Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Γκέτεμποργκ φέτος κάνει ένα πείραμα- Υπνωτίζει μαζικά το κοινό

Το Σουηδικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Γκέτεμποργκ φέτος πειραματίζεται με τη μαζική ύπνωση του κοινού Facebook Twitter
goteborgfilmfestival
0

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Γκέτεμποργκ, το μεγαλύτερο κινηματογραφικό και τηλεοπτικό γεγονός της Σκανδιναβίας, ανακοίνωσε ότι η φετινή έκδοση του θα περιλαμβάνει ένα μοναδικό πείραμα με μαζική ύπνωση.

Αποτελούμενη από τρεις αποκλειστικές προβολές, μια εκδήλωση με τίτλο The Hypnotic Cinema θα εξετάσει «τι συμβαίνει με την κινηματογραφική εμπειρία εάν τολμήσεις να χάσεις τον έλεγχο της συνείδησής σου ενώ είσαι υπνωτισμένος».

Πριν από κάθε προβολή, ένας υπνωτιστής θα κάνει μαζική ύπνωση, η οποία λέγεται ότι μεταμορφώνει τη νοητική κατάσταση του κοινού σύμφωνα με τη διάθεση και το θέμα της ταινίας που προβάλλεται. 

Οι ταινίες που προβάλλονται περιλαμβάνουν το Memoria, με πρωταγωνίστρια την Tilda Swinton, το Land Of Dreams, με τους Sheila Vand, Matt Dillon και Isabella Rossellini. και το Speak No Evil του Δανού σκηνοθέτη Christian Tafdrup, το οποίο πρόκειται να κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ Sundance αυτού του μήνα.

Κάθε ταινία με διαφορετικό τρόπο οδηγεί το κοινό σε ένα συναισθηματικό ταξίδι όπου διερευνώνται διάφορες συνειδησιακές καταστάσεις.

Η σύνοψη της εκδήλωσης αναφέρει χαρακτηριστικά πως «Το φετινό φεστιβάλ διερευνά τα όρια μεταξύ τάξης και αταξίας, στην κοινωνία μας και μέσα μας. Μέσα από το The Hypnotic Cinema εξετάζουμε τι συμβαίνει με την κινηματογραφική εμπειρία αν τολμήσεις να χάσεις τον έλεγχο της συνείδησής σου ενώ είσαι υπνωτισμένος».

Το τρέιλερ που κυκλοφόρησε, για το «πείραμα των ταινιών που καθηλώνουν το μυαλό» προδιαθέτει για μία μοναδική, τρομακτική και πρωτόγνωρη εμπειρία.

«Άκου προσεκτικά», «ξέχασε τα προβλήματά σου», «άσε το άγχος σου», «μη φοβάσαι» και «άσε μας μέσα σου», ακούγεται να λέει ο υπνωτιστής καθώς η κάμερα κινείται σε δωμάτια και διαδρόμους ξενοδοχείου.

«Υπάρχουν πολύ μεγάλες ομοιότητες μεταξύ του υπνωτισμού και της παρακολούθησης μιας ταινίας, ειδικά σε κινηματογράφο», λέει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Γκέτεμποργκ, Jonas Holmberg, στο Variety.

«Οι κινηματογραφικές αίθουσες και η ύπνωση εμφανίστηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα. Αν κοιτάξετε τον πρώιμο κινηματογράφο – Méliès, Griffith – είναι γεμάτος ύπνωση. Δεν νομίζω ότι αυτό είναι τυχαίο» πρόσθεσε.

Οι προβολές του Hypnotic Cinema πραγματοποιούνται στο Stora Teatern στο Γκέτεμποργκ στις 30 Ιανουαρίου (Land Of Dreams), στις 2 Φεβρουαρίου (Memoria) και στις 6 Φεβρουαρίου (Speak No Evil). 

Με πληροφορίες του NME/Variety

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζήτω οι λεσβίες! Το cult περιοδικό KUTT επιστρέφει από τα 00s

Πολιτισμός / Ζήτω οι λεσβίες! Το καλτ περιοδικό KUTT επιστρέφει από τα 00s

Το KUTT, το καλτ λεσβιακό zine που κυκλοφόρησε μόνο τρία τεύχη στις αρχές των 00s, επανεκδίδεται τώρα από την IDEA σε έναν τόμο. Στις σελίδες του εμφανίστηκαν η Chloë Sevigny, η Eileen Myles και η Peaches, με φωτογραφίες των Ryan McGinley, Collier Schorr και Viviane Sassen
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
«Να είσαι ορατός σημαίνει να σε αγαπούν χωρίς όρους»: ένα φωτογραφικό αρχείο trans ζωής

Πολιτισμός / «Να είσαι ορατός σημαίνει να σε αγαπούν χωρίς όρους»: ένα φωτογραφικό αρχείο trans ζωής

Η φωτογράφος Ezekiel συγκεντρώνει φίλους, συνεργάτες και δημιουργούς της βρετανικής trans σκηνής σε μια σειρά πορτρέτων που δεν ζητούν απλώς να τους δούμε. Μιλούν για σώμα, κοινότητα, στιλ, μουσική, μετάβαση και την ανάγκη η ορατότητα να σημαίνει και φροντίδα.
THE LIFO TEAM
Η Πενέλοπε Κρουζ νόμισε ότι θα πεθάνει στα γυρίσματα του νέου queer έπους των Los Javis

Πολιτισμός / Η Πενέλοπε Κρουζ νόμισε ότι θα πεθάνει στα γυρίσματα της νέας της ταινίας

Στις Κάννες, η Πενέλοπε Κρουζ αποκάλυψε ότι ενημερώθηκε για πιθανό ανεύρυσμα στον εγκέφαλο λίγο πριν γυρίσει τις μουσικές σκηνές της στο «La Bola Negra», την ταινία των Los Javis που απέσπασε ένα από τα πιο θερμά χειροκροτήματα του φεστιβάλ.
THE LIFO TEAM
Όταν ο Μπραντ Πιτ σταμάτησε την κάμερα και ο Ταραντίνο του είπε: «Θα τελειώσεις από αυτή τη δουλειά»

Πολιτισμός / Όταν ο Μπραντ Πιτ σταμάτησε την κάμερα και ο Ταραντίνο του είπε: «Θα τελειώσεις από αυτή τη δουλειά»

Με αφορμή το ντοκιμαντέρ «Dernsie» που παρουσιάστηκε στις Κάννες, ο Bruce Dern θυμήθηκε ένα περιστατικό από τα γυρίσματα του «Once Upon a Time… in Hollywood», όταν ο Brad Pitt σταμάτησε την κάμερα μετά από έναν αυτοσχεδιασμό και ο Quentin Tarantino αντέδρασε έντονα.
THE LIFO TEAM
Η Μέριλιν Μονρόε στα 100: η ψυχική υγεία πίσω από τον μύθο

Πολιτισμός / Η Μέριλιν Μονρόε δεν επιστρέφει μόνο ως εικόνα: στα 100 της, φωτίζεται η ψυχική της κληρονομιά

Εκατό χρόνια μετά τη γέννησή της, η Μέριλιν Μονρόε δεν επιστρέφει μόνο ως εικόνα. Ένα νέο πρόγραμμα στο Mount Sinai φωτίζει τη σχέση της με την ψυχική υγεία, το τραύμα και την ανάγκη φροντίδας πίσω από τη λάμψη του μύθου της.
THE LIFO TEAM
«Αρνούμαι να είμαι πολίτης δεύτερης κατηγορίας στη δική μου γη»: Η νικήτρια του Booker μιλά για την Ταϊβάν

Πολιτισμός / «Αρνούμαι να είμαι πολίτης δεύτερης κατηγορίας στη δική μου γη»: Η νικήτρια του Booker μιλά για την Ταϊβάν

