Αριστοκράτισσα, ανεξάρτητη και πλούσια: Η επιστροφή της Μαίρης Έντουαρντς στο Λονδίνο

ΘΕΛΕΙ ΦΩΤΟ Αριστοκράτισσα, ανεξάρτητη και πλούσια: Η επιστροφή της Μαίρη Έντουαρντς στο Λονδίνο Facebook Twitter
William Hogarth, Miss Mary Edwards, 1742. The Frick Collection
0

Μια ανεξάρτητη γυναίκα, μια προσωπικότητα του 18ου αιώνα, η Μαίρη Έντουαρντς του Κένσινγκτον «επιστρέφει» στο Λονδίνο μέσα από ένα πορτραίτο του Γουίλιαμ Χόγκαρθ στην Tate Britain, στην έκθεση «Χόγκαρθ και Ευρώπη» που ανοίγει τις πόρτες της στο κοινό τον Νοέμβριο.

Παρόλο που η Μαίρη Έντουαρντς ήταν μια πολυσυζητημένη προσωπικότητα στο Λονδίνο του 18ου αιώνα και υπήρξε και η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο, το πρόσωπο και η ιστορία της δεν είναι γνωστά, αφού το πορτραίτο της του 1742, που ανήκει σήμερα τη συλλογή Φρικ στη Νέα Υόρκη, δανείζεται σπάνια αλλά και η ιστορία της, αυτή μιας πλούσιας Αγγλίδας που γύρισε την πλάτη της στο γάμο και τις συμβάσεις της εποχής δεν ταιριάζει στο αφήγημα της εποχής και του αιώνα που έζησε.  

Ντυμένη με κόκκινο δαμασκηνό και στολισμένη με διαμάντια, η Έντουαρντς θα κάνει την μεγάλη της είσοδο στην αίθουσα της Tate ως επίκεντρο της έκθεσης και με την ιστορία μιας γυναίκας που ακολούθησε τον δικό της δρόμο και παραβίασε τα κοινωνικά ήθη της εποχής να κατέχει μια εντελώς διαφορετική θέση στον κόσμο του 21ου αιώνα.

Μαζί με το πορτραίτο της κυρίας Έντουαρντς θα προβληθούν και άλλα διάσημα έργα του Χόγκαρθ, εξαιρετικά δημοφιλή και γνωστά όπως το Marriage A-la-Mode (1743), A Rake's Progress (1734) και Gin Lane (1751).

ΘΕΛΕΙ ΦΩΤΟ Αριστοκράτισσα, ανεξάρτητη και πλούσια: Η επιστροφή της Μαίρη Έντουαρντς στο Λονδίνο Facebook Twitter
William Hogarth, The Tête à Tête, περ. 1743, National Gallery, London. Φωτο: National Gallery, London/SuperStock

Γεννημένη περίπου το 1704, η Έντουαρντς κληρονόμησε την περιουσία και των δύο πλούσιων γονέων της στις αρχές της δεκαετίας του '20. Οι επενδύσεις της, οι οποίες πιστεύεται ότι βασίστηκαν σε μεγάλο βαθμό στα κέρδη των σχεδίων ανάκτησης γης στην Ολλανδία και στην ιδιοκτησία ακινήτων, της απέφεραν 50.000-60.000 λίρες ετησίως, όταν ήταν σε ηλικία 23 ετών.

Στα τέλη της δεκαετίας του '20 παντρεύτηκε κρυφά τον λόρδο Anne Hamilton, που ονομάστηκε έτσι επειδή τον είχε βαφτίσει η βασίλισσας Άννα. Αν και ήταν από πλούσιο περιβάλλον, ως τρίτος γιος στην οικογένειά του δεν θεωρήθηκε κατάλληλος για σύζυγός της. Όταν η Μαίρη ανακάλυψε ότι ο σύζυγός της κατασπαταλούσε την περιουσία της, με μια πρωτοφανή για την εποχή κίνηση ακύρωσε τον γάμο της προκειμένου να διατηρήσει την περιουσία της και συνέχισε να ζει κρατώντας το επίθετό της. Το παιδί που είχε από το γάμο της κηρύχθηκε τότε νόθο, αλλά εκείνη συνέχισε να διεκδικεί το δικαίωμά της και δηλώθηκε ως ανύπαντρη μητέρα.

