Προειδοποίηση ΔΝΤ: H κυριαρχία των τεχνολογικών κολοσσών απειλεί την παγκόσμια οικονομία

Προειδοποίηση ΔΝΤ: H κυριαρχία των τεχνολογικών κολοσσών απειλεί την παγκόσμια οικονομία Facebook Twitter
0

Οι τεράστιες τεχνολογικές εταιρίες μπορεί να αποδιοργανώσουν το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, προειδοποίησε η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. 

Η κ. Λαγκάρντ βρίσκεται στην Ιαπωνία για τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών του G20. Σχολίασε πως εταιρείες με πρόσβαση σε μεγάλες βάσεις δεδομένων και τεχνητή νοημοσύνη μπορεί τελικά να κατευθύνουν το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών με απρόβλεπτες συνέπειες. «Μια σημαντική αποδιοργάνωση για την παγκόσμια οικονομία είναι πιθανόν να προέλθει από τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν το τεράστιο πελατολόγιο τους και τις βαθιές τσέπες τους για να προσφέρουν χρηματοοικονομικά προϊόντα που να βασίζονται στα δεδομένα και την τεχνητή νοημοσύνη. Αυτό είναι μία μοναδική πρόσκληση για την οικονομική σταθερότητα και αποτελεσματικότητα» σχολίασε. 

Η κ.Λαγκάρντ ανέφερε την κινεζική οικονομία ως το πρόσφατο παράδειγμα. «Τα τελευταία πέντε χρόνια η τεχνολογική ανάπτυξη στην Κίνα ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη και επέτρεψε σε εκατομμύρια νεοεισερχόμενους παράγοντες να αποκτήσουν πρόσβαση σε χρηματοοικονομικά προϊόντα αλλά βοήθησε και στη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας. Όμως οδήγησε και στη σημερινή κατάσταση, όπου το 90% των πληρωμών που γίνονται μέσω κινητών τηλεφώνων να ελέγχεται μόνο από δύο εταιρείες». 

Στη συνάντηση στην πόλη Φουκουόκα ένα άλλο θέμα συζήτησης είναι να βρεθεί ένας τρόπος να κλείσουν τα φορολογικά «παραθυράκια» που χρησιμοποιούν εταιρείες όπως το Facebook και η Google. Μία από τις επιλογές που εξετάζονται είναι τέτοιες εταιρίες να φορολογούνται στις χώρες όπου πραγματοποιούν τα κέρδη τους και όχι στις χώρες όπου εδρεύουν. 

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