Δανία: «Πάρε τα λεφτά και τρέξε»: Έργο τέχνης ή έγκλημα;

Δανία: «Πάρε τα λεφτά και τρέξε»: Έργο τέχνης ή έγκλημα; Facebook Twitter
Το επίμαχο έργο τέχνης
0

Ένας Δανός καλλιτέχνης πήρε 538.000 κορόνες Δανίας (περίπου 85.000 δολάρια) που επίσημα ανήκουν σε μουσείο της χώρας και υποστηρίζοντας πως το έκανε στο πλαίσιο ενός έργου τέχνης με τίτλο «Πάρε τα χρήματα και τρέξε». Δεν σκοπεύει να τα επιστρέψει.

Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, Kunsten στο Aalborg της Δανίας, ζήτησε από τον καλλιτέχνη, Jens Haaning, να αναδιαμορφώσει δύο έργα τέχνης: ένα που είχε δημιουργήσει το 2011 με τίτλο An Average Danish Annual Income, (το μέσο ετήσιο εισόδημα ενός Δανού) το οποίο περιείχε χαρτονομίσματα μέσα σε ένα κάδρο, και ένα άλλο παρόμοιο έργο με τίτλο, An Average Austrian Annual Income (το μέσο ετήσιο εισόδημα ενός Αυστριακού).

Και τα δύο επρόκειτο να παρουσιαστούν σε μια έκθεση με κεντρικό θέμα την εργασιακή ζωή, με τίτλο Work It Out, η οποία εγκαινιάστηκε στις 24 Σεπτεμβρίου. Για τα έργα αυτά, ο Haaning είχε δανειστεί τα χρήματα από μια τράπεζα, σύμφωνα με το The Art Newspaper.

Αυτή τη φορά, το μουσείο συμφώνησε να του δανείσει τα μετρητά από τα αποθέματά του, δήλωσε ο Lasse Andersson, διευθυντής του Μουσείου Kunsten. Το μέσο ετήσιο εισόδημα της Δανίας είναι περίπου 328.000 κορώνες, ενώ ο μέσος μισθός στην Αυστρία, περίπου 25.000 ευρώ.

Δανία: «Πάρε τα λεφτά και τρέξε»: Έργο τέχνης ή έγκλημα; Facebook Twitter
Kunsten Museum of Modern Art, Aalborg

Όταν τα έργα παραδόθηκαν στο μουσείο, μια μέρα πριν ανοίξει η έκθεση, «υπήρχαν άδεια κάδρα», εξήγησε ο διευθυντής. «Ο καλλιτέχνης μας έστειλε ένα email λέγοντας ότι θεωρούσε πιο ενδιαφέρον να κάνει ένα νέο έργο τέχνης που το ονόμασε «Πάρε τα χρήματα και τρέξε». Πάντως, ο διευθυντής του μουσείου τόνισε ότι δεν σκοπεύει να απευθυνθεί στην αστυνομία ακόμη.

Το συμβόλαιο του μουσείου με τον Haaning προβλέπει ότι πρέπει να επιστρέψει τα χρήματα μέχρι τις 14 Ιανουαρίου του 2022.  «Δεν είμαστε ένα μουσείο με μεγάλα αποθεματικά», λέει, ο διευθυντής, προσθέτοντας ότι τα χρήματα αυτά ήταν κονδύλια που προορίζονταν για τη συντήρηση του κτιρίου. «Ελπίζουμε πραγματικά ότι τα χρήματα θα επιστραφούν».

Ωστόσο, ο Haaning διαμηνύει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να επιστρέψει τα μετρητά. «Φυσικά και δεν θα τα επιστρέψω», λέει. «Το έργο τέχνης είναι ακριβώς αυτό, ότι πήρα τα χρήματα και δεν θα τα επιστρέψω».

Το μουσείο έχει κρεμάσει τα άδεια κάδρα στο σημείο που είχε οριστεί ότι θα φιλοξενηθεί το έργο του Haaning στην έκθεση, μαζί με το email του που εξηγεί την... ερμηνεία του έργου.

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Όποτε θελήσεις να κάνουμε έρωτα, απλώς πες το»: Η ιστορία αγάπης του Πίτερ Χούτζαρ και του Πολ Θεκ

Πολιτισμός / «Όποτε θελήσεις να κάνουμε έρωτα, απλώς πες το»: Η ιστορία αγάπης του Πίτερ Χούτζαρ και του Πολ Θεκ

Η νέα διπλή βιογραφία του Andrew Durbin φέρνει ξανά στο προσκήνιο τον φωτογράφο Πίτερ Χούτζαρ και τον καλλιτέχνη Πολ Θεκ, δύο μορφές της νεοϋρκέζικης πρωτοπορίας που έζησαν, δημιούργησαν και αγάπησαν στη σκιά μιας εποχής που διαλύθηκε από το AIDS.
THE LIFO TEAM
Στο Coachella η Σαμπρίνα ανέβηκε για να γίνει μύθος και ο Μπίμπερ για να μείνει μόνος με το όνομά του

Πολιτισμός / Η Σαμπρίνα Κάρπεντερ και ο Τζάστιν Μπίμπερ έδειξαν στο Coachella δύο πρόσωπα της ποπ

Η Σαμπρίνα Κάρπεντερ πήγε στο Coachella για να φτιάξει τον μύθο της. Ο Τζάστιν Μπίμπερ ανέβηκε στη σκηνή σχεδόν μόνο με το παρελθόν του. Κι έτσι, μέσα σε δύο νύχτες, το φεστιβάλ έδειξε δύο διαφορετικές ηλικίες της ποπ.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Γιατί η Νίνα Σιμόν ακούγεται ακόμη σαν απειλή

