Βασιλιάς Λιρ επί δύο στη θεατρική Αθήνα

Βασιλιάς Λιρ επί δυο στη θεατρική Αθήνα Facebook Twitter
0

Ένας άντρας και μια γυναίκα ηθοποιός θα υποδυθούν τον βασιλιά Λιρ αυτό τον χειμώνα στο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, γραμμένο το 1609, με θέμα την απόφαση του βασιλιά Λιρ να μοιράσει το βασίλειό του στις τρεις θυγατέρες του, τη Γονερίλη, τη Ρεγάνη και την Κορδέλια. Αυτή που θα τον πείσει για το μέγεθος της αγάπης της θα πάρει το βασίλειο, αλλά μέχρι να συμβεί αυτό θα ξεδιπλωθεί η ανθρώπινη φύση και τα πάθη της σε όλο τους το μεγαλείο.

Πολλοί θεωρούν το έργο αυτό το πιο σκοτεινό δημιούργημα του Σαίξπηρ, μέσα στο οποίο συνυπάρχουν η τραγικότητα του θανάτου, των γηρατειών και ο αγώνας για την εξουσία, ενώ αναδεικνύεται το εύρος και η τραγικότητα της ανθρώπινης εμπειρίας. 

Ο Γιάννης Χουβαρδάς που το 2022 άνοιξε το φεστιβάλ Αθηνών με ένα πρωτότυπο έργο γραμμένο από τον ίδιο, στο οποίο η σαιξπηρική Καταιγίδα συναντούσε το λαμπερό Χόλιγουντ και τον ιδιοφυή δημιουργό Όρσον Ουέλς μέσα στα αμερικανικά κινηματογραφικό στούντιο, θα σκηνοθετήσει τον βασιλιά Λιρ στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου τον χειμώνα του 2023, έργο που προετοιμάζει εδώ και πολύ καιρό με τον ρόλο του Λιρ που προοριζόταν αρχικά για τον Βασίλη Μπισμπίκη να υποδύεται τελικά ο Λεωνίδας Κακούρης και τις κόρες του η Αλεξία Καλτσίκη, η Ανθή Ευστρατιάδου και η Ιωάννα Κολλιοπούλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες και ο Γρηγόρης Βαλτινός είχε σκεφτεί το ίδιο έργο μετά την μεγάλη επιτυχία του «Ντα» στο θέατρο Ιλίσια, σχέδιο που αναβλήθηκε όταν έμαθε τον προγραμματισμό του Εθνικού Θεάτρου και προκειμένου να μη συμπέσουν δυο μεγάλες παραγωγές στο ίδιο έργο του Σαίξπηρ την ίδια θεατρική περίοδο, με τον παραγωγό του Ιλίσια, τηρώντας έναν άτυπο κανόνα του θεάτρου να μετακινεί τα σχέδιά του για το προσεχές μέλλον. 

Ωστόσο, άλλος ένας ακόμα βασιλιάς Λιρ ανεβαίνει στην Αθήνα, αυτή τη φορά από τη θεατρική εταιρεία Πράξη της Μπέτυς Αρβανίτη και του Βασίλη Πουλαντζά –που είναι και πρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού Θεάτρου–, με το έργο να επιχορηγείται, όπως δημοσιεύτηκε τον περασμένο Αύγουστο, με 35.000 ευρώ.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Στάθης Λιβαθινός και η Μπέτυ Αρβανίτη θα υποδυθεί το βασιλιά Λιρ σε έναν ρόλο τον οποίο έχουν τολμήσει λίγες γυναίκες και στον οποίο έχει διακριθεί η Γκλέντα Τζάκσον, με την ερμηνεία της να θεωρείται η πιο αξιοσημείωτη παγκοσμίως.

Η Γκλέντα Τζάκσον επέστρεψε στο θέατρο με αυτό τον ρόλο μετά από 25 χρόνια απουσίας, σε ηλικία 80 ετών, με μια θριαμβευτική εμφάνιση σε αυτό τον εμβληματικό ρόλο, αποσπώντας διθυραμβικά σχόλια για την ερμηνεία της στο Old Vic του Λονδίνου, στην οποία ξεπέρασε τα όρια του φύλου, ενώ την παράσταση επανέλαβε το 2019 στο Μπρόντγουεϊ. «Η Τζάκσον, όπως και όλοι οι καλύτεροι Λιρ, κινείται μεταξύ τρέλας και λογικής, θυμού και τρυφερότητας, φωνητικής δύναμης και σωματικής αδυναμίας», έγραψε η «Guardian» για το ατρόμητο πορτρέτο της μεταβλητότητας του γήρατος που φιλοτέχνησε με την υποκριτική της προσέγγιση η τιμημένη με Όσκαρ Βρετανίδα ηθοποιός.

