Πανάρχαιος βωμός θυσιών ανακαλύφθηκε μαζί με άλλα 13.000 κειμήλια σε θησαυρό του Sanxingdui της Κίνας

Sacrificial altar among 13,000 relics unearthed at Sanxingdui archaeological site in China Facebook Twitter
Οι αρχαιολόγοι βρήκαν 3.155 σχεδόν άθικτα κειμήλια στην πρόσφατη ανασκαφή
0

Ένα μοναδικό, αρχαίο κουτί σε σχήμα καβουκιού χελώνας και ένας βωμός θυσίας ανακαλύφθηκαν, μεταξύ άλλων, στον θησαυρό 13.000 κειμηλίων που χρονολογούνται πάνω από 3.000 χρόνια και ήρθαν στο φως στη νοτιοδυτική Κίνα. 

Τα κειμήλια - πολλά από αυτά είναι κατασκευασμένα από χρυσό, χαλκό και νεφρίτη - ανακαλύφθηκαν σε έξι λάκκους θυσιών, στον αρχαιολογικό χώρο Sanxingdui, κοντά στην Τσενγκντού. 

Οι ιστορικοί γνωρίζουν σχετικά λίγα πράγματα για τον πολιτισμό Sanxingdui, ο οποίος δεν άφησε πίσω του γραπτά αρχεία ή ανθρώπινα λείψανα, αν και πολλοί πιστεύουν ότι αποτελούσε μέρος του αρχαίου βασιλείου των Shu. Οι αρχαιολόγοι ελπίζουν ότι τα νέα ευρήματα θα φωτίσουν το βασίλειο, που ήλεγχε τη δυτική λεκάνη του Σετσουάν, κατά μήκος του άνω ρου του ποταμού Γιανγκτσέ, μέχρι να κατακτηθεί το 316 π.Χ.. 

Μια μεικτή ομάδα αρχαιολόγων από το Ινστιτούτο Έρευνας Πολιτιστικών Κειμηλίων και Αρχαιολογίας της επαρχίας Σετσουάν, το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, το Πανεπιστήμιο του Σετσουάν και άλλα ερευνητικά ιδρύματα κάνουν ανασκαφές στους έξι λάκκους, από το 2020.

Στην πιο πρόσφατη ανασκαφή, οι αρχαιολόγοι βρήκαν 3.155 σχεδόν άθικτα κειμήλια, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 2.000 χάλκινων αντικειμένων και αγαλμάτων, όπως ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας Xinhua.
 

Νέα ευρήματα από το παρελθόν

Οι ερευνητές χαρακτήρισαν ένα κουτί σε σχήμα χελωνόσαρκου από χαλκό και νεφρίτη ως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματά τους, λέγοντας ότι είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτουν ένα τέτοιο αντικείμενο.

Πανάρχαιος βωμός θυσίων ανακαλύφθηκε μαζί με άλλα 13.000 κειμήλια σε θησαυρό του Sanxingdui της Κίνας Facebook Twitter
Σε έναν από τους λάκκους βρέθηκε ένα μπρούτζινο χελωνόσχημο κουτί, που περιείχε ένα κομμάτι πράσινου νεφρίτη. Φωτογραφία: Xinhua

«Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι το σκεύος είναι μοναδικό στο είδος του, δεδομένου του χαρακτηριστικού του σχήματος, της εξαιρετικής τεχνικής και του ευφυούς σχεδιασμού του. Παρόλο που δεν γνωρίζουμε για ποιο λόγο χρησιμοποιούνταν αυτό το αγγείο, μπορούμε να υποθέσουμε ότι οι αρχαίοι άνθρωποι το εκτιμούσαν», δήλωσε στο Xinhua ο Li Haichao, καθηγητής του πανεπιστημίου Sichuan.

Σε έναν από τους λάκκους βρέθηκε επίσης ένας χάλκινος βωμός ύψους σχεδόν 0,9 μέτρων, όπου οι άνθρωποι του πολιτισμού Shu πιστεύεται ότι έκαναν θυσίες «στον ουρανό, τη γη και τους προγόνους τους.» Ίχνη γύρω από τους λάκκους από μπαμπού, καλάμια, σόγια, βοοειδή και αγριογούρουνα υποδηλώνουν ότι όλα αυτά προσφέρονταν ως θυσίες.

Πανάρχαιος βωμός θυσίων ανακαλύφθηκε μαζί με άλλα 13.000 κειμήλια σε θησαυρό του Sanxingdui της Κίνας Facebook Twitter
Στην πιο πρόσφατη ανασκαφή, οι αρχαιολόγοι βρήκαν 3.155 σχεδόν άθικτα κειμήλια, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 2.000 χάλκινων αντικειμένων και αγαλμάτων, όπως ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας Xinhua.

