Δανία: «Πάρε τα λεφτά και τρέξε»: Έργο τέχνης ή έγκλημα;

Δανία: «Πάρε τα λεφτά και τρέξε»: Έργο τέχνης ή έγκλημα; Facebook Twitter
Το επίμαχο έργο τέχνης
0

Ένας Δανός καλλιτέχνης πήρε 538.000 κορόνες Δανίας (περίπου 85.000 δολάρια) που επίσημα ανήκουν σε μουσείο της χώρας και υποστηρίζοντας πως το έκανε στο πλαίσιο ενός έργου τέχνης με τίτλο «Πάρε τα χρήματα και τρέξε». Δεν σκοπεύει να τα επιστρέψει.

Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, Kunsten στο Aalborg της Δανίας, ζήτησε από τον καλλιτέχνη, Jens Haaning, να αναδιαμορφώσει δύο έργα τέχνης: ένα που είχε δημιουργήσει το 2011 με τίτλο An Average Danish Annual Income, (το μέσο ετήσιο εισόδημα ενός Δανού) το οποίο περιείχε χαρτονομίσματα μέσα σε ένα κάδρο, και ένα άλλο παρόμοιο έργο με τίτλο, An Average Austrian Annual Income (το μέσο ετήσιο εισόδημα ενός Αυστριακού).

Και τα δύο επρόκειτο να παρουσιαστούν σε μια έκθεση με κεντρικό θέμα την εργασιακή ζωή, με τίτλο Work It Out, η οποία εγκαινιάστηκε στις 24 Σεπτεμβρίου. Για τα έργα αυτά, ο Haaning είχε δανειστεί τα χρήματα από μια τράπεζα, σύμφωνα με το The Art Newspaper.

Αυτή τη φορά, το μουσείο συμφώνησε να του δανείσει τα μετρητά από τα αποθέματά του, δήλωσε ο Lasse Andersson, διευθυντής του Μουσείου Kunsten. Το μέσο ετήσιο εισόδημα της Δανίας είναι περίπου 328.000 κορώνες, ενώ ο μέσος μισθός στην Αυστρία, περίπου 25.000 ευρώ.

Δανία: «Πάρε τα λεφτά και τρέξε»: Έργο τέχνης ή έγκλημα; Facebook Twitter
Kunsten Museum of Modern Art, Aalborg

Όταν τα έργα παραδόθηκαν στο μουσείο, μια μέρα πριν ανοίξει η έκθεση, «υπήρχαν άδεια κάδρα», εξήγησε ο διευθυντής. «Ο καλλιτέχνης μας έστειλε ένα email λέγοντας ότι θεωρούσε πιο ενδιαφέρον να κάνει ένα νέο έργο τέχνης που το ονόμασε «Πάρε τα χρήματα και τρέξε». Πάντως, ο διευθυντής του μουσείου τόνισε ότι δεν σκοπεύει να απευθυνθεί στην αστυνομία ακόμη.

Το συμβόλαιο του μουσείου με τον Haaning προβλέπει ότι πρέπει να επιστρέψει τα χρήματα μέχρι τις 14 Ιανουαρίου του 2022.  «Δεν είμαστε ένα μουσείο με μεγάλα αποθεματικά», λέει, ο διευθυντής, προσθέτοντας ότι τα χρήματα αυτά ήταν κονδύλια που προορίζονταν για τη συντήρηση του κτιρίου. «Ελπίζουμε πραγματικά ότι τα χρήματα θα επιστραφούν».

Ωστόσο, ο Haaning διαμηνύει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να επιστρέψει τα μετρητά. «Φυσικά και δεν θα τα επιστρέψω», λέει. «Το έργο τέχνης είναι ακριβώς αυτό, ότι πήρα τα χρήματα και δεν θα τα επιστρέψω».

Το μουσείο έχει κρεμάσει τα άδεια κάδρα στο σημείο που είχε οριστεί ότι θα φιλοξενηθεί το έργο του Haaning στην έκθεση, μαζί με το email του που εξηγεί την... ερμηνεία του έργου.

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το «Lilo & Stitch» είναι η πρώτη χολιγουντιανή ταινία που έφτασε το $1 δισ. στο φετινό box office

Πολιτισμός / Το «Lilo & Stitch» είναι η πρώτη χολιγουντιανή ταινία που έφτασε το $1 δισ. στο φετινό box office

«Είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα των υπερμεγέθων αποδόσεων που μπορεί να αποκομίσει η Disney από τους κινηματογράφους με το σωστό έργο την κατάλληλη στιγμή» σχολιάζει το Variety
LIFO NEWSROOM
Εγκαινιάστηκε το Δημοτικό Μουσείο Γιάννη Ρίτσου στη Μονεμβασιά

Πολιτισμός / Εγκαινιάστηκε το Δημοτικό Μουσείο Γιάννη Ρίτσου στη Μονεμβασιά

Παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και πλήθους κόσμου, εγκαινιάστηκε στην Καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς το νέο Δημοτικό Μουσείο αφιερωμένο στον Γιάννη Ρίτσο, στο σπίτι όπου γεννήθηκε και έζησε ο μεγάλος Έλληνας ποιητής
LIFO NEWSROOM
Εναλλακτική Σκηνή

Πολιτισμός / Η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ ετοιμάζει ένα #έπικ comeback

Η πιο ανήσυχη φωνή του σύγχρονου μουσικού θεάτρου στη χώρα ετοιμάζει ένα πρόγραμμα μεγάλης κλίμακας με περισσότερες από 30 παραγωγές, δύο φεστιβάλ, περιοδείες σε όλη την Ελλάδα και συμμετοχή στο 60ό Φεστιβάλ Δημητρίων.
LIFO NEWSROOM
Φρανσουά Οζόν, Τζέιμς Ντιν και Μόνικα Μπελούτσι από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Φρανσουά Οζόν, Τζέιμς Ντιν και Μόνικα Μπελούτσι από αύριο στους κινηματογράφους

Το καλαίσθητο δράμα μυστηρίου «When the Fall is Coming», η έκπληξη των Καννών «Sorry Baby», ο οργισμένος «Rebel Without a Cause», η «Malena» του Τζουζέπε Τορνατόρε και τέσσερις ακόμα επιλογές απαρτίζουν το πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