Αγία Σοφία: Η μεγαλύτερη αποκατάσταση στην ιστορία του 1.500 ετών μνημείου της UNESCO

Αγία Σοφία: Η μεγαλύτερη αποκατάσταση του αιώνα στο 1.500 ετών «αριστούργημα της UNESCO» Facebook Twitter
Η μεγαλύτερη και πιο ολοκληρωμένη διαδικασία αποκατάστασης της Αγίας Σοφίας βρίσκεται σε εξέλιξη / Φωτ.: Umit Turhan Coskun/NurPhoto via Getty Images
0

Οι εργασίες όχι μόνο αποκατάστασης αλλά και «ενδυνάμωσης» της Αγίας Σοφίας δεν εντατικοποιήθηκαν μόνο για τη σεισμική θωράκιση του ο 1.500 ετών μνημείου της UNESCO.

Σκοπός των εργασιών, σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα, Hasan Fırat Diker, είναι να δοθεί προτεραιότητα στην επαναφορά των πιο σημείων που οι προσομοιώσεις ενός μεγάλου σεισμού υπέδειξαν ως δομικά αδύναμα και παράλληλα, στην επιστημονική ανάλυση παλαιότερων ζημιών από φυσικές καταστροφές.

Ο Diker επιβλέπει την αποκατάστασης και τη συντήρηση σε σημεία της Αγίας Σοφίας, όπως ο μεγάλος κεντρικός θόλος της και δεν παραλείπει να αναγνωρίσει το μέγεθος της ευθύνης που φέρει ο ίδιος και η υπόλοιπη ομάδα που ηγείται των εργασιών.

«Δεν είμαστε υπεύθυνοι μόνο για αυτό το κτίριο, αλλά για ολόκληρο το παγκόσμιο κοινό», δήλωσε στον Guardian, για να δείξει στην συνέχεια το χρυσό ψηφιδωτό και τις μπλε τοιχογραφίες στο εσωτερικό του κεντρικού θόλου, που περιγράφει ως ένα από τα πολλά «άλυτα προβλήματα» του σχεδιασμού της Αγίας Σοφίας.

Τον Απρίλιο, ο υπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού της Τουρκίας, Μεχμέτ Νουρί Ερσόι, ενημέρωσε, ότι «κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας ο κύριος τρούλος υφίσταται επίσης τη μεγαλύτερη και πιο ολοκληρωμένη διαδικασία αποκατάστασης στην ιστορία του. Ο θόλος θα γίνει πιο ανθεκτικός στους σεισμούς και η αρχική κατάσταση του οικοδομήματος θα διατηρηθεί σχολαστικά».

Μεταξύ άλλων, οι αρμόδιοι θα εξετάσουν και τους τέσσερις πυλώνες στήριξης και τμήματα της δομής κάτω από το έδαφος. «Πρόκειται ίσως για μια από τις μεγαλύτερες αναστηλώσεις της τρέχουσας περιόδου στην Τουρκία», τόνισε ο Diker.

Η αποστολή τους Diker και της ομάδας που ανέλαβε την επίβλεψη των εργασιών αποκατάστασης, κρίθηκε πιο επιτακτική ανάγκη μετά τον πρόσφατο σεισμό μεγέθους 6,2 βαθμών στην Κωνσταντινούπολη.

Αγία Σοφία: Η μεγαλύτερη αποκατάσταση στην ιστορία του 1.500 ετών μνημείου της UNESCO Facebook Twitter
Φωτογραφία: Pixabay.com

Αγία Σοφία: Τι προβλέπει το πρόγραμμα των εργασιών 

Η Τουρκία βρίσκεται πάνω σε δύο ρήγματα, γεγονός που την καθιστά εξαιρετικά ευάλωτη σε σεισμούς, οι οποίοι μπορεί να αποδειχθούν θανατηφόροι όταν συνδυάζονται με προβλήματα υποδομών. Δύο ισχυροί σεισμοί που έπληξαν τα νοτιοανατολικά της χώρας στις αρχές του 2023 στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 53.000 ανθρώπους.

«Στο πιο τρομακτικό σενάριο, ένας σεισμός θα ταρακουνήσει ολόκληρο το οικοδόμημα. Η κύρια αψίδα που συνδέει τον κύριο θόλο και τους ημι-θόλους θα μπορούσε να τρέμει και μπορεί να προκύψουν ρωγμές» τόνισε ο Diker για τις προσπάθειες να θωρακιστεί η Αγία Σοφία από κινδύνους που απειλούν γενικότερα τις δομές στην πόλη.

