Οι «Κόρες της σιωπής» στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Οι «Κόρες της σιωπής» στο φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
Γυναίκες φτιαγμένες από κόπωση. Σε υψηλά ή σε πιο χαμηλά οικονομικά στρώματα. Γυναίκες μόνες και εγκαταλελειμμένες, παρατημένες στην άδικη ζωή που τους επιβάλλουν οι κακοποιητές τους.
0

Η έμφυλη βία και η γυναικοκτονία αποτυπώνονται σε ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ τεκμηρίωσης από την δημοσιογράφο, συγγραφέα και σκηνοθέτιδα Δέσποινα Σωτηροπούλου και είναι ένα από τα 16 podcast που διαγωνίζονται στο τμήμα podcast του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

«Η τόση βία κατά των γυναικών, οι γυναικοκτονίες αλλά και η αδυναμία που παρουσιάζει η Πολιτεία μού δημιούργησαν ασφυξία. Ένοιωθα σαν να κακοποιούμαι και εγώ. Όταν ανέλαβα τη θέση της Εντεταλμένης Συμβούλου Ισότητας Φύλων στο Δήμο Νίκαιας Αγ.Ι.Ρέντη και είδα από τα ενδότερα τα τεράστια κενά, όταν συνειδητοποίησα πως όποια προσπάθεια κι αν έκανα έβρισκε σε τοίχο, όταν δεν μπορούσα να δώσω καμία λύση σε καμία γυναίκα που έφτανε σε μένα, άρχισα να αναζητώ περιφερειακές λύσεις. Ό,τι μπορούσα.

Το πιο δύσκολο όμως ήταν να προσεγγίσω αυτές τις γυναίκες. Γυναίκες που δε μιλούν, γιατί ντρέπονται. Γυναίκες που δεν μιλούν, γιατί φοβούνται τι θα τους συμβεί την επόμενη στιγμή. Γυναίκες που έχουν μαζί τους τα παιδιά τους. Ελληνίδες, φιλοξενούμενες, πρόσφυγες.

Οι «Κόρες της σιωπής» στο φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
Επιβαλλόταν να ακουστούν οι φωνές των γυναικών που τόλμησαν να μοιραστούν μαζί μου την αδιανόητη κακομεταχείρισή τους. / φωτ.: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ

Γυναίκες φτιαγμένες από κόπωση. Σε υψηλά ή σε πιο χαμηλά οικονομικά στρώματα. Γυναίκες μόνες και εγκαταλελειμμένες, παρατημένες στην άδικη ζωή που τους επιβάλλουν οι κακοποιητές τους. Γυναίκες ως παιδιά αφού δεν γνωρίζουν, πώς να περπατήσουν τον δρόμο της απελευθέρωσής τους. Τα αστυνομικά τμήματα τις στέλνουν στον εισαγγελέα, ο εισαγγελέας σε δίκη, η δίκη σε χρόνια αναμονή και η χρόνια αναμονή στην πλήρη απομόνωση. Οι πιο πολλές τα παρατούν και επιστρέφουν. Κι όσες γλυτώνουν είναι γιατί υπάρχει κάποιο οικογενειακό ή φιλικό στήριγμα. Οι υπόλοιπες μένουν ή άστεγες και άπορες ή εκτός προσανατολισμού.

Έπρεπε να τις στηρίξω τουλάχιστον στο επίπεδο της ενημέρωσης και της καθοδήγησης. Ήξερα, ότι μόνη μου δεν φτάνω αλλά δε με ένοιαζε. Το podcast που δημιούργησα με τους συνεργάτες μου καθώς και ένα οπτικοακουστικό ντοκιμαντέρ με τον ίδιο τίτλο είναι η καταγεγραμμένη εμπειρία μου από το δύσκολο έργο που ανέλαβα στον Δήμο μου.

Ξέρω, ότι το θέμα βραβεύτηκε και στο περσινό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης αλλά δυστυχώς παραμένει τόσο επίκαιρο και άδικο που δε γινόταν να το αφήσω στην άκρη του. Επιβαλλόταν να ακουστούν οι φωνές των γυναικών που τόλμησαν να μοιραστούν μαζί μου την αδιανόητη κακομεταχείρισή τους. Αφού εκείνες είχαν τολμήσει, εγώ θα έκανα πίσω;» λέει η δημιουργός.

