Προειδοποίηση ΔΝΤ και ΠΟΕ για τους περιορισμούς σε εξαγωγές - «Βάθυναν την κρίση του '30»

Προειδοποίηση ΔΝΤ και ΠΟΕ για τους περιορισμούς σε εξαγωγές - «Βάθυναν την κρίση του '30» Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Με κοινή ανακοίνωση, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου απηύθυναν προειδοποίηση για τους περιορισμούς στις εξαγωγές, ειδικά σε είδη ζωτικής σημασίας όπως φάρμακα και προστατευτικά μέσα. 

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «οι εμπορικοί περιορισμοί βάθυναν και παρέτειναν τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930» και ότι «αυτό που έχει νόημα σε μια μεμονωμένη κατάσταση έκτακτης ανάγκης μπορεί να είναι ιδιαίτερα καταστροφικό σε μια παγκόσμια κρίση». Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν ΔΝΤ και ΠΟΕ, εκτός από τους περιορισμούς στα ιατρικά προϊόντα, αρχίζουν να εμφανίζονται περιορισμοί σε ορισμένα είδη διατροφής, παρά την έντονη προσφορά οδηγώντας σε «μεγαλύτερες αβεβαιότητες και αυξήσεις τιμών». 

«Ενώ τα μέλη μας δοκιμάζονται για την απάντησή τους στην παγκόσμια υγεία και την οικονομική κρίση, καλούμε σε μεγαλύτερη προσοχή στο ρόλο των ανοιχτών εμπορικών πολιτικών στην καταπολέμηση του ιού, στην αποκατάσταση θέσεων εργασίας και στην αναζωογόνηση της οικονομικής ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, μας απασχολεί η διακοπή του εφοδιασμού από την αυξανόμενη χρήση περιορισμών στις εξαγωγές και άλλες ενέργειες που περιορίζουν το εμπόριο βασικών ιατρικών προμηθειών και τροφίμων» αναφέρεται στην ανακοίνωση και υπογραμμίζεται πως το εμπόριο έκανε διαθέσιμα ιατρικά προϊόντα αιχμής σε όλο τον κόσμο σε ανταγωνιστικές τιμές. 

Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου επικροτούν τα μέτρα για την διευκόλυνση εισαγωγών των ιατρικών προϊόντων που «μεταφράζεται σε διάσωση ζωών». Παράλληλα όμως επισημαίνει πως ανάλογη προσοχή πρέπει να δοθεί στη διευκόλυνση των εξαγωγών βασικών ειδών όπως φάρμακα, προστατευτικός εξοπλισμός και αναπνευστήρες. 

Οι δύο οργανισμοί χαρακτηρίζουν ως επικίνδυνα αντιπαραγωγικούς τους περιορισμούς στις εξαγωγές. «Αυτό που έχει νόημα σε μια μεμονωμένη κατάσταση έκτακτης ανάγκης μπορεί να είναι ιδιαίτερα καταστροφικό σε μια παγκόσμια κρίση», αναφέρουν προειδοποιώντας για πρόκληση προβλημάτων σε εφοδιαστικές αλυσίδες, μείωση της παραγωγής και απομάκρυνση των εργαζομένων από τους τομείς που χρειάζονται περισσότερο. Παράλληλα κρούουν τον κώδων του κινδύνου για επιδείνωση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσεις με σοβαρότερες επιπτώσεις στις φτωχότερες και πλέον ευάλωτες χώρες. 

Ακόμη εκφράζουν την ανησυχία τους για τη μείωση της χρηματοδότησης του εμπορίου αλλά και για την εμφάνιση ελλείψεων σε ορισμένα είδη διατροφής και επισημαίνουν πως η εμπειρία στην παγκόσμια οικονομική κρίση έδειξε ότι οι περιορισμοί στις εξαγωγές τροφίμων πολλαπλασιάζεται ταχύτατα μεταξύ των χωρών και οδηγούν σε ολοένα και μεγαλύτερες αβεβαιότητες και αυξήσεις τιμών. Παράλληλα προειδοποιούν πως η γεωργία μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο με τις καλλιέργειες να σαπίζουν στα χωράφια. 

Τολμηρό βήμα 

Οι δύο οργανισμοί αναγνωρίζουν ως τολμηρό βήμα την αποχή από νέους περιορισμούς κατά την κρίση του 2008 και καλούν για παρόμοιες κινήσεις σήμερα. Υποστηρίζουν πως το 2008 η δέσμευση αυτή βοήθησε στην αποφυγή εκτεταμένων εμπορικών περιορισμών που θα είχαν επιδεινώσει την κρίση και θα καθυστερούσαν την ανάκαμψη - όπως ακριβώς οι εμπορικοί περιορισμοί βάθυναν και παρέτειναν τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930. Στην κατακλείδα της ανακοίνωσης οι ΠΟΕ και ΔΝΥ καλούν τις κυβερνήσεις να μην επιβάλουν ή να εντείνουν τους εξαγωγικούς και άλλους εμπορικούς περιορισμούς και να εργαστούν για την άμεση κατάργηση αυτών που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από την αρχή του έτους.

Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ/Bloomberg/Reuters

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πίνακες του Χρηματιστηρίου

Οικονομία / Χρηματιστήριο: Πάνω από τις 1.000 μονάδες ο γενικός δείκτης, για πρώτη φορά από το 2014- Οι παράγοντες που έπαιξαν ρόλο

Από το 2015 έως και σήμερα, ο δείκτης έχει επιχειρήσει τέσσερις φορές, όμως δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει πειστικά αυτό το κρίσιμο επίπεδο τιμών
NEWSROOM
Οι τράπεζες ετοιμάζονται για το μεγαλύτερο κύμα μαζικών απολύσεων των τελευταίων ετών - «Θα είναι άγριο»

Οικονομία / Οι τράπεζες ετοιμάζονται για το μεγαλύτερο κύμα μαζικών απολύσεων των τελευταίων ετών - «Θα είναι άγριο»

Τράπεζες, μεταξύ αυτών οι Credit Suisse, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Bank of New York Mellon, έχουν ξεκινήσει ήδη τη διαδικασία, με συνολικά τουλάχιστον 15.000 απολύσεις τους τελευταίους μήνες.
NEWSROOM

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