Πόσο αυξήθηκαν τα ενοίκια από το 2010 έως τώρα- Η περίπτωση της Ελλάδας

Ενοίκια: Κατά πόσο αυξήθηκαν αυτά και οι τιμές τους από το 2010 έως τώρα Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI
0

Αυξήσεις κατά 0,8% στις τιμές των σπιτιών αλλά και τα ενοίκια των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατέγραψε η Eurostat το τρίτο τρίμηνο του 2023.

Όπως αναφέρει η Eurostat, η αύξηση αυτή της τάξης του 0,8% είναι σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του ίδιου έτους, ενώ συγκριτικά με το 2022, παρατηρήθηκε ότι οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν κατά 1% αλλά τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 3%. Μεταξύ των ετών 2010 και του τρίτου τριμήνου του 2023 συνολικά, τα στοιχεία της Eurostat σημειώνουν πως οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 48% και οι τιμές των ενοικίων κατά 22%.  

Συγκρίνοντας μάλιστα το διάστημα της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου, οι τιμές των σπιτιών αυξήθηκαν περισσότερο από τα ενοίκια σε 18 από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ωστόσο, μεταξύ του δεύτερου τριμήνου του 2011 και του πρώτου τριμήνου του 2013 παρατηρήθηκε μία απότομη πτώση, ενώ έπειτα μεταξύ του 2013 και του 2014 οι τιμές παρέμειναν σταθερές. Το 2015 σημειώθηκε μία ταχεία άνοδος και οι τιμές των ενοικίων αυξήθηκαν πιο γρήγορα σε σχέση με τα ενοίκια μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2022. Στη συνέχεια το τέταρτο τρίμηνο του 2022 οι τιμές των ενοικιαζόμενων κατοικιών μειώθηκαν για δύο συνεχόμενα τρίμηνα πριν αυξηθούν ξανά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2023.

Μέσα σε αυτά τα χρόνια, οι τιμές των ενοικιαζόμενων κατοικιών υπερτριπλασιάστηκαν στην Εσθονία καταγράφοντας +210% και υπερδιπλασιάστηκαν στην Ουγγαρία (+185%), τη Λιθουανία (+158%), τη Λετονία (+141%), την Αυστρία (+123%), την Τσεχία (+122%) και το Λουξεμβούργο κατά +107%.

Από την άλλη μεριά στην Ελλάδα παρατηρήθηκαν μειώσεις της τάξεως του 14%, στην Ιταλία -8% και στην Κύπρο -2%. Τέλος, τα ενοίκια αυξήθηκαν σε 26 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις υψηλότερες αυξήσεις στην Εσθονία (+218%), τη Λιθουανία (+170%) και την Ιρλανδία κατά +100%, ενώ η μόνη μείωση στις τιμές των ενοικίων σημειώθηκε στην Ελλάδα με -20%.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τράπεζα της Ελλάδος: Κόψτε τα επιδόματα για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Οικονομία / Τράπεζα της Ελλάδος: «Φρένο» σε επιδόματα και pass για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Στο εξής, για κάθε έκτακτη επιχορήγηση, θα πρέπει να έχει διασφαλιστεί εκ των προτέρων η χρηματοδότηση, επισημαίνει η ΤτΕ - «Θα πρέπει να τεθούν ξεκάθαρες προτεραιότητες κατά τη λήψη πιθανών νέων στοχευμένων μέτρων στήριξης στις πιο ευάλωτες εισοδηματικές ομάδες»
NEWSROOM
Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM