Ο Γεράσιμος Μιχελής είχε τη νόσο του κινητικού νευρώνα, ALS, όπως αποκάλυψε σε ανάρτησή του, ο ηθοποιός, Μιχάλης Οικονόμου.
Μερικές ώρες αφότου γνωστοποιήθηκε ο θάνατος του ηθοποιού σε ηλικία 60 ετών, ο Μιχάλης Οικονόμου αποχαιρέτησε με ένα μακροσκελές μήνυμα τον «τύπο με τα μαύρα», τον «κακό» που αγάπησε το κοινό του «Παρά Πέντε», συνάδελφό του και ποιητή.
Στη δημοσίευση που έκανε, μοιράστηκε κοινές τους φωτογραφίες από συνεργασίες τους και αποκάλυψε την ασθένεια, την οποία ο Γεράσιμος Μιχελής αντιμετώπιζε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, τα τελευταία χρόνια.
«Καλό ταξίδι αδερφέ μου Γεράσιμε, πέτα στο φως!
Με τον Γεράσιμο Μιχελή δουλέψαμε μαζί στον Ξένο του Καμύ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τσιάμη, και στο θέατρο στο ραδιόφωνο στον Οικοδιδάσκαλο του φεστιβάλ Αθηνών το 2017, ξαναβρεθήκαμε στην εκδήλωση για τη Γαλιλαία στο Μέγαρο το 2019, αλλά -κυρίως - μας άρεσε να αποκαλούμε ο ένας τον άλλο, πνευματικά αδέρφια. Από τη στιγμή που διαγνώστηκε με τη τρομερή νόσο του κινητικού νευρώνα στράφηκε όμως ακόμα πιο βαθιά στην ποίησή του, ατενίζοντας ήδη με μια ελπιδοφόρα ευχαριστία τον ουρανό» έγραψε ο Μιχάλης Οικονόμου.
Νωρίτερα, η Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου του Ραγκαβά, ανήρτησε πληροφορίες για την κηδεία του ηθοποιού, στην οποία αναφέρθηκε και ο φίλος του, Μιχάλης Οικονόμου, γράφοντας: «Για τον αγαπημένο μας Γεράσιμο, η εξόδιος ακολουθία θα γίνει στον Άγιο Νικόλαο Ραγκαβά, στην Πλάκα, την Παρασκευή, 18 Ιουλίου, στις 11.30. Η ταφή, στο Τρίτο Νεκροταφείο, στις 13.00».
Το ALS, συντομογραφία για την αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση, είναι μια προοδευτική νευροεκφυλιστική ασθένεια που επηρεάζει τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό, σύμφωνα με την Ένωση ALS. Το ALS επηρεάζει τα νευρικά κύτταρα, ή τους κινητικούς νευρώνες, που ελέγχουν τις εκούσιες μυϊκές κινήσεις. Οι πάσχοντες μπορεί να χάσουν τον έλεγχο των μυών και την ικανότητα να «μιλούν, να τρώνε, να κινούνται και να αναπνέουν», καθώς οι κινητικοί νευρώνες αρχίζουν να εκφυλίζονται, σύμφωνα με την Ένωση ALS.
Η Ένωση ALS αναφέρει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι διαγιγνώσκονται μεταξύ 40 και 70 ετών, αν και το ALS μπορεί να εμφανιστεί σε νεότερα άτομα. Δεν υπάρχει θεραπεία που να επιβραδύνει την εξέλιξη. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στις ΗΠΑ, δηλώνουν ότι πρόσφατες εκτιμήσεις υποδηλώνουν ότι έως και 30.000 άνθρωποι στη χώρα μπορεί να ζουν με ALS.
Είναι η νόσος την οποία αντιμετώπιζε ο Στίβεν Χόκινγκ και πρόσφατα, αποκάλυψε ότι με αυτή έχει διαγνωστεί, ο «δρ Σλόαν» του Grey's Anatomy, Έρικ Ντέιν.