Πάνω από 17 εκατομμύρια δολάρια για ένα πορτραίτο του Χόκνεϊ από τον Λούσιαν Φρόιντ

Πάνω από 17 εκατομμύρια δολάρια για ένα πορτραίτο του Χόκνεϊ από τον Λούσιαν Φρόιντ Facebook Twitter
Ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ στο στούντιο του Λουσιάν Φρόιντ το 2002. Φωτο: David Dawson/Bridgeman Images
0

Ένα πορτρέτο του Ντέιβιντ Χόκνεϊ από τον Λούσιαν Φρόιντ θα παρουσιαστεί στην επερχόμενη πώληση της σύγχρονης βρετανικής τέχνης του Sotheby στο Λονδίνο, όπου αναμένεται να ξεπεράσει τα 17 εκατομμύρια δολάρια.

Το πορτρέτο, ζωγραφισμένο το 2002, εκτέθηκε στην αναδρομική έκθεση του Λούσιαν Φρόιντ το 2012 στην Εθνική Πινακοθήκη στο Λονδίνο. Τη στιγμή που ζωγραφίστηκε, ο Φρόιντ ήταν 80 ετών και ο Χόκνεϊ ήταν 65 ετών. Απεικονίζει μια κοντινή όψη του προσώπου του Χόκνεϊ με τον καλλιτέχνη να είναι σκεπτικός ενώ κοιτάζει προς τον θεατή.

«Είναι δύσκολο να σκεφτούμε δύο μεγαλύτερους Βρετανούς καλλιτέχνες που είναι τόσο διάσημοι όσο και εμπορικά αναγνωρισμένοι από τους Λούσιαν Φρόιντ και Ντέιβιντ Χόκνεϊ», δήλωσε ο Tom Eddison, διευθυντής σύγχρονης τέχνης του Sotheby's στο Λονδίνο. Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που ο πίνακας θα έρθει σε δημοπρασία.

Πάνω από 17 εκατομμύρια δολάρια για ένα πορτραίτο του Χόκνεϊ από τον Λούσιαν Φρόιντ Facebook Twitter
Η προσωπογραφία του Χόκνεϊ από τον Φρόιντ που δημοπρατείται από τον οίκο Sotheby's. Φωτο: Sotheby's

Οι δύο καλλιτέχνες συναντήθηκαν για πρώτη φορά το 1962, όταν ο Φρόιντ ήταν ήδη καθιερωμένος και ο Χόκνεϊ ήταν ακόμα μαθητής. Και οι δυο κατέχουν μια σημαντική θέση στη βρετανική μεταπολεμική τέχνη.

Ο Χόκεϋ πόζαρε για πάνω από εκατό ώρες κατά τη διάρκεια τεσσάρων μηνών πριν από έκθεση του Φρόιντ στην Tate Britain. Όταν ο Φρόιντ πέθανε το 2011, ο Χόκνεϊ είπε ότι ο Φρόιντ πέρασε ατέλειωτες ώρες συγκεντρωμένος στο έργο και μόνο σε αυτό και πάντα είχε να προσθέσει μια πινελιά, ποτέ να αφαιρέσει.

Η συνεδρία αυτή τεκμηριώθηκε από τον επί σειρά ετών βοηθό του Φρόιντ, Ντέιβιντ Ντάσον. Ο Χόκνεϋ θα χρησιμοποιούσε τόσο τον Φρόιντ όσο και τον Ντάσον ως θέματα στο έργο του. Το ίδιο καλοκαίρι, δουλεύοντας από σκίτσα και από μνήμης ο Hockney ζωγράφισε ένα διπλό πορτρέτο του Βρετανού καλλιτέχνη που κάθεται δίπλα στον βοηθό του σε τέσσερα φύλλα χαρτιού.

Τα έργα ζωγραφικής του Φρόιντ δεν φτάνουν συχνά σε δημοπρασία και όταν έρχονται προς πώληση, συνήθως προσελκύουν μεγάλα ποσά. Ωστόσο, το πορτραίτο του Χόκνεϊ εκτιμάται ότι έχει πολύ χαμηλότερη τιμή από το τρέχον υψηλό δημοπρασίας για τον καλλιτέχνη, το οποίο ορίστηκε τον Μάιο του 2015, με το έργο Benefits Supervisor Resting  (1994) που πωλήθηκε στον οίκο  Christie's για 56 εκατομμύρια δολάρια.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέχνη και Ίαση: Ένα σεμινάριο από τη Γεωργία Σαγρή και τον Γιώργο Ίκαρο Μπαμπασάκη

Πολιτισμός / Τέχνη και Ίαση: Ένα σεμινάριο από τη Γεωργία Σαγρή και τον Γιώργο Ίκαρο Μπαμπασάκη

Αναλύοντας έργα τέχνης, κυριευόμαστε από την θετική τάση να δημιουργήσουμε και εμείς. Περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε την άλλη ματιά της Τέχνης για μια νοηματοδότηση της ζωής.
NEWSROOM
Άννα Κοκκίνου, Λένα Κιτσοπούλου και Χάρης Φραγκούλης στο θέατρο Σφενδόνη

Πολιτισμός / Άννα Κοκκίνου, Λένα Κιτσοπούλου και Χάρης Φραγκούλης στο θέατρο Σφενδόνη

Το νέο έργο της Λένας Κιτσοπούλου, ο «Αφανισμός» του Μπέρχαρντ σε σκηνοθεσία Άννας Κοκκίνου, η «Αντιγόνη» και η «Αφιέρωση» σε σκηνοθεσία Χάρη Φραγκούλη περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της Σφενδόνης για τη νέα σεζόν.
NEWSROOM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