο ντοκιμαντέρ του για τον Τζον Λένον

Ο Στίβεν Σόντερμπεργκ αποκάλυψε ότι χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη στο νέο του ντοκιμαντέρ για τον Τζον Λένον και τη Γιόκο Όνο, κυρίως για να δημιουργήσει σουρεαλιστικές εικόνες εκεί όπου δεν υπάρχει οπτικό αρχειακό υλικό.
THE LIFO TEAM
Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ λέει ότι το Interstellar έγινε καλύτερη ταινία στα χέρια του Κρίστοφερ Νόλαν

Πολιτισμός / Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ λέει ότι το Interstellar έγινε καλύτερη ταινία στα χέρια του Κρίστοφερ Νόλαν

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ αποκάλυψε ότι δούλεψε περίπου έναν χρόνο πάνω στο Interstellar πριν αποχωρήσει από το πρότζεκτ, το οποίο ανέλαβε στη συνέχεια ο Κρίστοφερ Νόλαν.
THE LIFO TEAM
Πέθανε ο Αφρίκα Μπαμπάατα, από τις πιο καθοριστικές και πιο αμφιλεγόμενες μορφές της πρώιμης hip-hop

Πολιτισμός / Πέθανε ο Αφρίκα Μπαμπάατα, από τις πιο καθοριστικές και αμφιλεγόμενες μορφές της πρώιμης hip-hop

Ο DJ και παραγωγός από το Μπρονξ, που ταυτίστηκε με το Planet Rock, πέθανε στα 68 του από καρκίνο. Η υστεροφημία του, ωστόσο, είχε ήδη σκιαστεί από καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων.
THE LIFO TEAM
Iδού το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών 2026- με Αλμοδόβαρ, Φαραντί και Παβλικόφσκι

Πολιτισμός / Iδού το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών 2026, με Αλμοδόβαρ, Φαραντί και Παβλικόφσκι

Η φετινή ανακοίνωση του 79ου Φεστιβάλ Καννών δείχνει σαφή στροφή προς το διεθνές σινεμά δημιουργών, με 21 ταινίες στο διαγωνιστικό και αισθητά μικρότερη παρουσία αμερικανικών στούντιο. Στο πρόγραμμα ξεχωρίζουν ακόμη νέες ταινίες των Παβέλ Παβλικόφσκι, Ριουσούκε Χαμαγκούτσι, Κριστιάν Μουντζίου και Αϊρα Σακς.
THE LIFO TEAM
Ένα νέο βιβλίο για τον Άλμπερτ Σπέερ φωτίζει πώς χτίστηκε ο μύθος του «καλού ναζί»

Πολιτισμός / Ένα νέο βιβλίο για τον Άλμπερτ Σπέερ φωτίζει πώς χτίστηκε ο μύθος του «καλού ναζί»

Το You Are the Führer’s Unrequited Love του Ζαν-Νοέλ Ορενγκό επιστρέφει στην περίπτωση του Άλμπερτ Σπέερ για να δείξει πώς ένας από τους πιο γνωστούς ανθρώπους του ναζιστικού καθεστώτος κατάφερε μετά τον πόλεμο να χτίσει την εικόνα του «μετανοημένου» ναζί
THE LIFO TEAM
Τι βλέπει ένας φωτογράφος όταν κοιτάζει τόσο κοντά την εξουσία;

Πολιτισμός / Τι βλέπει ένας φωτογράφος όταν κοιτάζει τόσο κοντά την εξουσία;

Με αφορμή το νέο του βιβλίο Index, ο Κρίστοφερ Άντερσον μιλά για τη δουλειά του από την Αϊτή και το Αφγανιστάν μέχρι τον Τραμπ και τον Τζέφρι Έπσταϊν, θυμίζοντας ότι η φωτογραφία δεν είναι μόνο θέμα πρόσβασης, αλλά και τρόπος να διαβάζεις τι κρύβεται πίσω από την εικόνα της ισχύος.
THE LIFO TEAM
Ο Walter Pfeiffer και η τέχνη του να πιάνεις την ομορφιά τη στιγμή που περνά

