Ο Γιάννης Χουβαρδάς σκηνοθετεί Γιον Φόσσε στον Θόλο του ΚΠΙΣΝ το φθινόπωρο 2021

Ο Γιάννης Χουβαρδάς σκηνοθετεί Γιον Φόσσε στο Θόλο του ΚΠΙΣΝ το φθινόπρωρο 2021 Facebook Twitter
0

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) ανακοινώνει τη συνεργασία του με τον καταξιωμένο σκηνοθέτη Γιάννη Χουβαρδά, ο οποίος θα παρουσιάσει στον Θόλο του ΚΠΙΣΝ το θεατρικό έργο του πολυβραβευμένου Νορβηγού συγγραφέα Γιον Φόσσε, Κάποιος θα έρθει.

Το Κάποιος θα έρθει, θα κάνει πρεμιέρα τον Σεπτέμβριο του 2021 στο Διεθνές Φεστιβάλ Γιον Φόσσε, που διοργανώνεται από το Νορβηγικό Θέατρο του Όσλο, και, στη συνέχεια, θα δώσει δώδεκα παραστάσεις στον Θόλο του ΚΠΙΣΝ, από τις 24 Σεπτεμβρίου έως τις 12 Οκτωβρίου 2021. Η παράσταση, που θα πραγματοποιηθεί χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), έχει σχεδιαστεί ειδικά για τον χώρο του Θόλου που βρίσκεται στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος.

Ένας άνδρας και μία γυναίκα. Μόνοι. Και ένα παλιό σπίτι. Απομονωμένο. Και ακριβώς πάνω στη θάλασσα. Ακριβώς όπως και οι δύο πάντα το επιθυμούσαν. Να είναι μακριά από όλους τους άλλους, μόνοι, και όμως μαζί. Εκεί, στη θάλασσα, στο δικό τους σπίτι. Όμως αυτό το όνειρο που έγινε πραγματικότητα γεννά ταυτόχρονα μια παράξενη ανησυχία. Είναι οι δυο τους πραγματικά εντελώς μόνοι; Ή μήπως κάποιος άλλος πρόκειται να έρθει; Αυτό που τουλάχιστον υποθετικά δεν μπορεί να αποκλειστεί, μετατρέπεται σε κακό οιωνό. Και από την απλή διαίσθηση προκύπτει η βεβαιότητα, όταν πράγματι κάποιος εμφανίζεται: ο νέος άνδρας που κληρονόμησε το σπίτι και στη συνέχεια τους το πούλησε.

Από αυτή την τόσο απλή αλλά και περίπλοκη σύνθεση, ο Φόσσε, χρησιμοποιώντας δεξιοτεχνικά τη δύναμη της μουσικότητας της γλώσσας, του υπονοούμενου και του ανείπωτου, αναπτύσσει όλες τις δυνητικές αποχρώσεις μιας αιωρούμενης απροσδιόριστης απειλής, έτσι ώστε το Κάποιος θα έρθει να αποτελεί ένα υπαρξιακό, ερωτικό, ψυχολογικό και οντολογικό θρίλερ, μέσα στο οποίο συνυπάρχουν ισότιμα ποίηση, κωμωδία, δράμα, σασπένς και γκροτέσκο.

Ο Νορβηγός ποιητής, μυθιστοριογράφος, δοκιμιογράφος και θεατρικός συγγραφέας Γιον Φόσσε, ο πιο πολυπαιγμένος Ευρωπαίος συγγραφέας της εποχής μας, θεωρείται μία από τις σπουδαιότερες φωνές της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Το έργο του έχει μεταφραστεί σε πάνω από πενήντα γλώσσες. Έχει τιμηθεί με πολλά διεθνή βραβεία (ανάμεσά τους και το μεγίστου κύρους «Βραβείο Ίψεν»), ενώ τα θεατρικά του έργα έχουν ανέβει από πολλούς σημαντικούς σκηνοθέτες (Κλοντ Ρεζί, Πατρίς Σερό, Τόμας Οστερμάιερ, Οσκάρας Κορσουνόβας, Ίβο Βαν Χόβε, Γιούργκεν Γκος, Λικ Περσεβάλ, Γιόσι Βίλερ, Κέιτι Μίτσελ κ.ά.) στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου.