Πολιτισμός / Γιατί η Νίνα Σιμόν ακούγεται ακόμη σαν απειλή

Με αφορμή την 60ή επέτειο του I Put a Spell on You και τις νέες κυκλοφορίες που ξαναφέρνουν τη Νίνα Σιμόν στο προσκήνιο, αξίζει να θυμηθούμε ότι δεν ήταν απλώς μια μεγάλη φωνή της τζαζ, της σόουλ ή του τραγουδιού διαμαρτυρίας. Ηταν η καλλιτέχνις που έκανε την αλήθεια να ακούγεται πιο επικίνδυνη από κάθε πόζα, και γι' αυτό η παρουσία της παραμένει ανήσυχα ζωντανή.
THE LIFO TEAM
Γιατί η ομορφιά χρειάζεται πάντα έναν «άσχημο» για να υπάρξει;

Πολιτισμός / Γιατί η ομορφιά χρειάζεται πάντα έναν «άσχημο» για να υπάρξει;

Η έκθεση Bellezza e Bruttezza στο Bozar των Βρυξελλών, που παρουσιάζεται έως τις 14 Ιουνίου, δείχνει ότι η δυτική ιδέα του ωραίου δεν γεννήθηκε μόνη της. Χτίστηκε απέναντι στο γήρας, τη γελοιότητα, την παραμόρφωση και το σώμα που θεωρήθηκε «λάθος». Κι έτσι μια μεγάλη έκθεση για την Αναγέννηση μιλά τελικά και για το βλέμμα που κουβαλάμε ακόμη.
THE LIFO TEAM
Ο Άντριου Λόιντ Γουέμπερ ετοιμάζει μιούζικαλ για την κλοπή της Μόνα Λίζα

Πολιτισμός / Ο Άντριου Λόιντ Γουέμπερ ετοιμάζει μιούζικαλ για την κλοπή της Μόνα Λίζα

Ο Άντριου Λόιντ Γουέμπερ αποκάλυψε ότι δουλεύει πάνω σε νέο μιούζικαλ για την κλοπή της Μόνα Λίζα από το Λούβρο, τη διάσημη υπόθεση που μετέτρεψε τον πίνακα σε παγκόσμιο φαινόμενο
THE LIFO TEAM
Λίνα Μενδώνη: Προχωρά ο σχεδιασμός του εκσυγχρονισμού του Εθνικού Αρχαιολογικού και του Επιγραφικού Μουσείου

Πολιτισμός / ΥΠΠΟ: Προχωρά ο σχεδιασμός του εκσυγχρονισμού του Εθνικού Αρχαιολογικού και του Επιγραφικού Μουσείου

«Ο συνολικός επανασχεδιασμός των εκθέσεων των δύο Μουσείων, βάσει και της επέκτασης-αναβάθμισης του κτηριακού συγκροτήματος θα αποδώσει ένα σύγχρονο μουσείο παγκόσμιας εμβέλειας», τόνισε η υπουργός, Λίνα Μενδώνη
THE LIFO TEAM
Το ACID των Καννών ανακοίνωσε 9 «τολμηρές» ταινίες – με δύο σκηνοθέτες από το Ιράν

Πολιτισμός / Το ACID των Καννών ανακοίνωσε 9 «τολμηρές» ταινίες – με δύο σκηνοθέτες από το Ιράν

Η παράλληλη ενότητα των Καννών που έχει ταυτιστεί με την ανάδειξη νέων δημιουργών ανακοίνωσε το φετινό της πρόγραμμα με εννέα ταινίες από το Ιράν, την Ελβετία και τη Γαλλία. Το ACID επιμένει και φέτος σε πιο τολμηρές και λιγότερο προβλέψιμες επιλογές.
THE LIFO TEAM
Ο Γιώργος Λάνθιμος και ο Χοακίν Φίνιξ ανάμεσα στους 1.000 καλλιτέχνες που αντιδρούν στη συγχώνευση Paramount–Warner

Πολιτισμός / 1.000 καλλιτέχνες αντιδρούν στη συγχώνευση Paramount–Warner

Ηθοποιοί, σκηνοθέτες, σεναριογράφοι και παραγωγοί του Χόλιγουντ υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή κατά της συγχώνευσης Paramount και Warner Bros. Discovery, λέγοντας ότι το deal θα κάνει τη βιομηχανία πιο κλειστή και πιο ασφυκτική για δημιουργούς και εργαζομένους.
THE LIFO TEAM
Η Μπιόρκ ξεκαθαρίζει το τοπίο: το νέο άλμπουμ της έρχεται το 2027

Πολιτισμός / Η Μπιόρκ ξεκαθαρίζει το τοπίο: το νέο άλμπουμ της έρχεται το 2027

Η Μπιόρκ διέψευσε ότι το echolalia είναι ο τίτλος του επόμενου δίσκου της και εξήγησε ότι πρόκειται για το όνομα της νέας της έκθεσης στην Εθνική Πινακοθήκη της Ισλανδίας. Εκεί θα παρουσιαστεί μια εκδοχή νέου τραγουδιού, ενώ το ολοκληρωμένο άλμπουμ αναμένεται το 2027.
THE LIFO TEAM
ΛΟΥΚΑ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΙΝΟ ΤΙΜΟΤΕ ΣΑΛΑΜΕ

Πολιτισμός / Ο Γκουαντανίνο υπερασπίζεται τον Σαλαμέ: «Πώς μπορεί ένα σχόλιο να εξελιχθεί σε παγκόσμια αντιπαράθεση;»

Ο Ιταλός σκηνοθέτης και παραγωγός ταινιών υπερασπίστηκε τον νεαρό ηθοποιό αναφορικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του για την όπερα και το μπαλέτο που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις
THE LIFO TEAM