Η Γιανγκ Σουάνγκ-ζι, που μόλις κέρδισε το Διεθνές Βραβείο Booker με το «Taiwan Travelogue», μιλά για την απειλή του Πεκίνου, την ταϊβανέζικη ταυτότητα, την queer επιθυμία και τη λογοτεχνία που δεν μπορεί να μείνει μακριά από την πολιτική
THE LIFO TEAM
Ο Ντέρεκ Τζάκομπι για το AIDS, τα 87 του χρόνια και τον Ντάνιελ Κρεγκ: «Πήγα στο κρεβάτι μαζί του δύο φορές»

Πολιτισμός / Ο Ντέρεκ Τζάκομπι για το AIDS, τα 87 του χρόνια και τον Ντάνιελ Κρεγκ: «Πήγα στο κρεβάτι μαζί του δύο φορές»

Με αφορμή το «Moss and Freud», όπου υποδύεται τον Λούσιαν Φρόιντ, ο 87χρονος Ντέρεκ Τζάκομπι μιλά για το AIDS, τα γηρατειά, τον σύζυγό του Ρίτσαρντ Κλίφορντ και τον Ντάνιελ Κρεγκ.
THE LIFO TEAM
Η Ρόζαμουντ Πάικ λέει ότι απόλαυσε να «αντικειμενοποιεί» άνδρες στη νέα της ταινία

Πολιτισμός / Η Ρόζαμουντ Πάικ λέει ότι απόλαυσε να «αντικειμενοποιεί» τους άνδρες στη νέα της ταινία

Στο «Ladies First», που κάνει πρεμιέρα στο Netflix, η Ρόζαμουντ Πάικ ζει σε έναν κόσμο όπου οι γυναίκες έχουν την εξουσία και οι άνδρες υφίστανται τα στερεότυπα. Η ίδια δηλώνει ότι το διασκέδασε και αγκαλιάζει τον τίτλο της «lesbian icon».
THE LIFO TEAM
Πέθανε άνθρωπος που αποκάλυψε τη μεγαλύτερη ντροπή του Βρετανικού Μουσείου

Πολιτισμός / Πέθανε ο άνθρωπος που αποκάλυψε τη μεγαλύτερη ντροπή του Βρετανικού Μουσείου

Συγκρίνοντας εικόνες ονλάιν, από το σπίτι του σε ένα νησάκι της Δανίας, αποκάλυψε ότι ένας επιμελητής του Μουσείου είχε κλέψει και μεταπωλήσει πάνω από 1.000 θησαυρούς του, κυρίως Ελληνικούς και Ρωμαϊκούς.
THE LIFO TEAM
Η Lupita Nyong’o για την «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν: «Το καστ μας αντιπροσωπεύει τον κόσμο»

Πολιτισμός / Η Λουπίτα Νιόνγκο για την «Οδύσσεια» του Νόλαν: «Το καστ μας αντιπροσωπεύει τον κόσμο»

Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός, που υποδύεται την Ωραία Ελένη και την Κλυταιμνήστρα στη νέα ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν, απάντησε στην ακροδεξιά κριτική για το casting της, λέγοντας ότι δεν σκοπεύει να σπαταλήσει τον χρόνο της απαντώντας.
THE LIFO TEAM
Η Kristina Rozhkova φωτογραφίζει μια γενιά που έφτιαξε παραμύθια για να μη φοβάται

Πολιτισμός / Η Kristina Rozhkova φωτογραφίζει μια γενιά που έφτιαξε παραμύθια για να μη φοβάται

Στο Unbewitched, η Ρωσίδα φωτογράφος Kristina Rozhkova καταγράφει νέους ανθρώπους που ζουν ανάμεσα στην πολιτική ασφυξία, την καταστολή, την εξορία και την ανάγκη να επινοήσουν άλλους κόσμους.
THE LIFO TEAM