Ο Γιάννης Χουβαρδάς σκηνοθετεί Γιον Φόσσε στον Θόλο του ΚΠΙΣΝ το φθινόπωρο 2021

Ο Γιάννης Χουβαρδάς σκηνοθετεί Γιον Φόσσε στο Θόλο του ΚΠΙΣΝ το φθινόπρωρο 2021 Facebook Twitter
0

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) ανακοινώνει τη συνεργασία του με τον καταξιωμένο σκηνοθέτη Γιάννη Χουβαρδά, ο οποίος θα παρουσιάσει στον Θόλο του ΚΠΙΣΝ το θεατρικό έργο του πολυβραβευμένου Νορβηγού συγγραφέα Γιον Φόσσε, Κάποιος θα έρθει.

Το Κάποιος θα έρθει, θα κάνει πρεμιέρα τον Σεπτέμβριο του 2021 στο Διεθνές Φεστιβάλ Γιον Φόσσε, που διοργανώνεται από το Νορβηγικό Θέατρο του Όσλο, και, στη συνέχεια, θα δώσει δώδεκα παραστάσεις στον Θόλο του ΚΠΙΣΝ, από τις 24 Σεπτεμβρίου έως τις 12 Οκτωβρίου 2021. Η παράσταση, που θα πραγματοποιηθεί χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), έχει σχεδιαστεί ειδικά για τον χώρο του Θόλου που βρίσκεται στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος.

Ένας άνδρας και μία γυναίκα. Μόνοι. Και ένα παλιό σπίτι. Απομονωμένο. Και ακριβώς πάνω στη θάλασσα. Ακριβώς όπως και οι δύο πάντα το επιθυμούσαν. Να είναι μακριά από όλους τους άλλους, μόνοι, και όμως μαζί. Εκεί, στη θάλασσα, στο δικό τους σπίτι. Όμως αυτό το όνειρο που έγινε πραγματικότητα γεννά ταυτόχρονα μια παράξενη ανησυχία. Είναι οι δυο τους πραγματικά εντελώς μόνοι; Ή μήπως κάποιος άλλος πρόκειται να έρθει; Αυτό που τουλάχιστον υποθετικά δεν μπορεί να αποκλειστεί, μετατρέπεται σε κακό οιωνό. Και από την απλή διαίσθηση προκύπτει η βεβαιότητα, όταν πράγματι κάποιος εμφανίζεται: ο νέος άνδρας που κληρονόμησε το σπίτι και στη συνέχεια τους το πούλησε.

Από αυτή την τόσο απλή αλλά και περίπλοκη σύνθεση, ο Φόσσε, χρησιμοποιώντας δεξιοτεχνικά τη δύναμη της μουσικότητας της γλώσσας, του υπονοούμενου και του ανείπωτου, αναπτύσσει όλες τις δυνητικές αποχρώσεις μιας αιωρούμενης απροσδιόριστης απειλής, έτσι ώστε το Κάποιος θα έρθει να αποτελεί ένα υπαρξιακό, ερωτικό, ψυχολογικό και οντολογικό θρίλερ, μέσα στο οποίο συνυπάρχουν ισότιμα ποίηση, κωμωδία, δράμα, σασπένς και γκροτέσκο.

Ο Νορβηγός ποιητής, μυθιστοριογράφος, δοκιμιογράφος και θεατρικός συγγραφέας Γιον Φόσσε, ο πιο πολυπαιγμένος Ευρωπαίος συγγραφέας της εποχής μας, θεωρείται μία από τις σπουδαιότερες φωνές της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Το έργο του έχει μεταφραστεί σε πάνω από πενήντα γλώσσες. Έχει τιμηθεί με πολλά διεθνή βραβεία (ανάμεσά τους και το μεγίστου κύρους «Βραβείο Ίψεν»), ενώ τα θεατρικά του έργα έχουν ανέβει από πολλούς σημαντικούς σκηνοθέτες (Κλοντ Ρεζί, Πατρίς Σερό, Τόμας Οστερμάιερ, Οσκάρας Κορσουνόβας, Ίβο Βαν Χόβε, Γιούργκεν Γκος, Λικ Περσεβάλ, Γιόσι Βίλερ, Κέιτι Μίτσελ κ.ά.) στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου.

Το Κάποιος θα έρθει είναι χρονολογικά ένα από τα πρώτα έργα του Φόσσε. Πρωτοπαίχτηκε το 1996 στο Εθνικό Θέατρο της Νορβηγίας. Ακολούθησαν πάνω από σαράντα θεατρικά έργα, που έχουν παιχτεί σε όλο τον κόσμο, από το Λονδίνο ως τη Μόσχα και από το Παρίσι ως το Τόκιο.

Το Κάποιος θα έρθει είναι το τρίτο έργο του Φόσσε που σκηνοθετεί ο Γιάννης Χουβαρδάς μετά τα Τόσο όμορφα (Θέατρο Αμόρε, 2004) και Παραλλαγές Θανάτου (Θέατρο Πορεία, 2013).

