Η μόνη έκδοση του Αμερικανικού Συντάγματος, ένα από τα έντεκα σωζόμενα αντίγραφα, που βρίσκεται σήμερα σε χέρια ιδιωτών πρόκειται να βγει σε δημοπρασία τον Νοέμβριο. 

 

Η σημερινή του ιδιοκτήτρια κατέχει το αντίτυπο από το 1997, όταν το κληρονόμησε μετά το θάνατο του συζύγου της, Harry Goldman. Ο Γκόλντμαν το αγόρασε το 1988 στον οίκο Sotheby's για 165.000 δολάρια, όταν πουλήθηκε από έναν συλλέκτη από τη Φιλαδέλφεια.

 

Η σημερινή αξία του εκτιμάται ανάμεσα σε 15 έως 20 εκατομμύρια δολάρια. Η έκδοση του 1787 είναι το τελικό κείμενο του Συντάγματος που εκτυπώθηκε για υποβολή στο Ηπειρωτικό Συνέδριο. Τυπώθηκαν σχεδόν 500 αντίτυπα, μόνο 11 από τα οποία πιστεύεται ότι εξακολουθούν να υπάρχουν.

 

Πρόκειται για ένα από «τα πιο σπάνια και πολυπόθητα ιστορικά έγγραφα που έχουν βγει ποτέ σε δημοπρασία», όπως ανέφερε ο ειδικός των Sothebys Σέλμπι Κίφερ.

 

Η συλλέκτρια θα δώσει τα έσοδα σε ένα ίδρυμα που προωθεί τη γνώση του συντάγματος των δικαιωμάτων και των ελευθεριών που πηγάζουν από αυτό. Είχε δανείσει το έγγραφο στο Ανώτατο Δικαστήριο για ένα χρόνο, όταν συνέπεσε με την επέτειο των 200 χρόνων από την επικύρωσή του, το 1987.  

 

Είκοσι εκατομμύρια δολάρια για το σπάνιο αντίγραφο του Αμερικανικού Συντάγματος
Το αντίτυπο του Αμερικανικού Συντάγματος | AP Photo/Richard Drew

 

Το σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, το οποίο ψηφίστηκε την 17η Σεπτεμβρίου 1787 και επικυρώθηκε κατά τη διάρκεια του 1788, καθορίζει την πολιτική και νομική συγκρότηση των ΗΠΑ. Προβλέπει μια ομοσπονδιακή πολιτεία με τη μορφή ενός προεδρικού συστήματος. Το σύνταγμα δημιουργήθηκε από αντιπροσώπους των δώδεκα από τις δεκατρείς αρχικές πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί στη Συνέλευση της Φιλαδέλφειας. Αντικατέστησε τα μέχρι τότε ισχύοντα Άρθρα της Συνομοσπονδίας και εγκαθίδρυσε μια ισχυρή κεντρική εξουσία με έναν Πρόεδρο επικεφαλής, ο οποίος είναι αρχηγός και της κυβέρνησης και του κράτους. Ταυτόχρονα προέβλεπε μια διάκριση των εξουσιών υπό τον όρο "Checks and balances", σύμφωνα με την οποία τα όργανα της κυβέρνησης, τη νομοθετικής εξουσίας και της δικαστικής εξουσίας είναι διαχωρισμένα το ένα από το άλλο και ελέγχονται μέσω αμοιβαίων και εκτεταμένων περιορισμών. Μαζί με τη διάκριση των εξουσιών, γεννήθηκαν και άλλες συνταγματικές αρχές της πολιτικής, οι οποίες αναπτύχθηκαν και διαδόθηκαν την περίοδο του Διαφωτισμού, ανάμεσα στις οποίες ήταν και η Χάρτα των Δικαιωμάτων που αποτελεί δεσμευτικό κατάλογο βασικών δικαιωμάτων καθώς και η δέσμευση προς το δίκαιο και τους νόμους.

 

Το αρχικό κείμενο του συντάγματος αποτελείται από επτά άρθρα. Κατά τη διάρκεια δύο αιώνων συμπληρώθηκε με 27 τροποποιήσεις, δέκα από τα οποία προστέθηκαν ως νόμοι αμέσως μετά τη σύσταση συνταγματικών οργάνων. Ανάμεσα σε όλα τα ρεπουμπλικανικά συντάγματα που βρίσκονται σε ισχύ σήμερα, αυτό των ΗΠΑ είναι ένα από τα παλαιότερα.

 

Είκοσι εκατομμύρια δολάρια για το σπάνιο αντίγραφο του Αμερικανικού Συντάγματος
Το αντίτυπο του Αμερικανικού Συντάγματος | AP Photo/Richard Drew