Cité du Vitrail: Ανοίγει στη Γαλλία το πρώτο μουσείο αφιερωμένο στα βιτρό

Cité du Vitrail: Ανοίγει στη Γαλλία το πρώτο μουσείο αφιερωμένο στα βιτρό Facebook Twitter
Λεπτομέρεια από βιτρό του Jacques Le Chevallier, 1937. Φωτο: © Cité du Vitrail
0

Στην μεσαιωνική πόλη Τρουά, σε μια επαρχία βορειοανατολικά της Γαλλίας ετοιμάζεται να ανοίξει το μουσείο Cité du Vitrail, την άνοιξη του 2022. Το μουσείο και η συλλογή του δημιουργείται σε αυτή την περιοχή που υπάρχουν περισσότερα από 1000 βιτρό σε 200 εκκλησίες, με το  Aube να είναι η πρωτεύουσα της παραδοσιακής τέχνης της Γαλλίας. Αυτή η πλούσια κληρονομιά είναι ο λόγος που η τοπική κυβέρνηση το 2011 αποφάσισε να δημιουργήσει τον πρώτο πολιτιστικό χώρο της χώρας αφιερωμένο στο βιτρό.

Το νέο μουσείο ανοίγει στο Hôtel-Dieu-le-Comte, ένα πρώην νοσοκομείο και διατηρητέο ​​ιστορικό μνημείο της Γαλλίας, που ιδρύθηκε τον 12ο αιώνα από τον Henri I, τον κόμη της Σαμπάνιας. Το κτίριο αγοράστηκε από την περιφέρεια Aube το 1990 και η ανατολική πτέρυγα μετατράπηκε αργότερα σε παράρτημα του πανεπιστημίου του Reims.

Το Cité du Vitrail θα καταλαμβάνει 3.000 τ.μ. στη δυτική πτέρυγα, συμπεριλαμβανομένου ενός παρεκκλησίου που έχει υποστεί αποκατάσταση ύψους 1 εκατ. ευρώ ως μέρος του συνολικού προϋπολογισμού των 15 εκατ. ευρώ.

Cité du Vitrail: Ανοίγει στη Γαλλία το πρώτο μουσείο αφιερωμένο στα βιτρό Facebook Twitter
Το Hôtel-Dieu-le-Comte στην Τρουά. Φωτο: © Cité du Vitrail - Sylvain Bordier

Είναι ένα σημαντικό βήμα μετά από το δοκιμαστικό πρόγραμμα δωρεάν εκθέσεων βιτρό που διοργανώθηκαν από την τοπική αρχή στον πρώην αχυρώνα του Hôtel-Dieu-le-Comte από το 2013 έως το 2018.

Όταν ξεκίνησαν τα έργα, «το παρεκκλήσι ήταν σε χειρότερη κατάσταση από το αναμενόμενο», παραδέχεται η επιμελήτρια Anne-Claire Garbe. «Κομμάτια χρώματος έπεφταν από το ταβάνι. Μέρος της αποκατάστασης πραγματοποιήθηκε δέκα μέτρα πάνω από το έδαφος, μερικές φορές ανάποδα». Οι ειδικοί χρησιμοποίησαν σφουγγάρια, βαμβάκι και κόλλα φυκιών για να σώσουν τις τοιχογραφίες. Τα γυάλινα παράθυρα σε σχήμα διαμαντιού από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο αντικαταστάθηκαν από τετράγωνα τζάμια για καλύτερη μόνωση.

Χρειάστηκαν έξι μήνες για να αποκατασταθεί η δρύινη σκάλα, στο εσωτερικό μαζί με έναν ολοκαίνουργιο ανελκυστήρα, που θα παρέχει πρόσβαση στο κοινό και στα έξι επίπεδα. Έξω, στη νοτιοδυτική πρόσοψη, ένα ηλιακό ρολόι  που αποδίδεται στον σχεδιαστή του 18ου αιώνα Jean-Baptiste Ludot έπρεπε να ξαναχαραχτεί και η ελαφρώς εξαρθρωμένη μεταλλική δομή του να εγκατασταθεί ξανά, έτσι ώστε ο ήλιος να χτυπά στην τέλεια γωνία και οι περαστικοί να μπορούν να δουν την ώρα.

Cité du Vitrail: Ανοίγει στη Γαλλία το πρώτο μουσείο αφιερωμένο στα βιτρό Facebook Twitter
Το παρεκκλήσι μετά την αποκατάστασή του. Φωτο: Αρχείο de l’Aube

Στο κάτω παρεκκλήσι - που σύντομα έγινε ερευνητικό κέντρο - μια υποδοχή στον τοίχο για εγκαταλελειμμένα μωρά ήρθε στο φως το 2018.

