Μη χάσετε αύριο στη LIFO: Μέσα στη νέα Εθνική Πινακοθήκη

Μή χάσετε αύριο στη LIFO: Μέσα στη νέα Εθνική Πινακοθήκη Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0


ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ
 αύριο το πρωί τη συναρπαστική ξενάγηση του τεχνοκριτικού της LIFO Γιάννη Κωνσταντινίδη στους νέους χώρους της Εθνικής Πινακοθήκης με αναρτημένα τα έργα της συλλογής της.

Το άρθρο συνοδεύεται από ένα εντυπωσιακό φωτορεπορτάζ του Πάρι Ταβιτιάν.

Στους εκθεσιακούς χώρους του πρώτου ορόφου που θα επισκεφτούν οι επίσημοι καλεσμένοι, η πρώτη δυνατή εντύπωση σχηματίζεται από το χρώμα των τοίχων όπου είναι αναρτημένοι οι πίνακες, το οποίο είναι από την γκάμα του γκρίζου. Ωστόσο, αμέσως πιστεύει κάποιος ότι το εν λόγω γκρι περιέχει έναν ανεπαίσθητο γαλαζωπό τόνο. Είναι ένα γκρι με ιδιαίτερη συμπεριφορά που αναδεικνύει τα έργα καλύτερα απ’ ό,τι θα το έκανε ένα οποιοδήποτε καθαρό λευκό, το οποίο θα προκαλούσε μια θάμβωση στο μάτι. Βλέποντας, λοιπόν, κάποιος τα έργα της τωρινής έκθεσης για τα 200 χρόνια από το 1821 (όπως και όλα τα υπόλοιπα) πάνω σε αυτό το απαλό και ευχάριστο γκριζογάλαζο χρωματικό φόντο, του δημιουργείται η εντύπωση ότι βρίσκεται σε μουσείο της Βόρειας Ευρώπης (και μάλιστα ούτε καν του Μονάχου – ίσως στη Δρέσδη, την εποχή της μεγάλης ακμής της), αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία, διότι καταλήγει ότι βρίσκεται μπροστά σε ένα ακόμα πιο σεμνό, αλλά «ενεργό» φόντο για τα έργα, που θα παρέπεμπε σε μια αρχαιοπρεπή ελληνική δωρικότητα. 

Μή χάσετε αύριο στη LIFO: Μέσα στη νέα Εθνική Πινακοθήκη Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο κολασμένος πανκ παράδεισος της Vivienne Westwood φωτίζεται ξανά

Πολιτισμός / Ο κολασμένος πανκ παράδεισος της Vivienne Westwood φωτίζεται ξανά

Μια μεγάλη έκθεση στο Bowes Museum επιστρέφει στη διαδρομή της Vivienne Westwood, πενήντα χρόνια μετά την έκρηξη του punk, φωτίζοντας τον τρόπο με τον οποίο ένωσε τη μόδα με την πρόκληση, την ιστορία του ενδύματος και μια ολόκληρη αισθητική ανυπακοής.
THE LIFO TEAM
ΟΣΚΑΡ ΧΑΒΙΕ ΜΠΑΡΔΕΜ ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Πολιτισμός / Το μήνυμα του Χαβιέ Μπαρδέμ στα Όσκαρ 2026: «Όχι στον πόλεμο, ελευθερία στην Παλαιστίνη»

Τον Φεβρουάριο, ο Μπαρδέμ ήταν ένας από τους πάνω από 100 διάσημους που υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή στην οποία επικρίνουν το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου για τη «σιωπή» του σχετικά με τη Γάζα
THE LIFO TEAM
GUINESS JONATHAN ANDERSON

Πολιτισμός / O Jonathan Anderson συνεργάζεται με τη Guinness και λανσάρει πουλόβερ αξίας 1.450 ευρώ εμπνευσμένο από χαλί παμπ

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου μόδας DIOR συνεργάζεται με τη Guinness και παρουσιάζει μια ιδιαίτερη συλλογή ρούχων εμπνευσμένη από την αισθητική των παραδοσιακών παμπ
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Πολιτισμός / Εννέα πολυβραβευμένες ταινίες που βοηθούν να κατανοήσουμε την κοινωνία του Ιράν

Ταινίες που «μιλούν» για την κακοποίηση και την εξαΰλωση των δικαιωμάτων των γυναικών στη ζωή, το καθεστώς φόβου και φτώχειας και τον καθημερινό αγώνα για ελευθερία μέσα σε μια αυστηρά ελεγχόμενη κοινωνία.
THE LIFO TEAM