Η χορογράφος Λενιώ Κακλέα παρουσιάζει το Sonatas et Interludes του Τζον Κέιτζ στο Bourse de Commerce

Η χορογράφος Λενιώ Κακλέα παρουσιάζει το έργο του Τζον Κέιτζ, Sonatas et Interludes, στο Bourse de Commerce Facebook Twitter
Η Λενιώ Κακλέα στο Sonatas et Interludes | Bourse de Commerce - Pinault Collection
0

Η Συλλογή του Bourse de Commerce παρουσιάζει το Sonatas et Interludes, μια χορογραφία της Λενιώς Κακλέα βασισμένη στο ομώνυμο έργο του John Cage, που δημιουργήθηκε ειδικά για τη Ροτόντα του μουσείου.

Το 1938, ο Αμερικανός συνθέτης Τζον Κέιτζ (1912-1992) άρχισε να εργάζεται πάνω σε έργα για το λεγόμενο «prepared» πιάνο. Ανάμεσα στις χορδές του οργάνου μπαίνουν βίδες, κομμάτια πλαστικού, κομμάτια ξύλου ή χαρτονιού σε συγκεκριμένα σημεία για την τροποποίηση του ήχου. Δέκα χρόνια αργότερα, μεταξύ 1946 και 1948, συνέθεσε για αυτό το όργανο ένα από τα εμβληματικά του κομμάτια, τις Σονάτες και τα Ιντερλούδια, που χαρακτηρίστηκε από το ενδιαφέρον του για τα εννέα συναισθήματα της ινδικής φιλοσοφίας.

Η Λενιώ Κακλέα μας καλεί να αναλογιστούμε τους άρρηκτους δεσμούς που ενώνουν το μεταμορφωμένο σώμα του πιάνου με αυτό του χορευτή. Ο Κέιτζ χρησιμοποίησε αυτό το όργανο το 1940, ενώ δούλευε με την αφροαμερικανή χορογράφο Syvilla Fort (1917-1975) για το κομμάτι του Bacchanale. Η προετοιμασία του πιάνου μετατρέπει αυτό το μελωδικό όργανο σε μια ορχήστρα κρουστών, δομημένη από τον ρυθμό που συνδέει με τους θορύβους των πόλεων, τη βία της επιθυμίας και την οικειότητα του σώματος. Πολύ συχνά ξεχασμένες, οι συνεργασίες του Τζον Κέιτζ με χορογράφους -όπως η Syvilla Fort, ο Pearl Primus, η Valerie Bettis ή η Hanya Holm- συνόδευσαν την έρευνα του συνθέτη σε όλη τη δεκαετία του 1930 και του 1940.

Η χορογράφος Λενιώ Κακλέα παρουσιάζει το έργο του Τζον Κέιτζ Sonatas et Interludes στο Bourse de Commerce Facebook Twitter
Sonatas et Interludes | Bourse de Commerce - Pinault Collection

Εστιάζοντας σε αυτές τις «χαμένες» (ή ελάχιστα αναφερόμενες) λεπτομέρειες της μουσικής ιστορίας, η χορογράφος Λενιώ Κακλέα προσεγγίζει το εμβληματικό έργο του Κέιτζ. Στο Rotonde de la Bourse de Commerce, συσχετίζει τη δομή της μουσικής σύνθεσης με έναν χορό που διασταυρώνεται από την παρουσία μορφών από τον κινηματογράφο, την τζαζ και το μιούζικαλ της εποχής. Ο τσιμεντένιος κύλινδρος της Ροτόντας σφραγίζει ένα παιχνιδιάρικο, βίαιο και δραματικό συμβόλαιο του οποίου οι θεατές είναι μάρτυρες. Χορεύει με και χωρίς τις σονάτες και ιντερλούδια για να ανανεώσει μια ιστορία βασισμένη στο φεμινισμό.

Η Λενιώ Κακλέα προσεγγίζει το εμβληματικό έργο του Κέιτζ προσφέροντας μια φεμινιστική ανάγνωση της ιστορίας και κάνει μια τομή σε αυτήν. Άλλοτε παιχνιδιάρικη, άλλοτε υπονοώντας μια πιο συναισθηματική -αλλά όχι εξπρεσιονιστική- προσέγγιση της παρτιτούρας, με το σώμα της, διερευνά τη διακριτικά χρωματισμένη μουσική δομή των Σονάτων και των Ιντερλούδιων. Έτσι η σκηνή γίνεται ένα καλειδοσκόπιο για να αναλογιστεί κανείς όχι μόνο τη σχέση της χορογραφικής και της μουσικής παρτιτούρας, αλλά και κρίσιμο εργαλείο για γυναικείες γενεαλογίες, που υπάρχουν στο έργο της Κακλέα.