Το Κάποιος θα έρθει είναι χρονολογικά ένα από τα πρώτα έργα του Φόσσε. Πρωτοπαίχτηκε το 1996 στο Εθνικό Θέατρο της Νορβηγίας. Ακολούθησαν πάνω από σαράντα θεατρικά έργα, που έχουν παιχτεί σε όλο τον κόσμο, από το Λονδίνο ως τη Μόσχα και από το Παρίσι ως το Τόκιο.

Το Κάποιος θα έρθει είναι το τρίτο έργο του Φόσσε που σκηνοθετεί ο Γιάννης Χουβαρδάς μετά τα Τόσο όμορφα (Θέατρο Αμόρε, 2004) και Παραλλαγές Θανάτου (Θέατρο Πορεία, 2013).

Συντελεστές

Μετάφραση: Έρι Κύργια

Σκηνοθεσία: Γιάννης Χουβαρδάς

Σκηνικά-Κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού

Μουσική: Ανρί Κεργκομάρ

Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

Σχεδιασμός Βιντεοπροβολών: Παντελής Μάκκας

Υπεύθυνη Παραγωγής: Ρένα Ανδρεαδάκη

Βοηθός Σκηνοθέτη: Άντα Πουράνη

Β’ Βοηθός Σκηνοθέτη: Σεμέλη Σαφού 

Ηθοποιοί (με τη σειρά ομιλίας)

Εκείνη: Άλκηστις Πουλοπούλου 

Εκείνος: Αντώνης Μυριαγκός

Άντρας: Χάρης Φραγκούλης

Περισσότερες πληροφορίες καθώς και λεπτομέρειες για την έναρξη της προπώλησης των εισιτηρίων θα είναι σύντομα διαθέσιμες στην ιστοσελίδα μας SNFCC.org και στις σελίδες μας στα social media@SNFCC.

Οι ημερομηνίες της παράστασης ενδέχεται να αλλάξουν λόγω των μέτρων κατά της COVID-19.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πίτερ Τζάκσον, η Κέιτ Μπλάνσετ και η Τίλντα Σουίντον σε τρεις μεγάλες συζητήσεις στις Κάννες

Πολιτισμός / Η Κέιτ Μπλάνσετ, η Τίλντα Σουίντον και ο Πίτερ Τζάκσον σε τρεις μεγάλες συζητήσεις στις Κάννες

Το Φεστιβάλ των Καννών ανακοίνωσε τα φετινά του «Rendez-vous», φέρνοντας στη σκηνή τρεις πολύ διαφορετικές μορφές του σύγχρονου σινεμά: τον Πίτερ Τζάκσον, την Κέιτ Μπλάνσετ και την Τίλντα Σουίντον.
THE LIFO TEAM
Το σώμα πριν από το φόρεμα: Πέντε καλλιτέχνιδες απαντούν στο θέμα του φετινού Met Gala

Πολιτισμός / Το σώμα πριν από το φόρεμα: Πέντε καλλιτέχνιδες απαντούν στο θέμα του φετινού Met Gala

Με αφορμή το Costume Art, τη νέα έκθεση του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης που συνδέεται με το φετινό Met Gala, η Vogue παρουσίασε πέντε έργα σύγχρονων γυναικών καλλιτεχνών που κοιτούν το σώμα πέρα από τη μόδα: ως εικόνα, γλυπτό, μνήμη, μητρότητα και μεταμόρφωση.
THE LIFO TEAM
Ο Θουρμπαράν στη National Gallery: Ο ζωγράφος που έκανε την ύλη να πιστεύει

Πολιτισμός / Ο Θουρμπαράν στη National Gallery: Ο ζωγράφος που έκανε την ύλη να πιστεύει στο πνεύμα