Πρόκειται για μια έρευνα με αφορμή τα μεγάλα ποσοστά κακοποίησης και δολοφονίας των γυναικών τα τελευταία χρόνια, που έρχεται σε μεγάλη αντίθεση με τον ρομαντικό ιδεαλισμό του ποιητή Νίκου Εγγονόπουλου, στο έργο του «Ύμνος δοξαστικός για τις γυναίκες π’ αγαπούμε». Τρεις γυναίκες επιζώσες έμφυλης βίας.

Τρεις μαρτυρίες γυναικών που βίωσαν και οι ίδιες αλλά και τα παιδιά τους τη βαρβαρότητα, την τρομοκρατία, τον φόβο και την εγκατάλειψη και ταυτόχρονα τα αναπάντητα ερωτήματα που αναζητούν ικανοποιητική απάντηση: Πώς προστατεύει το κράτος τη μητέρα και τα παιδιά της από τους κακοποιητές; Πώς περιθάλπει τα θύματα που τερματίζουν την ανοχή και τη σιωπή τους; Ποια η προστασία του νομικού συστήματος και γιατί κακοποίηση και ανισότητα δεν έχουν τέλος;

Οι «Κόρες της σιωπής» στο φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
Πως προστατεύει το κράτος τη μητέρα και τα παιδιά της από τους κακοποιητές; / φωτ.: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ

Τις απαντήσεις δίνουν ακτιβίστριες συγγραφείς, ψυχολόγοι, και το podcast εστιάζει στις ακραίες καταστάσεις ισονομίας, μεταξύ της θέσης του αρσενικού και του θηλυκού στα μάτια της κοινωνίας. Μεταξύ της αγαθότητας και ενός άγριου ενστίκτου που είναι εγκατεστημένο στον  ανθρώπινο εγκέφαλο περιμένοντας να ημερέψει ή να αγριέψει. Μεταξύ ψιθύρων και αιματοχυσίας. Μεταξύ βαθιάς ανάσας και εξάντλησης.

Οι πεποιθήσεις ετών συνέβαλλαν στη σημερινή κατάσταση. Οι νομοθεσίες, οι συνθήκες, οι εξουσίες ακόμα και τα εμπορικά πρότυπα, μόδα και κανόνες, αξιακοί και ηθικοί, έχουν συμβάλλει επί αιώνες, ώστε το σύστημα να λειτουργεί επιβάλλοντας στις γυναίκες μια ζωή με κηδεμόνες. Σαν ένας ατέρμονος πέλεκυς που θρέφει εχθρούς, έξω και κυρίως μέσα στα σπίτια. Σαν ένα τέρας που αλωνίζει στις ψυχές των ανθρώπων.

Πληροφορίες:
«Οι κόρες της σιωπής»
Πρωτότυπες μουσικές: ΒΑΛΕΡΙΟ ΜΑΤΟΛΑ, ΕΥΗ ΛΟΥΚΑΤΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΟΥΔΗΣ, ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΡΓΙΝΟΣ.
Τραγούδι: ΕΙΡΗΝΗ ΤΣΙΡΑΚΙΔΗ, ΣΩΤΗΡΙΑ ΣΟΥΣΑΝΗ.
Αφήγηση του ποιήματος του ΝΙΚΟΥ ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΥ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΟΥΠΗ.
Δραματουργία: ΒΑΝΑ ΠΕΦΑΝΗ και τελειόφοιτοι ηθοποιοί της σχολής υποκριτικής  Δήλος
Μίξη και τελική ρύθμιση ήχου: ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΑΣΠΑΡΙΝΑΤΟΣ.
Έρευνα, παρουσίαση, παραγωγή: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι σημαίνει ενοχή αν η βία δεν είναι μόνο επιλογή;

Ειδήσεις / Τι σημαίνει για έναν γονιό να ακούει ότι η βία δεν είναι μόνο επιλογή;

Στο νέο της βιβλίο Original Sin, η γενετίστρια της συμπεριφοράς Κάθριν Πέιτζ Χάρντεν εξετάζει τι αλλάζει όταν η βιολογία μπαίνει μέσα στην ιστορία του εγκλήματος. Το ερώτημα δεν αφορά μόνο την επιστήμη ή τη δικαιοσύνη, αλλά και τους γονείς: τι σημαίνει να μεγαλώνεις ένα παιδί αν η βία, η παρόρμηση και η ευθύνη είναι πιο σύνθετες απ’ όσο θέλαμε να πιστεύουμε;
THE LIFO TEAM
Η τεχνητή νοημοσύνη ξαναγράφει την ιστορία ενός ύστερου έργου του Ελ Γκρέκο

Πολιτισμός / Η τεχνητή νοημοσύνη ξαναγράφει την ιστορία ενός ύστερου έργου του Ελ Γκρέκο

