Aφίσα ταινίας δείχνει τη θεά Κάλι να καπνίζει κρατώντας σημαία Pride - Διαμαρτύρονται ινδουιστές

Σφοδρές αντιδράσεις για αφίσα ταινίας που απεικονίζει την Θεά Κάλι να καπνίζει και να κρατά σημαία Pride Facebook Twitter
Φωτ.: Twitter
0

Οργή έχει προκαλέσει στην Ινδία μια κινηματογραφική αφίσα που απεικονίζει μια γυναίκα ντυμένη ως θεά Κάλι να καπνίζει ένα τσιγάρο και να κρατά μία σημαία της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Η σκηνοθέτρια Leena Manimekalai ανέβασε στο Twitter την αφίσα της νέας της ταινίας Kaali - που περιγράφεται ως «ντοκιμαντέρ μιας παράστασης» -το Σάββατο και έκτοτε έχει δεχθεί εκατοντάδες οργισμένα σχόλια από θυμωμένους Ινδουιστές, οι οποίοι την κατηγορούν ότι προσβάλλει τα θρησκευτικά τους αισθήματα.

Η Κάλι, λατρεύεται από εκατομμύρια ανθρώπους.

Η ταινία, σύμφωνα με την σκηνοθέτρια ωστόσο, είναι μια «ειλικρινής λήψη» του εαυτού της ντυμένη θεά, η οποίαπερπατά στους δρόμους του κέντρου του Τορόντο.

«Στην ταινία μου, η Κάλι με επιλέγει ως πνεύμα, κρατά μια σημαία Pride και μια κάμερα στα χέρια της και συναντά τα Πρώτα Έθνη (τους ιθαγενείς), τους Αφρικανικής, Ασιατικής, Περσικής καταγωγής, τους Εβραίους, τους Χριστιανούς, τους Μουσουλμάνους και το μίνι σύμπαν που μπορεί κανείς να αντιληφθεί σε αυτή την πολυπολιτισμικότητα του Καναδά», είπε.

Τη Δευτέρα, το όνομα της Manimekalai έγινε trend στα social media της Ινδίας με πολλούς να ζητούν ακόμα και τη σύλληψή της.

Η σκηνοθέτρια, που σπουδάζει αυτή τη στιγμή στον Καναδά, είπε στο BBC ότι η θεά που απεικονίζεται στην ταινία της «αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα».

«Ως ποιήτρια και κινηματογραφίστρια, ενσαρκώνω την Κάλι στο δικό μου ανεξάρτητο όραμα», σημείωσε.

Η απεικόνιση θρησκευτικών προσώπων στην οθόνη είναι ένα ευαίσθητο θέμα στην Ινδία. Το 2015, η επιτροπή λογοκρισίας της χώρας απαίτησε να γίνουν αρκετές περικοπές στην ταινία του Μπόλιγουντ, Angry Indian Goddesses, η οποία έδειχνε εικόνες Ινδουιστών θεών.

Πολλοί άλλοι κινηματογραφιστές και ηθοποιοί έχουν έρθει αντιμέτωποι με έντονες διαμαρτυρίες επειδή απεικόνισαν θρησκευτικά θέματα ή ασχολήθηκαν με τη θρησκεία σε ταινίες τους.

Πρόσφατα στην Ινδία σημειώθηκαν μεγάλες διαμαρτυρίες από μουσουλμάνους για σχόλια που έκανε ένας πολιτικός για τον προφήτη Μωάμεθ.

Την περασμένη εβδομάδα, η αστυνομία στην πολιτεία του Ρατζαστάν συνέλαβε δύο μουσουλμάνους, οι οποίοι κατηγορούνται για τη δολοφονία ενός Ινδουιστή. Σε βίντεο που κυκλοφόρησε φέρεται να λένε ότι η πράξη ήταν αντίποινα για την υποστήριξή του στις δηλώσεις.

Αρκετοί χρήστες του Twitter είπαν ότι η απεικόνιση της θεάς στην αφίσα είναι προσβολή για τον Ινδουισμό και ζήτησαν να κινηθεί νομική διαδικασία κατά της σκηνοθέτριας.

Άλλοι ζήτησαν να γίνονται σεβαστά όλα τα θρησκευτικά αισθήματα.

Ο Vinit Goenka, εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, είπε ότι η προβολή της θεάς πλήγωσε «τα συναισθήματα των Ινδών σε όλο τον κόσμο» και ζήτησε από την ινδική κυβέρνηση να καταργήσει το tweet.