Με αφορμή τη μεγάλη έκθεση της National Gallery στο Λονδίνο, ο Φρανθίσκο ντε Θουρμπαράν επιστρέφει όχι απλώς ως ζωγράφος αγίων και μαρτυρίων, αλλά ως ο καλλιτέχνης που έκανε το φως, το ύφασμα, το νερό και ένα δεμένο αρνί να κουβαλούν το βάρος της πίστης, της σιωπής και του σώματος.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Το αρχαιότερο αγγλικό ποίημα βρέθηκε ξεχασμένο σε βιβλιοθήκη της Ρώμης

Πολιτισμός / Το αρχαιότερο αγγλικό ποίημα βρέθηκε ξεχασμένο σε βιβλιοθήκη της Ρώμης

Μελετητές του Trinity College Dublin εντόπισαν στην Εθνική Κεντρική Βιβλιοθήκη της Ρώμης ένα άγνωστο χειρόγραφο του Caedmon's Hymn, του ποιήματος του 7ου αιώνα που θεωρείται το αρχαιότερο σωζόμενο ποίημα στην αγγλική γλώσσα.
THE LIFO TEAM
Η Billie Eilish και ο James Cameron φέρνουν την περιοδεία Hit Me Hard and Soft σε 3D στις αίθουσες

Πολιτισμός / Η Μπίλι Άιλις και ο Τζέιμς Κάμερον μεταφέρουν την περιοδεία «Hit Me Hard and Soft» σε 3D στις κινηματογραφικές αίθουσες

Η Μπίλι Άιλις συνεργάζεται με τον Τζέιμς Κάμερον για το Billie Eilish: Hit Me Hard and Soft - The Tour (Live in 3D), μια κινηματογραφική μεταφορά της περιοδείας της που συνδυάζει συναυλιακό υλικό, στιγμές από τα παρασκήνια και την εμπειρία του 3D.
THE LIFO TEAM
ΚΑΒΑΦΗΣ ΓΛΥΠΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ ΑΘΗΝΑ

Πολιτισμός / Το Ίδρυμα Ωνάση παρέδωσε στον Δήμο Αθηναίων γλυπτό με τον Κ.Π. Καβάφη

Η πρόταση του γλύπτη Πραξιτέλη Τζανουλίνου αποτυπώνει τον Καβάφη καθιστό - Πρόκειται για ένα γλυπτό σε φυσικό μέγεθος, από χαλκό με πατίνα υψηλής αντοχής για εξωτερικό χώρο, που επιτρέπει στον επισκέπτη να καθίσει δίπλα στον ποιητή
THE LIFO TEAM
Η queer κωμωδία που παίρνει τον πανικό για τις τρανς τουαλέτες και τον γυρίζει ανάποδα

Πολιτισμός / “She’s the He”: Η queer κωμωδία που παίρνει τον πανικό για τις τρανς τουαλέτες και τον γυρίζει ανάποδα

Το She’s the He μετατρέπει το ηθικό πανικό για τις τρανς τουαλέτες σε κωμωδία για τη φιλία, το coming out και τη χαρά της τρανς ορατότητας, έπειτα από μια δύσκολη διαδρομή προς τις αίθουσες σε μια ολοένα πιο εχθρική πολιτική συγκυρία στις ΗΠΑ.
THE LIFO TEAM
Ο Διάβολος Φοράει Prada 2 γύρισε στο Runway και οι πρώτες αντιδράσεις είναι απρόσμενα θετικές

Πολιτισμός / Ο Διάβολος Φοράει Prada 2 επέστρεψε και οι πρώτες αντιδράσεις είναι απρόσμενα θετικές

Λίγο πριν από την έξοδο της ταινίας στις αίθουσες, οι πρώτες αντιδράσεις για το The Devil Wears Prada 2 μιλούν για ένα σίκουελ που επιστρέφει στη Μιράντα, την Άντι, την Έμιλι και τον κόσμο του Runway, αλλά με το βλέμμα στη σημερινή κρίση των μίντια.
THE LIFO TEAM