Η «Βάπτιση του Χριστού» θεωρούνταν επί χρόνια έργο του Ελ Γκρέκο και του εργαστηρίου του. Τώρα, μια νέα ανάλυση με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης υποστηρίζει ότι ο ίδιος ο ζωγράφος μπορεί να είχε πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή απ’ όσο πιστεύαμε.
THE LIFO TEAM
Η Μαντόνα ψάχνει τα χαμένα αρχειακά ρούχα του Coachella και προσφέρει αμοιβή

Πολιτισμός / Η Μαντόνα ψάχνει τα χαμένα αρχειακά ρούχα του Coachella και προσφέρει αμοιβή

Μετά την εμφάνισή της στο Coachella δίπλα στη Σαμπρίνα Κάρπεντερ, η Μαντόνα αποκάλυψε ότι χάθηκαν τα αρχειακά ρούχα που φορούσε και προσφέρει αμοιβή για την επιστροφή τους. Οπως λέει, δεν είναι απλώς σκηνικά κομμάτια, αλλά μέρος της ιστορίας της.
THE LIFO TEAM
Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ ΦΟΡΑΕΙ ΠΡΑΝΤΑ 2 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΜΕΡΙΛ ΣΤΡΙΠ ΑΝ ΧΑΘΑΓΟΥΕΪ

Πολιτισμός / «Ο Διάβολος Φοράει Prada 2»: Παγκόσμια πρεμιέρα για την ταινία - Οι εμφανίσεις των πρωταγωνιστών

Κάθε εμφάνιση ανέδειξε μερικά από τα πιο αξιοπρόσεκτα στυλ της σεζόν, συμπεριλαμβανομένων δημιουργιών από τους Susan Fang, Schiaparelli, Valentino, Chanel, Stella McCartney και, φυσικά, Prada
THE LIFO TEAM
«Μακάρι να ήμασταν πεταλούδες»: Βρέθηκαν οι κλεμμένες ερωτικές επιστολές του Τζον Κιτς

Πολιτισμός / «Μακάρι να ήμασταν πεταλούδες»: Βρέθηκαν οι κλεμμένες ερωτικές επιστολές του Τζον Κιτς

Οκτώ αυθεντικές επιστολές που είχε στείλει ο Τζον Κιτς στη Φάνι Μπρον, τον μεγάλο έρωτα της σύντομης ζωής του, βρέθηκαν έπειτα από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες εξαφάνισης και επιστρέφουν στους κληρονόμους της οικογένειας Γουίτνεϊ. Δεν επιστρέφει μόνο ένα χαμένο λογοτεχνικό αρχείο, αλλά η φωνή ενός νεαρού άνδρα που έγραφε στη γυναίκα που αγαπούσε ενώ ήξερε πως ο χρόνος του ήταν λίγος.
THE LIFO TEAM
Δικαστική ήττα για τον Μιτς Γουάινχαουζ στην υπόθεση με τα αντικείμενα της Έιμι Γουάινχαουζ

Πολιτισμός / Δικαστική ήττα για τον Μιτς Γουάινχαουζ στην υπόθεση με τα αντικείμενα της Έιμι Γουάινχαουζ

Ο πατέρας της Έιμι Γουάινχαουζ έχασε στο High Court του Λονδίνου την αγωγή που είχε καταθέσει κατά της πρώην στιλίστριας της τραγουδίστριας, Ναόμι Πάρι, και της φίλης της, Κατριόνα Γκούρλεϊ, για την πώληση αντικειμένων που συνδέονταν με την κόρη του
THE LIFO TEAM
Η βιογραφία του Τζ. Γκ. Μπάλαρντ που μετατράπηκε σε χρονικό θανάτου

Πολιτισμός / Η βιογραφία του Τζ. Γκ. Μπάλαρντ που μετατράπηκε σε χρονικό θανάτου

Η κυκλοφορία του The Illuminated Man φέρνει στο προσκήνιο όχι μόνο μια νέα βιογραφική ανάγνωση του Τζ. Γκ. Μπάλαρντ, αλλά και την ιστορία του Κρίστοφερ Πριστ, που πέθανε πριν προλάβει να ολοκληρώσει το βιβλίο. Το αποτέλεσμα είναι ένα παράξενο και συγκινητικό υβρίδιο: μισή μελέτη για τον Μπάλαρντ, μισό βιβλίο πένθους.
THE LIFO TEAM
Τίτλοι τέλους για τον πολιτιστικό οργανισμό ΝΕΟΝ

