The Right to Breathe: 100 Έλληνες καλλιτέχνες εκθέτουν στο Μπρούκλιν

ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΝΟΗ: 100 Έλληνες καλλιτέχνες εκθέτουν στο Μπρούκλιν Facebook Twitter
Έργο του Ηλία Καφούρου
0

Το Greece in USA που ιδρύθηκε στη Νέα Υόρκη το 2020 από τη Δρ. Σωζήτα Γκουντούνα για την προώθηση του Ελληνικού πολιτισμού στις ΗΠΑ και εγκαινιάστηκε με την ομαδική έκθεση «The Right to Silence?» με θέμα το σωφρονιστικό σύστημα, τα καθεστώτα φυλάκισης και εγκλεισμού και τη μεταρρύθμιση της ποινικής δικαιοσύνης, σε διαφορετικά γεωγραφικά και πολιτικά πλαίσια, ανακοινώνει το δεύτερο κύκλο του προγράμματός του που έχει ως στόχο τη διεθνοποίηση του Ελληνικού Πολιτισμού στις ΗΠΑ.

Η ομαδική έκθεση The Right to Breathe έχει ως σημείο αναφοράς τη σύγχρονη αίσθηση συμπίεσης του αναπνευστικού συστήματος και τη «δυσκολία αναπνοής» όπως αυτή προκύπτει από την πολιτική καταπίεση, τις κοινωνικές αδικίες, και την οικονομική λιτότητα, καθώς διερευνά τους συσχετισμούς αυτού του φαινομένου με τον ποιητικό λόγο, την τέχνη και τις πολιτικές διαχείρισης του σώματος. Τα προβλήματα που εγείρουν τη συζήτηση του “I Can’t Breathe,’’ σε σχέση με τα φυλετικά ζητήματα, των διακρίσεων και της βίας, έχουν μείνει για πολύ καιρό αναπάντητα. Ταυτόχρονα, οι αμέτρητες κοινωνικές αδικίες, και η ευαλωτότητα του ανθρώπου που ανέδειξε η πανδημία, αποκαλύπτει τις αυταπάτες μιας μετά-φυλετικής κοινωνίας, καθώς και τη στέρηση του καθολικού δικαιώματος στην αναπνοή (Achille Mbembe). Το θέμα που πραγματεύεται η έκθεση, παρέχει επίσης μία διεισδυτική προσέγγιση στη συνεχή επανεξέταση της μεταρρύθμισης της ποινικής δικαιοσύνης.

ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΝΟΗ: 100 Έλληνες καλλιτέχνες εκθέτουν στο Μπρούκλιν Facebook Twitter
calbari

