Pauline Boty: Μια ξεχασμένη πρωτοπόρος της βρετανικής ποπ αρτ

Pauline Boty, μια ξεχασμένη πρωτοπόρος της βρετανικής ποπ αρτ Facebook Twitter
Η Pauline Boty ήταν μια από τις πρωτοπόρους του κινήματος της ποπ αρτ στη δεκαετία του 1960 στη Βρετανία. Φωτ.: Getty Images/ Ideal Image
0

Το έργο της παραμένει μέχρι και σήμερα στη σκιά, αποτέλεσμα, θα μπορούσε να πει κανείς, της τραγικής της ιστορίας και των όσων ακολούθησαν μετά τον πρόωρο θάνατό της. Η Pauline Boty ήταν μια από τις πρωτοπόρους του κινήματος της ποπ αρτ στη δεκαετία του 1960 στη Βρετανία. Το έργο της ήταν ευέλικτο, παιγνιώδες, ακτινοβολούσε με τη γεμάτη αυτοπεποίθηση θηλυκότητά της και διερευνούσε με τόλμη και μεράκι ζητήματα της γυναικείας σεξουαλικότητας.

Πρόλαβε να κάνει λίγα στη σύντομη ζωή της, αλλά σε αυτά τα χρόνια σχολίασε την πατριαρχία, τη βία των ανδρών και αποθέωσε τη γυναικεία σεξουαλικότητα με έργα που αντικατόπτριζαν το ελεύθερο φεμινιστικό πνεύμα σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο. Αψήφησε τις συμβάσεις και ενίσχυσε τις γυναίκες, τις οποίες απεικόνισε με σεξουαλική δράση, αμφισβητώντας τους παραδοσιακούς ρόλους των φύλων μέσα από τα τολμηρά και προκλητικά έργα και τον τρόπο ζωής της.

Παράλληλα με την κοινωνική κριτική που ασκούσε, τις ποπ εικόνες της με τη Μέριλιν και τον Έλβις, εμβάθυνε σε σημαντικά θέματα όπως οι αμερικανικές φυλετικές ταραχές και η κρίση της Κούβας.

Αψήφησε τις συμβάσεις και ενίσχυσε τις γυναίκες, τις οποίες απεικόνισε με σεξουαλική δράση, αμφισβητώντας τους παραδοσιακούς ρόλους των φύλων μέσα από τα τολμηρά και προκλητικά έργα και τον τρόπο ζωής της.

Η Μπριζίτ Μπαρντό του Γουίμπλετον

Γεννημένη σε μια αυστηρή καθολική οικογένεια στο Νότιο Λονδίνο, ήταν από πολύ νωρίς ανήσυχη. Η θέση της στον οικογενειακό της κύκλο ήταν πολύ συγκεκριμένη, ήταν το τέταρτο παιδί μετά από τρία αγόρια. Το 1954, παρά τις αντιρρήσεις του πατέρα της, που θεωρούσε απαράδεκτο να ασχοληθεί με την τέχνη, κέρδισε μια υποτροφία στην Wimbledon School of Art. Πολύ γρήγορα ξεχώρισε ανάμεσα στους συμφοιτητές της, που την αποκαλούσαν «The Wimbledon Bardot» λόγω της ομοιότητάς της με τη Γαλλίδα σταρ Μπριζίτ Μπαρντό, και βραβεύτηκε για τα βιτρό της.

Pauline Boty, μια ξεχασμένη πρωτοπόρος της βρετανικής ποπ αρτ Facebook Twitter
Πολύ γρήγορα ξεχώρισε ανάμεσα στους συμφοιτητές της, που την αποκαλούσαν «The Wimbledon Bardot» λόγω της ομοιότητάς της με τη Γαλλίδα σταρ Μπριζίτ Μπαρντό, και βραβεύτηκε για τα βιτρό της. Φωτ.: Getty Images/ Ideal Image

Κατάφερε να σπουδάσει χάρη στην υποστήριξη της μητέρας της, που ήταν μια καλλιτέχνιδα η οποία είχε εγκαταλείψει την καριέρα της για να αφοσιωθεί στην οικογένειά της και έδειξε από νωρίς ενδιαφέρον για την ποπ κουλτούρα. Το 1957 ένα από τα έργα της παρουσιάστηκε στην έκθεση «Young Contemporaries» μαζί με έργα των Robyn Denny, Richard Smith και Bridget Riley.