Ένας δικηγόρος από το  Δελχί έγραψε στο Twitter ότι υπέβαλε καταγγελία στην αστυνομία κατά της Manimekalai.

Οι θεότητες είναι ένα επαναλαμβανόμενο θέμα στη φιλμογραφία της Manimekalai. Το ντοκιμαντέρ της Goddesses το 2007 προβλήθηκε στα φεστιβάλ κινηματογράφου της Βομβάης και του Μονάχου.

Η ταινία της του 2019, Maadathy - An Unfairy Tale, αφηγείται τη φανταστική ιστορία του πώς ένα νεαρό κορίτσι από μια περιθωριοποιημένη κάστα απαθανατίζεται ως θεότητα.

Η Manimekalai λέει ότι η σκηνή στην αφίσα απεικονίζει τη θεά να δείχνει αγάπη καθώς «δέχεται ευγενικά το τσιγάρο από τους κατοίκους της εργατικής τάξης στο πάρκο γύρω από την αγορά του Kensington».

Πρόσθεσε δε, επίσης ότι συχνά στα φεστιβάλ χωριών στη νότια Ινδία, οι κάτοικοι ντύνονται σαν τη θεά Κάλι, πίνουν και χορεύουν.

«Εμείς οι καλλιτέχνες δεν μπορούμε να μας πνίγει αυτό το κλίμα φόβου. Πρέπει να είμαστε πιο δυνατοί και με βροντερή φωνή» είπε.

Με πληροφορίες του BBC

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Πόλα Ρέγκο δεν ζωγράφισε ποτέ μικρές, ευγενικές παρηγοριές

Πολιτισμός / Η Πόλα Ρέγκο δεν ζωγράφισε ποτέ μικρές, ευγενικές παρηγοριές

Η έκθεση Paula Rego: Story Line που άνοιξε στη Victoria Miro στο Λονδίνο δεν επιστρέφει απλώς στα σχέδια μιας μεγάλης καλλιτέχνιδας. Ανοίγει ξανά έναν ολόκληρο κόσμο από γυναίκες, παραμύθια, βία, επιθυμία και σκοτεινή τρυφερότητα, την ώρα που ο γιος της προσπαθεί να κρατήσει ζωντανό το αλλόκοτο σύμπαν που άφησε πίσω της.
THE LIFO TEAM
ΓΑΛΛΙΑ ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ Bernard-Henri Lévy

Πολιτισμός / Γαλλία: Πάνω από 100 συγγραφείς εγκαταλείπουν ιστορικό εκδοτικό οίκο λόγω του ακροδεξιού ιδιοκτήτη

Στην πρωτοφανή αυτή μαζική αποχώρηση συμμετέχουν δεκάδες γνωστοί συγγραφείς, μεταξύ των οποίων ο φιλόσοφος Bernard-Henri Lévy και η φεμινίστρια συγγραφέας Virginie Despentes
THE LIFO TEAM
ΕΣΩ 2026: Η μεγαλύτερη διοργάνωση για το Design και την Αρχιτεκτονική επιστρέφει στο Μέγαρο Μουσικής

Πολιτισμός / ΕΣΩ 2026: Η μεγαλύτερη διοργάνωση για το Design και την Αρχιτεκτονική επιστρέφει στο Μέγαρο Μουσικής

Η φετινή θεματική «Διαπραγμάτευση, όχι Συμβιβασμός. Ο Σχεδιασμός ως Διάλογος ανάμεσα στη Γη, την Τεχνολογία και τον Άνθρωπο» μας καλεί να επανεξετάσουμε την αρχιτεκτονική ως συνεχή διαδικασία διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε πολλαπλούς συντελεστές.
THE LIFO TEAM
Η Ζάχα Χαντίντ και το τίμημα του να μη μικραίνεις

Πολιτισμός / Η Ζάχα Χαντίντ και το τίμημα του να μη μικραίνεις

Δέκα χρόνια μετά τον θάνατό της, το αρχείο με τα 1.200 ρούχα της Ζάχα Χαντίντ στο Λονδίνο δεν φωτίζει απλώς τη «fashion πλευρά» της. Φέρνει ξανά μπροστά μια γυναίκα που έκανε τη φόρμα τρόπο παρουσίας και ξανανοίγει ένα γνώριμο ερώτημα: πόσες γυναίκες αρχίζουν να διαβάζονται ως πρόβλημα τη στιγμή ακριβώς που σταματούν να μικραίνουν τον εαυτό τους;
THE LIFO TEAM
Στα 80 του, ο Τζον Γουότερς δεν γίνεται αξιοσέβαστος. Γίνεται πιο αδιόρθωτος