Πολιτισμός / Ο Walter Pfeiffer και η τέχνη του να πιάνεις την ομορφιά τη στιγμή που περνά

Η Pinacoteca Agnelli στο Τορίνο παρουσιάζει στις 30 Απριλίου το «Walter Pfeiffer: In Good Company», μια μεγάλη αναδρομή σε έναν από τους πιο τρυφερούς και ερωτικά φορτισμένους φωτογράφους της ευρωπαϊκής εικόνας.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Τι δουλειά έχει ο Ποπάι σε μια γκαλερί της Νέας Υόρκης;

Πολιτισμός / Τι δουλειά έχει ο Ποπάι σε μια γκαλερί της Νέας Υόρκης;

Η έκθεση «Martin Wong: Popeye», που ανοίγει στις 18 Απριλίου στη Νέα Υόρκη, ξαναφέρνει στο προσκήνιο μια από τις πιο παράξενες εμμονές του Αμερικανού ζωγράφου: τον Ποπάι όχι ως αθώα ποπ φιγούρα, αλλά ως σώμα, σύμβολο και queer φαντασίωση.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Γιατί ο Ματίς είναι ξανά παντού αυτή την άνοιξη

Πολιτισμός / Γιατί ο Ματίς είναι ξανά παντού αυτή την άνοιξη

Από τη Νέα Υόρκη και το Σικάγο μέχρι το Παρίσι, ο Ματίς επιστρέφει φέτος την άνοιξη με μια ασυνήθιστη πυκνότητα εκθέσεων. Και μαζί τους επιστρέφει και το ερώτημα γιατί ο κόσμος ξαναγυρίζει τώρα σε έναν ζωγράφο της αρμονίας.
THE LIFO TEAM
Μπορεί το OnlyFans να γίνει το νέο σωσίβιο της μόδας;

Πολιτισμός / Μπορεί το OnlyFans να γίνει το νέο σωσίβιο της μόδας;

Μέσα στην πίεση που δέχονται οι ανεξάρτητες φίρμες και σε μια στιγμή που το σεξ επιστρέφει δυνατά στη μόδα, κάποιοι σχεδιαστές δοκιμάζουν το OnlyFans όχι μόνο ως εργαλείο πρόκλησης αλλά και ως νέο χώρο άμεσης επαφής με το κοινό.
THE LIFO TEAM
ΡΩΜΗ ΚΟΛΟΣΣΑΙΟ

Πολιτισμός / Κολοσσαίο: Ανακαλύφθηκαν τμήματα της αρχικής του δομής που ήταν κρυμμένα για αιώνες

Οι επισκέπτες του Κολοσσαίου έχουν πλέον μια ευκαιρία να πάνε πίσω στην ιστορία, χάρη σε ένα έργο ανακαίνισης που έφερε στο φως αρκετές κολόνες της εισόδου, οι οποίες παρέμεναν θαμμένες για εκατοντάδες χρόνια
THE LIFO TEAM
Η Σαμπρίνα Κάρπεντερ λέει ότι η ποπ δεν θα υπήρχε χωρίς την queer κοινότητα

Πολιτισμός / Η Σαμπρίνα Κάρπεντερ λέει ότι η ποπ δεν θα υπήρχε χωρίς την queer κοινότητα

Λίγο πριν από τη μεγάλη της εμφάνιση στο Coachella, η Σαμπρίνα Κάρπεντερ μίλησε στον Μαρκ Τζέικομπς για τη ζωή πάνω και κάτω από τη σκηνή, για την εικόνα που χτίζει ως ποπ σταρ και για τον ρόλο της queer κοινότητας, λέγοντας καθαρά ότι χωρίς αυτήν «η ποπ μουσική δεν θα υπήρχε».
THE LIFO TEAM