Πολιτισμός / Τίτλοι τέλους για τον πολιτιστικό οργανισμό ΝΕΟΝ

Μετά από 14 χρόνια ολοκληρώνει την αποστολή του, έχοντας συμβάλει στη δημιουργία ενός καινούργιου κοινού με ενδιαφέρον για τη σύγχρονη τέχνη. «Το περιβάλλον στη δημιουργία του οποίου συνεισέφερε ο ΝΕΟΝ δεν μας χρειάζεται πλέον», δήλωσε ο ιδρυτής του Δημήτρης Δασκαλόπουλος.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Φαχρελνισά Ζεΐντ επιστρέφει στο Λονδίνο και μαζί της επιστρέφει ένας ολόκληρος κόσμος

Πολιτισμός / Η Φαχρελνισά Ζεΐντ επιστρέφει στο Λονδίνο και μαζί της επιστρέφει ένας ολόκληρος κόσμος

Από την οθωμανική ελίτ στην κορυφή του μοντερνισμού: Η έκθεση “Immersion” στο Λονδίνο ξανασυστήνει τη Φαχρελνισά Ζεΐντ, αποδεικνύοντας ότι το έργο της παραμένει πιο ανήσυχο και εκθαμβωτικό από τη μυθιστορηματική ζωή της.
THE LIFO TEAM
Ενα αθηναϊκό φιλμ, η ποίηση και ο Μπέλα Ταρ: τι είπε ο Τσάρλι Κάουφμαν στο Sands Festival

Πολιτισμός / Ενα αθηναϊκό φιλμ, η ποίηση και ο Μπέλα Ταρ: τι είπε ο Τσάρλι Κάουφμαν στο Sands Festival

Με αφορμή το How to Shoot a Ghost, ο Τσάρλι Κάουφμαν εμφανίστηκε στο φεστιβάλ της Σκωτίας και μίλησε για το είδος του σινεμά που θέλει να φτιάχνει σήμερα. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν η ποίηση, η αργή εικόνα και η απόρριψη της «συμβατικής ψυχαγωγίας».
THE LIFO TEAM
Κι είμαστε ακόμα ζωντανοί, μέσα πια στη σκηνή: από τη selfie της Ellen, στη Madonna και την Σαμπρίνα Κάρπεντερ

Πολιτισμός / Κι είμαστε ακόμα ζωντανοί, μέσα πια στη σκηνή: από τη σέλφι της Έλεν ΝτιΤζένερις, στη Μαντόνα και τη Σαμπρίνα Κάρπεντερ

Αν η σέλφι της Έλεν ΝτιΤζένερις στα Οσκαρ του 2014 έμοιαζε, εκ των υστέρων, με την τελευταία μεγάλη εικόνα μιας παλιάς πια κοινής, συλλογικής γλώσσας, η εμφάνιση της Μαντόνα στο πλευρό της Σαμπρίνα Κάρπεντερ σήμανε μια για πάντα τη μετάλλαξή της.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Ποιος έφτιαξε τη σκοτεινή φήμη του Alfred Hitchcock; Ενα νέο βιβλίο ξανανοίγει τη διαμάχη

Πολιτισμός / Ποιος έφτιαξε τη σκοτεινή φήμη του Άλφρεντ Χίτσκοκ; Ένα νέο βιβλίο ξανανοίγει τη διαμάχη

Η κυκλοφορία του «A Century of Hitchcock: The Man, the Myths, the Legacy» στις 9 Ιουνίου ξαναφέρνει στο προσκήνιο μία από τις πιο φορτισμένες συζητήσεις στην ιστορία του σινεμά: πώς χτίστηκε η σκοτεινή δημόσια εικόνα του Άλφρεντ Χίτσκοκ και πόσο από αυτήν ανήκει στα γεγονότα, στις μαρτυρίες και στις βιογραφίες που ακολούθησαν.
THE LIFO TEAM
Τι βραβεύει σήμερα ένα μουσείο; Οι πέντε φιναλίστ για το Museum of the Year στη Βρετανία

Πολιτισμός / Τι βραβεύει σήμερα ένα μουσείο; Οι πέντε φιναλίστ για το Museum of the Year στη Βρετανία

Το Art Fund ανακοίνωσε τους πέντε φιναλίστ για το Museum of the Year 2026: τη National Gallery, το V&A East Storehouse, το Norwich Castle Museum & Art Gallery, το The Box στο Πλίμουθ και το Fitzwilliam Museum στο Κέιμπριτζ. Ο νικητής του βραβείου των 120.000 λιρών θα ανακοινωθεί στις 25 Ιουνίου στο Λονδίνο.
THE LIFO TEAM