Η Γαλλία δανείζει στη Βουλή των Ελλήνων μια πολύτιμη ταπισερί, αντίγραφο του έργου του Ραφαήλ «Η Σχολή των Αθηνών»

Στη Βουλή των Ελλήνων μια πολύτιμη ταπισερί, αντίγραφο του έργου του Ραφαήλ «Η Σχολή των Αθηνών» Facebook Twitter
Ραφαήλ «Η Σχολή των Αθηνών» | Μουσείο Βατικανού
0

Στην Αθήνα, τη Δευτέρα, στο περιστύλιο της Βουλής των Ελλήνων θα αποκαλυφθεί μια ταπισερί με μεγάλη συμβολική και πανανθρώπινη αξία.

Πρόκειται για την ταπισερί του έργου «Η Σχολή των Αθηνών» του Ραφαήλ, ένα μεταγενέστερο αντίγραφο αυτής που υπάρχει στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση και είναι αναρτημένη πίσω από το Προεδρείο.

Η συγκεκριμένη, που έχει φτάσει στην Αθήνα, είναι μικρότερου μεγέθους από αυτήν, που έχει πλάτος 9 μέτρα και ύψος 4 μέτρα, και θα είναι ένα μακροχρόνιο δάνειο στη Βουλή των Ελλήνων για τα τον εορτασμό των 200 ετών της Ελληνικής Επανάστασης, του οποίου το πλήρες πρόγραμμα θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα.

Η ταπισερί πίσω από το Προεδρείο της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης είναι ένας εθνικός θησαυρός της Γαλλίας και ένα αριστούργημα τέχνης. Η ανάθεση της ύφανσης έγινε από τον Λουδοβίκο 15ο, ο οποίος ήθελε να κάνει τη Γαλλία μια νέα αναγεννησιακή Ιταλία, και πραγματοποιήθηκε μεταξύ του 1734 και του 1737 μετά από ένα σχέδιο σε χαρτόνι του Valentin de Boulogne, εμπνευσμένο από τις διάσημες τοιχογραφίες του Ραφαήλ στην αίθουσα του Βατικανού, που έγιναν από το 1508 έως το 1511.

Η συγκεκριμένη, η «Σχολή των Αθηνών», έγινε μετά από αίτημα του Πάπα Ιούλιου Β', που ήθελε να συγκεντρώσει τις μεγάλες προσωπικότητες της αρχαίας σκέψης και φιλοσοφίας σε μια συνέλευση. Εμφανίζονται ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης, ο Επίκουρος, ο Σωκράτης ή ο Διογένης. Αλλά ο ζωγράφος ανέμειξε και προσωπικότητες της εποχής του και κάτω από χαρακτηριστικά αρχαίων βλέπουμε τον Μιχαήλ Άγγελο και τον Λεονάρντο ντα Βίντσι.

Η «Σχολή των Αθηνών» δημιουργήθηκε μεταξύ των ετών 1510 και 1511, όταν ο διάσημος καλλιτέχνης προσλήφθηκε για να διακοσμήσει τις μετέπειτα γνωστές ως «Αίθουσες του Ραφαήλ» στο Αποστολικό Παλάτι του Βατικανού. Βρίσκεται στο δεύτερο δωμάτιο που διακόσμησε ο καλλιτέχνης και είναι χρονικά η δεύτερη τοιχογραφία που ολοκλήρωσε, με πρώτη την «Έριδα περί τη Θεία Ευχαριστία» στον ακριβώς απέναντι τοίχο του δωματίου. Η «Σχολή των Αθηνών» θεωρείται το «αριστούργημα του Ραφαήλ και η τέλεια ενσάρκωση του κλασικού πνεύματος της ύστερης αναγέννησης».

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαλαμέ, Ρέιφ Φάινς και Ράντου Ζούντε από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Σαλαμέ, Ρέιφ Φάινς και Ράντου Ζούντε από αύριο στους κινηματογράφους

Ο οσκαρικός διεκδικητής «Marty Supreme», το ωραιότατο και πολιτικά καίριο «28 Years Later: The Bone Temple», το βραβευμένο στη Μπερλινάλε «Kontinental 25» και το What Does that Nature Say to you» του Χονγκ Σανγκ-Σου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
ΓΙΑ ΣΚ - Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ενδείξεις ρωμαϊκού βιομηχανικού κέντρου στην Αγγλία

Πολιτισμός / Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ενδείξεις ρωμαϊκού βιομηχανικού κέντρου στην Αγγλία

Η ανακάλυψη περισσότερων από 800 ακονόλιθων, που χρησιμοποιούνταν για το ακόνισμα όπλων, θεωρείται μία από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις στη βόρεια Αγγλία τον τελευταίο αιώνα
THE LIFO TEAM