Πολιτισμός / Στα 80 του, ο Τζον Γουότερς δεν γίνεται αξιοσέβαστος. Γίνεται πιο αδιόρθωτος

Λίγες μέρες πριν από τα 80ά γενέθλιά του στις 22 Απριλίου, ο Τζον Γουότερς παρουσίασε στο Μπέρκλεϊ τη νέα του παράσταση, επιστρέφοντας στη σκηνή με το ίδιο πνεύμα τρας, χιούμορ και ανυπακοής που τον έκανε εμβληματική μορφή της αμερικανικής αντικουλτούρας.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Η Κέιτ Μπλάνσετ θα υποδυθεί τη Μάρθα Στιούαρτ σε νέα βιογραφική ταινία

Πολιτισμός / Η Κέιτ Μπλάνσετ θα υποδυθεί τη Μάρθα Στιούαρτ σε νέα βιογραφική ταινία

Η Μπλάνσετ αναλαμβάνει τον ρόλο της Μάρθα Στιούαρτ στο biopic «Good Thing», με τη Janicza Bravo του «Zola» στη σκηνοθεσία. Ο τίτλος παραπέμπει στη γνωστή φράση-σήμα κατατεθέν της Στιούαρτ, «It’s a good thing»
THE LIFO TEAM
Η Μαντόνα επιστρέφει στην εποχή του «Confessions» με νέο άλμπουμ τον Ιούλιο

Πολιτισμός / Η Μαντόνα επιστρέφει στην εποχή του «Confessions» με νέο άλμπουμ τον Ιούλιο

Ανάμεσα σε σκιές, νέα πρόσωπα και την υπόσχεση της ελευθερίας πάνω στην πίστα, η Μαντόνα ανακοίνωσε το «Confessions on a Dance Floor: Part II», το νέο της άλμπουμ που θα κυκλοφορήσει στις 3 Ιουλίου από τη Warner Records.
THE LIFO TEAM
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Πολιτισμός / ΥΠΠΟ: Πιστοποιούνται τα αρχαιολογικά μουσεία Αβδήρων και Αλεξανδρούπολης

Η διαδικασία πιστοποίησης ξεκίνησε, το 2024, με τη διενέργεια αυτοψιών από τα αρμόδια κλιμάκια και συνεχίστηκε με την εκπόνηση και την υλοποίηση εξατομικευμένων προγραμμάτων αναβάθμισης για κάθε μουσείο
THE LIFO TEAM
Στα 93 της, η Τζόαν Σεμέλ ζωγραφίζει ακόμη το γυμνό σώμα της χωρίς καμία ντροπή

Πολιτισμός / Δεν ήθελα ιδανικό σώμα, ήθελα αληθινό: Η Τζόαν Σεμέλ στα 93 της

Η αμερικανίδα ζωγράφος Τζόαν Σεμέλ, που σόκαρε τον κόσμο της τέχνης τη δεκαετία του 1970 ζωγραφίζοντας το δικό της γυμνό σώμα, επιστρέφει φέτος στο προσκήνιο με τη νέα έκθεση Continuities σε Νέα Υόρκη και Βρυξέλλες, ενώ παράλληλα τιμάται με μεγάλη αναδρομική στο Jewish Museum.
THE LIFO TEAM
Το Βατικανό πάει στη Βενετία με FKA twigs, Μπράιαν Ίνο και μια ηχητική προσευχή

Πολιτισμός / Το Βατικανό πάει στη Βενετία με FKA twigs, Μπράιαν Ίνο και μια ηχητική προσευχή

Το Βατικανό ανακοίνωσε το περίπτερό του για τη Μπιενάλε της Βενετίας 2026, με την FKA twigs, τον Μπράιαν Ίνο, την Πάτι Σμιθ, τον Τζιμ Τζάρμους και άλλους καλλιτέχνες να συμμετέχουν σε ένα ηχητικό εγχείρημα εμπνευσμένο από τη ζωή και την κληρονομιά της Χίλντεγκαρντ του Μπίνγκεν
THE LIFO TEAM