Στην έκθεση στο undercurrent.nyc  στο Μπρούκλιν που θα διαρκέσει έως τις 8 Οκτωβρίου 2021 συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Χλόη Ακριθάκη, Τόνια Ανδριώτη, Αντωνάκης, Χρήστος Αθανασιάδης, Γιώτα Αργυροπούλου / Μιχάλης Κωνσταντάτος (blindspot theatre group), Νανά Βαρβεροπούλου, Αλέξης Βασιλικός, Νικόλας Βεντουράκης, Ευγενία Βερελή, Βασίλης Βλασταράς, Παναγιώτης Βορριάς, Μαρία Γεωργούλα, Νέλλα Γκόλαντα, Κυριακή Γκόνη, Ελένη Γκλίνου, Λυδία Δαμπασίνα, Μάρθα Δημητρόπουλου, Χριστόφορος Δουλγέρης, Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος, Μάρω Ζαχαρογιάννη, Κατερίνα Ζαχαροπούλου, Ελένη – Θεοδώρα Ζαχαροπούλου, Λίλια Ζιάμου, Δημήτρης Ζουρούδης, Χριστίνα Κάλμπαρη, Ελένη Κάμμα, Αθανάσιος Κανάκης, Ειρήνη Καραγιαννοπούλου, Νικομάχη Καρακωστανόγλου, Ισμήνη Καρυωτάκη, Ηλίας Καφούρος, Ζωή Κεραμέα, Ασπασία Κουζούπη, Καρολίνα Κρασούλη, Σία Κυριακάκος, Δημήτρης Λάμπρου, Άννα Λασκάρη, Τζένη Μαρκέτου, Γιάννης Μαρκόπουλος, Γιολάντα Μαρκοπούλου (Mind the Fact), Ελεάνα Μαρτίνου, Δέσποινα Μεϊμαρόγλου, Μάρω Μιχαλακάκου, Φρύνη Μουζακίτου, Μανώλης Μπαμπούσης, Ευαγγελία Μπεζδέκης, Ράνια Μπέλου, Εμμανουήλ Μπιτσάκης, Αγγελική Μπόζου, Ελένη Μυλωνά, Μαργαρίτα Μυρογιάννη, Μαριέλα Νέστορα, Μαρία Παπαδημητρίου, Ευρυπίδης Παπαδοπετράκης, Νίκος Παπαδόπουλος, Νάτασσα Παπαδοπούλου, Ηλίας Παπαηλιάκης, Έλλη Παπακωνσταντίνου (ODC Ensemble), Τερέζα Παπαμιχάλη, Κώστας Παππάς, Ευτύχης Πατσουράκης, Έλενα Παυλοπούλου, Έλενα Πέγκα, Αναστασία Πέλια, Αντώνης Πίττας, Τούλα Πλούμη, Άρτεμις Ποταμιάνου, Μαρίνα Προβατίδου, Γεωργία Σάγρη, Μάρθα Σακελλαρίου, Γιώργος Σαμψωνίδης, Κατερίνα Σάρρα, Νανά Σαχίνη, Χριστίνα Σγουρομύτη, Βουβούλα Σκούρα, Ευαγγελία Σπηλιοπούλου, Δανάη Στράτου, Στεφανία Στρούζα, Βασιλεία Στυλιανίδου (aka Franck-Lee Alli-Tis), Μαρία Τσάγκαρη, Αντώνης Τσακίρης, Γιώργος Τσεριώνης, Φίλιππος Τσιτσόπουλος, Δημήτρης Φούρτης, Έφη Χαλιώρη, Θάλεια Χιώτη, Ζωή Χούντα, Κατερίνα Χριστίδη, Διονύσης Χριστοφυλογιάννης, Μανταλίνα Ψωμά, Elaine Angelopoulos, Abdelkader Benchamma, The Callas (Λάκης & Άρης Ιωνάς), Lizzie Calligas, Rafika Chawishe, Mat Chivers, Seeva Kitslis Dawne, Jessica Feldman & Steven Gertner, Mona Gamil, Delia Gonzalez, James Lane, Anna Muchin, John Newsom, Alice Palaska, Irene Ragusini, Martin Sexton, VASKOS (Βασίλης Νούλας & Κώστας Τζιμούλης).

ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΝΟΗ: 100 Έλληνες καλλιτέχνες εκθέτουν στο Μπρούκλιν Facebook Twitter
Ηλίας Παπαηλιάκης
ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΝΟΗ: 100 Έλληνες καλλιτέχνες εκθέτουν στο Μπρούκλιν Facebook Twitter
Στεφανία Στρούζα
ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΝΟΗ: 100 Έλληνες καλλιτέχνες εκθέτουν στο Μπρούκλιν Facebook Twitter
Abdelkader Benhamma
ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΝΟΗ: 100 Έλληνες καλλιτέχνες εκθέτουν στο Μπρούκλιν Facebook Twitter
Mat Chivers
ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΝΟΗ: 100 Έλληνες καλλιτέχνες εκθέτουν στο Μπρούκλιν Facebook Twitter
ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΝΟΗ: 100 Έλληνες καλλιτέχνες εκθέτουν στο Μπρούκλιν Facebook Twitter
Μανώλης Μπαμπούσης