Ο δεύτερος όροφος θα αφιερωθεί σε προσωρινές εκθέσεις, ενώ οι μόνιμες οθόνες θα περιλαμβάνουν 50 βιτρό, καθώς και θραύσματα γυαλιού, πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά και έργα σε χαρτί που προέρχονται από τη συλλογή των 750 τεμαχίων που βρίσκονται σήμερα στο αρχείο του τμήματος Aube.

Το παλαιότερο και μικρότερο αντικείμενο που θα εκτεθεί την επόμενη άνοιξη θα είναι ένα κομμάτι 3 εκατοστών του 7ου αιώνα, δανεισμένο από το μουσείο αρχαιοτήτων της Ρουέν. Το μεγαλύτερο έργο, ένα μακροπρόθεσμο δάνειο από το Cité de l’Architecture στο Παρίσι, θα είναι ένα παράθυρο που παρουσίασαν οι Louis Steinheil, Charles Leprévost και Albert-Louis Bonnot στην Παγκόσμια Έκθεση του Παρισιού το 1878. Το πιο πρόσφατο, εν τω μεταξύ, σχεδιάζεται από τον καλλιτέχνη Fabienn e Verdier σε συνεργασία με το τοπικό εργαστήριο βιτρό Manufacture Vincent-Petit.

Cité du Vitrail: Ανοίγει στη Γαλλία το πρώτο μουσείο αφιερωμένο στα βιτρό Facebook Twitter
Louis Germain Vincent-Larcher (1816-1894), Les Rois Mages, περ.1844-1845 Τρουά, Musée des Beaux-Arts. Φωτο: Didier Rykner
Cité du Vitrail: Ανοίγει στη Γαλλία το πρώτο μουσείο αφιερωμένο στα βιτρό Facebook Twitter
Η συλλογή περιλαμβάνει ένα κομμάτι βιτρό από το Atelier Simon-Marq στη Reims. Φωτο: © Cité du Vitrail
Cité du Vitrail: Ανοίγει στη Γαλλία το πρώτο μουσείο αφιερωμένο στα βιτρό Facebook Twitter
Louis Germain Vincent-Larcher (1816-1894), Proclamation de saint Joseph patron de l’Église. Φωτο: Conseil départemental de l’Aube/N. Mazières
Cité du Vitrail: Ανοίγει στη Γαλλία το πρώτο μουσείο αφιερωμένο στα βιτρό Facebook Twitter
Στο Cité du Vitrail will θα λειτουργήσει ερευνητικό κέντρο για βιτρό. Φωτο: © Cité du Vitrail
 
Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μακάρι να ήμασταν πεταλούδες»: Βρέθηκαν οι κλεμμένες ερωτικές επιστολές του Τζον Κιτς

Πολιτισμός / «Μακάρι να ήμασταν πεταλούδες»: Βρέθηκαν οι κλεμμένες ερωτικές επιστολές του Τζον Κιτς

Οκτώ αυθεντικές επιστολές που είχε στείλει ο Τζον Κιτς στη Φάνι Μπρον, τον μεγάλο έρωτα της σύντομης ζωής του, βρέθηκαν έπειτα από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες εξαφάνισης και επιστρέφουν στους κληρονόμους της οικογένειας Γουίτνεϊ. Δεν επιστρέφει μόνο ένα χαμένο λογοτεχνικό αρχείο, αλλά η φωνή ενός νεαρού άνδρα που έγραφε στη γυναίκα που αγαπούσε ενώ ήξερε πως ο χρόνος του ήταν λίγος.
THE LIFO TEAM
Δικαστική ήττα για τον Μιτς Γουάινχαουζ στην υπόθεση με τα αντικείμενα της Έιμι Γουάινχαουζ

Πολιτισμός / Δικαστική ήττα για τον Μιτς Γουάινχαουζ στην υπόθεση με τα αντικείμενα της Έιμι Γουάινχαουζ

Ο πατέρας της Έιμι Γουάινχαουζ έχασε στο High Court του Λονδίνου την αγωγή που είχε καταθέσει κατά της πρώην στιλίστριας της τραγουδίστριας, Ναόμι Πάρι, και της φίλης της, Κατριόνα Γκούρλεϊ, για την πώληση αντικειμένων που συνδέονταν με την κόρη του
THE LIFO TEAM
Η βιογραφία του Τζ. Γκ. Μπάλαρντ που μετατράπηκε σε χρονικό θανάτου

Πολιτισμός / Η βιογραφία του Τζ. Γκ. Μπάλαρντ που μετατράπηκε σε χρονικό θανάτου

Η κυκλοφορία του The Illuminated Man φέρνει στο προσκήνιο όχι μόνο μια νέα βιογραφική ανάγνωση του Τζ. Γκ. Μπάλαρντ, αλλά και την ιστορία του Κρίστοφερ Πριστ, που πέθανε πριν προλάβει να ολοκληρώσει το βιβλίο. Το αποτέλεσμα είναι ένα παράξενο και συγκινητικό υβρίδιο: μισή μελέτη για τον Μπάλαρντ, μισό βιβλίο πένθους.
THE LIFO TEAM
Τίτλοι τέλους για τον πολιτιστικό οργανισμό ΝΕΟΝ