Αρχαίες πολιτιστικές ανταλλαγές

Ο Ραν Χονγκλίν, διευθυντής του Ινστιτούτου Πολιτιστικών Κειμηλίων και Αρχαιολογικής Έρευνας Sanxingdui, δήλωσε στο Xinhua ότι η ποικιλομορφία των αντικειμένων στην περιοχή δείχνει τις πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ των αρχαίων πολιτισμών στην Κίνα.

Επισήμανε ότι ένα από τα γλυπτά με το κεφάλι ενός ανθρώπου και το σώμα φιδιού ήταν χαρακτηριστικό του αρχαίου πολιτισμού Shu, ενώ τα τελετουργικά αγγεία που είναι γνωστά ως "zun" από την τοποθεσία ήταν χαρακτηριστικά της Zhongyuan, στις κεντρικές πεδιάδες της Κίνας.

«Πολλά πολιτιστικά λείψανα που ανακαλύφθηκαν στο Sanxingdui έχουν επίσης παρατηρηθεί σε άλλες τοποθεσίες στην Κίνα, δίνοντας στοιχεία για την πρώιμη ανταλλαγή και ενσωμάτωση του κινεζικού πολιτισμού», δήλωσε ο Ran.

Ο αρχαιολογικός χώρος έκτασης 11,9 τετραγωνικών χιλιομέτρων έχει αποδώσει χιλιάδες αρχαία αντικείμενα από τότε που ένας ντόπιος αγρότης έπεσε πάνω στον θησαυρό τη δεκαετία του 1920. Πολύτιμα αντικείμενα όπως μια χρυσή μάσκα βάρους περίπου 100 γραμμαρίων, κειμήλια από ελεφαντοστό και ένα μαχαίρι από νεφρίτη ήταν μεταξύ των αντικειμένων που αποκαλύφθηκαν πέρυσι.

Αν και δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, το Sanxingdui βρίσκεται στον «προσωρινό κατάλογο» του οργανισμού προς εξέταση.

Με στοιχεία από το Xinhua

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Πενέλοπε Κρουζ νόμισε ότι θα πεθάνει στα γυρίσματα του νέου queer έπους των Los Javis

Πολιτισμός / Η Πενέλοπε Κρουζ νόμισε ότι θα πεθάνει στα γυρίσματα της νέας της ταινίας

Στις Κάννες, η Πενέλοπε Κρουζ αποκάλυψε ότι ενημερώθηκε για πιθανό ανεύρυσμα στον εγκέφαλο λίγο πριν γυρίσει τις μουσικές σκηνές της στο «La Bola Negra», την ταινία των Los Javis που απέσπασε ένα από τα πιο θερμά χειροκροτήματα του φεστιβάλ.
THE LIFO TEAM
Όταν ο Μπραντ Πιτ σταμάτησε την κάμερα και ο Ταραντίνο του είπε: «Θα τελειώσεις από αυτή τη δουλειά»

Πολιτισμός / Όταν ο Μπραντ Πιτ σταμάτησε την κάμερα και ο Ταραντίνο του είπε: «Θα τελειώσεις από αυτή τη δουλειά»

Με αφορμή το ντοκιμαντέρ «Dernsie» που παρουσιάστηκε στις Κάννες, ο Bruce Dern θυμήθηκε ένα περιστατικό από τα γυρίσματα του «Once Upon a Time… in Hollywood», όταν ο Brad Pitt σταμάτησε την κάμερα μετά από έναν αυτοσχεδιασμό και ο Quentin Tarantino αντέδρασε έντονα.
THE LIFO TEAM
Η Μέριλιν Μονρόε στα 100: η ψυχική υγεία πίσω από τον μύθο

Πολιτισμός / Η Μέριλιν Μονρόε δεν επιστρέφει μόνο ως εικόνα: στα 100 της, φωτίζεται η ψυχική της κληρονομιά

Εκατό χρόνια μετά τη γέννησή της, η Μέριλιν Μονρόε δεν επιστρέφει μόνο ως εικόνα. Ένα νέο πρόγραμμα στο Mount Sinai φωτίζει τη σχέση της με την ψυχική υγεία, το τραύμα και την ανάγκη φροντίδας πίσω από τη λάμψη του μύθου της.
THE LIFO TEAM
«Αρνούμαι να είμαι πολίτης δεύτερης κατηγορίας στη δική μου γη»: Η νικήτρια του Booker μιλά για την Ταϊβάν