Ήταν η εποχή που στο Royal College of Art τα ποσοστά εισαγωγής γυναικών ήταν πολύ χαμηλά, μόνο έξι γυναίκες μπορούσαν να φοιτούν ανάμεσα στους 60 σπουδαστές. Έτσι δεν κατάφερε να συνεχίσει τις σπουδές της στη Σχολή Ζωγραφικής, αλλά μόνο στο School of Stained Glass του Royal College. Παρά τον θεσμοθετημένο σεξισμό στο κολέγιό της, ήταν μια από τις πιο δυνατές μαθήτριες στην τάξη της και το 1960 ένα από τα έργα της με βιτρό συμπεριλήφθηκε στην περιοδεύουσα έκθεση «Modern Stained Glass» που διοργάνωσε το Arts Council. Η Boty συνέχισε να ζωγραφίζει μόνη της στο φοιτητικό της διαμέρισμα στο δυτικό Λονδίνο και το 1959 επιλέχθηκαν άλλα τρία έργα της για την έκθεση «Young Contemporaries».

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έγινε φίλη και με άλλους νεαρούς καλλιτέχνες της ποπ, όπως ο David Hockney, ο Derek Boshier, ο Peter Phillips και ο Peter Blake. Το «μόνο κορίτσι της παρέας τους» ήταν πολυτάλαντο. Τραγουδούσε, χόρευε, έγραφε ποίηση και ανήκε στο Anti-Ugly Action, μια ομάδα μαθητών της RCA που διαμαρτυρόταν ενάντια στη νέα βρετανική αρχιτεκτονική, την οποία θεωρούσε προσβλητική και κακής ποιότητας. Η Pauline Boty ήταν γνωστή για την ευελιξία, τον αυθορμητισμό και την ειλικρίνειά της.

Έδειξε το ταλέντο της στη μουσική παίρνοντας μέρος στο μουσικό πρόγραμμα της δεκαετίας του ‘60 «Ready Steady Go!», έγραφε ποίηση και εμφανίστηκε στην ταινία «Alfie» με τον Michael Caine. Έκανε θέατρο και έγραφαν για εκείνη: «Φανταστείτε μια έξυπνη ηθοποιό που είναι επίσης ζωγράφος και ξανθιά και έχετε την Pauline Boty». Ήταν το πιο πολυσυζητημένο κορίτσι στη σκηνή της τέχνης, με δική της εκπομπή στο ραδιόφωνο και ρόλο σε μια σειρά του BBC.

Pauline Boty, μια ξεχασμένη πρωτοπόρος της βρετανικής ποπ αρτ Facebook Twitter
Pauline Boty (1962) Epitaph to Something’s Gotta Give

Αναδείχθηκε σε εξέχουσα φυσιογνωμία της βρετανικής ποπ αρτ σκηνής. Μετά τις σπουδές της άρχισε να δημιουργεί το δικό της στυλ και στα έργα της εμφανίζονται αρχετυπικές ανδρικές φιγούρες, ενώ τα θηλυκά στοιχεία εκφράζονται από μεγάλα τριαντάφυλλα. Στα ζωγραφισμένα κολάζ της παρουσίαζε μια σειρά από γεωμετρικά πάνελ και αφηρημένες φόρμες λουσμένες σε ζωηρές αποχρώσεις του μπλε, του πορτοκαλί και του κίτρινου. Οι σπουδές της στο βιτρό την έμαθαν να διαιρεί τον χώρο του καμβά σε διάφορα τμήματα και γεωμετρικά σχήματα για τη σύνθεση της συνολικής εικόνας.

Στους καμβάδες της σχολίαζε τον σεξισμό με τον πιο ανάλαφρο τρόπο. Οι πίνακές της ήταν αισθησιακοί και ερωτικοί −άντρες και γυναίκες σύμβολα του σεξ−, ο Έλβις, ο Ζαν-Πολ Μπελμοντό, ο Βρετανός συγγραφέας Ντέρεκ Μάρλοου, η Μόνικα Βίτι και η Μέριλιν Μονρόε πρωταγωνιστούσαν σε πολύχρωμα υπόβαθρα γεμάτα λουλούδια.

