10+1 πολιτιστικές εκδηλώσεις για αυτή την εβδομάδα (28/1-3/2/2022)

10+1 event για την εβδομάδα που έρχεται (27/1-02/2/2022) Facebook Twitter
«Πρωινή Περίπολος» (1987) του Νίκου Νικολαΐδη
0

ΣΙΝΕΜΑ

Χώρα σε βλέπω

Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τη διάσωση και διάδοση της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής του εικοστού αιώνα επιστρέφει με μια σειρά από πολύ ενδιαφέρουσες προβολές σε αποκατεστημένες ψηφιακές κόπιες στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανάμεσα στις ταινίες που θα προβληθούν θα είναι η βουκολική «Αστέρω» (1928) του Δημήτρη Γαζιάδη, με πρωτότυπη μουσική συνοδεία της Nalyssa Green, οι «Τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας» (1978) του Νίκου Παναγιωτόπουλου, με αισθητές επιρροές από το σουρεαλιστικό χιούμορ του Luis Buñuel και έντονα εικαστική φωτογραφία, αλλά και η μετα-αποκαλυπτική «Πρωινή Περίπολος» (1987) του Νίκου Νικολαΐδη, μία από τις καλύτερες ελληνικές ταινίες που γυρίστηκαν ποτέ.

27-31/1, Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου 134-136, Αθήνα, είσοδος ελεύθερη

34ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

10+1 event για την εβδομάδα που έρχεται (27/1-02/2/2022) Facebook Twitter
Ανάμεσα στις ειδικές προβολές θα είναι κι αυτή του Dune (1984) του David Lynch, της παρεξηγημένης πρώτης κινηματογραφικής μεταφορά του sci-fi έπους του Frank Herbert.

Το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, το μακροβιότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Αθήνας, επιστρέφει φέτος για 34η χρονιά, αυτήν τη φορά διαδικτυακά, όπως το απαιτούν οι τρέχουσες συνθήκες. Πέρα από το διαγωνιστικό πρόγραμμα, οι λάτρεις της 7ης τέχνης θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μέσω της πλατφόρμας Cinesquare τα ειδικά αφιερώματα της διοργάνωσης, που φέτος περιλαμβάνουν ένα αφιέρωμα στον Σταύρο Τσιώλη και τα «Κακά κορίτσια του φιλμ νουάρ» με δυσεύρετες ταινίες του είδους και τις femme fatales τους σε πρώτο πλάνο. Ανάμεσα στις ειδικές προβολές θα είναι κι αυτή του Dune (1984) του David Lynch, της παρεξηγημένης πρώτης κινηματογραφικής μεταφορά του sci-fi έπους του Frank Herbert.

27/1-2/2, διαδικτυακά, χωρίς αντίτιμο

ΣΙΝΕΜΑ-ΜΟΥΣΙΚΗ

Cinema & Sibílima

10+1 event για την εβδομάδα που έρχεται (27/1-02/2/2022) Facebook Twitter
«Το εργαστήρι του δόκτορος Καλιγκάρι» (1920) του Robert Wiene

Οι Sibílima Ensemble, με όχημα τον μουσικό αυτοσχεδιασμό και υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια της Καλλιόπης Μητροπούλου, κάνουν στάση για 3 συνεχόμενες Δευτέρες στο Θέατρο ΕΛΕΡ για να παρουσιάσουν τρεις κλασικές ταινίες του βωβού κινηματογράφου με πρωτότυπη μουσική υπόκρουση: την ταινία-σταθμό για τον γερμανικό εξπρεσιονισμό «Το εργαστήρι του δόκτορος Καλιγκάρι» (1920) του Robert Wiene, το «Θωρηκτό Ποτέμκιν» (1925) του Sergei Eisenstein, που μνημονεύεται για το ρηξικέλευθο για την εποχή του «σοβιετικό μοντάζ», αλλά και το κλασικό αριστούργημα του Charlie Chaplin «Τα Φώτα της Πόλης» (1931).

31/1-14/2, θέατρο ΕΛΕΡ, Φρυνίχου 10, Αθήνα, είσοδος 7-10 ευρώ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

«Γεφυροποιός»

10+1 event για την εβδομάδα που έρχεται (27/1-02/2/2022) Facebook Twitter
Δέκα χρόνια μετά τον ξαφνικό θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου, ο φωτογράφος Νίκος Νικολόπουλος διοργανώνει την έκθεση «Γεφυροποιός».