Πολιτισμός / «Αρνούμαι να είμαι πολίτης δεύτερης κατηγορίας στη δική μου γη»: Η νικήτρια του Booker μιλά για την Ταϊβάν

Η Γιανγκ Σουάνγκ-ζι, που μόλις κέρδισε το Διεθνές Βραβείο Booker με το «Taiwan Travelogue», μιλά για την απειλή του Πεκίνου, την ταϊβανέζικη ταυτότητα, την queer επιθυμία και τη λογοτεχνία που δεν μπορεί να μείνει μακριά από την πολιτική
THE LIFO TEAM
Ο Ντέρεκ Τζάκομπι για το AIDS, τα 87 του χρόνια και τον Ντάνιελ Κρεγκ: «Πήγα στο κρεβάτι μαζί του δύο φορές»

Πολιτισμός / Ο Ντέρεκ Τζάκομπι για το AIDS, τα 87 του χρόνια και τον Ντάνιελ Κρεγκ: «Πήγα στο κρεβάτι μαζί του δύο φορές»

Με αφορμή το «Moss and Freud», όπου υποδύεται τον Λούσιαν Φρόιντ, ο 87χρονος Ντέρεκ Τζάκομπι μιλά για το AIDS, τα γηρατειά, τον σύζυγό του Ρίτσαρντ Κλίφορντ και τον Ντάνιελ Κρεγκ.
THE LIFO TEAM
Η Ρόζαμουντ Πάικ λέει ότι απόλαυσε να «αντικειμενοποιεί» άνδρες στη νέα της ταινία

Πολιτισμός / Η Ρόζαμουντ Πάικ λέει ότι απόλαυσε να «αντικειμενοποιεί» τους άνδρες στη νέα της ταινία

Στο «Ladies First», που κάνει πρεμιέρα στο Netflix, η Ρόζαμουντ Πάικ ζει σε έναν κόσμο όπου οι γυναίκες έχουν την εξουσία και οι άνδρες υφίστανται τα στερεότυπα. Η ίδια δηλώνει ότι το διασκέδασε και αγκαλιάζει τον τίτλο της «lesbian icon».
THE LIFO TEAM
Πέθανε άνθρωπος που αποκάλυψε τη μεγαλύτερη ντροπή του Βρετανικού Μουσείου

Πολιτισμός / Πέθανε ο άνθρωπος που αποκάλυψε τη μεγαλύτερη ντροπή του Βρετανικού Μουσείου

Συγκρίνοντας εικόνες ονλάιν, από το σπίτι του σε ένα νησάκι της Δανίας, αποκάλυψε ότι ένας επιμελητής του Μουσείου είχε κλέψει και μεταπωλήσει πάνω από 1.000 θησαυρούς του, κυρίως Ελληνικούς και Ρωμαϊκούς.
THE LIFO TEAM
Η Lupita Nyong’o για την «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν: «Το καστ μας αντιπροσωπεύει τον κόσμο»

Πολιτισμός / Η Λουπίτα Νιόνγκο για την «Οδύσσεια» του Νόλαν: «Το καστ μας αντιπροσωπεύει τον κόσμο»

Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός, που υποδύεται την Ωραία Ελένη και την Κλυταιμνήστρα στη νέα ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν, απάντησε στην ακροδεξιά κριτική για το casting της, λέγοντας ότι δεν σκοπεύει να σπαταλήσει τον χρόνο της απαντώντας.
THE LIFO TEAM
Η Kristina Rozhkova φωτογραφίζει μια γενιά που έφτιαξε παραμύθια για να μη φοβάται

Πολιτισμός / Η Kristina Rozhkova φωτογραφίζει μια γενιά που έφτιαξε παραμύθια για να μη φοβάται

Στο Unbewitched, η Ρωσίδα φωτογράφος Kristina Rozhkova καταγράφει νέους ανθρώπους που ζουν ανάμεσα στην πολιτική ασφυξία, την καταστολή, την εξορία και την ανάγκη να επινοήσουν άλλους κόσμους.
THE LIFO TEAM
Η Nancy Honey φωτογραφίζει τη στιγμή που ένα κορίτσι αρχίζει να κοιτάζει τον εαυτό του

Πολιτισμός / Η Nancy Honey φωτογραφίζει τη στιγμή που ένα κορίτσι αρχίζει να κοιτάζει τον εαυτό του

Με αφορμή την αναδρομική της έκθεση στο Λονδίνο, η cult φωτογράφος Nancy Honey μιλά για τη μετάβαση από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση, για το γυναικείο σώμα ως εικόνα προς κατανάλωση και για τη χαρά ως μια πολύ σοβαρή υπόθεση.
THE LIFO TEAM