«Προς το παρόν, θα ασχοληθούμε με τις εξωτερικές επιφάνειες και τον κύριο θόλο. Θα καταλάβουμε περισσότερα μετά την αφαίρεση του μολύβδινου καλύμματος του τρούλου» είπε ο Diker. Η προσοχή των αρχιτεκτόνων εστιάζει στην εξωτερική επιφάνεια, όπου οι εργασίες σκοπεύουν να απομακρύνουν τον κίνδυνο για ζημιές στα ψηφιδωτά στην εσωτερική επιφάνεια του θόλου. Το πρόγραμμα των εργασιών, προβλέπει την αφαίρεση των επικαλύψεων μολύβδου, είτε για να θα επισκευασθούν είτε για να ανανεωθούν. Για τον τρούλο είχε προγραμματιστεί προσωρινή κάλυψη με χαλύβδινη κατασκευή και ειδικό μουσαμά, έτσι ώστε να μην επηρεαστεί από τις καιρικές συνθήκες και να προστατευθούν τα ψηφιδωτά.

Αγία Σοφία: Κανονικά η προσέλευση των επισκεπτών

«Αυτές οι ανακατασκευές, σε διαφορετικές περιόδους, δημιούργησαν στρώματα συσσώρευσης στην επιφάνεια του θόλου και γνωρίζουμε προς το παρόν, ότι δεν είναι μια τέλεια σφαίρα λόγω των πολλαπλών επεμβάσεων. Το πρόβλημα δεν είναι ο ίδιος ο θόλος, αλλά αυτό που τον συγκρατεί - προς το παρόν. Αλλά όταν τον αποκαλύψουμε θα δούμε καλύτερα τις ρωγμές».

Εκτός από τα ζητήματα προστασίας του ναού, οι αρμόδιοι ευελπιστούν και στην αποκάλυψη τοιχογραφιών από την εποχή που η ο ναός ήταν οθωμανικό τέμενος, οι οποίες μπορεί να βρίσκονται κάτω από κάποιες από τις χρυσές και κίτρινες επιφάνειές της.

Αγία Σοφία: Η μεγαλύτερη αποκατάσταση στην ιστορία του 1.500 ετών μνημείου της UNESCO Facebook Twitter
Φωτογραφία: Unsplash.com

Οι εργασίες αποκατάστασης δεν έχουν καθορισμένο χρονοδιάγραμμα και οι σκαλωσιές που σύντομα θα βρεθούν στο εσωτερικό δεν έχουν σκοπό να σταθούν εμπόδιο στην κανονική λειτουργία. Ένα ειδικά σχεδιασμένο κάλυμμα θα προστατεύει την εύθραυστη εκτεθειμένη επιφάνεια του τρούλου από τη βροχή ή την έντονη θερμότητα.

«Πρέπει να φροντίσουμε για την άνεση των επισκεπτών μας. Όσοι έρχονται εδώ θα πρέπει να μπορούν να δουν όσο το δυνατόν περισσότερο την Αγία Σοφία και όχι την αποκατάσταση» υπογράμμισε ο αρχιτέκτονας.

 
 
Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέθανε ο Ρόμπερτ Μπέντον, σκηνοθέτης του «Κράμερ εναντίον Κράμερ» και τρεις φορές βραβευμένος με Όσκαρ

Πολιτισμός / Πέθανε ο Ρόμπερτ Μπέντον, σκηνοθέτης του «Κράμερ εναντίον Κράμερ» και τρεις φορές βραβευμένος με Όσκαρ

Ο Μπέντον υπήρξε κεντρικός εκπρόσωπος του αμερικανικού συναισθηματικού ρεαλισμού, δίνοντας έμφαση στις ανθρώπινες σχέσεις και στις λεπτές συγκρούσεις των χαρακτήρων
LIFO NEWSROOM
Κάννες - Ρόμπερτ Ντε Νίρο για Τραμπ: «Ο φιλισταίος πρόεδρος της Αμερικής αυτοδιορίστηκε επικεφαλής σε κορυφαίο πολιτιστικό ίδρυμα»

Πολιτισμός / Κάννες - Ρόμπερτ Ντε Νίρο για Τραμπ: «Ο φιλισταίος πρόεδρος της Αμερικής αυτοδιορίστηκε επικεφαλής σε κορυφαίο πολιτιστικό ίδρυμα»