Ο πρώτος κύκλος δράσεων ήδη παρουσιάζεται στο John Jay College of Criminal Justice (CUNY) έως τις 31 Ιουλίου 2021 με τη συμμετοχή 43 Ελλήνων και Κύπριων καλλιτεχνών.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λεσβιακοί οργασμοί, εξωφρενικοί φόνοι και η Γκίλιαν Άντερσον βουτηγμένη στο αίμα: η τανία που αναστάτωσε τις Κάννες

Πολιτισμός / Λεσβιακοί οργασμοί, εξωφρενικοί φόνοι και η Γκίλιαν Άντερσον βουτηγμένη στο αίμα: η ταινία που αναστάτωσε τις Κάννες

Το Teenage Sex and Death at Camp Miasma, με τη Γκίλιαν Άντερσον και τη Χάνα Άινμπιντερ του Hacks, άνοιξε το Un Certain Regard στις Κάννες με standing ovation σχεδόν έξι λεπτών, αλλά και με μια αίθουσα που δεν αντέδρασε ενιαία: κάποιοι αποχώρησαν αμέσως μετά το φινάλε, ενώ όσοι έμειναν το υποδέχθηκαν σαν το επόμενο μεγάλο cult queer horror του φεστιβάλ.
THE LIFO TEAM
Ο Ίλον Μασκ βάζει στο στόχαστρο τη Λουπίτα Νιόνγκο για την «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν

Πολιτισμός / Ο Έλον Μασκ βάζει στο στόχαστρο τη Λουπίτα Νιόνγκο για την «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν

Η Λουπίτα Νιόνγκο θα υποδυθεί την Ωραία Ελένη και την Κλυταιμνήστρα στη νέα «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν, όμως η επιλογή της προκάλεσε νέο κύμα ρατσιστικών και μισογυνικών σχολίων στο X.
THE LIFO TEAM
Ο Σάι Τουόμπλι όπως δεν τον είχαμε ξαναδεί: οι φωτογραφίες που βρέθηκαν σε μια σοφίτα

Πολιτισμός / Ο Σάι Τουόμπλι όπως δεν τον είχαμε ξαναδεί: οι φωτογραφίες που βρέθηκαν σε μια σοφίτα

Το 2022, η εγγονή του Σάι και της Τάτια Φρανκέτι Τουόμπλι βρήκε χιλιάδες φωτογραφικά αρνητικά στο οικογενειακό σπίτι στην Ιταλία. Το βιβλίο Stella Honey και η έκθεση στη Ρώμη αποκαλύπτουν τον μεγάλο ζωγράφο μέσα από το βλέμμα της γυναίκας που τον φωτογράφιζε όταν δεν πόζαρε για την Ιστορία.
THE LIFO TEAM
Βρέθηκαν τα οστά του πραγματικού ντ’ Αρτανιάν; Το DNA ίσως λύσει το μυστήριο του τέταρτου σωματοφύλακα

Πολιτισμός / Βρέθηκαν τα οστά του πραγματικού ντ’ Αρτανιάν;

Σκελετικά κατάλοιπα που βρέθηκαν κάτω από εκκλησία στο Μάαστριχτ μπορεί να ανήκουν στον Σαρλ ντε Μπατζ ντε Καστελμόρ, τον ιστορικό ντ’ Αρτανιάν που ενέπνευσε τον ήρωα των Τριών Σωματοφυλάκων του Αλέξανδρου Δουμά. Η εξέταση DNA ίσως φωτίσει ένα μυστήριο 350 ετών, αλλά και την απόσταση ανάμεσα στον πραγματικό στρατιώτη και τον λογοτεχνικό μύθο.
THE LIFO TEAM
Αρχαιολόγοι βρήκαν μούμια θαμμένη με στίχους από την Ιλιάδα