Στις 24 Ιανουαρίου του 2012 ο σκηνοθέτης Θόδωρος Αγγελόπουλος τραυματίστηκε θανάσιμα από διερχόμενη μηχανή στη Δραπετσώνα. Βρισκόταν εκεί για τα γυρίσματα της «Άλλης Θάλασσας», της δέκατης τέταρτης μεγάλου μήκους ταινίας του που έμελλε να μείνει ανολοκλήρωτη. Δέκα χρόνια μετά τον ξαφνικό του θάνατο, ο φωτογράφος Νίκος Νικολόπουλος διοργανώνει την έκθεση «Γεφυροποιός», με την οποία θα εισαγάγει το κοινό στο πλατό της ταινίας, μπροστά και πίσω από τις κάμερες, μέσα από είκοσι φωτογραφίες, όσες και οι μέρες των γυρισμάτων της τελευταίας ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου. 

29/1-2/3, Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» Δήμου Αθηναίων, Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης, Αθήνα, είσοδος ελεύθερη

ΜΟΥΣΙΚΗ

STAGES A/LIVE: Planet of Zeus στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός

10+1 event για την εβδομάδα που έρχεται (27/1-02/2/2022) Facebook Twitter
Planet of Zeus

Το διαδικτυακό συναυλιακό πρότζεκτ «Stages A/Live» ήρθε για πρώτη φορά την περσινή σεζόν στις οθόνες μας, με τον Χρήστο Σαρρή να αναλαμβάνει την καλλιτεχνική επιμέλεια και τη σκηνοθεσία μιας σειράς συναυλιών εγχώριων συγκροτημάτων του ευρύτερου εναλλακτικού ήχου. Η παραγωγή του Ιδρύματος Ωνάση συνεχίζει και φέτος, με την επόμενη μπάντα που θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε ζωντανά από το YouTube να είναι οι Planet of Zeus σε μια κινηματογραφημένη εμφάνιση στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός. Μία από τις πιο επιτυχημένες ελληνικές μπάντες των τελευταίων ετών εντός αλλά και εκτός συνόρων βάζει τους ενισχυτές στην πρίζα και ανεβάζει την ένταση στο τέρμα για να μεταδώσει heavy rock δονήσεις στις οθόνες μας.

30/1, διαδικτυακά στο Onassis Channel στο YouTube, χωρίς αντίτιμο

Μότσαρτ και Μπραμς για κουαρτέτο με πιάνο

10+1 event για την εβδομάδα που έρχεται (27/1-02/2/2022) Facebook Twitter
H πιανίστρια Ντόρα Μπακοπούλου. Φωτο: Στάθης Μαμαλάκης/LIFO

Από τη μια τα κουαρτέτα με πιάνο του Μότσαρτ χαρακτηρίζονται από πολλούς κονσέρτα για πιάνο σε σμίκρυνση και από την άλλη τα κουαρτέτα του Μπραμς έχουν χαρακτηριστεί συμπυκνωμένες συμφωνίες. Στο πλαίσιο του κύκλου «Έλληνες Σολίστ» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών τρεις καταξιωμένοι μουσικοί, ο Νίκος Μάνδυλας (βιολί), η Κρυσταλία Γαϊτάνου (βιόλα) και ο Χριστόφορος Μιρόσνικοφ (βιολοντσέλο), συναντούν την πιανίστρια Ντόρα Μπακοπούλου σε ένα ρεσιτάλ όπου θα ακουστούν το κουαρτέτο με πιάνο αρ. 2 σε μι ύφεση μείζονα του Μότσαρτ και το πρώτο κουαρτέτο με πιάνο σε σολ ελάσσονα του Μπραμς.

1/2, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη 1, Αθήνα, είσοδος 8-18 ευρώ

ΘΕΑΤΡΟ

«Η Δημοκρατία του Μπακλαβά», σε σκηνοθεσία Ανέστη Αζά

10+1 event για την εβδομάδα που έρχεται (27/1-02/2/2022) Facebook Twitter
Tο θεατρικό αυτό ψευδοντοκιμαντέρ αντλεί έμπνευση από τα γεγονότα του 1821 αλλά τοποθετείται σε ένα ψηφιακό παρόν.