Ενώ τα μέσα ενημέρωσης προσανατολίζονταν στη νεολαία της εποχής, τα ζωηρά χρώματα άρχισαν να καταλαμβάνουν περιοδικά, διαφημίσεις ρούχων και εξώφυλλα άλμπουμ. Ήταν η παλέτα που αγκάλιασε η Pauline Boty. Οι σύγχρονοί της, όπως ο Peter Blake, χρησιμοποίησαν παρόμοιους χρωματικούς συνδυασμούς και τεχνικές κολάζ, αντανακλώντας τις καλλιτεχνικές τάσεις της εποχής.

Η Μέριλιν Μονρόε ήταν ένα πρόσωπο που της ασκούσε γοητεία, στα μάτια της  ενσάρκωνε τόσο μια περίοδο πιο φιλελεύθερης γυναικείας σεξουαλικότητας όσο και τους περιορισμούς της. Σε όλη τη διάρκεια της καριέρας της αναγνωριζόταν για τη δύναμη των έργων της, αλλά είχε να αντιμετωπίσει και προκλήσεις ως αποτέλεσμα της ομορφιάς της. Με το έργο της ρίχνει φως στον διάχυτο μισογυνισμό της κοινωνίας των αρχών της δεκαετίας του 1960, όπου οι όμορφες γυναίκες συχνά περιορίζονταν σε απλά αντικείμενα φαντασιώσεων.

Pauline Boty, μια ξεχασμένη πρωτοπόρος της βρετανικής ποπ αρτ Facebook Twitter
Pauline Boty (1958-59) Nude on the beach

Στα μεταγενέστερα έργα της, η Pauline Boty εμβάθυνε σε πολιτικά θέματα, κάνοντας επίσης κριτική για την ανδροκρατούμενη κοινωνία μέσα στην οποία ζούσε. Μέσα από την τέχνη της, η οποία ήταν εμποτισμένη με μια ξεκάθαρα γυναικεία προοπτική, και τον ανορθόδοξο τρόπο ζωής της, αναδείχθηκε αργότερα ως σύμβολο του φεμινιστικού κινήματος στη δεκαετία του 1970. Φαίνεται ξεκάθαρα η αμφισβήτησή της στη διάκριση μεταξύ της προοπτικής των ανδρών και των γυναικών για το ανθρώπινο σώμα. Αυτό το θέμα εξερευνήθηκε ιδιαίτερα στη σειρά κολάζ «It’s a Man’s World» I και II.

Η ενότητα «αρσενικό» απεικονίζει άντρες που υπάρχουν σε ενεργά βιομηχανικά και εύπορα περιβάλλοντα, σε πλήρη αντίθεση με την παθητική απεικόνιση των γυναικών μέσα στο φυσικό περιβάλλον. Ενώ αυτοί οι άνδρες μπορεί να διαθέτουν αξιοθαύμαστες ιδιότητες, λειτουργούν μέσα σε ένα κοινωνικό πλαίσιο που διαιωνίζει έναν «αντρικό κόσμο», ενισχύοντας περαιτέρω τις διαφορές και τους περιορισμούς των φύλων.

Για παράδειγμα, ο Έλβις Πρίσλεϊ απεικονίζεται εντελώς ντυμένος, με το πρόσωπό του σε κοντινό πλάνο. Αυτό σημαίνει ότι τον θαυμάζουν και για το μουσικό του ταλέντο και όχι μόνο για τη φυσική του εμφάνιση.

Αντί να παρουσιάζονται ως πραγματικά άτομα με πολύπλευρες ταυτότητες και σεξουαλική αυτονομία, οι γυναίκες και η σεξουαλικότητά τους γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης για την ικανοποίηση του ανδρικού κοινού, ενώ οι άλλες ιδιότητές τους παραμένουν παραγνωρισμένες.

Pauline Boty, μια ξεχασμένη πρωτοπόρος της βρετανικής ποπ αρτ Facebook Twitter
Η ενότητα «αρσενικό» απεικονίζει άντρες που υπάρχουν σε ενεργά βιομηχανικά και εύπορα περιβάλλοντα, σε πλήρη αντίθεση με την παθητική απεικόνιση των γυναικών μέσα στο φυσικό περιβάλλον.

