ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ

Bloomberg: Γιατί οι τιμές ακινήτων στην Αθήνα ανεβαίνουν ταχύτερα από ότι σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις

Τιμές ακινήτων Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Οι τιμές των ακινήτων στην Αθήνα αυξάνονται ταχύτερα από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, ενώ τον Οκτώβριο κατέγραψαν «άλμα» 12,2%, επισημαίνει το Bloomberg.

Η Αθήνα έχει γίνει μια από τις «πιο καυτές αγορές κατοικιών» στην Ευρώπη, αναφέρει το δημοσίευμα, σημειώνοντας πως η αύξηση των τιμών κατά 12% τον προηγούμενο μήνα ήταν σχεδόν τριπλάσια σε σύγκριση με τη Στοκχόλμη, ενώ μειώσεις καταγράφηκαν σε πόλεις όπως το Παρίσι.

Το ίδιο το πρακτορείο αποδίδει την προαναφερθείσα άνοδο εν μέρει στις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κρίσης χρέους της Ελλάδας. Όπως αναφέρει, εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια έχουν εμπλακεί σε νομικές υποθέσεις, με συνέπεια να «μικραίνει» η αγορά και να ανεβαίνουν οι τιμές στην Αθήνα ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη ευρωπαϊκή πόλη.

Η αγορά των ακινήτων στην Ευρώπη

Ενώ το τέλος της εποχής του φθηνού χρήματος έχει πλήξει την αγοραστική δύναμη σε όλη την Ευρώπη, η έλλειψη κατοικιών αποτελεί συχνό φαινόμενο σε περισσότερες πόλεις. Στο Λονδίνο, το Παρίσι και το Βερολίνο καταγράφηκαν μειώσεις στα τελευταία μηνιαία στοιχεία τους σε σύγκριση με πέρυσι, αλλά ο κύριος όγκος των αγορών που παρακολουθείται από το Bloomberg City Tracker σημειώνει άνοδο, με το Μιλάνο, τη Μαδρίτη και τη Στοκχόλμη να καταγράφουν αυξήσεις άνω του 3%.

Για να καταγράψει τις τελευταίες τάσεις της αγοράς κατοικίας στις ευρωπαϊκές πόλεις, το Bloomberg συγκεντρώνει στοιχεία από διάφορους παρόχους. Ορισμένα είναι τα ποσά που ζητούνται και ενδεικτικά επίπεδα, ενώ άλλα είναι επίσημα στοιχεία για τις μεταβιβάσεις. Οι τιμές στην Αθήνα προέρχονται από δείκτη της ιστοσελίδας «Spitogatos». Το Bloomberg χρησιμοποίησε αυτό τον δείκτη για να υπολογίσει τις μηνιαίες τιμές ζήτησης σε πέντε περιοχές της πόλης και στη συνέχεια υπολόγισε τον μέσο όρο για να εξάγει μια τιμή αναφορικά με ολόκληρη την πόλη.

Τιμές ακινήτων Facebook Twitter
Πηγή: Bloomberg

Η δεκαετής κρίση της Ελλάδας άφησε ένα εναπομεινάν χρέος στους δανειστές της τάξης των 107 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2016. Έκτοτε, οι τράπεζες έχουν πουλήσει επισφαλή δάνεια, αλλά με πολλά από αυτά να καλύπτονται από ακίνητα. Ενώ τα σπίτια θα μπορούσαν τελικά να βγουν σε πλειστηριασμό, οι διαπραγματεύσεις συμπιέζουν την προσφορά, αναφέρει το Bloomberg.

«Δεν υπάρχουν ακίνητα στην αγορά», δήλωσε ο Λευτέρης Ποταμιάνος, πρόεδρος της Ένωσης Μεσιτών Ακινήτων Αθηνών-Αττικής, ο οποίος απέδωσε επίσης την άνοδο των τιμών στη ζήτηση που υποδαυλίζεται από το πρόγραμμα Golden Visa.