Πολιτισμός / Αρχαιολόγοι βρήκαν μούμια θαμμένη με στίχους από την Ιλιάδα

Σε τάφο ρωμαϊκής περιόδου στην αρχαία Οξύρρυγχο της Αιγύπτου, αρχαιολόγοι εντόπισαν πάπυρο με στίχους από τη Β΄ ραψωδία της Ιλιάδας πάνω σε μουμιοποιημένο σώμα. Το εύρημα φωτίζει τη θέση του Ομήρου όχι μόνο στην εκπαίδευση και την ανάγνωση, αλλά και στις τελετουργίες γύρω από τον θάνατο.
THE LIFO TEAM
Η Lee Lai έγινε το πρώτο non-binary πρόσωπο που κερδίζει το Stella Prize

Πολιτισμός / Η Lee Lai έγινε το πρώτο non-binary πρόσωπο που κερδίζει το Stella Prize

Το Cannon της Lee Lai έγινε το πρώτο graphic novel που κερδίζει το αυστραλιανό Stella Prize, ενώ η δημιουργός του είναι το πρώτο non-binary άτομο που τιμάται με το βραβείο. Η ιστορία ακολουθεί μια queer Κινέζα στο Μόντρεαλ που φροντίζει τους πάντες, μέχρι η καταπιεσμένη οργή της να αρχίσει να παίρνει μορφή.
THE LIFO TEAM
Ο Κάνιε Γουέστ θα πληρώσει για μουσικό απόσπασμα που ακούστηκε μόνο πριν κυκλοφορήσει το Donda

Πολιτισμός / Ο Κάνιε Γουέστ έχασε δίκη για ένα sample που ακούστηκε πριν γίνει τραγούδι

Ο Ye κρίθηκε υπεύθυνος για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων επειδή έπαιξε σε μεγάλη εκδήλωση ακρόασης του Donda μια πρώιμη εκδοχή του Hurricane με sample που δεν είχε αδειοδοτηθεί. Το επίμαχο απόσπασμα δεν μπήκε στην τελική κυκλοφορία, αλλά οι ένορκοι έκριναν ότι η δημόσια και εμπορική χρήση του είχε συνέπειες.
THE LIFO TEAM
Λίγο πριν από τις Κάννες, το γαλλικό σινεμά ανοίγει μέτωπο με τον ακροδεξιό δισεκατομμυριούχο Βενσάν Μπολορέ

Πολιτισμός / Λίγο πριν από τις Κάννες, το γαλλικό σινεμά ανοίγει μέτωπο με τον ακροδεξιό δισεκατομμυριούχο Βενσάν Μπολορέ

Περισσότεροι από 600 επαγγελματίες του γαλλικού κινηματογράφου, ανάμεσά τους η Ζιλιέτ Μπινός, η Αντέλ Ενέλ και ο Ρεϊμόν Ντεπαρντόν, υπέγραψαν κείμενο στη Libération, προειδοποιώντας ότι η συγκέντρωση δύναμης γύρω από την Canal+, τη StudioCanal και την UGC μπορεί να απειλήσει την ανεξαρτησία της γαλλικής κινηματογραφικής παραγωγής
THE LIFO TEAM
Δύο ελληνικές ταινίες στις Κάννες: γοργόνες, resorts και ένα χαμόγελο που λείπει

Πολιτισμός / Δύο ελληνικές ταινίες στις Κάννες: γοργόνες, resorts και ένα χαμόγελο που λείπει

Η Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη παρουσιάζει το Titanic Ocean στο Un Certain Regard, η Αλεξάνδρα Ματθαίου φέρνει το Free Eliza στη Quinzaine des cinéastes, ενώ Έλληνες παραγωγοί συμμετέχουν στο Marché du Film με νέα projects.
THE LIFO TEAM
Ο Κρίστοφερ Νόλαν απαντά για την πανοπλία και τον Τράβις Σκοτ στην Οδύσσεια

Πολιτισμός / Ο Κρίστοφερ Νόλαν απαντά για την πανοπλία και τον Τράβις Σκοτ στην Οδύσσεια

Μετά τις αντιδράσεις για τη σκοτεινή πανοπλία του Αγαμέμνονα και την επιλογή του Τράβις Σκοτ στον ρόλο ενός ραψωδού, ο Κρίστοφερ Νόλαν υπερασπίζεται το The Odyssey και εξηγεί γιατί η ταινία δεν αντιμετωπίζει τον Όμηρο επιπόλαια.
THE LIFO TEAM
Το παιδί-μετανάστης του Banksy επιστρέφει στη Βενετία — αυτή τη φορά πάνω στο νερό

Πολιτισμός / Το έργο του Banksy που έσβηνε από την υγρασία επιστρέφει στα κανάλια της Βενετίας

Το Migrant Child, το έργο του Banksy με ένα παιδί που κρατά φωτοβολίδα φορώντας σωσίβιο, αποκαταστάθηκε έπειτα από χρόνια φθοράς στην πρόσοψη του Palazzo San Pantalon. Η τοιχογραφία επιστρέφει τώρα στο κοινό πάνω σε πλωτή πλατφόρμα στα κανάλια της Βενετίας, ανοίγοντας ξανά τη συζήτηση για το αν η street art πρέπει να διασώζεται ή να αφήνεται να χαθεί.
THE LIFO TEAM
Από τον Andrew Tate στα δάκρυα που οι άνδρες δεν χύνουν: δύο μουσεία ξαναβλέπουν την αρρενωπότητα

Πολιτισμός / Από την ανδρόσφαιρα στα δάκρυα που οι άνδρες δεν χύνουν: η αρρενωπότητα μπαίνει στο μουσείο

Δύο εκθέσεις στην Ολλανδία κοιτούν την αρρενωπότητα σήμερα, τη στιγμή που η ανδρόσφαιρα πουλά δύναμη, σώμα και κυριαρχία ως lifestyle. Από τον Andrew Tate, το kickboxing και τα σώματα του TikTok μέχρι τη μόδα, το drag, τα τακούνια, τα packers και την ευαλωτότητα, τα μουσεία ρωτούν αν υπάρχει χώρος για πιο τρυφερές εκδοχές του να είσαι άνδρας.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Ο Κρίστοφερ Νόλαν χρειάστηκε 20 χρόνια για να φτάσει στην Οδύσσεια

Πολιτισμός / Ο Κρίστοφερ Νόλαν χρειάστηκε 20 χρόνια για να φτάσει στην Οδύσσεια

Λίγο πριν βγει στις αίθουσες το The Odyssey, ο Κρίστοφερ Νόλαν μιλά στο Time για την ομηρική ταινία που κουβαλούσε μέσα του εδώ και δύο δεκαετίες. Από έναν Δούρειο Ίππο που βυθίζεται στη θάλασσα μέχρι γυρίσματα εξ ολοκλήρου σε IMAX, αληθινά καράβια και ελάχιστα ψηφιακά εφέ, η δική του Οδύσσεια θέλει να ξανακάνει το αρχαίο έπος μεγάλο σινεμά.
THE LIFO TEAM
Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ κατηγορεί τα Όσκαρ για τη σιωπή τους σε Γάζα και Τραμπ

Πολιτισμός / Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ κατηγορεί τα Όσκαρ ότι σιώπησαν για τη Γάζα και τον Τραμπ

Λίγο πριν επιστρέψει στις Κάννες με το Bitter Christmas, ο Πέδρο Αλμοδόβαρ μιλά για τα αποστειρωμένα Όσκαρ, τη σιωπή του Χόλιγουντ, την άρνησή του να πάρει σαουδαραβικά χρήματα και την πολυτέλεια, στα 76 του, να λέει ακόμη τα πράγματα με το όνομά τους..
THE LIFO TEAM