Σύντομη ζωή, τραγικό τέλος

Ελεύθερη και ανεξάρτητη, έβγαινε με τον παντρεμένο σκηνοθέτη της τηλεόρασης Philip Saville και τον εικαστικό Peter Blake. Τους απογοήτευσε όταν ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε μετά από δέκα ημέρες τον Clive Goodwin, έναν ατζέντη λογοτεχνών με κύρος και φήμη στους εκδοτικούς κύκλους. Το σπίτι τους στην Cromwell Road έγινε στέκι καλλιτεχνών, μουσικών και συγγραφέων, όπως ο Μπομπ Ντίλαν, τον οποίο η Boty έφερε στην Αγγλία, και οι David Hockney, Peter Blake, Michael White, Kenneth Tynan, Troy Kennedy Martin, John McGrath, Dennis Potter και Roger McGough.

Ο σύζυγός της, που αργότερα ήταν μέλος της ιδρυτικής ομάδας του ριζοσπαστικού περιοδικού «Black Dwarf», την ενθάρρυνε ώστε τα έργα της να έχουν και πολιτικό περιεχόμενο. Το στυλ της, χωρίς να αλλάξει, αρχίζει να περιλαμβάνει και τα μεγάλα γεγονότα της εποχής της, τις ταραχές στο Μπέρμιγχαμ το 1963, τη δολοφονία του Τζον Φ. Κένεντι και τον πόλεμο του Βιετνάμ.

Pauline Boty, μια ξεχασμένη πρωτοπόρος της βρετανικής ποπ αρτ Facebook Twitter
Pauline Boty (1966) BUM

Τον Ιούνιο του 1965 έμεινε έγκυος. Κατά τη διάρκεια μιας προγεννητικής εξέτασης, ανακαλύφθηκε ένας όγκος και διαγνώστηκε με καρκίνο. Αρνήθηκε να κάνει άμβλωση και επίσης αρνήθηκε να κάνει χημειοθεραπεία, η οποία θα μπορούσε να βλάψει το έμβρυο. Αντ’ αυτού προτίμησε να καπνίζει μαριχουάνα για να ανακουφίσει τους πόνους της. Συνέχισε να διασκεδάζει με τους φίλους της και γέννησε την κόρη της, Boty Goodwin, τον Φεβρουάριο του 1966. Πέθανε τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς στο νοσοκομείο Royal Marsden. Ήταν μόνο 28 ετών.

Το 1978, ο σύζυγός της, Clive Goodwin, πέθανε με τραγικό τρόπο από εγκεφαλική αιμορραγία στο Λος Άντζελες. Κατέρρευσε στο λόμπι του ξενοδοχείου του και η αστυνομία, νομίζοντας ότι είναι μεθυσμένος, τον άφησε δύο μέρες σε ένα κελί. Η κόρη της, η οποία σπούδασε στο Ινστιτούτο Τεχνών της Καλιφόρνια, πέθανε από υπερβολική δόση ηρωίνης στις 12 Νοεμβρίου 1995, σε ηλικία 29 ετών.

Μετά τον θάνατό της, οι πίνακές της αποθηκεύτηκαν στη σοφίτα των γονιών της και σε μια αποθήκη στον αχυρώνα ενός από τα αδέλφια της στο Κεντ και ξεχάστηκαν για σχεδόν 30 χρόνια. Η δουλειά της ανακαλύφθηκε ξανά στη δεκαετία του 1990, ανανεώνοντας το ενδιαφέρον για τη συμβολή της στην ποπ αρτ. Η ζωή και η δουλειά της αποτελούν σημαντικό κεφάλαιο στο μυθιστόρημα της Άλι Σμιθ «Φθινόπωρο» (εκδόσεις Καστανιώτη). Ο τελευταίος πίνακάς της, «Bum» (1966), ήταν μια παραγγελία του κριτικού Kenneth Tynan για το ερωτικό καμπαρέ του «Ω! Καλκούτα!».

