Σαουδική Αραβία: Στην προϊστορική περίοδο ανήκουν τα αρχαία ανάγλυφα από καμήλες σε φυσικό μέγεθος

Σαουδική Αραβία: Αρχαία ανάγλυφα καμήλας χρονολογούνται από την προϊστορική εποχή Facebook Twitter
phys.org
0

Μια σειρά από αρχαία ανάγλυφα, λαξευμένα στους βράχους της ερήμου της Σαουδικής Αραβίας, που απεικονίζουν καμήλες σε πραγματικό μέγεθος, είναι πολύ παλαιότερα από ό,τι πίστευαν μέχρι πρότινος οι επιστήμονες.

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι πρόκειται για δημιουργίες της προϊστορικής περιόδου.

Το 2018, όταν οι αρχαιολόγοι ανακοίνωσαν την ανακάλυψη σχεδόν δώδεκα ανάγλυφων, υπήρχε το ερώτημα ποιος δημιούργησε το λεγόμενο «Site Camel», γιατί και πότε.

Ενώ η τέχνη στους βράχους ήταν σύνηθες φαινόμενο σε ολόκληρη την περιοχή, δεν υπήρχε τίποτα τόσο εντυπωσιακό όσο αυτά τα μνημειώδη γλυπτά.

Όταν τα γλυπτά ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά το 2018, οι ερευνητές εκτιμούσαν ότι δημιουργήθηκαν πριν από περίπου 2.000 χρόνια.

Αυτό βασίστηκε στην ομοιότητά τους με τα ανάγλυφα, που υπάρχουν στη αρχαία πόλη της Πέτρας στην Ιορδανία.

Αλλά μια νέα μελέτη τοποθετεί την ηλικία τους πιο παλιά, 7.000 και 8.000 περίπου.

Η ακριβής χρονολόγηση των σκαλιστών γλυπτών αποτελεί πρόκληση για τους ερευνητές. Σε αντίθεση με τις προϊστορικές απεικονίσεις στις σπηλιές, για παράδειγμα, σε αυτά τα γλυπτά συχνά δεν υπάρχει οργανική ύλη για να γίνει δειγματοληψία.

Επίσης, σύμφωνα με τους ερευνητές είναι σπάνια η τέχνη αυτού του μεγέθους σε βράχο στη συγκεκριμένη περιοχή.

Οι ερευνητές, οι οποίοι δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στo Journal of Archaeological Science, αξιολόγησαν τα πρότυπα διάβρωσης, ανέλυσαν σημάδια από τα εργαλεία και ερεύνησαν τα οστά ζώων που βρέθηκαν στον χώρο για να καθορίσουν μια νέα χρονολογική περίοδο για τη δημιουργία των γλυπτών.

Η ηλικία τους τα καθιστά ακόμη παλαιότερα από άλλα αρχαία ορόσημα όπως το Στόουνχεντζ, ηλικίας 5.000 ετών ή τις Πυραμίδες στη Γκίζας, ηλικίας 4.500 ετών.

Τη στιγμή της δημιουργίας τους, η Σαουδική Αραβία ήταν πολύ διαφορετική, με διάσπαρτες πεδιάδες από γρασίδι και λίμνες και όχι ερήμους, όπως την γνωρίζουμε σήμερα.

Δεν είναι σαφές γιατί δημιουργήθηκαν τα γλυπτά αυτά, αλλά οι ερευνητές εικάζουν ότι θα μπορούσαν να αποτελούν ένα σημείο συνάντησης για νομαδικές φυλές.

Σημείωσαν επίσης τη δυσκολία κατασκευής τέτοιων έργων πριν από χιλιάδες χρόνια. Πολλά από τα ανάγλυφα είναι σε αρκετό ύψος από το έδαφος, πράγμα που σημαίνει ότι οι δημιουργοί τους θα έπρεπε να κατασκευάσουν σκαλωσιές για να τα λαξεύσουν.

Με πληροφορίες του BBC

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Μουσική / Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Cycladic Identity», ιστορίες και παραμύθια του νησιού, οι μελωδιές Τζιωτών μουσικών, η προφορική παράδοση και η μυθολογία συγκεντρώθηκαν σε μια σειρά podcast που θα μπορεί κάθε επισκέπτης της Κέας να ακούσει ενώ περιηγείται σε πλατείες, μονοπάτια, παραλίες, στα δρομάκια της Ιουλίδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
The Cenci Family: Το ελληνικό θέατρο ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη 

Πολιτισμός / The Cenci Family: Το ελληνικό θέατρο ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη 

Μετά τη μεγάλη επιτυχία και το τριπλό sold out του πρότζεκτ «The Artaud Diptych» την περασμένη άνοιξη στο THE TANK THEATER της Νέας Υόρκης, η διεθνής Ελληνίδα σκηνοθέτις Ιόλη Ανδρεάδη επιστρέφει με νέα παράσταση τον προσεχή Μάιο στο φημισμένο θέατρο του Μανχάταν, σκηνοθετώντας για πέμπτη συνεχή σεζόν στη σημαντικότερη θεατρική πόλη του κόσμου.
NEWSROOM
«Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο»

Πολιτισμός / «Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο»: Η νέα μεγάλου μήκους ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη

Στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Tribeca, και συγκεκριμένα στο τμήμα “Escape from Tribeca” που φιλοξενεί τις πιο ιδιαίτερες και αταξινόμητες δουλειές δημιουργών απ’ όλο τον κόσμο, θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ.
NEWSROOM
Γιορτή Βιβλίου 2024

Πολιτισμός / Η γιορτή Βιβλίου επιστρέφει στο Μουσείο Μπενάκη

Το bazaar βιβλίου θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 26 Απριλίου μέχρι και την Κυριακή 28 Απριλίου 2024 στο ισόγειο του κτιρίου Πειραιώς 138, μαζί με παρουσιάσεις βιβλίων και δωρεάν ξεναγήσεις στις εκθέσεις. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα.
NEWSROOM