Κανό 3.000 ετών είναι το παλαιότερο που ανακαλύφθηκε ποτέ στις Μεγάλες Λίμνες

3,000-Year-Old Canoe Found in Wisconsin Is Oldest One Ever Discovered in Great Lakes Facebook Twitter
0

Η δύτρια και θαλάσσια αρχαιολόγος Tamara Thomsen έχει επιτύχει ένα εκπληκτικό «σερί» ανακαλύψεων.

Τον Νοέμβριο του 2021, ενώ κολυμπούσε, στο ρεπό της, στη λίμνη Mendota του Ουισκόνσιν, εντόπισε μια ενδιαφέρουσα κατασκευή από ξύλα θαμμένη στην άμμο. Μετά από περαιτέρω έρευνα, ο κορμός αποδείχθηκε ότι ήταν ένα σμιλεμένο κανό ηλικίας 1.200 ετών μήκους 5 μέτρων.

Τώρα, λιγότερο από ένα χρόνο μετά το πρώτο εντυπωσιακό της εύρημα, η Thomsen ανακάλυψε κι άλλο ένα αρχαίο κανό, ηλικίας 3.000 ετών - απόδειξη της εντυπωσιακής ναυτικής παράδοσης των ιθαγενών της περιοχής.

Η Thomsen παρέδιδε μάθημα κατάδυσης όταν εντόπισε περισσότερα ξύλα βυθισμένα στη λίμνη. «Αυτό δεν είναι αστείο. Βρήκα άλλο ένα σκαμμένο κανό», έστειλε μήνυμα στο αφεντικό της. Το κανό ανασύρθηκε έκτοτε και εξετάστηκε με ραδιοχρονολόγηση. 

Το αρχαίο σκάφος 4,42 μέτρων ναυπηγήθηκε γύρω στο 1000 π.Χ. Αυτό το καθιστά το αρχαιότερο κανό που ανακαλύφθηκε στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών κατά 1.000 χρόνια, σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο.

Είναι κατασκευασμένο από ένα μασίφ κομμάτι λευκής βελανιδιάς, το οποίο άντεξε στα νερά για αιώνες. Καθώς και οι δύο βάρκες που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα βρίσκονταν σε απόσταση 100 μέτρων η μία από την άλλη, ειδικοί πιστεύουν ότι η ακτογραμμή της λίμνης μπορεί να μετακινήθηκε κατά τη διάρκεια της χιλιετίας, καλύπτοντας προηγουμένως κατοικημένες περιοχές.

3,000-Year-Old Canoe Found in Wisconsin Is Oldest One Ever Discovered in Great Lakes Facebook Twitter

Ιθαγενής των φυλών Ho-Chunk και Bad River συμμετείχαν στην ανάκτηση των κανό, τα οποία θα συντηρηθούν και θα μελετηθούν στην Ιστορική Εταιρεία του Ουισκόνσιν.

«Η ανάκτηση αυτού του κανό που κατασκεύασαν οι πρόγονοί μας παρέχει μία ακόμα φυσική απόδειξη ότι οι ιθαγενείς κατοικούσαν στο Teejop (σ.σ τις Τέσσερις Λίμνες) για χιλιετίες, ότι τα πατρογονικά μας εδάφη βρίσκονται εδώ και ότι είχαμε μια ανεπτυγμένη κοινωνία μεταφορών και εμπορίου», δήλωσε ο Marlon WhiteEagle, πρόεδρος της φυλής Ho-Chunk.

Η Ιστορική Εταιρεία σχεδιάζει να συνεργαστεί με τη φυλή Ho-Chunk για τη συστηματική αναζήτηση της λίμνης Mendota, ελπίζοντας να ανακαλύψει περισσότερα αρχαία κανό το επόμενο έτος.

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατάρρευση τοιχογραφίας στην Κνωσό μπροστά σε 300 επισκέπτες – Έρευνα για τα αίτια

Πολιτισμός / Κατάρρευση τοιχογραφίας στην Κνωσό μπροστά σε 300 επισκέπτες – Έρευνα για τα αίτια

Τμήμα τοιχογραφίας του 1960 κατέρρευσε στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού παρουσία εκατοντάδων επισκεπτών - Το Υπουργείο Πολιτισμού ενημερώθηκε, η ανατολική πτέρυγα αποκλείστηκε για λόγους ασφαλείας.
LIFO NEWSROOM
Πέθανε σε ηλικία 89 ετών ο Τζο Ντον Μπέικερ – Ο πρώτος Αμερικανός «κακός» του Τζέιμς Μποντ και θρύλος του ‘Walking Tall’

Πολιτισμός / Πέθανε σε ηλικία 89 ετών ο Τζο Ντον Μπέικερ – Ο πρώτος Αμερικανός «κακός» του Τζέιμς Μποντ και θρύλος του ‘Walking Tall’

Η τελευταία του κινηματογραφική εμφάνιση έγινε το 2012 στην ταινία Mud του Τζεφ Νίκολς, πλάι στον Μάθιου Μακόναχι, για την οποία τιμήθηκε με το Robert Altman Award.
LIFO NEWSROOM
Πέθανε ο Ρόμπερτ Μπέντον, σκηνοθέτης του «Κράμερ εναντίον Κράμερ» και τρεις φορές βραβευμένος με Όσκαρ

Πολιτισμός / Πέθανε ο Ρόμπερτ Μπέντον, σκηνοθέτης του «Κράμερ εναντίον Κράμερ» και τρεις φορές βραβευμένος με Όσκαρ

Ο Μπέντον υπήρξε κεντρικός εκπρόσωπος του αμερικανικού συναισθηματικού ρεαλισμού, δίνοντας έμφαση στις ανθρώπινες σχέσεις και στις λεπτές συγκρούσεις των χαρακτήρων
LIFO NEWSROOM
Κάννες - Ρόμπερτ Ντε Νίρο για Τραμπ: «Ο φιλισταίος πρόεδρος της Αμερικής αυτοδιορίστηκε επικεφαλής σε κορυφαίο πολιτιστικό ίδρυμα»

Πολιτισμός / Κάννες - Ρόμπερτ Ντε Νίρο για Τραμπ: «Ο φιλισταίος πρόεδρος της Αμερικής αυτοδιορίστηκε επικεφαλής σε κορυφαίο πολιτιστικό ίδρυμα»

«Η τέχνη είναι η αλήθεια. Η τέχνη αγκαλιάζει την ποικιλομορφία. Και γι’ αυτό αποτελεί απειλή για τους αυταρχικούς ηγέτες και τους φασίστες του κόσμου», δήλωσε παραλαμβάνοντας τον τιμητικό Χρυσό Φοίνικα από τον Λεονάρντο ντι Κάπριο
LIFO NEWSROOM
Final Destination, Κιούκα και Τhe Weeknd από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Final Destination, Κιούκα και Τhe Weeknd από αύριο στους κινηματογράφους

Καθώς όλο και περισσότερα θερινά σινεμά ανοίγουν, η συνέχεια ενός απέθαντου franchise, το φρέσκο σκηνοθετικό ντεμπούτο του Κωστή Χαραμουντάνη και το κινηματογραφικό companion piece του νέου άλμπουμ του Weeknd είναι τρεις από τις έξι νέες ταινίες που επιχειρούν να φέρουν τους θεατές πίσω στις αίθουσες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