Πέθανε ο σκηνοθέτης Σταύρος Ντουφεξής

Πέθανε ο σκηνοθέτης Σταύρος Ντουφεξής Facebook Twitter
Ο Σταύρος Ντουφεξής άφησε πίσω του ένα μεγάλο καλλιτεχνικό έργο, έργα όπου ο ρυθμός και η κίνηση υπήρξαν πάντα σημαντικά στοιχεία.
0

Ο σημαντικός σκηνοθέτης του ελληνικού θεάτρου Σταύρος Ντουφεξής πέθανε σε ηλικία 91 ετών.

Ο Σταύρος Ντουφεξής άφησε πίσω του ένα μεγάλο καλλιτεχνικό έργο, έργα όπου ο ρυθμός και η κίνηση υπήρξαν πάντα σημαντικά στοιχεία.

Ο Σταύρος Ντουφεξής υπήρξε μεγάλος γνώστης του μπρεχτικού θεάτρου με απόψεις μελετημένης και στέρεης ερμηνευτικής άποψης, υψηλής αισθητικής ποιότητας και ποιητικής αντίληψης. Γνώριζε καλά την "τεχνική" της μπρεχτικής δραματουργίας και υπήρξε ο σκηνοθέτης που υποστήριξε και ανέδειξε  τη θεατρική αξία και την αντοχή του μπρεχτικού θεάτρου.

Ο Σταύρος Ντουφεξής γεννήθηκε στο Ναύπλιο το 1933. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα, υποκριτική στo Σεμινάριο «Μαξ Ράινχαρντ» της Βιέννης, θεατρολογία και ιστορία της τέχνης στο Βερολίνο. Μαθήτευσε και εργάστηκε στο Μπερλίνερ Ανσάμπλ του Μπρεχτ (Βερολίνο), καθώς και στην Όπερα Κωμωδίας. Επίσης, μαθήτευσε κοντά στην Γερμανίδα κορυφαία χορογράφο του μοντερνισμού Μέρι Βίγκμαν και στον Αυστριακό σκηνοθέτη Βάλτερ Φελζενστάιν.

Πέθανε ο σκηνοθέτης Σταύρος Ντουφεξής Facebook Twitter
Τα Οράματα της Σιμόν Μασάρ / Εθνικό Θέατρο/ Γιάννης Αργύρης (Φιλίπ Σαβέ), Δημήτρης Μαλαβέτας (Ανρί Σουπώ), Ράνια Οικονομίδου (Σιμόν Μασάρ).

Από το 1959, ως έκτακτος ή μόνιμος πρώτος σκηνοθέτης, σκηνοθέτησε σε κρατικές σκηνές του γερμανόφωνου χώρου περισσότερες από ογδόντα παραστάσεις. Παράλληλα, διετέλεσε διευθυντής στο Δημοτικό Θέατρο του Μπίλεφελντ. Διασκεύασε και μετέφρασε έργα, κυρίως από το χώρο του αρχαίου δράματος.

Συνεργάστηκε στενά με μουσικούς, χορογράφους και μίμους, σε έργα τομές, όπως στους Ιππείς και τους Όρνιθες του Αριστοφάνη, το Ρωμαίος και Ιουλιέττα και Όπως σας αρέσει του Σαίξπηρ, το Καπέλο από ψάθα Ιταλίας του Ευγένιου Λαμπίς και το Ο Λεόντιος και η Λένα του Γκέοργκ Μπύχνερ. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1974.

Σκηνοθέτησε για το Εθνικό Θέατρο τα έργα Το ημέρωμα της στρίγγλας του Σαίξπηρ, Τα οράματα της Σιμόν Μασάρ του Μπρεχτ (1976), Τρωάδες (1983), Βίος του Γαλιλαίου (1998).

Στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σκηνοθέτησε τα έργα Άγιος πρίγκιπας της Μαργαρίτας Λυμπεράκη (1977), Τρικυμία] (2002). Σκηνοθέτησε για την ΕΡΤ τα έργα Δεσποινίς Τζούλια (1979) και Η κωμωδία των παρεξηγήσεων (1992).

Με την ΕΛΣ συνεργάστηκε σκηνοθετώντας την οπερέτα Ο βαφτιστικός (καλλιτεχνικές περίοδοι 1977/78, 1979/80).

Ήταν παντρεμένος με τη θεατρολόγο και κριτικό Άννυ Κολτσιδοπούλου.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΡΟΜΠΕΡΤ ΝΤΕ ΝΙΡΟ ΛΥΚΑΙΝΑ ΚΑΠΙΤΩΛΙΟΥ ΜΑΜΝΤΑΝΙ

Πολιτισμός / Ρόμπερτ Ντε Νίρο: Βραβεύθηκε με τη «Λύκαινα του Καπιτωλίου» - «Με τον Μαμντάνι, να ξαναπάρουμε πίσω τη χώρα μας»

Η τελετή πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερα λιτό τρόπο, σε ένδειξη σεβασμού προς τον θάνατο εργάτη εξαιτίας της κατάρρευσης μέρους του «Πύργου των Κόμηδων»
LIFO NEWSROOM
Η Ελβετία προτείνει επίσημα τον λαρυγγισμό ως υποψήφιο για ένταξη στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO

Πολιτισμός / Η Ελβετία προτείνει τον λαρυγγισμό ως υποψήφιο για ένταξη στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO

Η Ελβετία έχει τέσσερις επίσημες γλώσσες — γερμανικά, γαλλικά, ιταλικά και ρομανσικά — αλλά, όπως λέει η καθηγήτρια Nadja Räss, θα έπρεπε να αναγνωριστεί και μια πέμπτη: ο λαρυγγισμός
LIFO NEWSROOM
«Ο Μισάνθρωπος» του Μολιέρου σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπουραζάνα

Πολιτισμός / «Ο Μισάνθρωπος» του Μολιέρου σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπουραζάνα

Με την έμμετρη, αιχμηρή κωμωδία του Μολιέρου «Ο Μισάνθρωπος» θ’ αναμετρηθεί τη χειμερινή σεζόν η ομάδα Aether, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Γιάννη Μπουραζάνα. Τη μετάφραση υπογράφει η Θεοδώρα Τσάμη, η οποία κρατά και τον ρόλο της Αρσινόης.
LIFO NEWSROOM
Λάνθιμος και ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο από την Παλαιστίνη από αύριο στα σινεμά

Πολιτισμός / Λάνθιμος και ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο από την Παλαιστίνη από αύριο στα σινεμά

Η «Bugonia», καθώς και η νοτιοκορεατική ταινία στην οποία βασίστηκε, το νέο πρωταγωνιστικό όχημα της Σίντνεϊ Σουίνι και το σοκαριστικό «Put your Soul on your Hand and walk», που οδήγησε στη δολοφονία της φωτορεπόρτερ Φάτμα Χασόνα από τον ισραηλινό στρατό, ξεχωρίζουν από το κινηματογραφικό πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Λίνα Μενδώνη σε UNESCO για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα: «Καλώ όλα τα κράτη-μέλη να στηρίξουν το αίτημα της Ελλάδας»

Πολιτισμός / Λίνα Μενδώνη σε UNESCO για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα: «Καλώ όλα τα κράτη-μέλη να στηρίξουν το αίτημα της Ελλάδας»

«Πιστεύουμε ακράδαντα πως τα Γλυπτά πρέπει να επανενωθούν στη γενέτειρά τους», τόνισε η υπουργός Πολιτισμού στη Γενική Συνέλευση του οργανισμού
LIFO NEWSROOM