ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκαν κατά 83,1% οι αναγνώστες στις βιβλιοθήκες της χώρας

ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκαν κατά 83,1% οι αναγνώστες στις βιβλιοθήκες της χώρας Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Αυ­ξη­μέ­νος είναι ο αριθμός των αναγνωστών στις βιβλιοθήκες της χώρας, σύμφωνα με την Έρευ­να Βι­βλιο­θη­κών της Ελ­λά­δας, που διε­νερ­γεί κά­θε δύο χρό­νια η ΕΛ­ΣΤΑΤ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της, η ανα­γνω­στι­κή κί­νη­ση στις συ­νο­λι­κά 347 βι­βλιο­θή­κες της χώρας, μπορεί να αυξήθηκε σε σχέση με το 2020, όμως είναι μειωμένη αρκετά σε σχέση με το 2018. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονται η Εθνι­κή Βι­βλιο­θή­κη, 40 δη­μό­σιες, 139 δη­μο­τι­κές και 167 νο­μι­κών προ­σώ­πων.

Σχετικά με το είδος τους, οι 211 εί­ναι γε­νι­κές βι­βλιο­θή­κες και οι 136 εί­ναι ει­δι­κές, εκ των οποί­ων οι πε­ρισ­σό­τε­ρες εί­ναι πα­νε­πι­στη­μια­κές. «Η εν λόγω απογραφική έρευνα καταγράφει τη δραστηριότητα όλων των βιβλιοθηκών (εκτός των σχο­λι­κών)», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ).

Σε ό,τι αφορά στην κίνηση των αναγνωστών από το 2022 ως το 2020, πα­ρα­τη­ρεί­ται αύ­ξη­ση κα­τά 83,1% στον αριθ­μό των ανα­γνω­στών-επι­σκε­πτών, κα­τά 34,3% στον αριθ­μό των δα­νει­σθέ­ντων βι­βλί­ων, κα­τά 30,0% στον δα­νει­σμό βι­βλί­ων για εξω­τε­ρι­κή χρή­ση, κα­τά 9,3% στον αριθ­μό πρό­σβα­σης χρη­στών σε ηλε­κτρο­νι­κές βά­σεις δε­δο­μέ­νων και κα­τά 9,4% στον αριθ­μό πρό­σβα­σης χρη­στών στις ιστο­σε­λί­δες των βι­βλιο­θη­κών.

Όσον αφο­ρά στις συλλογές βιβλίων, περιοδικών και χειρόγραφων, πα­ρου­σιά­ζε­ται αύ­ξη­ση κα­τά 4,4% στους τί­τλους και κα­τά 3,8% στους τό­μους των βι­βλί­ων, μεί­ω­ση κα­τά 0,5% στους τί­τλους και αύ­ξη­ση κα­τά 12,5% στους τό­μους των πε­ριο­δι­κών, μεί­ω­ση κα­τά 0,7% στους τί­τλους και κα­τά 0,9% στους τό­μους των χει­ρό­γρα­φων.

Μείωση ωστόσο καταγράφεται και στο προσωπικό των βιβλιοθηκών, καθώς υπάρχει μεί­ω­ση κα­τά 0,6% του συ­νο­λι­κού αριθ­μού των ερ­γα­ζο­μέ­νων. Ο αριθ­μός των βι­βλιο­θη­κο­νό­μων με ει­δι­κές σπου­δές στον κλά­δο, εμ­φα­νί­ζει αύ­ξη­ση κα­τά 1,9%, ενώ ο αριθ­μός του λοι­πού προ­σω­πι­κού με βι­βλιο­θη­κο­νο­μι­κή εμπει­ρία, μεί­ω­ση κα­τά 5,9%. Τέ­λος, μεί­ω­ση κα­τά 1,7% εμ­φα­νί­ζει και ο αριθ­μός των άλ­λων υπαλ­λή­λων.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τζαφάρ Παναχί επέστρεψε χωρίς επεισόδια στο Ιράν μετά το βραβείο στις Κάννες

Πολιτισμός / Ο Τζαφάρ Παναχί επέστρεψε «χωρίς επεισόδια» στο Ιράν μετά το βραβείο στις Κάννες

«Στη χειρότερη, θα με ξαναβάλουν φυλακή», δήλωσε προ ολίγων ημερών από τις Κάννες ο Ιρανός σκηνοθέτης, αποδεχόμενος τις επιπτώσεις της κινηματογραφικής του αντίστασης
LIFO NEWSROOM
Plásmata 3: Υπό τους ήχους του stegi.radio για τρεις εβδομάδες το Πεδίον του Άρεως

Πολιτισμός / Plásmata 3: Υπό τους ήχους του stegi.radio για τρεις εβδομάδες το Πεδίον του Άρεως

Από τις 27 Μαΐου έως τις 15 Ιουνίου, πάνω από 70 παραγωγοί του διαδικτυακού ραδιοφώνου της Στέγης εμφανίζονται σε ένα ειδικά διαμορφωμένο booth προσφέροντας στο κοινό μία πρωτόγνωρη εμπειρία.
LIFO NEWSROOM