Μουσείο αποσύρει «ρατσιστική, σεξιστική και ακατάλληλη» συλλογή μετά από 15 χρόνια

Μουσείο αποσύρει «ρατσιστική, σεξιστική και ακατάλληλη» συλλογή μετά από 15 χρόνια Facebook Twitter
Φωτ.: Twitter/Wellcome Collection
0

Μουσείο στο Λονδίνο αποσύρει μία από τις κύριες συλλογές του ύστερα από ανησυχίες για «ρατσιστικές, σεξιστικές και ανιστόρητες θεωρίες και γλώσσα».

Το Wellcome Collection ανέφερε πως το «Medicine Man» αποσύρεται ύστερα από 15 χρόνια. Το μουσείο χαρακτηρίζει το τέλος ως «ουσιαστική στροφή». 

Ο ιδρυτής του, Henry Wellcome, ο οποίος πέθανε το 1936, συνέλλεξε περισσότερα από 1 εκατομμύριο αντικείμενα για να δώσουν μια εικόνα της παγκόσμιας υγείας και ιατρικής.

Στα αμφιλεγόμενα αντικείμενα περιλαμβάνεται ένας πίνακας του 1916 με τίτλο «Ένας ιατρικός ιεραπόστολος φροντίζει έναν άρρωστο Αφρικανό», ο οποίος απεικονίζει έναν Αφρικανό να γονατίζει μπροστά σε έναν λευκό ιεραπόστολο.

Αυτό είναι μόλις ένα από τα αντικείμενα της συλλογής που προκάλεσαν δυσαρέσκεια. 

Το μουσείο ανέφερε σε δήλωσή του στο Twitter: «Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το παρελθόν μας. Μπορούμε, όμως, να εργαστούμε για ένα μέλλον όπου θα δίνουμε φωνή στις αφηγήσεις και τις εμπειρίες εκείνων που έχουν αποσιωπηθεί, διαγραφεί και αγνοηθεί». 

«Επιχειρήσαμε να το κάνουμε με μερικά κομμάτια στο Medicine Man, χρησιμοποιώντας παρεμβάσεις καλλιτεχνών. Όμως, η έκθεση εξακολουθεί να διαιωνίζει μια εκδοχή της ιατρικής ιστορίας που βασίζεται σε ρατσιστικές, σεξιστικές και αφελείς θεωρίες και γλώσσα».

Συμπλήρωσε πως η έκθεση της συλλογής πινάκων, βιβλίων και ανατομικών μοντέλων αφηγείται την αποικιακή ιστορία ενός ανθρώπου με «τεράστιο πλούτο, δύναμη και προνόμια».

«Το αποτέλεσμα ήταν μια συλλογή που αφηγείται μια παγκόσμια ιστορία της υγείας και της ιατρικής, στην οποία τα άτομα με αναπηρία, οι μαύροι, οι αυτόχθονες ήταν εξωτικοί, περιθωριοποιημένοι και εκμεταλλευόμενοι - ή ακόμη και εντελώς αγνοημένοι».

Στην ιστοσελίδα του Wellcome Collection αναφέρεται ότι τα επόμενα χρόνια θα παρουσιαστεί μια νέα έκθεση με ιστορίες υγείας ανθρώπων που στο παρελθόν είχαν περιθωριοποιηθεί ή ακόμη και διαγραφεί από τα μουσεία.

Από το 2019 το μουσείου είναι υπό τη διεύθυνση της Melanie Keen, η οποία έχει εκφράσει την πρόθεσή της να ανακαλύψει σε ποιον ανήκαν τα αντικείμενα της συλλογής. 

Με πληροφορίες από BBC

 
Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