Οργή για τη Dua Lipa: Δημοσίευσε χάρτη με τη «Μεγάλη Αλβανία» και την κατηγορούν για εθνικισμό

Οργή για τη Dua Lipa: Δημοσίευσε χάρτη με τη «Μεγάλη Αλβανία» και την κατηγορούν για εθνικισμό Facebook Twitter
0

Η Dua Lipa, Βρετανίδα ποπ σταρ και παιδί μεταναστών από το Κόσοβο, κατηγορήθηκε πως τροφοδοτεί τον εθνικισμό μετά από μια ανάρτηση στην οποία δείχνει τον χάρτη της Μεγάλης Αλβανίας.

Η γνωστή τραγουδίστρια, που συνήθως κάνει πρωτοσέλιδα για τις ποπ επιτυχίες της, βρέθηκε πρόσφατα στο επίκεντρο οργισμένων αντιδράσεων - αυτή τη φορά για τις εθνικιστικές απόψεις της.

Σε μήνυμά της στο Twitter, την Κυριακή, η Dua Lipa υπερασπίστηκε την καταγωγή της ως «γηγενής και όχι ως μετανάστρια», δημοσιεύοντας έναν χάρτη της Αλβανίας που δείχνει ότι κατέχει τμήματα της Ελλάδας, της Βόρειας Μακεδονίας, του Μαυροβουνίου, της Σερβίας και της αποσχισμένης επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου.

«Αυτόχθων, επίθετο (του κατοίκου ενός τόπου) ιθαγενής και όχι απόγονος μεταναστών ή αποίκων», σχολίασε η τραγουδίστρια.


Πρόκειται για το ίδιο πανό που είχε πυροδοτήσει αναταραχές το 2014, όταν ένα drone πέταξε με αυτό σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ Σερβίας και Αλβανίας στο Βελιγράδι.

 

Όπως ήταν φυσικό, οι χρήστες παρατήρησαν πως ο χάρτης προβάλλει την εθνικιστική ιδέα της «Μεγάλης Αλβανίας», που προωθεί την ενοποίηση όλων των βαλκανικών εδαφών με σημαντικό αλβανικό πληθυσμό, με αποτέλεσμα η εικόνα να γίνει πολύ γρήγορα αντικείμενο χιλιάδων σχολίων με πολλούς να την κατηγορούν ότι «δείχνει συμπάθεια απέναντι στον φασισμό», καθώς η μόνη φορά που υπήρχε η διευρυμένη Αλβανία ήταν ως υποτελές κράτος κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι περισσότεροι φανς της δήλωσαν έκπληκτοι που η Dua Lipa έφτασε στο σημείο να χαρακτηριστεί «φασίστρια», με κάποιους να προωθούν μέχρι και το hashtag #cancelDuaLipa, ενώ άλλοι υπερασπίστηκαν την τραγουδίστρια, λέγοντας ότι το μήνυμά της παρερμηνεύτηκε.

Να σημειωθεί πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Dua Lipa ξεσηκώνει αντιδράσεις, καθώς τον περασμένο Ιανουάριο είχε προκαλέσει την οργή των φεμινιστών, λόγω ενός περιστατικού που όπως λέγεται πετούσε δολάρια σε γυναίκες στρίπερ.

Καίτη Γαρμπή: «Είσαι ανιστόρητη»

Η ανάρτηση της Dua Lipa προκάλεσε την αντίδραση και της Καίτης Γαρμπή, που μέσα από τον λογαριασμό της στο Twitter, σχολίασε: «Αν-ι-στό-ρη-το, επίθετο. Αυτό που δεν είναι συνεπές με την ιστορία ή με την ιστορική ανάλυση».

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας ναός στη μνήμη των νεκρών του κορωνοϊού στη Βρετανία θα πυρποληθεί το Σάββατο 28 Μάϊου

Πολιτισμός / Ένας ναός στη μνήμη των νεκρών του κορωνοϊού στη Βρετανία θα πυρποληθεί το Σάββατο 28 Μάϊου

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας το κοινό θα ενθαρρύνεται να δωρίσει λέξεις, αντικείμενα ή αναμνηστικά για να κοσμήσουν τους τοίχους και τους ενδιάμεσους χώρους.
THE LIFO TEAM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