Σε ηλικία, 63 ετών έφυγε από τη ζωή ο σκηνοθέτης Λευτέρης Δανίκας, ο οποίος τον τελευταίο καιρό αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας.

Ήταν αδερφός του δημοσιογράφου και κριτικού κινηματογράφου, Δημήτρη Δανίκα και μια από τις πιο γνωστές δουλειές του ήταν η μικρού μήκους «Ανατολικά της Εδέν» του 1985.

 

Ο Λευτέρης Δανίκας γεννήθηκε το 1958 στην Αμαλιάδα του Νομού Ηλείας. Το 1979 άρχισε σπουδές στο Παρίσι και σπούδασε  Θρησκευτικές επιστήμες στην École Pratique des Hautes Études και στο Εργαστήριο Εθνογραφικού Κινηματογράφου, ενώ έκανε και κινηματογραφικές σπουδές στην École Supérieure libre d' Études Cinématographiques.

 

Στην Ελλάδα, από το 1983 εργάσθηκε ως βοηθός σκηνοθέτη και διευθυντής παραγωγής σε κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές αλλά και στη διαφήμιση, δίπλα στον Παντελή Βούλγαρη, το Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον Χρήστο Σιοπαχά, τον Κώστα Κουτσομύτη κ.ά. Επίσης, και για τρία συνεχή χρόνια (1992-1994), συνεργάστηκε με το Σπύρο Βραχωρίτη και τη Θεατρική Λέσχη Βόλου.Ως σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός. Συνεργάστηκε ως σκηνοθέτης-παραγωγός με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, με την ΕΡΤ και με το ΥΠΠΟΑ. Γύρισε δυο ταινίες μικρού μήκους, «Ανατολικά της Εδέν» (1985) και τον «Τελευταίο Ταμπάκο» (2001) και ντοκιμαντέρ που συμμετείχαν σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ.
 


Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών τον αποχαιρέτησε για το έργο του γράφοντας:

«Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών αποχαιρετά τον σκηνοθέτη, σεναριογράφο, παραγωγό και αγαπημένο μέλος της, Λευτέρη Δανίκα. Ο Λευτέρης παρέμεινε πάντα ένας σπουδαίος και μοναδικός καλλιτέχνης, που άφησε πίσω του ένα απόλυτο προσωπικό στίγμα. Το ποικίλο έργο του θα προβάλλει πάντα ζωντανό το πορτραίτο ενός πραγματικά γνήσιου δημιουργού, με έντονη σε όλους μας την μνήμη του στις διαδρομές της ζωής και της Τέχνης του. Έδειξε σε όλους μας ότι για να γίνεις καλλιτέχνης πρέπει να ζεις σαν καλλιτέχνης, να γίνεις ο ίδιος έργο τέχνης, πράγμα που τήρησε και διατήρησε μέχρι το τέλος χωρίς να φοβάται κανένα τίμημα».