Όμως ιστορία σε αυτό το ρόλο έχει γράψει και η Κάθριν Χάντερ (Κατερίνα Χατζηπατέρα) όταν το 1997 ήταν η πρώτη γυναίκα που υποδύθηκε τον μοιραίο βασιλιά στη Βρετανία, ενώ επανέλαβε τον ρόλο για άλλη μια φορά στο Globe το 2022.

Ενδιαφέρον αναμένεται να γεννήσει η διπλή παρουσίαση του έργου αυτού, που αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα κείμενα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, στο οποίο αποκαλύπτεται όλη η ανθρώπινη φύση – από τη γέννα μέχρι το τελευταίο λεπτό της ζωής μας και η αδυναμία μας να αντέξουμε τη μοναξιά, τα όνειρα, τα οράματα και τις πληγές που ανοίγουν στη διάρκεια του βίου μας.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν ζούσε ο Andy Warhol, θα είχε Grindr, θα έκανε ozempic και θα έβλεπε «Love Island»

Πολιτισμός / Αν ζούσε ο Andy Warhol, θα είχε Grindr, θα έκανε Ozempic και θα έβλεπε «Love Island»

Με αφορμή τη συμπλήρωση 98 χρόνων από τη γέννηση του Άντι Γουόρχολ, το Interview φαντάστηκε τι θα λάτρευε σήμερα ο ιδρυτής του. Η απάντηση μοιάζει με διάγνωση της εποχής: Grindr, Ozempic, «Love Island», looksmaxxing, nepo babies και μια κουλτούρα όπου το σώμα, η φήμη και η επιθυμία μετατρέπονται διαρκώς σε προϊόντα.
THE LIFO TEAM
Ο Κιούμπρικ μιλά ξανά: μια άγνωστη συνέντευξη του 1972 έρχεται στο φως

Πολιτισμός / Ο Κιούμπρικ μιλά ξανά: μια άγνωστη συνέντευξη του 1972 έρχεται στο φως

Η νέα σεζόν του podcast The Plot Thickens, σε συνεργασία TCM και Criterion, είναι αφιερωμένη στον Στάνλεϊ Κιούμπρικ και ξεκινά στις 24 Σεπτεμβρίου. Στα 11 επεισόδια θα ακουστεί και μια άγνωστη ηχητική συνέντευξη του σκηνοθέτη από το 1972, την εποχή του «Κουρδιστού Πορτοκαλιού».
THE LIFO TEAM
Μια μηχανή αναζήτησης βάζει εκατομμύρια έργα τέχνης από μουσεία σε μία σελίδα

Πολιτισμός / Μια μηχανή αναζήτησης βάζει εκατομμύρια έργα τέχνης από μουσεία σε μία σελίδα

Το The Last Museum συγκεντρώνει εικόνες έργων από χιλιάδες ιδρύματα σε όλο τον κόσμο και επιτρέπει αναζήτηση όχι μόνο με καλλιτέχνη ή τίτλο, αλλά και με θέμα, ύφος, χρώμα ή διάθεση.
THE LIFO TEAM
Το βραβείο Άρθουρ Κλαρκ πήγε σε ένα μυθιστόρημα για τη φύση που επιστρέφει

Πολιτισμός / Το βραβείο Άρθουρ Κλαρκ πήγε σε ένα μυθιστόρημα για τη φύση που επιστρέφει

Η E.J. Swift κέρδισε ένα από τα σημαντικότερα βρετανικά βραβεία επιστημονικής φαντασίας με το «When There Are Wolves Again», ένα βιβλίο για την κλιματική κρίση, την επαναφορά της άγριας φύσης και την ελπίδα που επιμένει για δεκαετίες.
THE LIFO TEAM
585 κιλά βιβλία που άρπαξε η Γαλλία το 1890: η Σενεγάλη ετοιμάζεται να ζητήσει τον «θησαυρό του Σέγκου»

