Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Γκέτεμποργκ φέτος κάνει ένα πείραμα- Υπνωτίζει μαζικά το κοινό

Το Σουηδικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Γκέτεμποργκ φέτος πειραματίζεται με τη μαζική ύπνωση του κοινού Facebook Twitter
goteborgfilmfestival
0

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Γκέτεμποργκ, το μεγαλύτερο κινηματογραφικό και τηλεοπτικό γεγονός της Σκανδιναβίας, ανακοίνωσε ότι η φετινή έκδοση του θα περιλαμβάνει ένα μοναδικό πείραμα με μαζική ύπνωση.

Αποτελούμενη από τρεις αποκλειστικές προβολές, μια εκδήλωση με τίτλο The Hypnotic Cinema θα εξετάσει «τι συμβαίνει με την κινηματογραφική εμπειρία εάν τολμήσεις να χάσεις τον έλεγχο της συνείδησής σου ενώ είσαι υπνωτισμένος».

Πριν από κάθε προβολή, ένας υπνωτιστής θα κάνει μαζική ύπνωση, η οποία λέγεται ότι μεταμορφώνει τη νοητική κατάσταση του κοινού σύμφωνα με τη διάθεση και το θέμα της ταινίας που προβάλλεται. 

Οι ταινίες που προβάλλονται περιλαμβάνουν το Memoria, με πρωταγωνίστρια την Tilda Swinton, το Land Of Dreams, με τους Sheila Vand, Matt Dillon και Isabella Rossellini. και το Speak No Evil του Δανού σκηνοθέτη Christian Tafdrup, το οποίο πρόκειται να κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ Sundance αυτού του μήνα.

Κάθε ταινία με διαφορετικό τρόπο οδηγεί το κοινό σε ένα συναισθηματικό ταξίδι όπου διερευνώνται διάφορες συνειδησιακές καταστάσεις.

Η σύνοψη της εκδήλωσης αναφέρει χαρακτηριστικά πως «Το φετινό φεστιβάλ διερευνά τα όρια μεταξύ τάξης και αταξίας, στην κοινωνία μας και μέσα μας. Μέσα από το The Hypnotic Cinema εξετάζουμε τι συμβαίνει με την κινηματογραφική εμπειρία αν τολμήσεις να χάσεις τον έλεγχο της συνείδησής σου ενώ είσαι υπνωτισμένος».

Το τρέιλερ που κυκλοφόρησε, για το «πείραμα των ταινιών που καθηλώνουν το μυαλό» προδιαθέτει για μία μοναδική, τρομακτική και πρωτόγνωρη εμπειρία.

«Άκου προσεκτικά», «ξέχασε τα προβλήματά σου», «άσε το άγχος σου», «μη φοβάσαι» και «άσε μας μέσα σου», ακούγεται να λέει ο υπνωτιστής καθώς η κάμερα κινείται σε δωμάτια και διαδρόμους ξενοδοχείου.

«Υπάρχουν πολύ μεγάλες ομοιότητες μεταξύ του υπνωτισμού και της παρακολούθησης μιας ταινίας, ειδικά σε κινηματογράφο», λέει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Γκέτεμποργκ, Jonas Holmberg, στο Variety.

«Οι κινηματογραφικές αίθουσες και η ύπνωση εμφανίστηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα. Αν κοιτάξετε τον πρώιμο κινηματογράφο – Méliès, Griffith – είναι γεμάτος ύπνωση. Δεν νομίζω ότι αυτό είναι τυχαίο» πρόσθεσε.

Οι προβολές του Hypnotic Cinema πραγματοποιούνται στο Stora Teatern στο Γκέτεμποργκ στις 30 Ιανουαρίου (Land Of Dreams), στις 2 Φεβρουαρίου (Memoria) και στις 6 Φεβρουαρίου (Speak No Evil). 

Με πληροφορίες του NME/Variety

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΒΑΛ ΚΙΛΜΕΡ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ

Πολιτισμός / «Ο χειρότερος άνθρωπος που έχω γνωρίσει»: Σκηνοθέτης επιτίθεται στον Βαλ Κίλμερ μετά τον θάνατό του

Ο Βαλ Κίλμερ πέθανε την 1η Απριλίου από πνευμονία, έπειτα από πολυετή προβλήματα υγείας που συνδέονταν με καρκίνο στον λαιμό και τις θεραπείες που είχε ακολουθήσει
THE LIFO TEAM
Ο Fe Avila φωτογραφίζει την επιθυμία σαν έναν τόπο ελευθερίας