Πολιτισμός / Τίτλοι τέλους για τον πολιτιστικό οργανισμό ΝΕΟΝ

Μετά από 14 χρόνια ολοκληρώνει την αποστολή του, έχοντας συμβάλει στη δημιουργία ενός καινούργιου κοινού με ενδιαφέρον για τη σύγχρονη τέχνη. «Το περιβάλλον στη δημιουργία του οποίου συνεισέφερε ο ΝΕΟΝ δεν μας χρειάζεται πλέον», δήλωσε ο ιδρυτής του Δημήτρης Δασκαλόπουλος.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Φαχρελνισά Ζεΐντ επιστρέφει στο Λονδίνο και μαζί της επιστρέφει ένας ολόκληρος κόσμος

Πολιτισμός / Η Φαχρελνισά Ζεΐντ επιστρέφει στο Λονδίνο και μαζί της επιστρέφει ένας ολόκληρος κόσμος

Από την οθωμανική ελίτ στην κορυφή του μοντερνισμού: Η έκθεση “Immersion” στο Λονδίνο ξανασυστήνει τη Φαχρελνισά Ζεΐντ, αποδεικνύοντας ότι το έργο της παραμένει πιο ανήσυχο και εκθαμβωτικό από τη μυθιστορηματική ζωή της.
THE LIFO TEAM
Ενα αθηναϊκό φιλμ, η ποίηση και ο Μπέλα Ταρ: τι είπε ο Τσάρλι Κάουφμαν στο Sands Festival

Πολιτισμός / Ενα αθηναϊκό φιλμ, η ποίηση και ο Μπέλα Ταρ: τι είπε ο Τσάρλι Κάουφμαν στο Sands Festival

Με αφορμή το How to Shoot a Ghost, ο Τσάρλι Κάουφμαν εμφανίστηκε στο φεστιβάλ της Σκωτίας και μίλησε για το είδος του σινεμά που θέλει να φτιάχνει σήμερα. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν η ποίηση, η αργή εικόνα και η απόρριψη της «συμβατικής ψυχαγωγίας».
THE LIFO TEAM
Κι είμαστε ακόμα ζωντανοί, μέσα πια στη σκηνή: από τη selfie της Ellen, στη Madonna και την Σαμπρίνα Κάρπεντερ

Πολιτισμός / Κι είμαστε ακόμα ζωντανοί, μέσα πια στη σκηνή: από τη σέλφι της Έλεν ΝτιΤζένερις, στη Μαντόνα και τη Σαμπρίνα Κάρπεντερ

Αν η σέλφι της Έλεν ΝτιΤζένερις στα Οσκαρ του 2014 έμοιαζε, εκ των υστέρων, με την τελευταία μεγάλη εικόνα μιας παλιάς πια κοινής, συλλογικής γλώσσας, η εμφάνιση της Μαντόνα στο πλευρό της Σαμπρίνα Κάρπεντερ σήμανε μια για πάντα τη μετάλλαξή της.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Ποιος έφτιαξε τη σκοτεινή φήμη του Alfred Hitchcock; Ενα νέο βιβλίο ξανανοίγει τη διαμάχη

Πολιτισμός / Ποιος έφτιαξε τη σκοτεινή φήμη του Άλφρεντ Χίτσκοκ; Ένα νέο βιβλίο ξανανοίγει τη διαμάχη

Η κυκλοφορία του «A Century of Hitchcock: The Man, the Myths, the Legacy» στις 9 Ιουνίου ξαναφέρνει στο προσκήνιο μία από τις πιο φορτισμένες συζητήσεις στην ιστορία του σινεμά: πώς χτίστηκε η σκοτεινή δημόσια εικόνα του Άλφρεντ Χίτσκοκ και πόσο από αυτήν ανήκει στα γεγονότα, στις μαρτυρίες και στις βιογραφίες που ακολούθησαν.
THE LIFO TEAM
Τι βραβεύει σήμερα ένα μουσείο; Οι πέντε φιναλίστ για το Museum of the Year στη Βρετανία

Πολιτισμός / Τι βραβεύει σήμερα ένα μουσείο; Οι πέντε φιναλίστ για το Museum of the Year στη Βρετανία

Το Art Fund ανακοίνωσε τους πέντε φιναλίστ για το Museum of the Year 2026: τη National Gallery, το V&A East Storehouse, το Norwich Castle Museum & Art Gallery, το The Box στο Πλίμουθ και το Fitzwilliam Museum στο Κέιμπριτζ. Ο νικητής του βραβείου των 120.000 λιρών θα ανακοινωθεί στις 25 Ιουνίου στο Λονδίνο.
THE LIFO TEAM
Η γαλλική ταινία που ξαναφέρνει στο κέντρο το πιο άβολο πρόσωπο της Κατοχής