Πολιτισμός / 585 κιλά βιβλία που άρπαξε η Γαλλία το 1890: η Σενεγάλη ετοιμάζεται να ζητήσει τον «θησαυρό του Σέγκου»

491 χειρόγραφα, 585 κιλά βιβλία και αντικείμενα από το αρχείο του Ελ Χατζ Ομάρ Ταλ λεηλατήθηκαν από τον γαλλικό στρατό το 1890. Περισσότερο από έναν αιώνα μετά, η Σενεγάλη ετοιμάζεται να ζητήσει επίσημα την επιστροφή του «θησαυρού του Σεγκού».
THE LIFO TEAM
Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ επιστρέφει στο MoMA, 52 χρόνια αφότου το μουσείο τον σύστησε ως νέο σκηνοθέτη

Πολιτισμός / Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ επιστρέφει στο MoMA, 52 χρόνια αφότου το μουσείο τον σύστησε ως νέο σκηνοθέτη

Το MoMA θα τιμήσει τον Στίβεν Σπίλμπεργκ στο φετινό Film Benefit, στις 12 Νοεμβρίου στη Νέα Υόρκη. Πενήντα δύο χρόνια μετά το New Directors/New Films του 1974, το μουσείο τιμά τον σκηνοθέτη που έκανε το blockbuster υλικό μουσείου.
THE LIFO TEAM
Ο Τζέρεμι Στρονγκ έστειλε email στον Μαρκ Ζάκερμπεργκ πριν τον υποδυθεί

Πολιτισμός / Ο Τζέρεμι Στρονγκ έστειλε email στον Μαρκ Ζάκερμπεργκ πριν τον υποδυθεί

Πριν υποδυθεί τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ στο «The Social Reckoning», ο Τζέρεμι Στρονγκ τού έστειλε email για να του πει ότι παίρνει σοβαρά την ευθύνη του ρόλου. Ο Ζάκερμπεργκ απάντησε, αλλά το περιεχόμενο της απάντησης παραμένει άγνωστο.
THE LIFO TEAM
Η Björk μετέτρεψε την ολική έκλειψη σε φεστιβάλ στην Ισλανδία

Πολιτισμός / Björk, σύννεφα και σκοτάδι: Το rave της έκλειψης στην Ισλανδία

Στην πρώτη ολική έκλειψη που είδε η Ισλανδία εδώ και 72 χρόνια, η Björk δεν κοίταξε απλώς τον ουρανό: έστησε ένα ολοήμερο φεστιβάλ με την Arca και 7.000 θεατές. Τα σύννεφα έκρυψαν τον ήλιο, όμως μόλις γύρισε το φως, η ίδια ανέβηκε στη σκηνή.
THE LIFO TEAM
Πάνω από 600 Χιροσίγκε από μια συλλογή 50 χρόνων βγαίνουν στο σφυρί

Πολιτισμός / Ένας κόσμος από βροχές, γέφυρες και φεγγάρια: η μεγάλη συλλογή Χιροσίγκε βγαίνει στο σφυρί

Η ιαπωνική ξυλογραφία δεν είναι μόνο το «Μεγάλο Κύμα» του Χοκουσάι. Μια συλλογή 50 χρόνων με πάνω από 600 έργα του Χιροσίγκε βγαίνει σε δημοπρασία στον οίκο Christie’s και ξαναφέρνει στο προσκήνιο τη βροχή, τα φεγγάρια και τους δρόμους του.
THE LIFO TEAM
Ο μακρύς και δύσκολος δρόμος της Ταπισερί της Μπαγιέ προς το Λονδίνο

Πολιτισμός / Ο μακρύς και δύσκολος δρόμος της Ταπισερί της Μπαγιέ προς το Λονδίνο

Η Ταπισερί της Μπαγιέ, σύμβολο της νορμανδικής κατάκτησης της Αγγλίας, έφτασε στο British Museum για μια έκθεση-γεγονός. Οι συντηρητές φοβήθηκαν το ταξίδι, οι πολιτικοί το ήθελαν, και η τεχνολογία ανέλαβε να κάνει το αδύνατο εφικτό.
THE LIFO TEAM