ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

Επιστράφηκαν μυστηριωδώς δύο σημειωματάρια του Δαρβίνου που είχαν εξαφανιστεί πριν από 20 χρόνια

Επιστράφηκαν μυστηριωδώς δύο σημειωματάρια του Δαρβίνου που είχαν εξαφανιστεί πριν από 20 χρόνια Facebook Twitter
Φωτ.: Cambridge University Library
0

Δύο πολύτιμα σημειωματάρια του Καρόλου Δαρβίνου, τα οποία είχαν εξαφανιστεί για περισσότερα από 20 χρόνια από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, επιστράφηκαν μυστηριωδώς στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου.

Οι ιθύνοντες θεωρούσαν ότι είχαν κλαπεί.

Tα σημειωματάρια ήταν μέσα σε σακούλα δώσου που περιείχε και μία κάρτα. Τα δύο σημειωματάρια, το ένα εκ των οποίων περιλαμβάνει το σκίτσο από το «Δέντρο της Ζωής», που έγινε το σύμβολο της θεωρίας της εξέλιξης του Άγγλου φυσιοδίφη, «παραδόθηκαν σε καλή κατάσταση στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ περισσότερο από δύο δεκαετίες από τότε που είχε ανακοινωθεί η εξαφάνισή τους», αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή της η βιβλιοθήκη.

Τα σημειωματάρια παραδόθηκαν ανώνυμα στις 9 Μαρτίου του 2022 σε μια ροζ σακούλα με έναν φάκελο στον οποίο αναγραφόταν «Καλό Πάσχα» στους βιβλιοθηκάριους, όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

«Η ανακούφισή μου για την επιστροφή σε καλή κατάσταση των σημειωματαρίων είναι βαθιά και είναι σχεδόν αδύνατο να την εκφράσω με τον σωστό τρόπο», δήλωσε η Τζέσικα Γκάρντνερ, η διευθύντρια των υπηρεσιών βιβλιοθήκης.

Η Γκάρντνερ είχε απευθύνει τον Νοέμβριο του 2020 ευρέως έκκληση για την εύρεση των σημειωματαρίων του Δαρβίνου, λέγοντας ότι έχουν «μάλλον κλαπεί».

Η αξία τους αποτιμάται σε αρκετά εκατομμύρια στερλίνες. Η τοπική αστυνομία είχε ειδοποιηθεί και τα σημειωματάρια είχαν προστεθεί στη βάση δεδομένων της Ιντερπόλ για τα κλεμμένα έργα τέχνης.

Τα δύο σημειωματάρια είχαν απομακρυνθεί από την αίθουσα στην οποία φυλάσσονται τα πιο πολύτιμα έργα της βιβλιοθήκης για να φωτογραφηθούν τον Σεπτέμβριο του 2000.

Τον Ιανουάριο του 2001 σε έλεγχο ρουτίνας διαπιστώθηκε ότι το μικρό κουτί που τα περιείχε, μεγέθους βιβλίου τσέπης, δεν βρισκόταν πια στη θέση του.

Για αρκετά χρόνια, οι βιβλιοθηκονόμοι πίστευαν ότι τα σημειωματάρια είχαν τοποθετηθεί σε λάθος σημείο στη βιβλιοθήκη, η οποία αριθμεί περίπου 10 εκατομμύρια βιβλία, χάρτες, χειρόγραφα κι άλλα αντικείμενα.

Ωστόσο, μόλις το 2020 συμπέραναν ότι μάλλον είχαν κλαπεί και όχι τοποθετηθεί σε λάθος σημείο.

Τα δύο σημειωματάρια θα παρουσιαστούν το καλοκαίρι στο κοινό στο πλαίσιο έκθεσης στο Κέιμπριτζ αφιερωμένης στον επιστήμονα.

Με πληροφορίες του Reuters

Πολιτισμός
0

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Met βγάζει τη Lee Krasner από τη σκιά του Pollock

Πολιτισμός / Pollock και Krasner ως ισότιμοι: η νέα έκθεση του Met αναθεωρεί έναν μύθο

Το Metropolitan Museum of Art παρουσιάζει το φθινόπωρο την έκθεση «Krasner and Pollock: Past Continuous», αφιερωμένη και στους δύο καλλιτέχνες σε όλο το εύρος της πορείας τους. Η επιμέλεια τονίζει την ισότιμη συμβολή της Lee Krasner στον Αφηρημένο Εξπρεσιονισμό, αναθεωρώντας το κυρίαρχο αφήγημα γύρω από τον Pollock.
THE LIFO TEAM
Η Isabelle Adjani κάλεσε τους άνδρες να σηκωθούν όρθιοι στα Césars για τη βία κατά των γυναικών

Πολιτισμός / Η Ιζαμπέλ Ατζανί κάλεσε τους άνδρες να σηκωθούν όρθιοι στα Σεζάρ για τη βία κατά των γυναικών

Στα βραβεία Σεζάρ 2026, η Isabelle Adjani κάλεσε τους άνδρες στην αίθουσα να σηκωθούν όρθιοι σε ένδειξη αλληλεγγύης προς όλες τις γυναίκες που έχουν υποστεί βία, ενώ η Golshifteh Farahani μίλησε για την αιματηρή καταστολή στο Ιράν.
THE LIFO TEAM
«Αφήστε με να μπω»: Καλλιτέχνης διαμαρτύρεται έξω από μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα που δεν είναι προσβάσιμα

Πολιτισμός / «Αφήστε με να μπω»: Καλλιτέχνης διαμαρτύρεται έξω από μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα που δεν είναι προσβάσιμα

Στο Perth Festival, ο 26χρονος καλλιτέχνης Hugo Flavelle μετατρέπει τη διαμαρτυρία για την προσβασιμότητα σε κινητή performance–rave έξω από μουσεία και θέατρα που ο ίδιος δυσκολεύεται να χρησιμοποιήσει.
THE LIFO TEAM
Η Chloë Sevigny γυρίζει ντοκιμαντέρ για τους Deadheads και για την Αμερική που επιμένει

Πολιτισμός / Η Chloë Sevigny γυρίζει ντοκιμαντέρ για τους Deadheads χωρίς τους Grateful Dead

Χωρίς τους Grateful Dead στο κάδρο, το «Summer Tour» εστιάζει αποκλειστικά στους Deadheads. Το ντοκιμαντέρ, με τη στήριξη της Chloë Sevigny, κυκλοφορεί σε μια συγκυρία συμβολική για τη σκηνή, μετά τον θάνατο του Bob Weir.
THE LIFO TEAM
Η Robyn επιστρέφει με το Sexistential: επιθυμία, μοναξιά και η “mother” φάση της ποπ

Πολιτισμός / Η Robyn επιστρέφει με το Sexistential: επιθυμία, μοναξιά και μητρότητα στην ποπ

Η Robyn ανακοίνωσε ότι το νέο της άλμπουμ Sexistential κυκλοφορεί στις 27 Μαρτίου, επτά χρόνια μετά το Honey, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται για ένα “self-help” project αλλά για μια καταγραφή αντιφάσεων , ανάμεσα στην επιθυμία, την υπαρξιακή αγωνία και τη μητρότητα.
THE LIFO TEAM