Τιμές ακινήτων Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash

Ανακάμπτει η οικονομία παρά τις ελλείψεις στην αγορά ακινήτων

Εκτός από την έλλειψη, που προαναφέρθηκε, η οικονομία ανακάμπτει και περισσότερη αγοραστική δύναμη, σύμφωνα με το οικονομικό πρακτορείο. Η Ελλάδα προβλέπεται να αναπτυχθεί με ταχύτερους ρυθμούς από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση φέτος και η κατά κεφαλήν παραγωγή αναμένεται να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα του 2009, δηλαδή σε περισσότερα από 21.000 ευρώ φέτος, επίπεδο που αποτελεί μια ισχυρή ανάκαμψη συγκριτικά με το χαμηλό των 16.200 ευρώ αμέσως μετά την αποφυγή της εξόδου της χώρας από τη ζώνη του ευρώ.

Η δυναμική αυτή έχει μετατρέψει περιοχές όπως το Γκάζι σε περιζήτητες γειτονιές, σημειώνει το Bloomberg. Σε άλλα μέρη της Αθήνας, όπως στη Γλυφάδα, κατασκευάζονται πολυτελή συγκροτήματα για να προσελκύσουν πλούσιους επενδυτές από το εξωτερικό, ιδίως από την Κίνα. Οι εργασίες αρχίζουν επιτέλους και στο Ελληνικό, γράφει το Bloomberg. Η ανάπλαση του παλιού αεροδρομίου της πόλης ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ - το μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο στην Ελλάδα - θα περιλαμβάνει περίπου 10.000 πολυτελείς παραθαλάσσιες κατοικίες και διαμερίσματα μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης το 2026.

Τιμές ακινήτων Facebook Twitter
Πηγή: Bloomberg
Τιμές ακινήτων Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash

Το κόστος στέγασης «τρώει» το εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών 

Όμως, η οικοδόμηση δεν γίνεται αρκετά γρήγορα για να μειωθεί η τρέχουσα έλλειψη και αυτό επιβαρύνει τους καταναλωτές. Το κόστος στέγασης άντλησε περισσότερο από το ένα τρίτο του διαθέσιμου εισοδήματος των ελληνικών νοικοκυριών πέρυσι, σε σύγκριση με το 20% του μέσου όρου σε ολόκληρη την ΕΕ.

Οι τιμές στην ελληνική αγορά οικιστικών ακινήτων θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν, παρά τις αβεβαιότητες στην εγχώρια και την παγκόσμια οικονομία, ανέφερε η Τράπεζα της Ελλάδας στην έκθεσή της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα νωρίτερα αυτό το μήνα. Βραχυπρόθεσμα, εκτιμάται ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον, κυρίως από το εξωτερικό, θα παραμείνει έντονο.

 
Οικονομία
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αθήνα: Κενά διαμερίσματα, απίστευτα ενοίκια

Ρεπορτάζ / Αθήνα: Κενά διαμερίσματα, απίστευτα ενοίκια

Χιλιάδες διαμερίσματα και επαγγελματικά γραφεία στην Αθήνα είναι κενά. Την ίδια στιγμή το στεγαστικό πρόβλημα διογκώνεται, με τα ενοίκια να έχουν εκτοξευτεί και τα σπίτια στο κέντρο της πόλης να είναι δυσεύρετα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Οι Αθηναίοι ψάχνουν σπίτι να νοικιάσουν και δεν βρίσκουν - Οι αιτίες και οι λύσεις

Έρευνα / Οι Αθηναίοι ψάχνουν σπίτι να νοικιάσουν και δεν βρίσκουν - Οι αιτίες και οι λύσεις

Όσο πυκνώνουν οι... διωγμοί συμβατικών νοικάρηδων προς χάριν του AirBnB, τόσο τα νοίκια παίρνουν την ανιούσα: οι τιμές ανά περιοχή, η μηδενική διαθεσιμότητα φοιτητικών κατοικιών, οι συγκρίσεις με τα προηγούμενα χρόνια.
ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τράπεζα της Ελλάδος: Κόψτε τα επιδόματα για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Οικονομία / Τράπεζα της Ελλάδος: «Φρένο» σε επιδόματα και pass για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Στο εξής, για κάθε έκτακτη επιχορήγηση, θα πρέπει να έχει διασφαλιστεί εκ των προτέρων η χρηματοδότηση, επισημαίνει η ΤτΕ - «Θα πρέπει να τεθούν ξεκάθαρες προτεραιότητες κατά τη λήψη πιθανών νέων στοχευμένων μέτρων στήριξης στις πιο ευάλωτες εισοδηματικές ομάδες»
NEWSROOM
Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM