Ένας σερ στο Μέτσοβο: Ο θρύλος της βρετανικής ποπ αρτ Peter Blake συναντά τον Σταύρο Κοτσιρέα

Ένας σερ στο Μέτσοβο: Ο εμβληματικός Peter Blake συναντά τον Σταύρο Κοτσιρέα Facebook Twitter
Ο Sir Peter Blake, ο αποκαλούμενος «νονός» της βρετανικής ποπ αρτ, που γεννήθηκε στην Αγγλία το 1932, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
0

Το Σάββατο 12 Οκτωβρίου εγκαινιάστηκε στο Μέτσοβο η πιο πρωτοποριακή, ίσως, «Δημιουργική Συνάντηση», με τη συμμετοχή δύο καλλιτεχνών από διαφορετικές γενιές, διαφορετικές χώρες, με διαφορετική καλλιτεχνική διαδρομή και θεματολογία, διαφορετικές καλλιτεχνικές «εμμονές», αλλά και με διακριτές, όσο και απρόοπτες, φιλοσοφικές και εικαστικές συγγένειες στο έργο τους, που προσκαλούν τους θεατές να ανακαλύψουν τις δικές τους συγγένειες με τα πρόσωπα που σημάδεψαν τον πολιτισμό μας.

Ο Sir Peter Blake, ο αποκαλούμενος «νονός» της βρετανικής ποπ αρτ, που γεννήθηκε στην Αγγλία το 1932, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και το έργο του συνομιλεί με μια νέα δημιουργία του Σταύρου Κοτσιρέα, σε μια κοινή έκθεση που επιμελούνται οι ιστορικοί τέχνης Αννίτα Αποστολάκη και Αναστασία Μανιουδάκη.

Οι «Δημιουργικές Συναντήσεις 2024» περιλαμβάνουν έργα του Peter Blake τα οποία δίνουν έμφαση στο μέσο που έκανε την τέχνη του γνωστή σε όλο τον πλανήτη: το κολάζ. Στην Πινακοθήκη φιλοξενούνται δημιουργίες από την πιο πρόσφατη σειρά που φιλοτέχνησε, με τίτλο «Joseph Cornell’s Holiday» (2017-2019), η οποία είναι αφιερωμένη στον σουρεαλιστή πρωτοπόρο του ασαμπλάζ (τρισδιάστατο κολάζ) Joseph Cornell (1903-1972).

Ένας Sir στο Μέτσοβο: Ο εμβληματικός Peter Blake συναντά τον Σταύρο Κοτσιρέα Facebook Twitter
Peter Blake, Joseph Cornell's Holiday – England, Farley Farm.

Ο Joseph Cornell, χαρακτήρας κλειστός και μοναχικός όπως ο Blake, δεν έφυγε ποτέ από τη Νέα Υόρκη και το μητρικό διαμέρισμα, καθώς φρόντιζε τον άρρωστο αδελφό του. Αυτά τα ταξίδια που δεν πραγματοποίησε ο καινοτόμος Αμερικανός καλλιτέχνης αποφάσισε να του «χαρίσει» ο Sir Peter Blake: στα δέκα μικρών και μεσαίων διαστάσεων κολάζ που εκτίθενται στην Πινακοθήκη βλέπουμε τον Cornell να επισκέπτεται την Κοπεγχάγη, την Ισπανία, τη Ρωσία και –μαζί με τον Ρενέ Μαγκρίτ– την Αγγλία.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται και μερικά από τα πιο γνωστά εξώφυλλα δίσκων που έχει φτιάξει ο καλλιτέχνης, με χαρακτηριστικότερο όλων το «Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band» (1967) των Beatles, έργο που θεωρείται ένα από τα πιο επιδραστικά του δεύτερου μισού του εικοστού αιώνα.

Το φιλότεχνο κοινό έχει επίσης μια σπάνια ευκαιρία να δει από κοντά ένα από τα πρώτα γλυπτά του Blake, το «Man Meeting a Tiger on a Bridge» (1960), χυτευμένο σε μπρούντζο. Το «απλό», μικρών διαστάσεων γλυπτό χαρακτηρίζεται από την παιδικότητα και την ευαισθησία που διατρέχει το έργο του Βρετανού.