Η σουρεαλιστική κωμωδία του Ανέστη Αζά, μετά τη θερμή υποδοχή της στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, ανεβαίνει για 15 ακόμα παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Στο θεατρικό αυτό ψευδοντοκιμαντέρ, που ναι μεν αντλεί έμπνευση από τα γεγονότα του 1821 αλλά τοποθετείται σε ένα ψηφιακό παρόν, ένα ελληνοτουρκικό ζευγάρι, η Σοφία και ο Φατίχ, γνωρίζονται σε μια «ουδέτερη» δυτική χώρα και ανοίγουν ένα μπακλαβατζίδικο στο Μεσολόγγι. Εκεί θα έρθουν αντιμέτωποι με την εχθρότητα που καλά κρατεί ανάμεσα στις δύο χώρες, με μια ομάδα «ερευνητών» να επιχειρεί να αναδομήσει επί σκηνής την ιστορία του ελληνικού έθνους.

28/1-13/2, Αμφι-Θέατρο, Αγγελικής Χατζημιχάλη 15 & Αδριανού, Αθήνα, είσοδος 12-17 ευρώ

«Talk Show», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κουτλή

10+1 event για την εβδομάδα που έρχεται (27/1-02/2/2022) Facebook Twitter
Μια θεατρική συνθήκη που μετατρέπεται σε άτυπη τηλεοπτική συνέντευξη για να μιλήσει τελικά για το show της ίδιας της ζωής.

Με εφαλτήριο το κομμάτι του Bob Dylan «Ballad of a thin man» αλλά και την τηλεοπτική κουλτούρα, ο Βασίλης Μαγουλιώτης (Suyako) και ο Γιώργος Κουτλής δημιούργησαν μια θεατρική παράσταση σε μορφή talk show, όπως φανερώνει το όνομά της. Στο late night show της παράστασης, λοιπόν, από τη μια βρίσκεται ο παρουσιαστής και από την άλλη ο εκάστοτε καλεσμένος, που, όπως ο ήρωας του τραγουδιού του Dylan, δεν ξέρει πώς βρέθηκε εκεί. Μια θεατρική συνθήκη που μετατρέπεται σε άτυπη τηλεοπτική συνέντευξη για να μιλήσει τελικά για το show της ίδιας της ζωής.

1/2-1/3, Θεατρική Σκηνή Αθηναΐς, Καστοριάς 34-36, Αθήνα, είσοδος 12 ευρώ

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Χαρακτική - Από την προϊστορία στην Ελλάδα του σήμερα

10+1 event για την εβδομάδα που έρχεται (27/1-02/2/2022) Facebook Twitter
Χαρακτικό του Τουλούζ Λοτρέκ.

Πριν από χιλιάδες χρόνια ο προϊστορικός άνθρωπος χάραξε για πρώτη φορά μια γραμμή πάνω σε έναν βράχο. Έκτοτε αυτή η γραμμή πήρε σχήμα, έγινε σύμβολο, στη συνέχεια γραφή, γεννήθηκε η χαρακτική τέχνη και στη συνέχεια η τυπογραφία και κάπως έτσι η γνώση επεκτάθηκε παντού. Στην εν λόγω έκθεση παρουσιάζονται εκατοντάδες έργα που συγκεντρώθηκαν από είκοσι ένα αρχαιολογικά μουσεία και πινακοθήκες και έχουν αφήσει το δικό τους αποτύπωμα στον χρόνο, από βραχοχαράξεις στην Κίνα μέχρι χαρακτικά έργα σπουδαίων εικαστικών όπως ο Τουλούζ Λοτρέκ και ο Πάμπλο Πικάσο αλλά και 222 έργα από 144 σύγχρονους Έλληνες χαράκτες. Το κοινό, λοιπόν, θα έχει την ευκαιρία να δει μια πρωτοφανώς μεγάλη έκθεση στην Αίθουσα Νίκος Κεσσανλής της ΑΣΚΤ.

Έως 18/2, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Πειραιώς 256, Ταύρος, είσοδος ελεύθερη

Έκθεση Μαρκ Χατζηπατέρα

10+1 event για την εβδομάδα που έρχεται (27/1-02/2/2022) Facebook Twitter
Ο Μαρκ Χατζηπατέρας αποτίει φόρο τιμής σε σημαντικές μορφές του ευρωπαϊκού μοντερνισμού όπως ο Joan Miró.