Το έργο της σήμερα επανεξετάζεται συστηματικά, τα μεγάλα μουσεία αποκτούν έργα της και έχει επηρεάσει πολλές γυναίκες καλλιτέχνιδες που έχουν αλλάξει την αντίληψη για τον τρόπο που μιλούν για τη σεξουαλικότητά τους, τον φεμινισμό και τις γυναίκες. 

Pauline Boty, μια ξεχασμένη πρωτοπόρος της βρετανικής ποπ αρτ Facebook Twitter
Pauline Boty (1959) Golden nude
Pauline Boty, μια ξεχασμένη πρωτοπόρος της βρετανικής ποπ αρτ Facebook Twitter
Η δουλειά της ανακαλύφθηκε ξανά στη δεκαετία του 1990, ανανεώνοντας το ενδιαφέρον για τη συμβολή της στην ποπ αρτ.
Pauline Boty, μια ξεχασμένη πρωτοπόρος της βρετανικής ποπ αρτ Facebook Twitter
Pauline Boty (1963) The Only Blonde in the World
Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εντ Ρούσα: Η γοητεία της αμερικανικής ζωής στο έργο ενός μεγάλου καλλιτέχνη

Εικαστικά / Εντ Ρούσα: Η γοητεία της αμερικανικής ζωής στο έργο ενός μεγάλου καλλιτέχνη

Ζωγράφος, γραφίστας, κινηματογραφιστής, φωτογράφος, σχεδιαστής, ένας από τους μεγαλύτερους εν ζωή Αμερικανούς καλλιτέχνες πραγματοποιεί την πρώτη του αναδρομική έκθεση στο ΜοΜΑ.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Σεξ, ερωτισμός, χλιδή και λάμψη: Ο πολυτάραχος κόσμος της Tamara de Lempicka

Εικαστικά / Ερωτισμός, χλιδή και λάμψη: Ο πολυτάραχος κόσμος της Tamara de Lempicka

Εκθέσεις, ένα μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ και τιμές-ρεκόρ σε δημοπρασίες φέρνουν στο προσκήνιο μία από τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική επιρροή στις αρχές του 20ού αιώνα
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος ξέρουν περισσότερα απ’ όσα περίμενα για την Τζένη Χειλουδάκη

Εικαστικά / O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος ξέρουν περισσότερα απ’ όσα περίμενα για την Τζένη Χειλουδάκη

O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος είναι δυο νεαροί ζωγράφοι και δυο πολύ καλοί φίλοι. Τους έφερε κοντά η αγάπη για τη μυθολογία, την τέχνη και μια ανεξήγητη εμμονή με την Τζένη Χειλουδάκη. Τα έργα τους πραγματεύονται το τραύμα με τρόπο ωμό και βαθύ. Παρά τα όσα θα πίστευαν πολλοί, διαψεύδουν τις φήμες που τους θέλουν ζευγάρι…
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Μυστήρια του σύμπαντος και σύγχρονα έργα τέχνης σε μια έκθεση στο Αστεροσκοπείο Αθηνών

Εικαστικά / Μυστήρια του σύμπαντος και σύγχρονα έργα τέχνης σε μια έκθεση στο Αστεροσκοπείο Αθηνών

Η έκθεση με τίτλο «Κοσμική Σκόνη/Άγνωστες Γαίες» αντλεί έμπνευση από την προσωπικότητα και το έργο του Γερμανού αστρονόμου Ιούλιου Σμιτ, διευθυντή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατά τον 19ο αι., και μας προσκαλεί να περιηγηθούμε ανάμεσα σε μακρινούς πλανήτες και σε γήινα, απτά υλικά.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Καραβάτζιο: Κανείς δεν είχε ζωγραφίσει έτσι πριν από αυτόν

Guest Editors / Καραβάτζιο: Κανείς δεν είχε ζωγραφίσει έτσι πριν από αυτόν

Η έκθεση «Caravaggio 2025» αποτελεί μια σπάνια ευκαιρία για τους λάτρεις της τέχνης να έρθουν σε επαφή με τον ρεαλισμό και τη συναισθηματική δύναμη του ανυπέρβλητου καλλιτέχνη του μπαρόκ, ο οποίος επαναπροσδιόρισε την εικαστική αφήγηση και έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης ζωγραφικής.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Ο Άγγελος Παπαδημητρίου ανάγει το κοινό γούστο σε καλλιτεχνική χειρονομία μεγάλης δυναμικής 