Δίπλα στην εμβληματική φιγούρα της διεθνούς μεταπολεμικής τέχνης, ο Σταύρος Κοτσιρέας, που γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960, παρουσιάζει για πρώτη φορά την πολυμεσική εγκατάσταση «Μεταμορφώσεις» (2017-2024), η οποία αποτελεί το επιστέγασμα μιας καλλιτεχνικής πορείας σαράντα χρόνων.

Ένας Sir στο Μέτσοβο: Ο εμβληματικός Peter Blake συναντά τον Σταύρο Κοτσιρέα Facebook Twitter
Peter Blake, Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band (1967).

Σε ένα μοναστηριακού τύπου τραπέζι, δεκατέσσερις προσωπικότητες που άφησαν το στίγμα τους στην παγκόσμια Ιστορία δίνουν το «παρών» μέσα από αντικείμενα που το κοινό καλείται να αποκρυπτογραφήσει, ώστε να οδηγηθεί σε μια δική του ερμηνεία των μεταξύ τους σχέσεων και να συμμετάσχει στον υπερβατικό διάλογο που λαμβάνει χώρα.

Παρατηρώντας τα αντικείμενα που βρίσκονται μπροστά στις θέσεις του τραπεζιού αλλά και τα έργα που τους αντιστοιχούν στον τοίχο πίσω τους, ο θεατής θα ανακαλύψει ότι πρόκειται για τους Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, Μαλάλα Γουσαφζάι, Άννα Φρανκ, Κομφούκιο, Μαχάτμα Γκάντι, Όμηρο, Κωνσταντίνο Καβάφη, Λεονάρντο ντα Βίντσι, Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, Νόαμ Τσόμσκι, Πάμπλο Πικάσο, Ουίλιαμ Σαίξπηρ, Σιμόν ντε Μποβουάρ και Σωκράτη.

Ένας Sir στο Μέτσοβο: Ο εμβληματικός Peter Blake συναντά τον Σταύρο Κοτσιρέα Facebook Twitter
O Σταύρος Κοτσιρέας, που γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960, παρουσιάζει για πρώτη φορά την πολυμεσική εγκατάσταση «Μεταμορφώσεις».

Έχοντας συλλάβει την ιδέα για το έργο στον απόηχο της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής παγκόσμιας κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας, σκοπός του Κοτσιρέα είναι να δημιουργήσει μια δεξαμενή σκέψης για την εξεύρεση ενός νέου οράματος για την εποχή που ανατέλλει, με τη βοήθεια των θεατών, που καλούνται να καθίσουν σε δύο κενές θέσεις και να καταθέσουν τη δική τους άποψη για τους καιρούς που ζούμε μέσα στις γυάλινες σφαίρες που βρίσκονται μπροστά τους.

Τέλος, σε μια αναφορά στην πολυεπίπεδη ευεργετική δράση του Γεωργίου Αβέρωφ, μέσα από δωρεές σημαντικών ποσών για φιλανθρωπίες, κοινωφελή έργα και δημιουργία εκπαιδευτικών και άλλων υποδομών, δράση που τον ανάγει σε πρότυπο κοινωνικής προσφοράς, οι επιμελήτριες επέλεξαν να συμπεριλάβουν στην έκθεση την «Προσωπογραφία του Γεωργίου Αβέρωφ» (1874) του Σπυρίδωνα Προσαλέντη (1830-1895) από τη συλλογή της Πινακοθήκης Αβέρωφ.

Τα εγκαίνια της έκθεσης, που θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Ιανουαρίου 2025, πραγματοποιήθηκαν από τη δήμαρχο Μετσόβου κ. Μαρία-Χριστίνα Αβέρωφ παρουσία φιλότεχνων, φίλων της Πινακοθήκης, κατοίκων της περιοχής, ενώ παρευρέθηκε και η γενική γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Ελένη Δουνδουλάκη.

Ένας Sir στο Μέτσοβο: Ο εμβληματικός Peter Blake συναντά τον Σταύρο Κοτσιρέα Facebook Twitter
Σκοπός του Κοτσιρέα είναι να δημιουργήσει μια δεξαμενή σκέψης για την εξεύρεση ενός νέου οράματος για την εποχή που ανατέλλει, με τη βοήθεια των θεατών.

Info:
SIR PETER BLAKE | ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΤΣΙΡΕΑΣ: Δημιουργικές Συναντήσεις
Πινακοθήκη Αβέρωφ, Μέτσοβο
Διάρκεια έκθεσης: 12.10.2024 έως 12.01.2025
Ημέρες και ώρες λειτουργίας: 10:00-16:00, καθημερινά πλην Τρίτης

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγκαινιάστηκε το Δημοτικό Μουσείο Γιάννη Ρίτσου στη Μονεμβασιά

Πολιτισμός / Εγκαινιάστηκε το Δημοτικό Μουσείο Γιάννη Ρίτσου στη Μονεμβασιά

Παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και πλήθους κόσμου, εγκαινιάστηκε στην Καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς το νέο Δημοτικό Μουσείο αφιερωμένο στον Γιάννη Ρίτσο, στο σπίτι όπου γεννήθηκε και έζησε ο μεγάλος Έλληνας ποιητής
LIFO NEWSROOM
Εναλλακτική Σκηνή

Πολιτισμός / Η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ ετοιμάζει ένα #έπικ comeback

Η πιο ανήσυχη φωνή του σύγχρονου μουσικού θεάτρου στη χώρα ετοιμάζει ένα πρόγραμμα μεγάλης κλίμακας με περισσότερες από 30 παραγωγές, δύο φεστιβάλ, περιοδείες σε όλη την Ελλάδα και συμμετοχή στο 60ό Φεστιβάλ Δημητρίων.
LIFO NEWSROOM
Φρανσουά Οζόν, Τζέιμς Ντιν και Μόνικα Μπελούτσι από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Φρανσουά Οζόν, Τζέιμς Ντιν και Μόνικα Μπελούτσι από αύριο στους κινηματογράφους

Το καλαίσθητο δράμα μυστηρίου «When the Fall is Coming», η έκπληξη των Καννών «Sorry Baby», ο οργισμένος «Rebel Without a Cause», η «Malena» του Τζουζέπε Τορνατόρε και τέσσερις ακόμα επιλογές απαρτίζουν το πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Πέθανε σε ηλικία 49 ετών η Andrea Gibson,η ποιήτρια που ύμνησε την ταυτότητα, τον θάνατο και την αγάπη

Πολιτισμός / Πέθανε σε ηλικία 49 ετών η Andrea Gibson, η ποιήτρια που ύμνησε την ταυτότητα, τον θάνατο και την αγάπη

Την τελευταία της περίοδο, η Gibson αποτέλεσε το κεντρικό πρόσωπο του ντοκιμαντέρ Come See Me in the Good Light, που βραβεύτηκε φέτος στο Sundance και αναμένεται να μεταδοθεί μέσα στο φθινόπωρο από το Apple TV+
LIFO NEWSROOM
Emmy 2025: Aνακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες ανακοινώθηκαν –  Σάρωσε το «Severance», ξεχώρισε το «The Studio»

Πολιτισμός / Emmy 2025: Aνακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες – Σάρωσε το «Severance», ξεχώρισε το «The Studio»

Ανάμεσα στους φετινούς διεκδικητές ξεχωρίζουν και νέες αφίξεις, όπως τα «The Pitt», «Paradise», «Nobody Wants This» και «The Studio», που κατάφεραν να προταθούν στις βασικές κατηγορίες Καλύτερης Δραματικής και Κωμικής Σειράς.
LIFO NEWSROOM
Hotel Amour: Το νέο μιούζικαλ των Γεράσιμου Ευαγγελάτου και Θέμη Καραμουρατίδη

Πολιτισμός / Hotel Amour: Το νέο μιούζικαλ των Γεράσιμου Ευαγγελάτου και Θέμη Καραμουρατίδη

Από 20 Οκτωβρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Θέατρο Ακροπόλ, η νέα μουσικοθεατρική πρόταση των Γεράσιμου Ευαγγελάτου και Θέμη Καραμουρατίδη, σε σκηνοθεσία Σμαράγδας Καρύδη
LIFO NEWSROOM