Συντελεστές

Μετάφραση: Έρι Κύργια

Σκηνοθεσία: Γιάννης Χουβαρδάς

Σκηνικά-Κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού

Μουσική: Ανρί Κεργκομάρ

Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

Σχεδιασμός Βιντεοπροβολών: Παντελής Μάκκας

Υπεύθυνη Παραγωγής: Ρένα Ανδρεαδάκη

Βοηθός Σκηνοθέτη: Άντα Πουράνη

Β’ Βοηθός Σκηνοθέτη: Σεμέλη Σαφού 

Ηθοποιοί (με τη σειρά ομιλίας)

Εκείνη: Άλκηστις Πουλοπούλου 

Εκείνος: Αντώνης Μυριαγκός

Άντρας: Χάρης Φραγκούλης

Περισσότερες πληροφορίες καθώς και λεπτομέρειες για την έναρξη της προπώλησης των εισιτηρίων θα είναι σύντομα διαθέσιμες στην ιστοσελίδα μας SNFCC.org και στις σελίδες μας στα social media@SNFCC.

Οι ημερομηνίες της παράστασης ενδέχεται να αλλάξουν λόγω των μέτρων κατά της COVID-19.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επαναπατρίστηκε από τη Χιλή πολύτιμο θραύσμα από αρχαϊκό ναό της Ακρόπολης

Πολιτισμός / Επαναπατρίστηκε από τη Χιλή πολύτιμο θραύσμα από αρχαϊκό ναό της Ακρόπολης

Το μαρμάρινο θραύσμα βρισκόταν στην κατοχή Χιλιανού πολίτη και σύμφωνα με τον ίδιο, η  οικογένειά του το κατείχε από τη δεκαετία του 1930, με την πληροφορία ότι προέρχεται από την Ακρόπολη
LIFO NEWSROOM
Έιμι Σέραλντ: Η διάσημη ζωγράφος καταγγέλλει λογοκρισία και ακυρώνει μεγάλη έκθεση στο Smithsonian

Πολιτισμός / Έιμι Σέραλντ: Η διάσημη ζωγράφος καταγγέλλει λογοκρισία και ακυρώνει μεγάλη έκθεση στο Smithsonian

Η Αφροαμερικανή εικαστικός επικαλείται λογοκρισία σχετικά με έναν από τους πίνακές της, εμπνευσμένο από τρανς καλλιτέχνιδα - «Σε μια εποχή που τα τρανς άτομα δέχονται επιθέσεις, φιμώνονται και κινδυνεύουν στις ΗΠΑ, η σιωπή δεν είναι επιλογή»
LIFO NEWSROOM
Όζι Όζμπορν: «Δεν μπορούσε να σταθεί όρθιος» - Οι αδελφές του αποκαλύπτουν για την τελευταία τους συνάντηση

Πολιτισμός / Όζι Όζμπορν: «Δεν μπορούσε να σταθεί όρθιος» - Οι αδελφές του αποκαλύπτουν για την τελευταία τους συνάντηση

«Στο τελευταίο του μήνυμα μου έγραψε ότι θα ξαναρχόταν στο Μπέρμιγχαμ» - Αποκάλυψαν πως η τελευταία τους συνάντηση ήταν στην αποχαιρετιστήρια συναυλία των Black Sabbath
LIFO NEWSROOM
Όζι Όσμπορν: Το αντίο του Έλληνα κιθαρίστα που ήταν στο πλευρό του για 7 χρόνια - «Άλλαξες τη ζωή μου για πάντα»

Πολιτισμός / Όζι Όζμπορν: Το αντίο του Έλληνα κιθαρίστα που ήταν στο πλευρό του για 7 χρόνια - «Άλλαξες τη ζωή μου για πάντα»

«Ως κιθαρίστας, ήταν η ύψιστη τιμή της καριέρας μου να ηχογραφήσω ένα άλμπουμ και να περιοδεύσω μαζί σου σε όλο τον κόσμο για 7 χρόνια» έγραψε ο Gus G
LIFO NEWSROOM
Marvel, διαζύγια και πρώτα ραντεβού από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Marvel, διαζύγια και πρώτα ραντεβού από αύριο στους κινηματογράφους

Το «Fantastic Four: First Steps», το συζυγικό δράμα της Αλίκης Δανέζη-Κνούτσεν και το νέο crowdpleaser του δημιουργού των «Τέλειων Ξένων» είναι μερικές από τις ταινίες που κυκλοφορούν αυτή την εβδομάδα, με τις επανεκδόσεις να κλέβουν την παράσταση.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Όζι Όζμπορν: Οι Black Sabbath, ο Έλτον Τζον και ο Ροντ Στιούαρτ αποχαιρετούν τον «Πρίγκιπα του Σκότους»

Πολιτισμός / Όζι Όζμπορν: Οι Black Sabbath, ο Έλτον Τζον και ο Ροντ Στιούαρτ αποχαιρετούν τον «Πρίγκιπα του Σκότους»

Ο κόσμος της μουσικής απέτισε φόρο τιμής στον θρυλικό Όζι Όζμπορν που πέθανε σε ηλικία 76 ετών, λίγες εβδομάδες μετά την αποχαιρετιστήρια συναυλία στο Μπέρμιγχαμ
LIFO NEWSROOM