Ανθρωπόμορφη σαρκοφάγος από μόλυβδο βρέθηκε κάτω από την Νοτρ Νταμ στο Παρίσι

Ανθρωπόμορφη σαρκοφάγος από μόλυβδο βρέθηκε κάτω από την Νοτρ Νταμ στο Παρίσι Facebook Twitter
0

Αρχαιολόγοι αποκάλυψαν αρκετούς τάφους και μια μολύβδινη σαρκοφάγο που χρονολογείται πιθανότατα από τον 14ο αιώνα, κάτω από τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων στο Παρίσι, ενώ συνεχίζονται οι εργασίες για την ανοικοδόμηση του κτηρίου μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2019.  

Οι χώροι ταφής «αξιοσημείωτης επιστημονικής αξίας» αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια προπαρασκευαστικών εργασιών για την ανοικοδόμηση του καμπαναριού της αρχαίας εκκλησίας στο κεντρικό σημείο όπου το σταυροθόλιο διασταυρώνεται με τον κυρίως ναό, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας.  

Μεταξύ των τάφων υπήρχε μια «πλήρως διατηρημένη, ανθρωπόμορφη σαρκοφάγος από μόλυβδο». Πιστεύεται ότι το φέρετρο κατασκευάστηκε για κάποιον ανώτερο αξιωματούχο του 1300 - τον αιώνα που ακολούθησε μετά την ανέγερση του καθεδρικού ναού.

Εκτός από τους τάφους, τμήματα ζωγραφισμένων γλυπτών βρέθηκαν ακριβώς κάτω από το σημερινό δάπεδο του καθεδρικού ναού, τα οποία αναγνωρίστηκαν ως τμήματα του αρχικού τέμπλου που χώριζε την αγία τράπεζα από τον κυρίως ναό. 

Οι αρχαιολόγοι ανέσκαψαν και καθάρισαν μεταξύ άλλων ένα ζευγάρι σκαλισμένων χεριών. Η προτομή ενός γενειοφόρου άνδρα και ορισμένα γλυπτά λαχανικών, με ορατά ίχνη χρώματος, είχαν αφαιρεθεί. 

Η ομάδα χρησιμοποίησε ήδη μια μίνι κάμερα ενδοσκόπησης για να εξετάσει το εσωτερικό της σαρκοφάγου που έχει παραμορφωθεί από το βάρος των λίθων. «Μπορείτε να διακρίνετε κομμάτια υφάσματος, μαλλιά και ένα μαξιλάρι από φύλλα στην κορυφή του κεφαλιού, γνωστό τελετουργικό όταν θάβονταν θρησκευτικοί ηγέτες», εξήγησε ο επικεφαλής αρχαιολόγος Christophe Besnier.

«Το γεγονός ότι αυτά τα φυτικά στοιχεία βρίσκονται ακόμη στο εσωτερικό, σημαίνει ότι το σώμα είναι πολύ καλά διατηρημένο», πρόσθεσε.

Η ανακάλυψή του θα συμβάλει στη βελτίωση της κατανόησης των ταφικών εθίμων του μεσαίωνα, λέει ο Dominique Garcia του Εθνικού Ινστιτούτου Αρχαιολογικών Ερευνών.

Οι ανακαλύψεις έγιναν καθώς οι ομάδες ανοικοδόμησης έλεγχαν τη σταθερότητα του εδάφους, πριν από την τοποθέτηση σκαλωσιάς για την ανακατασκευή του καμπαναριού. Μάλιστα ανακάλυψαν κι ένα υπόγειο σύστημα θέρμανσης του 19ου αιώνα. Η σαρκοφάγος βρισόταν ανάμεσα στους τούβλινους σωλήνες του.

Παρά τον ενθουσιασμό για το εύρημα, ο χρόνος τρέχει αντίστροφα για τους αρχαιολόγους, καθώς τους δόθηκε προθεσμία έως τις 25 Μαρτίου για να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους, πριν την επανέναρξη της ανοικοδόμησης. Ο καθεδρικός ναός είναι προγραμματισμένο να ανοίξει ξανά το 2024. 

Πηγή: The Guardian

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Βενετία γιορτάζει τη εικονογραφία και τον συμβολισμό του στήθους

Εικαστικά / Μια μεγάλη εικαστική έκθεση αφιερωμένη στο γυναικείο στήθος

Στη Βενετία και στο Palazzo Franchetti μια έκθεση αφηγείται την «περιπέτεια» ενός σημείου της γυναικείας ανατομίας που έχει κατανοηθεί και αναπαρασταθεί στην τέχνη, τη διαφήμιση, τη μόδα, σε όλους τους πολιτισμούς και τις παραδόσεις με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.
NEWSROOM