«Tην άνοιξη κανείς δεν μπορεί να την εμποδίσει»: Ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ σε καιρούς κορωνοϊού

«Tην άνοιξη κανείς δεν μπορεί να την εμποδίσει»: Ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ σε καιρούς κορωνοϊού Facebook Twitter
0

Αφήστε τις κάμερες και πιάστε πινέλα, συμβουλεύει όσους αναζητούν μια διαφυγή από τον κορωνοϊό στις μέρες του κατ'οίκον περιορισμού ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ.

«Θα πρότεινα στους ανθρώπους να ζωγραφίσουν αυτή τη φορά» τόνισε από το σπίτι του στη Νορμανδία όπου βρίσκεται σε αυτοπεριορισμό από τη στιγμή της εφαρμογής των έκτακτων μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού στη Γαλλία.

«Αμφισβητείτε τα πάντα και μη σκέφτεστε τη φωτογραφία» συνιστά ο ίδιος, ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να ζωγραφίζουν με ορίζοντες ανοιχτούς: «Θα πρότεινα να παρατηρήσουν επίμονα κάτι και να αναλογιστούν τι πραγματικά βλέπουν». Τα υλικά δεν έχουν σημασία, επιμένει, προτρέποντας τη χρήση οτιδήποτε, από μολύβι έως Brushes (την εφαρμογή του iPad την οποία ο ίδιος χρησιμοποίησε για να δημιουργήσει τον τελευταίο του πίνακα με το τοπίο της Νορμανδίας).

«Tην άνοιξη κανείς δεν μπορεί να την εμποδίσει»: Ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ σε καιρούς κορωνοϊού Facebook Twitter

Ο ίδιος αποτελεί το λαμπρότερο παράδειγμα αυτού που προτείνει. Αποκλεισμένος στην εξοχή της Νορμανδίας όπου τον «παγίδευσε» η επιβολή περιοριστικών μέτρων της κυβέρνησης Μακρόν, απασχολείται αποτυπώνοντας τη φύση. Την περασμένη εβδομάδα δημοσίευσε μερικούς από τους πίνακες που δημιούργησε στο iPad, με την πολύχρωμη ανθισμένη φύση της άνοιξης να επισκιάζει το «γκρι» των ημερών: «Έχουμε ανάγκη την τέχνη που πιστεύω πως μπορεί να μας ανακουφίσει από το άγχος. Γιατί τι είναι το άγχος; Η ανησυχία για κάτι που θα συμβεί. Η τέχνη είναι τώρα», λέει αφοπλιστικά ο ίδιος.

Μας έκανε η κρίση του κορωνοϊού πιο επιρρεπείς στις μοναχικές αναζητήσεις; «Νομίζω πως αυτή τη στιγμή η κρίση κάνει τους ανθρώπους να σκέφτονται λίγο πιο βαθιά τη ζωή. Αλλά ίσως φταίει η ηλικία μου. Είμαι σχεδόν 83» παραδέχεται ο ίδιος.

«Tην άνοιξη κανείς δεν μπορεί να την εμποδίσει»: Ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ σε καιρούς κορωνοϊού Facebook Twitter
«Tην άνοιξη κανείς δεν μπορεί να την εμποδίσει»: Ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ σε καιρούς κορωνοϊού Facebook Twitter

Αυτήν την περίοδο ο Χόκνεϊ ζωγραφίζει καθημερινά στον κήπο του. Οι πίνακες από το iPad του είναι η δική του διαφυγή, ο δικός του τρόπος να αξιοποιήσει τη φύση ως απόδραση, παρηγοριά, αναγέννηση.

«Κι αν η τέχνη του προβάλλει επιτακτική τώρα, δεν είναι επειδή είναι φωτεινή και πρόσχαρη. Είναι επειδή είναι ήσυχη και στοχαστική» σχολιάζει ο «Guardian».

«Αυτό το πρωινό είναι συννεφιασμένο εδώ. Και υπάρχει και λίγος παγετός που επηρεάζει κάπως την ανθοφορία. Όμως, κάτι θα βρω να ζωγραφίσω...» διαμηνύει επίμονα.

Με πληροφορίες από «Guardian»

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κοστούμια και αναμνηστικά του «Downton Abbey» βγαίνουν σε δημοπρασία για καλό σκοπό

Πολιτισμός / Κοστούμια και αναμνηστικά του «Downton Abbey» βγαίνουν σε δημοπρασία για καλό σκοπό

Από μια τραπεζαρία σε στυλ 18ου αιώνα και την εντυπωσιακή τουαλέτα της Μάγκι Σμιθ μέχρι το ασημένιο ρολόι του μπάτλερ, τα αναμνηστικά αντικείμενα θα προσφερθούν σε ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα που υποστηρίζει παιδιά με απειλητικές για τη ζωή τους παθήσεις και τις οικογένειές τους
LIFO NEWSROOM
Τρόμος, Ιμπρεσιονισμός και 5 αριστουργήματα του παρελθόντος από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Έχει συμβεί ξανά τον Αύγουστο; Μάλλον όχι. 13 ταινίες από αύριο στα σινεμά της πόλης

Οι νέες ταινίες του Ζακ Κρέγκερ και των Ελληνοαυστραλών αδερφών Φιλίππου, η ωραιότατη έκπληξη που μας επιφύλασσε ο Σεντρίκ Κλαπίς και πέντε μεγάλες δόξες σε επανέκδοση κάνουν τον προγραμματισμό των θεατών σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Πέθανε ο Τέρενς Σταμπ, ο θρυλικός «Στρατηγός Ζοντ» του Superman, σε ηλικία 87 ετών

Πολιτισμός / Πέθανε ο Τέρενς Σταμπ, ο θρυλικός «Στρατηγός Ζοντ» του Superman, σε ηλικία 87 ετών

Ο βρετανός ηθοποιός Τέρενς Σταμπ, γνωστός για τον ρόλο του ως General Zod στις ταινίες Superman, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών - Η καριέρα του περιλαμβάνει περισσότερες από 60 ταινίες και μία υποψηφιότητα για Όσκαρ
LIFO NEWSROOM
Tι να δείτε στα σινεμά το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου

Πολιτισμός / Tι να δείτε στα σινεμά το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου

Από την πρώτη κινηματογραφική εξόρμηση του πράκτορα 007 στη θριλερική διαδικασία εκλογής νέου Πάπα στο «Κονκλάβιο» κι από τη δοκιμασμένη χιτσκοκική συνταγή του «Man who knew too Much» στην συναρπαστική αγωνιστική δράση του «F1: The Movie», μερικές επιλογές για όσους αποφάσισαν να περάσουν την αργία στο Κλεινόν Άστυ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Χίος: Μικρές φθορές από τη φωτιά στον ναό Αγίου Γεωργίου και στο Κάστρο της Βολισσού

Πολιτισμός / Χίος: Μικρές φθορές από τη φωτιά στον ναό Αγίου Γεωργίου και στο Κάστρο της Βολισσού

Στον Ναό Αγίου Γεωργίου Πραστειάς καταστράφηκε μεγάλο μέρος του εργοταξιακού εξοπλισμού στον προαύλιο χώρο, ενώ στο Κάστρο Βολισσού, ζημιές σημειώθηκαν στις υποδομές ανάδειξης 
LIFO NEWSROOM