Εικαστικά / Το νέο έργο του Άγγελου Παπαδημητρίου είναι ένα εικονοστάσι για τα όνειρά μας

Ο αγαπημένος καλλιτέχνης επιστρέφει με ένα νέο έργο-εγκατάσταση στην Πινακοθήκη του Μουσείου Βορρέ, έναν χαιρετισμό στην Ελλάδα της Κάλλας και του Καβάφη, του Αττίκ και της Στέλλας Γκρέκα· μιας εποχής μεγάλης ευαισθησίας που έχει πια χαθεί.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί να κοιτάμε τα ζώα; Δικαιοσύνη για τη μη ανθρώπινη ζωή

Εικαστικά / Η πρώτη μεγάλη έκθεση για τα δικαιώματα των ζώων στο ΕΜΣΤ

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση που έχει διοργανώσει το ΕΜΣΤ και για την πρώτη μεγάλη έκθεση με θέμα την ευημερία των ζώων διεθνώς, στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 60 καλλιτέχνες από 25 χώρες (από Ευρώπη, Ασία, Αφρική και Αμερική) – πάνω από 200 έργα καταλαμβάνουν όλους τους ορόφους του μουσείου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Romaine Brooks: Συμφωνία σε γκρι από μια ξεχασμένη κυρία της ζωγραφικής

Εικαστικά / Romaine Brooks: Η ζωγράφος με το ανδρόγυνο στυλ που έσπασε όλα τα ταμπού της εποχής της

Μια πρωτοπόρος καλλιτέχνιδα που έζησε μια συναρπαστική και αντισυμβατική ζωή, μέσα στη δίνη των «Roaring Twenties», δημιουργώντας τέχνη πέρα από τα κυρίαρχα ρεύματα του καιρού της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Εικαστικά / «Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Ο Michael Rakowitz, χρησιμοποιώντας αντισυμβατικές προσεγγίσεις, ανοίγει έναν διάλογο με έργα συγκινητικά, φανερά πολιτικά, υπενθυμίζοντάς μας την επανάληψη οδυνηρών γεγονότων της Ιστορίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κατερίνα Βαγενά: «Δεν καταλαβαίνω γιατί φερόμαστε λες και το να μεγαλώνεις είναι αρρώστια»

Οι Αθηναίοι / «Δεν έκανα την Κιμωλία για τα λεφτά αλλά για να δείξω αυτό που είμαι»

Eίναι η ιδιοκτήτρια της Κιμωλίας, του art café που έγινε σημείο αναφοράς στην Πλάκα. Δηλώνει αυτοδίδακτη στα πάντα και πιστεύει στη δύναμη των ανθρώπων να ξαναγεννιούνται. Η Κατερίνα Βαγενά είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
CHECK ANTISOCIAL

Εικαστικά / Antisocial: Η Φρόσω Πίνη έφερε την τέχνη σε ένα θρυλικό αθηναϊκό αφτεράδικο

Στη στοά της Λεωκορίου, στου Ψυρρή, η Φρόσω με αφοσίωση δίνει ζωή σε έναν χώρο τέχνης που κάνει τους Αθηναίους να φτάνουν στην Cantina Social πιο νωρίς απ’ ό,τι είχαν συνηθίσει — και έτσι, τουλάχιστον, έχουν μαζί τους τα γυαλιά ηλίου· just in case.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ximena Maldonado Sánchez: «cardón, carmín y ola»

Εικαστικά / «Τα έργα μου δεν είναι φωτογραφίες, ούτε καρτ ποστάλ»

Η 26χρονη Μεξικανή ζωγράφος Ximena Maldonado Sánchez παρουσιάζει σε μία νέα έκθεση στην γκαλερί Bernier/Eliades στην Αθήνα μια τοπιογραφία με κάκτους, υπόγεια νερά και το κόκκινο του πάθους, που θυμίζει έντονα την πατρίδα της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: Όλες οι εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις

