Πόλεμος στην Ουκρανία- ΔΝΤ: Σοβαρός ο αντίκτυπος στην παγκόσμια οικονομία, καταστροφική μια κλιμάκωση

Πόλεμος στην Ουκρανία- ΔΝΤ: Σοβαρός ο αντίκτυπος για την παγκόσμια οικονομία, καταστροφική μια κλιμάκωση Facebook Twitter
Φωτ: EPA
0

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις που σχετίζονται με αυτόν έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία, επισημαίνει το ΔΝΤ, προειδοποιώντας ότι θα ήταν καταστροφική μια κλιμάκωση. 

Οι οικονομικές συνέπειες είναι ήδη πολύ σοβαρές, τονίζει το Ταμείο. «Οι τιμές της ενέργειας και των αγαθών, μεταξύ των οποίων του σιταριού και άλλων δημητριακών, έχουν ήδη εκτιναχθεί και προστίθενται στις πληθωριστικές πιέσεις από τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και την ανάκαμψη από την πανδημία», υπογραμμίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε. 

Το σοκ των τιμών έχει ήδη παγκόσμιο αντίκτυπο, ιδιαίτερα για τα φτωχά νοικοκυριά, για τα οποία τα τρόφιμα και τα καύσιμα αποτελούν μεγαλύτερο ποσοστό των δαπανών, σημειώνει το ΔΝΤ. «Αν κλιμακωθεί η σύγκρουση, η οικονομική ζημία θα ήταν ακόμη πιο καταστροφική. Οι κυρώσεις στη Ρωσία επίσης θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία και τις αγορές, με σημαντικές συνέπειες σε άλλες χώρες», επισημαίνει. 

Σε πολλές χώρες, η κρίση προκαλεί ένα δυσμενές σοκ τόσο στον πληθωρισμό όσο και τη δραστηριότητα, εν μέσω ήδη ενισχυμένων πιέσεων στις τιμές, τονίζει. Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνει ότι οι νομισματικές αρχές θα πρέπει να παρακολουθούν προσεκτικά τη μετακύλιση των αυξανόμενων διεθνών τιμών στον εγχώριο πληθωρισμό, προκειμένου να ρυθμίσουν κατάλληλες αντιδράσεις. «Η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να στηρίξει τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, έτσι ώστε να αντισταθμίσει το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης». 

Σε ό,τι αφορά στην Ουκρανία, το ΔΝΤ σημειώνει ότι ο πόλεμος έχει προκαλέσει τραγικές απώλειες ζωών και τεράστια καταστροφή των υποδομών. «Η οικονομική ζημιά ήδη είναι σημαντική», τονίζει το Ταμείο, καθώς έχουν ήδη καταστραφεί λιμάνια, αεροδρόμια, γέφυρες και δρόμοι. 

Το Κίεβο έχει ήδη ζητήσει από το ΔΝΤ έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αίτημα που θα τεθεί στο εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείου την επόμενη εβδομάδα. 

Αναφορικά με τη Ρωσία, το ΔΝΤ σημειώνει ότι οι κυρώσεις σε βάρος του ρωσικού τραπεζικού συστήματος και ο αποκλεισμός πολλών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από το SWIFT έχει διαταράξει σοβαρά την ικανότητα της χώρας να δέχεται πληρωμές για εξαγωγές, να πληρώνει για εισαγωγές και να κάνει διεθνείς συναλλαγές. 

Οι χώρες που έχουν πολύ στενούς οικονομικούς δεσμούς με την Ουκρανία και τη Ρωσία διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο για ελλείψεις και διαταραχές προμηθειών και είναι εκείνες που επηρεάζονται περισσότερο από την αυξημένη ροή προσφύγων, επισημαίνει το ΔΝΤ. 
 

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