«Η τέχνη είναι η αλήθεια. Η τέχνη αγκαλιάζει την ποικιλομορφία. Και γι’ αυτό αποτελεί απειλή για τους αυταρχικούς ηγέτες και τους φασίστες του κόσμου», δήλωσε παραλαμβάνοντας τον τιμητικό Χρυσό Φοίνικα από τον Λεονάρντο ντι Κάπριο
LIFO NEWSROOM
Final Destination, Κιούκα και Τhe Weeknd από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Final Destination, Κιούκα και Τhe Weeknd από αύριο στους κινηματογράφους

Καθώς όλο και περισσότερα θερινά σινεμά ανοίγουν, η συνέχεια ενός απέθαντου franchise, το φρέσκο σκηνοθετικό ντεμπούτο του Κωστή Χαραμουντάνη και το κινηματογραφικό companion piece του νέου άλμπουμ του Weeknd είναι τρεις από τις έξι νέες ταινίες που επιχειρούν να φέρουν τους θεατές πίσω στις αίθουσες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
hjnrjh

Πολιτισμός / ΕΣΩ 2025: Oι σημαντικότερες στιγμές στην κατάμεστη αίθουσα του Μεγάρου

Η 13η ΕΣΩ: 'Αγκαλιάζοντας το Χάος σ’ έναν Έξυπνο Κόσμο' ολοκληρώθηκε, την Τετάρτη 7 Μαΐου 2025 στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ακριβώς όπως υποσχέθηκε, σαν αγκαλιά, που εμπεριέχει την ρευστότητα του σύγχρονου, διασυνδεδεμένου κόσμου μας που, διαρκώς, αλλάζει.
ΜΕΛΙΝΑ ΑΡΒΑΝΙΤΗ-ΠΟΛΛΑΤΟΥ
Έρχεται στο Μεσολόγγι ο αυθεντικός πίνακας του Ντελακρουά «Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου»

Πολιτισμός / Μεσολόγγι: Έρχεται ο αυθεντικός πίνακας του Ντελακρουά «Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου»

Ανακοινώθηκε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για την έναρξη του επετειακού κύκλου των 200 χρόνων από την ηρωική Έξοδο - Η αποκάλυψη του Νίκου Αλάγια για τον πατέρα του που μετανάστευσε στη Γαλλία τη δεκαετία του 1960
LIFO NEWSROOM
«Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Εικαστικά / «Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Ο Michael Rakowitz, χρησιμοποιώντας αντισυμβατικές προσεγγίσεις, ανοίγει έναν διάλογο με έργα συγκινητικά, φανερά πολιτικά, υπενθυμίζοντάς μας την επανάληψη οδυνηρών γεγονότων της Ιστορίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Νίκολας Κάλιναν: Ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου μιλησε για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και τη συνεργασία με την Ελλάδα

Πολιτισμός / Γλυπτά του Παρθενώνα: Ο νέος διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου μιλά για συνεργασία, αλλά όχι επιστροφή

Ο Νίκολας Κάλιναν, Διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, αναφέρεται στη συνέντευξή του για τη συνεργασία με την Ελλάδα γύρω από τα Γλυπτά του Παρθενώνα, χωρίς να δίνει σαφή απάντηση για την επιστροφή τους
LIFO NEWSROOM
Η νέα έκθεση του Σωκράτη Σωκράτους μιλά για τα ισοπεδωμένα τοπία που άφησαν οι βομβαρδισμοί του 20ού αιώνα

Πολιτισμός / Η νέα έκθεση του Σωκράτη Σωκράτους μιλά για τα ισοπεδωμένα τοπία που άφησαν οι βομβαρδισμοί του 20ού αιώνα

Το αλουμίνιο δεν είναι απλώς το εικαστικό μέσο για τη νέα δουλειά του Σωκράτη Σωκράτους που εγκαινιάζεται στην γκαλερί Eins στη Λεμεσό της Κύπρου· είναι το φάντασμα που στοιχειώνει τον καλλιτέχνη.
LIFO NEWSROOM
Δείτε πώς ακριβώς ήταν ο Παρθενώνας πριν από 2400 χρόνια

Πολιτισμός / Δείτε πώς ήταν ο Παρθενώνας πριν από 2.400 χρόνια - Το εντυπωσιακό «παιχνίδι» με το φως

O καθηγητής Juan de Lara του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με την βοήθεια της τεχνολογίας έδειξε πώς οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποίησαν προηγμένες τεχνικές φωτισμού για να μετατρέψουν το εσωτερικό του Παρθενώνα σε ένα εντυπωσιακό θέαμα
LIFO NEWSROOM