ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Credit Suisse: Νέα «βουτιά» 9% στις μετοχές της τράπεζας εν μέσω έκτακτης ρευστότητας

Credit Suisse: Νέα «βουτιά» 9% στις μετοχές της τράπεζας εν μέσω έκτακτης ρευστότητας Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Πτώση έως και 9% καταγράφουν οι μετοχές της Credit Suisse σήμερα καθώς η τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα δανειστεί έως και 54 δισεκατομμύρια δολάρια από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας για να στηρίξει τη ρευστότητά της.

Η παρέμβαση των ελβετικών ρυθμιστικών αρχών προχθές, οι οποίες επιβεβαίωσαν επίσης ότι η Credit Suisse πληροί τις απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας που επιβάλλονται στις «συστημικά σημαντικές τράπεζες», ώθησε τις μετοχές να σημειώσουν άλμα άνω του 18% την Πέμπτη, αφού έκλεισαν σε ιστορικό χαμηλό την Τετάρτη. Παράλληλα, η Credit Suisse προσφέρθηκε να επαναγοράσει χρέος αξίας περίπου 3 δισεκατομμυρίων φράγκων, που αφορούσε 10 τίτλους ανώτερων χρεογράφων σε αμερικανικά δολάρια και τέσσερις τίτλους ανώτερων χρεογράφων σε ευρώ.

Το μαζικό ξεπούλημα της Τετάρτης, που έφτασε ακόμα και το 30%, ήρθε στον απόηχο της πτώχευσης Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ και αφού ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας, η οποία αγόρασε μερίδιο 10% στην Credit Suisse πέρυσι, απέκλεισε το ενδεχόμενο να παράσχει περαιτέρω οικονομική βοήθεια στην ελβετική τράπεζα.

Η τράπεζα, επί του παρόντος, υποβάλλεται σε μαζική στρατηγική αναμόρφωση με στόχο την αποκατάσταση της σταθερότητας και της κερδοφορίας μετά από μια σειρά ζημιών και σκανδάλων. Ωστόσο, οι κεφαλαιαγορές και γενικότερα οι επενδυτές δεν φαίνεται να πείθονται.

Η τιμή της μετοχής έχει υποχωρήσει απότομα κατά το τελευταίο έτος και η Credit Suisse έχει δει τεράστιες εκροές, χάνοντας περίπου το 38% των καταθέσεών της το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Τα συμβόλαια ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης (Credit Default Swaps-CDSs), τα οποία ασφαλίζουν τους κατόχους ομολόγων έναντι της χρεοκοπίας μιας εταιρείας, εκτινάχθηκαν σε νέα υψηλά ρεκόρ αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με το επιτόκιο CDS, ο κίνδυνος αθέτησης πληρωμών της τράπεζας έχει εκτοξευθεί σε επίπεδα κρίσης, με το επιτόκιο CDS ενός έτους να εκτοξεύεται στο 38,4% την Τετάρτη, πριν κλείσει την Πέμπτη στο 34,2%.

Οικονομία
0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευρωβαρόμετρο 2025: Το κόστος και η ασφάλεια των τροφίμων επηρεάζουν την αγορά των καταναλωτών στην Ελλάδα

Οικονομία / Ευρωβαρόμετρο 2025: Το κόστος και η ασφάλεια των τροφίμων επηρεάζουν την αγορά των καταναλωτών στην Ελλάδα

Οι δύο κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν την αγορά τροφίμων των καταναλωτών στη χώρα, την ώρα που αντίστοιχα στην Ευρώπη το κόστος και η γεύση, έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο
LIFO NEWSROOM
Associated Press: Πώς η ΑΑΔΕ έγινε ο «κυνηγός» της φοροδιαφυγής

Οικονομία / Associated Press: Πώς η ΑΑΔΕ κατάφερε να γίνει ο «κυνηγός» της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα

Το Associated Press, έλαβε άδεια πρόσβασης στα κεντρικά γραφεία της αρχής και διαπιστώνει ότι σήμερα, η χώρα που πέρασε σχεδόν μια δεκαετία βουτηγμένη στο χρέος, έχει μετατραπεί σε έναν από τους καλύτερους δημοσιονομικούς «μαθητές»
LIFO NEWSROOM
Στεγαστικό: Μετά τις φοροελαφρύνσεις η ώρα των κλειστών ακινήτων

Οικονομία / Στεγαστικό: Μετά τις φοροελαφρύνσεις η ώρα των κλειστών ακινήτων

Το επόμενο μέτωπο παρεμβάσεων θα είναι αυτό της κοινωνικής αντιπαροχής καθώς και ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν στους servicers να ρίξουν στην αγορά σπίτια που έχουν στην κατοχή τους, αλλά η πώλησή τους αντιμετωπίζει εμπόδια
LIFO NEWSROOM