Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συναυλίας του στο Rolling Loud, o 29χρονος ράπερ DaBaby έκανε μια σειρά από περίεργα και προσβλητικά σχόλια για τα queer άτομα, αλλά και για όσα άτομα ζουν με τον HIV.

 

Τα σχόλια του συγκεκριμένα ήταν: «Αν δεν ήρθατε σήμερα εδώ με HIV/AIDS ή με οποιαδήποτε άλλη σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια που θα σας κάνει να πεθάνετε μέσα σε δύο ή τρεις εβδομάδες, σηκώστε το κινητό σας με αναμμένο το φως στον αέρα. Για τις κυρίες που μυρίζει το μ...ι τους σαν νερό, σηκώστε το κινητό σας με αναμμένο το φως στον αέρα. Φίλοι, αν δεν έχετε πάρει πίπα το π... ενός νέγρου στο πάρκινγκ ανοίξτε το φως του κινητού σας και σηκώστε το στον αέρα. Κρατήστε το αληθινό». 

 

Ο DaBaby που έχει την φήμη του τρολ, είχε ανεβάσει νωρίτερα στη σκηνή τον Καναδό ράπερ Tory Lanez που κατηγορείται ότι πυροβόλησε τη Megan The Stallion πέρσι. Ο DaBaby μέχρι πρότινος ήταν ένας από τους πιο στενούς της συνεργάτες σε τραγούδια όπως τα CryBaby και Cash Shit. Στην αρχή η προσοχή και η κατακραυγή επικεντρώθηκε εκεί, πριν γίνει ευρέως γνωστό ότι στην ίδια συναυλία έκανε και ομοφοβικά σχόλια. 

 

Μετά το περιστατικό, προσπάθησε να απολογηθεί με ένα βίντεο στο Instagram όπου έκανε κριτική στον κόσμο που σχολίαζε τη συναυλία χωρίς να έχει παρευρεθεί σε αυτή. «Ό, τι κάνουμε εμείς και οι φαν μου σε ένα live δεν αφορά εσάς στο Ίντερνετ» δήλωσε και μοίρασε ένα story με έναν φαν του που χόρευε στο πλήθος και που θεώρησε ότι ήταν γκέι.

 

Μετά από αυτό έκανε και μια σειρά από απολογητικά ποστ στο Twitter, όπως συνηθίζουν οι διάσημοι. Παραδέχτηκε ότι το σχόλιο για τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες ήταν άδικο, αλλά προκάλεσε μεγαλύτερη θύελλα αντιδράσεων από πρώην συνεργάτες του και μουσικούς, που συνεχίζεται μέχρι αυτή τη στιγμή. 

 

Η Dua Lipa, που μαζί είχαν κάνει το remix για το κομμάτι της Levitating, εξέφρασε στο Instagram την έκπληξη και την αηδία της: «Δεν αναγνωρίζω το πρόσωπο με το οποίο συνεργάστηκα». Ο Elton John τόνισε ότι δημιουργεί κίνδυνο για παραπληροφόρηση σχετικά με τον HIV ενώ την κατάσταση σχολίασαν και οι Demi Lovato και Questlove. Στη θέση του τον έβαλε μέχρι και ο πατέρας του Lil Nas X, που με ένα ποστ του είπε απλά να το βουλώσει. Ο DaBaby συμμετείχε στο remix του κομματιού Panini του Lil Nas X.

 

Οι αντιδράσεις συνεχίζονται και πέρα από την μουσική βιομηχανία. Πολλές διαφημιστικές εταιρείες απέσυραν τις καμπάνιες που συμμετείχε ο ράπερ και πολλά φεστιβάλ ακυρώνουν τις εμφανίσεις του. Πιο πρόσφατα μίλησε και η Μαντόνα. Έδωσε την καλύτερη απάντηση με ένα τεράστιο ποστ στο Instagram της, καταδικάζοντας τη συμπεριφορά του.

 


«Ένα μήνυμα στον DaBaby: Αν πρόκειται να κάνεις τόσο απαράδεκτα σχόλια για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα σχετικά με τον HIV/AIDS, τότε μάθε τις σωστές πληροφορίες: 

 

Μετά από δεκαετία με αγώνες που κερδήθηκαν σκληρά από την επιστημονική έρευνα, υπάρχουν φάρμακα που σώζουν ζωές και είναι διαθέσιμα σε παιδιά που γεννιούνται με HIV, σε κόσμο που μολύνεται με τον ιό από μεταγγίσεις αίματος, από μολυσμένες βελόνες, ή που ανταλλάσσει σωματικά υγρά. Αυτά μπορούν να κρατήσουν ένα οροθετικό άτομο ζωντανό μέχρι το υπόλοιπο της ζωής του! Δεν παθαίνεις AIDS επειδή στέκεσαι δίπλα σε κάποιον στο κοινό. Θέλω να ανάψω το φως στο κινητό μου και να προσευχηθώ για την άγνοιά σου. Κανείς δεν πεθαίνει από AIDS σε 2 ή 3 εβδομάδες πια. Ευτυχώς!

 

Και τα σεξιστικά σου σχόλια για τις κυρίες που πρέπει το μ...ι τους να μυρίζει σαν νερό ενθαρρύνουν την ακόμη μεγαλύτερη προκατάληψη ενάντια στις γυναίκες που μάχονται καθημερινά ενάντια στην καταπίεση τού να ζουν κάτω από τους περιορισμούς του ανδρικού βλέμματος. Άνθρωποι σαν και σένα είναι ο λόγος που ζούμε ακόμη σε έναν κόσμο που χωρίζεται από τον φόβο. Όλα τα ανθρώπινα όντα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια και σεβασμό ανεξάρτητα από τη φυλή, το φύλο, τη σεξουαλική τους προτίμηση ή τα θρησκευτικά τους πιστεύω. Αμήν».