Εικαστικά / Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: 24 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Οικολογία, αποικιοκρατία, εξουσία, η σχέση μας με τα ζώα, μετανάστευση, ρατσισμός: Η εικαστική κίνηση της Αθήνας σήμερα αναδεικνύει τα φλέγοντα και επίκαιρα θέματα που απασχολούν τους σύγχρονους εικαστικούς.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μπάμπης Ρετζεπόπουλος: Ένας ανένταχτος, εκλεκτικός και ασυμβίβαστος καλλιτέχνης

Εικαστικά / Η αθώα, ανόθευτη, παιδική ματιά στο έργο του Μπάμπη Ρετζεπόπουλου

Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων τιμά με μία αναδρομική έκθεση τον, γνωστό και ως Babis R., ζωγράφο και χαράκτη, έναν ανένταχτο καλλιτέχνη που, πέρα από το πολύτιμο εικαστικό του έργο, μάς άφησε παρακαταθήκη την ακεραιότητά του και την απροκατάληπτη στάση του απέναντι στην τέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
H εκρηκτική συνάντηση του Francis Bacon με τον Peter Beard

Σαν σήμερα / Φράνσις Μπέικον: «Σιχαίνομαι εννιά στις δέκα ζωγραφιές που βλέπω, ανάμεσά τους και τις δικές μου»

Σαν σήμερα το 1992 πεθαίνει ο σπουδαίος αιρετικός Βρετανός ζωγράφος και ανατόμος της ανθρώπινης υπαρξιακής αγωνίας. Ο Βασίλης Κιμούλης είχε μεταφράσει αποκλειστικά για τη LIFO αποσπάσματα από τις εκρηκτικές συνομιλίες του Μπέικον με τον φωτογράφο Peter Beard.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ
Η Κιμώνα τα μεσάνυχτα γίνεται γάτα

Εικαστικά / Όταν η Κιμώνα ήταν μικρή έκλεβε τους μαγνήτες του παππού της, του γλύπτη Takis

Η τοσοδούλα γκαλερί Red Carpet, με το τέλειο γκράφιτι στον τοίχο, ξεχωρίζει από μακριά στην οδό Σολωμού. Κόρη της εικαστικού Λυδίας Βενιέρη και εγγονή του γλύπτη Takis, η ιδιοκτήτριά της, η Κιμώνα, φιλοξενεί 7 καλλιτέχνες σε 15 τετραγωνικά. Όταν της μιλούν για τα Eξάρχεια τα μάτια της βγάζουν καρδούλες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Άγγελος Μεργές: Οff season παραθεριστές με χρώματα που εκπέμπουν ηλεκτρισμένη ενέργεια

Εικαστικά / Παραθεριστές ή πρόσφυγες; Οι αινιγματικές φιγούρες του Άγγελου Μεργέ

Ο 36χρονος Έλληνας ζωγράφος, με έδρα τη Ζυρίχη, εκθέτει στην γκαλερί Καλφαγιάν έργα του με διφορούμενες –έντονα χρωματισμένες και ηλεκτρισμένες– ανθρώπινες φιγούρες σε off season παραλίες, που θυμίζουν ήρωες του Αντονιόνι.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Leigh Bowery: ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Nothing Days / Leigh Bowery: Ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Ο εκκεντρικός καλλιτέχνης που ο Boy George είχε χαρακτηρίσει ως «μοντέρνα τέχνη με πόδια» έζησε μια περιπετειώδη ζωή με εκατοντάδες συνευρέσεις στις τουαλέτες του Λονδίνου, δημιουργώντας ταυτόχρονα τέχνη με τα μοναδικά καλτ κοστούμια του που σημάδεψαν μια γενιά σχεδιαστών και εξακολουθούν να εμπνέουν.
M. HULOT
Project Mycelium: Η διάβρωση, η αναγέννηση και τα μανιτάρια που φυτρώνουν σε μια φανταστική τουαλέτα της Κάλλας

Εικαστικά / Μια πρωτοποριακή συνάντηση τέχνης, επιστήμης, ιστορίας και οικολογίας

Στο Project Mycelium, τρία εντυπωσιακά κοστούμια, που θα μπορούσαν να φοράνε η Μαρία Κάλλας, η βασίλισσα Αμαλία και ο Ιωάννης Καποδίστριας, καταβροχθίζονται από ζωντανούς μύκητες.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