ΘΕΛΕΙ ΦΩΤΟ Αριστοκράτισσα, ανεξάρτητη και πλούσια: Η επιστροφή της Μαίρη Έντουαρντς στο Λονδίνο Facebook Twitter
William Hogarth, Edwards Hamilton family on a Terrace", 1734. The National Gallery

Το πορτρέτο της Έντουαρντς αντικατοπτρίζει την κατάστασή της και τον αυθόρμητο χαρακτήρα της, ενώ έχουν χρησιμοποιηθεί πολλά από τα σύμβολα της δύναμης που συνήθως απεικονίζονταν σε πίνακες ανδρών. Φορά ένα κόκκινο φόρεμα, βαρύτιμα κοσμήματα και κοιτάζει τον ζωγράφο κατάματα με ένα εξαιρετικά δυναμικό τρόπο. Στον πίνακα υπάρχει και ένα μεγάλο κυνηγόσκυλο και όχι ένα μικρό σκυλί που προτιμούσαν να κρατούν οι γυναίκες της εποχής της. Το χαρτί που βρίσκεται δίπλα της είναι μια διακήρυξη ατομικών δικαιωμάτων από το θεατρικό έργο «Cato» του Τζόζεφ Άντισον, το 1712. Στο βάθος της σύνθεσης υπάρχουν τα πορτραίτα του Αλφρέδου του Μεγάλου και της Ελισάβετ Α’, προσώπων σημαντικών στην αγγλική ιστορία.

Η Έντουαρντς έγινε προστάτης των τεχνών και απολάμβανε στενή φιλία με τον Χόγκαρθ. Μερικά από τα σημαντικότερα έργα του παραγγέλθηκαν από αυτήν, συμπεριλαμβανομένου του πίνακα ζωγραφικής του 1733 «Southwark Fair», ο οποίος δεν έχει εκτεθεί στη Βρετανία από το 1972 και τον πίνακα του 1742 «Taste in High Life», ο οποίος σχολίαζε τις υπερβολές της εποχής του.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Μουσική / Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Cycladic Identity», ιστορίες και παραμύθια του νησιού, οι μελωδιές Τζιωτών μουσικών, η προφορική παράδοση και η μυθολογία συγκεντρώθηκαν σε μια σειρά podcast που θα μπορεί κάθε επισκέπτης της Κέας να ακούσει ενώ περιηγείται σε πλατείες, μονοπάτια, παραλίες, στα δρομάκια της Ιουλίδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
The Cenci Family: Το ελληνικό θέατρο ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη 

Πολιτισμός / The Cenci Family: Το ελληνικό θέατρο ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη 

Μετά τη μεγάλη επιτυχία και το τριπλό sold out του πρότζεκτ «The Artaud Diptych» την περασμένη άνοιξη στο THE TANK THEATER της Νέας Υόρκης, η διεθνής Ελληνίδα σκηνοθέτις Ιόλη Ανδρεάδη επιστρέφει με νέα παράσταση τον προσεχή Μάιο στο φημισμένο θέατρο του Μανχάταν, σκηνοθετώντας για πέμπτη συνεχή σεζόν στη σημαντικότερη θεατρική πόλη του κόσμου.
NEWSROOM
«Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο»

Πολιτισμός / «Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο»: Η νέα μεγάλου μήκους ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη

Στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Tribeca, και συγκεκριμένα στο τμήμα “Escape from Tribeca” που φιλοξενεί τις πιο ιδιαίτερες και αταξινόμητες δουλειές δημιουργών απ’ όλο τον κόσμο, θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ.
NEWSROOM
Γιορτή Βιβλίου 2024

Πολιτισμός / Η γιορτή Βιβλίου επιστρέφει στο Μουσείο Μπενάκη

Το bazaar βιβλίου θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 26 Απριλίου μέχρι και την Κυριακή 28 Απριλίου 2024 στο ισόγειο του κτιρίου Πειραιώς 138, μαζί με παρουσιάσεις βιβλίων και δωρεάν ξεναγήσεις στις εκθέσεις. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα.
NEWSROOM
Η Βιτρίνα της Κριεζώτου. Ένας καλλιτέχνης προτείνει.

Πολιτισμός / Ένα οργιαστικό ανοιξιάτικο σκηνικό από την Ελένη Κανελλοπούλου στη Βιτρίνα της Κριεζώτου

Tην Πέμπτη 18 Απριλίου στις 19:00, το Πωλητήριο της Πινακοθήκης Γκίκα παρουσιάζει τριαντάφυλλα, παπαρούνες και λεμόνια που μπλέκουν με φυλλώματα πάνω στον πηλό στο πλαίσιο της σειράς παρουσιάσεων «Η Βιτρίνα της Κριεζώτου. Ένας καλλιτέχνης προτείνει».
NEWSROOM