Η χορογράφος Λενιώ Κακλέα παρουσιάζει το έργο του Τζον Κέιτζ, Sonatas et Interludes, στο Bourse de Commerce Facebook Twitter
Sonatas et Interludes | Bourse de Commerce - Pinault Collection

Η Λενιώ Κακλέα είναι χορεύτρια, χορογράφος και συγγραφέας, γεννημένη στην Αθήνα. Ζει και εργάζεται στο Παρίσι. Το 2005, μετακόμισε στη Γαλλία, όπου σπούδασε στο CNDC στο Angers. Από το 2009, η Λενιώ Κακλέα χρησιμοποιεί διάφορα μέσα: χορογραφία, κείμενο και βίντεο. Η καλλιτεχνική της πρακτική είναι εμπνευσμένη από τον φεμινισμό, την ψυχανάλυση και τη θεσμική κριτική. Στο έργο της διερευνά την παραγωγή υποκειμενικότητας μέσω της επανάληψης και της οργανωμένης μετάδοσης κινήσεων και αποκαλύπτει τους οικείους και περιθωριακούς χώρους στους οποίους κατασκευάζουμε την ταυτότητά μας.

Η χορογράφος Λενιώ Κακλέα παρουσιάζει το έργο του Τζον Κέιτζ Sonatas et Interludes στο Bourse de Commerce Facebook Twitter
Sonatas et Interludes | Bourse de Commerce - Pinault Collection

Μουσική: John Cage

Σκηνοθεσία, χορογραφία και ερμηνεία: Λενιώ Κακλέα

Πιάνο: Orlando Bass

Συμπαραγωγή: BUDA Kortrijk (BE) και NEXT Festival (BE), Bourse de Commerce - Pinault Collection, Pavillon ADC, Genève, La Place de la danse- CDCN Toulouse ως μέρος του προγράμματος «Accueil Studio».

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Αν Χάθαγουεϊ απαντά για τους σωματότυπους στο Ο Διάβολος Φοράει Prada 2

Πολιτισμός / Η Αν Χάθαγουεϊ απαντά για τους σωματότυπους στο Ο Διάβολος Φοράει Prada 2

Η Αν Χάθαγουεϊ διαψεύδει ότι μοντέλα απολύθηκαν από το Ο Διάβολος Φοράει Prada 2 λόγω σωματότυπου και εξηγεί γιατί ζήτησε από την παραγωγή μια πιο ανοιχτή εικόνα της μόδας. «Κανείς δεν έχασε τη δουλειά του. Στην πραγματικότητα, δημιουργήθηκαν περισσότερες δουλειές», είπε.
THE LIFO TEAM
Από την Αθήνα στον Αργυρό Λέοντα: Ο Μάριο Μπανούσι και το θέατρο χωρίς λόγια που συγκινεί την Ευρώπη

Πολιτισμός / Ο Μάριο Μπανούσι έγινε το νέο όνομα του ευρωπαϊκού θεάτρου

Λίγο πριν παραλάβει τον Αργυρό Λέοντα Θεάτρου της Μπιενάλε της Βενετίας, ο Μάριο Μπανούσι γίνεται θέμα στην El País και στη Libération. Μέσα σε τέσσερα χρόνια, ο ελληνοαλβανός δημιουργός πέρασε από την Αθήνα στα μεγάλα ευρωπαϊκά θέατρα με ένα έργο χωρίς λόγια, φτιαγμένο από πένθος, μητέρες, μετανάστευση και οικογενειακή μνήμη.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
«Η μόνη αληθινή διαμαρτυρία είναι η ομορφιά»: Ο Ντρις βαν Νότεν ανοίγει ένα παλάτσο στη Βενετία

Πολιτισμός / «Η μόνη αληθινή διαμαρτυρία είναι η ομορφιά»: Ο Ντρις βαν Νότεν ανοίγει ένα παλάτσο στη Βενετία

Στο Palazzo Pisani Moretta, ο Ντρις βαν Νότεν εγκαινιάζει τη νέα του Fondazione με περισσότερα από 200 έργα μόδας, τέχνης, craft και design. Η έκθεση The Only True Protest Is Beauty δεν αντιμετωπίζει την ομορφιά ως φυγή από τον κόσμο, αλλά ως έναν τρόπο να μείνεις μέσα του χωρίς να παραδοθείς στην ασχήμια του.
THE LIFO TEAM
Οι Αυτοδίδακτοι: Από τον Θεόφιλο στις μέρες μας