Στη νέα έκθεση του Μαρκ Χατζηπατέρα που παρουσιάζει η γκαλερί a.antonopoulou.art ο καλλιτέχνης συνεχίζει την εξερεύνηση του χρώματος, αυτήν τη φορά οικειοποιούμενος τη χρωματική γκάμα αφαιρετικών μοντερνιστικών έργων. Στα έργα που δουλεύτηκαν τα τελευταία δύο χρόνια ο Χατζηπατέρας αποτίει φόρο τιμής σε σημαντικούς εκφραστές της αμερικανικής αφαίρεσης, όπως ο Stuart Davis, αλλά και σε σημαντικές μορφές του ευρωπαϊκού μοντερνισμού όπως ο Joan Miró, για να υπογραμμίσει για άλλη μια φορά τη συμβολή του χρώματος στον μοντερνισμό.

27/1-19/3, γκαλερί a.antonopoulou.art, Αριστοφάνους 20, Αθήνα, είσοδος ελεύθερη

«Οι Εξόριστοι» του Μιχάλη Μαδένη

10+1 event για την εβδομάδα που έρχεται (27/1-02/2/2022) Facebook Twitter
Ο εικαστικός Μιχάλης Μαδένης επιχείρησε να αποτυπώσει το δράμα της ψυχική νόσου.

Στη σειρά πορτρέτων «Οι Εξόριστοι», ο εικαστικός Μιχάλης Μαδένης επιχείρησε να αποτυπώσει το δράμα της ψυχική νόσου. Ζωγράφισε έτσι τροφίμους ενός ψυχιατρικού νοσοκομείου με μια προσέγγιση τολμηρή, αλλά που συγχρόνως διακατέχεται από ευαισθησία. Με τα πρόσωπα να βρίσκονται στο επίκεντρο αυτών των έργων, οι μορφές αναδεικνύονται τραχιές και θλιμμένες σε έναν σκοτεινό απροσδιόριστο χώρο, διεκδικώντας την «άβολη», βάσει κοινωνικών συμβάσεων, επαφή με το βλέμμα τους.

31/1-31/3, Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος - Κέντρο Πολιτισμού, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 364, Καλλιθέα, είσοδος ελεύθερη

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Μουσική / Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Cycladic Identity», ιστορίες και παραμύθια του νησιού, οι μελωδιές Τζιωτών μουσικών, η προφορική παράδοση και η μυθολογία συγκεντρώθηκαν σε μια σειρά podcast που θα μπορεί κάθε επισκέπτης της Κέας να ακούσει ενώ περιηγείται σε πλατείες, μονοπάτια, παραλίες, στα δρομάκια της Ιουλίδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
The Cenci Family: Το ελληνικό θέατρο ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη 

Πολιτισμός / The Cenci Family: Το ελληνικό θέατρο ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη 

Μετά τη μεγάλη επιτυχία και το τριπλό sold out του πρότζεκτ «The Artaud Diptych» την περασμένη άνοιξη στο THE TANK THEATER της Νέας Υόρκης, η διεθνής Ελληνίδα σκηνοθέτις Ιόλη Ανδρεάδη επιστρέφει με νέα παράσταση τον προσεχή Μάιο στο φημισμένο θέατρο του Μανχάταν, σκηνοθετώντας για πέμπτη συνεχή σεζόν στη σημαντικότερη θεατρική πόλη του κόσμου.
NEWSROOM
«Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο»

Πολιτισμός / «Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο»: Η νέα μεγάλου μήκους ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη

Στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Tribeca, και συγκεκριμένα στο τμήμα “Escape from Tribeca” που φιλοξενεί τις πιο ιδιαίτερες και αταξινόμητες δουλειές δημιουργών απ’ όλο τον κόσμο, θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ.
NEWSROOM
Γιορτή Βιβλίου 2024

Πολιτισμός / Η γιορτή Βιβλίου επιστρέφει στο Μουσείο Μπενάκη

Το bazaar βιβλίου θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 26 Απριλίου μέχρι και την Κυριακή 28 Απριλίου 2024 στο ισόγειο του κτιρίου Πειραιώς 138, μαζί με παρουσιάσεις βιβλίων και δωρεάν ξεναγήσεις στις εκθέσεις. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα.
NEWSROOM