Πολιτισμός / Σώματα χωρίς ντροπή: ο queer κόσμος του Fe Avila

Το έργο του Fe Avila παρουσιάζεται στη φετινή Carnegie International, την 59η διοργάνωση της ιστορικής έκθεσης στο Πίτσμπεργκ, με εικόνες όπου queer σώματα, φύση, διαμαρτυρία και επιθυμία συναντιούνται έξω από τους κανόνες της αρρενωπότητας
THE LIFO TEAM
Η κουλτούρα των influencers στην Ινδία μέσα από τα υπνοδωμάτια των κοριτσιών που τη ζουν

Πολιτισμός / Η κουλτούρα των influencers στην Ινδία μέσα από τα υπνοδωμάτια των κοριτσιών που τη ζουν

Η φωτογράφος Megha Singha καταγράφει νεαρές γυναίκες στην Ινδία που κινούνται ανάμεσα στην online ορατότητα, την παγκόσμια κουλτούρα της ομορφιάς και τις οικογενειακές προσδοκίες γύρω από τη θηλυκότητα.
THE LIFO TEAM
Γιατί ο Ρούφους Γουέινραϊτ επιστρέφει στην Τζούντι Γκάρλαντ όταν η Αμερική σκοτεινιάζει ξανά

Πολιτισμός / Γιατί ο Ρούφους Γουέινραϊτ επιστρέφει στην Τζούντι Γκάρλαντ όταν η Αμερική σκοτεινιάζει ξανά

Με αφορμή την τελευταία αναβίωση του Rufus Does Judy στο Royal Albert Hall, ο Ρούφους Γουέινραϊτ μιλά για την Τζούντι Γκάρλαντ, τον εθισμό, τα τρανς δικαιώματα, τη μητέρα του Kate McGarrigle και τα τραγούδια μιας Αμερικής που κάποτε έμοιαζε με υπόσχεση.
THE LIFO TEAM
Ο Τζορτζ Μάικλ ήθελε να ελέγχει τα πάντα εκτός από την καταστροφή του

Πολιτισμός / Ο Τζορτζ Μάικλ δεν χόρεψε ποτέ ξανά όπως πριν

Το νέο βιβλίο Tonight the Music Seems So Loud του Σάτναμ Σανγκέρα ξαναδιαβάζει τον Τζορτζ Μάικλ ως pop ιδιοφυΐα, gay σύμβολο, παιδί ελληνοκυπριακής οικογένειας και άνθρωπο που έκρυβε την κατάρρευση πίσω από μια άψογη δημόσια εικόνα.
THE LIFO TEAM
Ο Χάντσον Γουίλιαμς κέρδισε βραβείο και ευχαρίστησε τον συμπρωταγωνιστή του για τα «gay bottom eyes» του

Πολιτισμός / Ο Χάντσον Γουίλιαμς κέρδισε βραβείο και ευχαρίστησε τον συμπρωταγωνιστή του για τα «gay bottom eyes» του

Η queer σειρά για το χόκεϊ κέρδισε 16 βραβεία στα Canadian Screen Awards, ενώ ο Χάντσον Γουίλιαμς μοιράστηκε τη νίκη του με τον συμπρωταγωνιστή του Κόνορ Στόρι με μια ατάκα που έγινε αμέσως viral.
THE LIFO TEAM
«Κι αν βγω από την πισίνα χωρίς τίποτα;»: Η Μέριλιν Μονρόε στην τελευταία της μεγάλη φωτογράφιση

Πολιτισμός / «Κι αν βγω από την πισίνα χωρίς τίποτα;»: Η Μέριλιν Μονρόε στην τελευταία της μεγάλη φωτογράφιση

Με αφορμή την έκθεση Marilyn Monroe: A Portrait στην National Portrait Gallery του Λονδίνου, ο Λόρενς Σίλερ θυμάται τη γυμνή φωτογράφιση του 1962 και μια Μέριλιν που δεν παραδινόταν στον φακό, αλλά ήξερε να τον καθοδηγεί.
THE LIFO TEAM
Ο πίνακας που ο Λούσιαν Φρόιντ αρνιόταν μέχρι τέλους ότι ήταν δικός του εκτίθεται για πρώτη φορά

Πολιτισμός / Ο πίνακας που ο Λούσιαν Φρόιντ αρνιόταν μέχρι τέλους ότι ήταν δικός του εκτίθεται για πρώτη φορά

Το Man in a Black Scarf ζωγραφίστηκε το 1939, όταν ο Φρόιντ ήταν ακόμη μαθητής. Ο ίδιος το αποκήρυξε όσο ζούσε, αλλά νέα αρχειακά στοιχεία δείχνουν ότι τελικά ήταν δικό του.
THE LIFO TEAM