Η Ελλάδα δεν αποδέχεται νόμιμη κατοχή, νομή και κυριότητα των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο, τόνισε η Λίνα Μενδώνη, απαντώντας στη δήλωση του Μπόρις Τζόνσον.

 

Η υπουργός Πολιτισμού σχολίασε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν έχει ενημερωθεί από τις υπηρεσίες του για τα νέα ιστορικά δεδομένα της Οθωμανοκρατίας και συμπλήρωσε ότι το υπουργείο μπορεί να προσκομίσει τα απαραίτητα τεκμήρια, έτσι ώστε να ενημερωθούν οι Βρετανοί ότι το Βρετανικό Μουσείο κατέχει παρανόμως τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

 

«Από τη δήλωση του πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον αντιλαμβανόμεθα ότι δεν έχει ενημερωθεί από τις υπηρεσίες του, για τα νέα ιστορικά δεδομένα της Οθωμανοκρατίας, από τα οποία τεκμαίρεται ότι δεν υπήρξε νόμιμη κτήση από τον λόρδο Έλγιν των Γλυπτών του Παρθενώνα και συνεπώς ούτε από το Βρετανικό Μουσείο. Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού μπορεί να προσκομίσει τα απαραίτητα τεκμήρια προκειμένου να ενημερωθεί ο βρετανικός λαός ότι το Βρετανικό Μουσείο κατέχει τα Γλυπτά παρανόμως», δήλωσε η κ. Μενδώνη.

 

«Η Ελλάδα δεν αποδέχεται νόμιμη κατοχή, νομή και κυριότητα των Γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο. Ο Παρθενώνας, ως σύμβολο της ΟΥΝΕΣΚΟ και του Δυτικού Πολιτισμού εκπέμπει πανανθρώπινες αξίες. Προς την κατεύθυνση αυτή οφείλουμε να εργαστούμε όλοι», συμπλήρωσε η υπουργός Πολιτισμού.

 


Σε δήλωσή του, την οποία δημοσίευσε σήμερα η εφημερίδα «Τα Νέα», ο Μπόρις Τζόνσον επανέλαβε την πάγια βρετανική θέση, ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποκτήθηκαν νομίμως από τον λόρδο Έλγιν, σύμφωνα με τους νόμους που ίσχυαν τότε.

 

«Αντιλαμβάνομαι τα έντονα συναισθήματα του ελληνικού λαού- και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη- για το θέμα αυτό. Ωστόσο, η βρετανική κυβέρνηση έχει μια σταθερή και μακροχρόνια θέση για τα Γλυπτά: αποκτήθηκαν νομίμως από τον λόρδο Έλγιν, σύμφωνα με τους νόμους που ίσχυαν εκείνη την εποχή», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον και συμπλήρωσε:

 

«Ο νόμιμος ιδιοκτήτης τους είναι οι επίτροποι του Βρετανικού Μουσείου, από τότε που περιήλθαν στην κατοχή τους».

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr