Στους «ζοφερούς καιρούς» η Τζέιν Γκούντολ εξηγεί γιατί επιμένει να αισιοδοξεί

Στους «ζοφερούς καιρούς» η Τζέιν Γκούντολ εξηγεί γιατί επιμένει να αισιοδοξεί Facebook Twitter
0

Φέτος κλείνει τα 86 χρόνια της, αλλά κάθε άλλο παρά εφησυχάζει ή ξαποσταίνει. Η Τζέιν Γκούντολ , διεθνώς αναγνωρισμένη πρωτευοντολόγος και ανθρωπολόγος, συνεχίζει να δουλεύει, να συναντά παγκόσμιους ηγέτες, να προωθεί το πρόγραμμά της Roots & Shoots, να επαναλαμβάνει ακάματα το μήνυμά της σε όσους θέλουν να ακούσουν και, κυρίως, να αισιοδοξεί.

«Ταξιδεύετε 300 μέρες το χρόνο» παρατήρησε με έκπληξη η Μπέκι Άντερσον του CNN σε μία συνέντευξη από το Ντουμπάι όπου θα έδινε μία διάλεξη στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Λογοτεχνίας.

«Διανύουμε πολύ ζοφερούς καιρούς: κοινωνικά, πολιτικά και ιδίως περιβαλλοντικά. Πολλοί άνθρωποι κάπως χάνουν την ελπίδα τους γιατί παίρνουν αυτό το μήνυμα, να σκέφτονται παγκόσμια, να δρουν τοπικά. Όμως, αν σκέφτεσαι παγκόσμια, πραγματικά πέφτεις σε κατάθλιψη. Οπότε, το μήνυμα είναι να δρούμε τοπικά. Και το κύριο μήνυμα είναι πως καθένας από εμάς αφήνει το αποτύπωμά του καθημερινά στον πλανήτη» λέει η ίδια.

Στους «ζοφερούς καιρούς» η Τζέιν Γκούντολ εξηγεί γιατί επιμένει να αισιοδοξεί Facebook Twitter
Η Δρ Τζέιν Γκούντολ (Jane Goodall), DBE, είναι ιδρύτρια του ομώνυμου Ινστιτούτου και Πρέσβειρα Ειρήνης των Ηνωμένων Εθνών - EPA

Ερωτώμενη για το ποια θεωρεί ως τη μεγαλύτερη απειλή σήμερα, απαντά: «Οι άνθρωποι λένε πως είναι η κλιματική κρίση, που ισχύει, όμως ισχύει επειδή επηρεάζει τόσο πολλά πράγματα. Πρέπει οι άνθρωποι να αντιμετωπίσουν κάθε έναν από τους παράγοντες που οδήγησαν στην κλιματική αλλαγή. Όπως την βιομηχανική γεωργία, την εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα κι αυτήν την εντατική κτηνοτροφία που δημιουργεί όλο αυτό το μεθάνιο που με τη σειρά του οδηγεί στα αέρια του θερμοκηπίου. Την καταστροφή των δασών - κάθε λεπτό στον κόσμο καταστρέφεται δασική έκταση ισοδύναμη με ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. Κι έπειτα, την ρύπανση των ωκεανών που είναι ο άλλος πνεύμονας της γης».

Στους «ζοφερούς καιρούς» η Τζέιν Γκούντολ εξηγεί γιατί επιμένει να αισιοδοξεί Facebook Twitter
Ακάματη, ταξιδεύει 300 μέρες το χρόνο δίνοντας διαλέξεις για την περιβαλλοντική κρίση - EPA

Η ίδια υπενθυμίζει πως η κλιματική αλλαγή είναι ανθρωπογενούς αφετηρίας. «Έχω βρεθεί στη Γροιλανδία μαζί με ηλικιωμένους Ινουίτ και δει τον πάγο να λιώνει. Στο Κιλιμάντζαρο; Θυμάστε τα χιόνια; Μετά βίας θα δείτε τώρα χιόνι εκεί, έχει σχεδόν εξαφανιστεί. Γνώρισα ανθρώπους που έπρεπε να ξεριζωθούν από τα σπίτια τους λόγω ανόδου της στάθμης των νερών. Ήταν πια μη κατοικήσιμα. Και οι πρόσφυγες; Οι πρόσφυγες δεν φεύγουν από τις πατρίδες τους μόνο εξαιτίας του πολέμου και της βίας. Φεύγουν γιατί είναι μη κατοικήσιμες για εκείνους και τα ζώα τους».

Αναφερόμενη στον Τραμπ, τον ηγέτη μιας από τις πιο ισχυρές χώρες του κόσμου, η 86χρονη Γκούντολ είπε πως «νοιάζεται μόνο για τον εαυτό του και την οικονομική του ανάπτυξη. Τι μπορείς να κάνεις;» διερωτήθηκε, ενθαρρύνοντας, όμως, τον κόσμο να ψηφίσει και να μην μένει απαθής στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας του.

Στους «ζοφερούς καιρούς» η Τζέιν Γκούντολ εξηγεί γιατί επιμένει να αισιοδοξεί Facebook Twitter
Τάραξε τα νερά της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας με τις πρωτοπόρες ανακαλύψεις που έκανε, μελετώντας τη συμπεριφορά των χιμπαντζήδων του Γκόμπε - EPA

Μίλησε με πάθος για το κίνημα της, το Roots & Shoots και τους ανθρώπους που το «τρέχουν», και την ελπίδα που της δίνει η δράση τους: «Όταν είμαστε μαζί, μπορούμε να αρχίσουμε να γιατρεύουμε το κακό, τουλάχιστον να επιβραδύνουμε την κλιματική αλλαγή και την εξαφάνιση των ειδών. Αυτό είναι το κύριο μήνυμα του Roots & Shoots, πως κάθε μέρα ο καθένας από μας κάνει τη διαφορά. Φυτεύουν δέντρα, καθαρίζουν ρέματα, ασκούν πολιτική πίεση, γράφουν επιστολές σε πολιτικούς. Αναλαμβάνουν δράση!».

Με πληροφορίες από CNN

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το βιβλίο της Ανί Ερνό «Η εμμονή» είναι μια μικρή εποποιία της ζήλειας

Πολιτισμός / Το βιβλίο της Ανί Ερνό «Η εμμονή» είναι μια μικρή εποποιία της ζήλειας

Κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς κυκλοφόρησαν από το Μεταίχμιο δύο βιβλία της πολυδιαβασμένης στην Ελλάδα και στη Γαλλία Ανί Ερνό (Anni Ernaux, Νόμπελ Λογοτεχνίας 2022), σε μετάφραση Ρίτας Κολαΐτη
NEWSROOM