Φωτιά στη Σύρο

Silicon Valley Bank: Η First Citizens BancShares αγόρασε όλα τα δάνεια και τις καταθέσεις της

Silicon Valley Bank: Μεγάλη εξαγορά περιουσιακών της στοιχείων «ανάσα» για τις αγορές Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Μια μεγάλη εξαγορά, η οποία αφορά σε περιουσιακά στοιχεία της Silicon Valley Bank διατήρησε τις ισορροπίες στις αγορές τη Δευτέρα.

Συγκεκριμένα, η First Citizens BancShares Inc αγόρασε όλα τα δάνεια και τις καταθέσεις της SVB.

Παράλληλα παρείχε στην Federal Deposit Insurance Corp δικαιώματα ανατίμησης μετοχών αξίας έως και 500 εκατ. δολαρίων σε αντάλλαγμα, ανέφερε η FDIC σε ανακοίνωσή της.

Silicon Valley Bank: Οι λεπτομέρειες της εξαγοράς

Δεκαεπτά πρώην υποκαταστήματα της SVB θα ανοίξουν ως υποκαταστήματα της First Citizen από σήμερα Δευτέρα. Η First Citizen αποκτά περίπου 72 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία της SVB με έκπτωση 16,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Επιπλέον το εκτιμώμενο κόστος της χρεοκοπίας της SVB για το ταμείο ασφάλισης καταθέσεων της FDIC είναι περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσε η FDIC.

Η First Citizens με έδρα τη Βόρεια Καρολίνα ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι δεν αγόρασε άλλα περιουσιακά στοιχεία ή χρέη της SVB Financial Group, της πρώην μητρικής εταιρείας της Silicon Valley Bank.

Η συμφωνία έδωσε στις αγορές μια «ανάσα», καθώς το περασμένο Σαββατοκύριακο ήταν το πρώτο εδώ και αρκετές εβδομάδες που δεν προέκυψαν ειδήσεις για νέες τραπεζικές καταρρεύσεις, συμφωνίες διάσωσης ή έκτακτη βοήθεια από τις αρχές.

«Tο μεγαλύτερο ζήτημα είναι η εγγύηση των καταθέσεων σε όλες τις άλλες (περιφερειακές) τράπεζες», δήλωσε ο αναλυτής της IG Markets, Τόνι Σίκαμουρ στο Σίδνεϊ. «Πρόκειται για μια μικρή ηρεμία πριν από την επόμενη καταιγίδα», ανέφερε.

Η περασμένη εβδομάδα έκλεισε με σοβαρά προβλήματα στα ποσοστά των χρηματοπιστωτικών αγορών και το μεγαλύτερο τραπεζικό ίδρυμα της Γερμανίας, την Deutsche Bank, να βρίσκεται στο στόχαστρο, με τις μετοχές της να υποχωρούν κατά 8,5% την Παρασκευή και το κόστος ασφάλισης των ομολόγων της έναντι χρεοκοπίας να αυξάνεται απότομα.

Τη Δευτέρα, οι τραπεζικές μετοχές στην Ασία ήταν μικτές, σταθερές στην Αυστραλία και το Τόκιο, αλλά υποχωρούσαν στο Χονγκ Κονγκ, όπου οι μετοχές της Standard Chartered υποχώρησαν κατά 4%.

Η κατάρρευση της SVB πριν από είκοσι μέρες είχε αντίκτυπο σε όλο τον κόσμο, ενώ το πλήγμα όσον αφορά στην εμπιστοσύνη ανάγκασε την Credit Suisse να οδηγηθεί στην UBS την περασμένη εβδομάδα.

Silicon Valley Bank: Η κρίση δεν έχει τελειώσει

«Είναι σαφές ότι δεν έχει τελειώσει», δήλωσε πάντως ο διευθύνων σύμβουλος του Australia and New Zealand Banking Group Σέιν Έλιοτ, σε συνέντευξη που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της τράπεζας, όπου δήλωσε ότι η αναταραχή έχει τη δυνατότητα να κλιμακωθεί σε μια μεγαλύτερη χρηματοπιστωτική κρίση.

«Δεν νομίζω ότι μπορεί να πει κανείς: "Λοιπόν, όλα τελείωσαν, η Silicon Valley Bank και η Credit Suisse και, ξέρετε, η ζωή θα επιστρέψει στην κανονικότητα"», δήλωσε ο Έλιοτ. «Αυτά τα πράγματα τείνουν να εξελίσσονται για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Στην Ευρώπη, τα τραπεζικά ομόλογα δέχονται πιέσεις και το κόστος ασφάλισης έναντι αθέτησης, είναι ανησυχητικά υψηλό.

Οικονομία
0

Φωτιά στη Σύρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Saudi Aramco: Η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου «στοιχηματίζει» πως η βενζίνη δεν πρόκειται να καταρηγθεί

Οικονομία / Saudi Aramco: Η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου «στοιχηματίζει» πως η βενζίνη δεν πρόκειται να καταργηθεί

Η Saudi Aramco λέει ότι οι κινητήρες εσωτερικής καύσης θα υπάρχουν για «πολύ, πολύ καιρό» καθώς ο κόσμος θα εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τέτοια οχήματα «και μετά το 2040»
LIFO NEWSROOM