Πολιτισμός / Από τον Θεόφιλο στη Niki de Saint Phalle: Μια έκθεση για τους αυτοδίδακτους της ζωγραφικής

Μια γέφυρα ανάμεσα σε διαφορετικές εποχές, όπου η ανάγκη για έκφραση υπερβαίνει τα όρια της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης και αναδεικνύει την προσωπική διαδρομή μάθησης και δημιουργίας.
THE LIFO TEAM
Το Michael έγινε παγκόσμια επιτυχία, αλλά η πιο δύσκολη ιστορία του έμεινε για το sequel

Πολιτισμός / Το Michael έγινε παγκόσμια επιτυχία, αλλά η πιο δύσκολη ιστορία του έμεινε για το σίκουελ

Μετά το άνοιγμα των 217,4 εκατ. δολαρίων παγκοσμίως, ο σκηνοθέτης του Michael, Αντουάν Φουκουά, μίλησε στο Deadline για τα επαναληπτικά γυρίσματα των 50 εκατ. δολαρίων, τις σκηνές γύρω από τις κατηγορίες εναντίον του Μάικλ Τζάκσον που τελικά δεν χρησιμοποιήθηκαν και το υλικό που υπάρχει ήδη για μια πιθανή συνέχεια.
THE LIFO TEAM
Ιωάννα Καρυστιάνη: «Ακουγόντουσαν συνεχώς βογγητά, ο πόνος ήταν πολλαπλάσιος, ήξερες ότι βασανίζονται και οι σύντροφοί σου»

Πολιτισμός / Ιωάννα Καρυστιάνη: «Ακούγονταν συνεχώς βογγητά, ήξερες ότι βασανίζονται και οι σύντροφοί σου - Αυτό δεν φεύγει ποτέ από μέσα σου»

Η σημαντική Ελληνίδα συγγραφέας σε μια σπάνια μαρτυρία στο Ιστορικό Αρχείο Πανεπιστημίου Αθηνών, για την περίοδο της Δικτατορίας και των βασανιστηρίων στα κρατητήρια της ΕΑΤ-ΕΣΑ
THE LIFO TEAM
Στην Πομπηία, ένας κόκκινος τοίχος ξαναφέρνει στο φως τα μυστήρια του Διονύσου

Πολιτισμός / Στην Πομπηία, ένας κόκκινος τοίχος ξαναφέρνει στο φως τα μυστήρια του Διονύσου

Ένας εντυπωσιακός κύκλος διονυσιακών τοιχογραφιών σε αίθουσα συμποσίων της Πομπηίας φωτίζει τη σχέση ανάμεσα στο κρασί, την έκσταση, τη μύηση και την κοινωνική ζωή της ρωμαϊκής πόλης.
THE LIFO TEAM
Το The Devil Wears Prada 2 κατηγορείται για στερεοτυπική απεικόνιση ασιατικού χαρακτήρα

Πολιτισμός / Το The Devil Wears Prada 2 κατηγορείται για στερεοτυπική απεικόνιση ασιατικού χαρακτήρα

Ένα clip 38 δευτερολέπτων που παρουσιάζει τη νέα βοηθό της Άντι Σακς, Jin Chao, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε Κίνα, Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Χονγκ Κονγκ, με θεατές να κατηγορούν την ταινία ότι επιστρέφει σε παλιά στερεότυπα για Ασιάτες χαρακτήρες ως άχαρους, nerdy και υπερ-μορφωμένους.
THE LIFO TEAM
Πέθανε ο Νταγκ Άλαν, ο θρυλικός κάμεραμαν των πολικών ντοκιμαντέρ του Ντέιβιντ Άτενμπορο

Πολιτισμός / Πέθανε ο Νταγκ Άλαν, ο θρυλικός κάμεραμαν των ντοκιμαντέρ του Ντέιβιντ Άτενμπορο

Ο Νταγκ Άλαν, ο Σκωτσέζος κάμεραμαν που γύρισε μερικές από τις πιο εντυπωσιακές εικόνες άγριας ζωής για τα ντοκιμαντέρ του Ντέιβιντ Άτενμπορο, πέθανε στα 74 του ενώ έκανε πεζοπορία στο Νεπάλ. Είχε κινηματογραφήσει πιγκουίνους, πολικές αρκούδες, φώκιες και φάλαινες σε μερικά από τα πιο ακραία περιβάλλοντα του πλανήτη, κερδίζοντας οκτώ Emmy και πέντε BAFTA.
THE LIFO TEAM