Πολιτισμός / Η γαλλική ταινία που ξαναφέρνει στο κέντρο το πιο άβολο πρόσωπο της Κατοχής

Το Les Rayons et les Ombres του Ξαβιέ Τζιανολί, με τον Ζαν Ντιζαρντέν στον ρόλο του συνεργάτη των ναζί Ζαν Λυσαίρ, έχει γίνει ένα από τα πιο συζητημένα γαλλικά φιλμ της χρονιάς. Μαζί με την εμπορική επιτυχία του, άνοιξε ξανά τη διαμάχη για το πώς ο κινηματογράφος δείχνει έναν συνεργάτη: ως ιστορικό τέρας ή ως άνθρωπο που βυθίζεται στην ενοχή.
THE LIFO TEAM
Η Ιζαμπέλ Ιπέρ ξέρει ότι ο πλούτος είναι η πιο επικίνδυνη φαντασίωση

Πολιτισμός / Η Ιζαμπέλ Ιπέρ ξέρει ότι ο πλούτος είναι η πιο επικίνδυνη φαντασίωση

Με αφορμή τη νέα της ταινία «Η πλουσιότερη γυναίκα του κόσμου», και ενώ ολοκληρώνει στη Μαδρίτη τις παραστάσεις της «Βερενίκης», η Ιζαμπέλ Ιπέρ μιλά για τον πλούτο, την εξουσία, την ελευθερία και το δικαίωμα μιας ηθοποιού να μη χαρίζεται ποτέ ολόκληρη.
THE LIFO TEAM
Η Πενέλοπε Κρουζ δεν έχει πάψει να φοβάται. Ούτε να μιλά

Πολιτισμός / Η Πενέλοπε Κρουζ δεν έχει πάψει να φοβάται. Ούτε να μιλά

Σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις που έχει δώσει εδώ και καιρό, η Πενέλοπε Κρουζ μιλά για το τίμημα του να παίρνει θέση δημόσια, για τη σιωπή του Χόλιγουντ μπροστά στον πόνο των παιδιών και των αμάχων, για τον φόβο που νιώθει ακόμη στα γυρίσματα, αλλά και για το πολύ προσωπικό ντοκιμαντέρ για τις γυναίκες που ετοιμάζει εδώ και τριά χρόνια.
THE LIFO TEAM
Η Σαρλίζ Θερόν απαντά στον Τιμοτέ Σαλαμέ: «Σε 10 χρόνια η AI θα μπορεί να κάνει τη δουλειά σου»

Πολιτισμός / Η Σαρλίζ Θερόν απαντά στον Τιμοτέ Σαλαμέ: «Σε 10 χρόνια η AI θα μπορεί να κάνει τη δουλειά σου»

Σε συνέντευξή της στους New York Times η Σαρλίζ Θερόν χαρακτήρισε «πολύ απερίσκεπτο» το σχόλιο του Τιμοτέ Σαλαμέ για το μπαλέτο και την όπερα, λέγοντας ότι η τεχνητή νοημοσύνη ίσως μπορέσει κάποτε να αντικαταστήσει έναν ηθοποιό αλλά όχι έναν άνθρωπο που χορεύει ζωντανά πάνω στη σκηνή.
THE LIFO TEAM
Andrew Lloyd Webber: «Είχα πει σε όλους ότι έκοψα το ποτό κι έπινα κρυφά. Μέχρι που ζήτησα βοήθεια»

Τι διαβάζουμε σήμερα / Andrew Lloyd Webber: «Είχα πει σε όλους ότι έκοψα το ποτό κι έπινα κρυφά. Μέχρι που ζήτησα βοήθεια»

Με μια κοφτή και εξομολογητική συνέντευξή του στους Times του Λονδίνου σήμερα, ο ζωντανός θρύλος του μουσικού θεάτρου, που ζει ξανά μιαν έκρηξη δημιουργικότητας, αποκαλύπτει τον όχι και τόσο μυστικό του εθισμό με το ποτό.
THE LIFO TEAM
ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ

Πολιτισμός / Τα εμβληματικά πέτρινα πουλιά της Ζιμπάμπουε επέστρεψαν όλα στην πατρίδα τους

Έπειτα από 137 χρόνια εκτός συνόρων, το εμβληματικό «Πτηνό της Ζιμπάμπουε» επέστρεψε στη χώρα, σηματοδοτώντας μια ιστορική στιγμή επαναπατρισμού και κλείνοντας έναν κύκλο αποικιοκρατικής λεηλασίας που σημάδεψε την εθνική της ταυτότητα
THE LIFO TEAM